Môže firma overiť môj súčasný plat?
Na pohovore odo mňa chceli vedieť, koľko zarábam teraz. Zaskočilo ma to a povedala som o pár stoviek viac, lebo som nechcela, aby mi ponúkli menej. Teraz sa bojím, či si to firma vie nejako overiť.
@anonym_autor načo sa to pýtajú nechápem, to je tvoja súkromná vec, oni ti predsa aj tak dajú, čo majú nadstavené
Je to neetická otázka. Do budúcna sa treba ohradiť, že na takýto typ otázok nebudes odpovedať
Už vidím ako nejaká Zuzka či Ferko budú volať k Vám a zisťovať či Marienka na pohovore povedala pravdu
Kľud
@anonym_autor to ci si to vedia overit by ma trapilo najmenej. dost by ma otazka ohladne platu u aktualneho zamestnavatela zarazila a o potencionalnom by som si pomyslela svoje. dost netaktna otazka na pohovore.
A co ti na to povedali??Asi uff,tolko Vam dat nemozme,alebo sa len divno zatvarili a nic,aj podla mimiky to vies rozpoznat,aby si vedela ci mas sancu ci nie.Lebo ak si povedala viac ako ti oni mozu dat,pochybujem,ze sa este ozvu a ak sa ozvu tak,ze dali prednost inym uchadzacom.
@anonym_autor ako by si to zistili, uz dlhe roky je tu nieco comu sa hovori GDPR. Jedine ak niekto pozna niekoho moze sa na kave spytat, napr. "kolko u vas vo firme dostavaju asistentky, nevies?" Ale to je tak maximalne vsetko.
Nie nemaju si to ako overit. Kazdopadne by som do buducna radila odpovedat, ze by si nerad zverejnila aktualny plat ale ze sa pohybujes v pasme od-do rocne (a tam si pripocitaj vsetky bonusy, priplatky, cokolvek mas).
Od 7.6.2026 je na SVK táto otázka pri pracovnom pohovore zakázaná. Ide o Zákon č. 76/2026 Z. z. o rovnakom odmeňovaní mužov a žien za rovnakú prácu alebo za prácu rovnakej hodnoty. Konkrétne ustanovenie je § 4 ods. 4: Zamestnávateľ nesmie od fyzickej osoby, ktorá sa u neho uchádza o zamestnanie, vyžadovať informáciu o jej odmene u súčasného zamestnávateľa alebo predchádzajúcich zamestnávateľov.
A na základe čoho by si to ako overili? Myslíš, že niekto moze len tak zavolať do firmy a opýtať sa na plat nejakej Zuzky novakovej alebo ferka mrkvičku? A teta z personálneho povie, jasné, počkajte pozriem vám do systému, no Zuzka zarába 1600 v čistom? Veď to by potom ktokoľvek z nás mohol zavolať do nejakej náhodnej firmy a opýtať sa na plat kamaráta atď. Veď to nedáva logiku.
@anonym_autor je to blbec,ktorý nepozná zákony a etiku.O tej firme by som si pomyslela svoje a asi by som tam nechcela pracovať
Od 7.6.2026 je na SVK táto otázka pri pracovnom pohovore zakázaná. Ide o Zákon č. 76/2026 Z. z. o rovnakom odmeňovaní mužov a žien za rovnakú prácu alebo za prácu rovnakej hodnoty. Konkrétne ustanovenie je § 4 ods. 4: Zamestnávateľ nesmie od fyzickej osoby, ktorá sa u neho uchádza o zamestnanie, vyžadovať informáciu o jej odmene u súčasného zamestnávateľa alebo predchádzajúcich zamestnávateľov.
@billy_jean smiem sa spytat ako to je s hodnotením po novom od juna... muz a zena na rovnakej pozícii vo firme ?
@billy_jean smiem sa spytat ako to je s hodnotením po novom od juna... muz a zena na rovnakej pozícii vo firme ?
Tento zákon neznamená, že muž a žena na rovnakej pozícii musia mať automaticky rovnakú mzdu. Znamená, že rozdiel v odmene musí byť objektívne odôvodnený. Zamestnávateľ môže vyplácať rozdielnu mzdu napríklad z dôvodu. Napr. dlhšej praxe alebo seniority, vyššieho výkonu, plnenia KPIs, väčšieho rozsahu zodpovednosti,
špecifických odborných znalostí alebo certifikácií, kvality práce, práce vo väčšej náročnosti. Dôvodom na rozdiely v mzde nesmie byť: pohlavie, subjektívne rozhodnutie bez opory v stanovených kritériách.
Tento zákon neznamená, že muž a žena na rovnakej pozícii musia mať automaticky rovnakú mzdu. Znamená, že rozdiel v odmene musí byť objektívne odôvodnený. Zamestnávateľ môže vyplácať rozdielnu mzdu napríklad z dôvodu. Napr. dlhšej praxe alebo seniority, vyššieho výkonu, plnenia KPIs, väčšieho rozsahu zodpovednosti,
špecifických odborných znalostí alebo certifikácií, kvality práce, práce vo väčšej náročnosti. Dôvodom na rozdiely v mzde nesmie byť: pohlavie, subjektívne rozhodnutie bez opory v stanovených kritériách.
@billy_jean uplne rovnaká pozícia, napln práce, zodpovednosť, vykon, rovnaka prax... Len muz a zena
hej, zavolaju na HR a poviete nam pls plat jedneho vasho zamestnanca? 🙂
@anonym_b1e4f6 jasné, a HR im to povie. Sranduješ dúfam. 🤣🤣
@billy_jean uplne rovnaká pozícia, napln práce, zodpovednosť, vykon, rovnaka prax... Len muz a zena
@anonym_4be909 čiže príklad pozícia plant controller - obaja muž aj žena by mali rovnaké ekonomické vzdelanie, obaja by mali rovnakú prax 5r na pozícii plant controller, obaja by ovládali angličtinu na úrovni B2 a excel na úrovni pokročilý. Ak by títo dvaja úplne rovnakí kandidáti mali iné ohodnotenie, tak by bol problém. Každá firma musí vypracovať systém tzv. gradov, kde zagraduješ každú pozíciu na MIN, MEDIÁN, MAX. A všetci na tejto pozícii budú odmeňovaní v tomto rozptyle. Plus budú podmienky, kedy má zamestnanec min, kedy je na maxime a kedy na mediáne.

hej, zavolaju na HR a poviete nam pls plat jedneho vasho zamestnanca? 🙂