icon

Ako odpovedať na otázku o súčasnom plate na pohovore?

4. okt 2026

Baby, ako by ste toto zahrali? O pár dní idem na pohovor a bojím sa, že príde otázka, koľko zarábam teraz.

Presnú sumu by som hovoriť nechcela. Radšej by som povedala, aký plat očakávam v novej práci. Len neviem, či to nebude pôsobiť vyhýbavo.

anonym_d8c01c
•
4. okt 2026

Na takúto otázku som odpovedala: nezarabam pod ...

anonym_87589e
•
4. okt 2026

Nemajú sa tá čo pýtať na tvoj súčasný plat.
Ak by sa predsa opýtali tak odpovedz: vyšší priemer v segmente

oriesocek
•
4. okt 2026

Nemusíš im vôbec povedať kolko zarábas, to nie je relevantná informácia pre nich. Skôr to otoč na to, kolko očakávaš tam

anonym_a0aeba
•
4. okt 2026

Ja som odpovedala rozmedzie v ktorom sa môj plat pohybuje a trochu som si pridala. Keďže ma tam chceli, tak to nepodliezli ale navýšili čiže win win

anonym_aeba2d
•
4. okt 2026

Podľa zákona o rovnom odmeňovaní sa tuto otázku už nesmú pýtať, zákon to výslovne zakazujw

billy_jean
•
4. okt 2026

Táto otázka na pohovore nesmie odoznieť, čiže ak sa ťa to opýta, tak ho odkáž na. Zákon č. 76/2026 Z. z.

anonym_31c6d4
•
4. okt 2026

dost na zaplatenie uctov,malo na to aby som sa neobzerala po novej praci ...

anonym_3dcbe2
•
4. okt 2026

@anonym_autor nemôžu sa tam pýtať na plat, im by sa páčilo, keby si niekde hovorila o plate v ich firme? Nedaj sa nachytať.

beata_k
•
4. okt 2026

Na Slovensku nie je zvykom sa na toto pytat. Bud bez obav.

anonym_127ada
•
4. okt 2026
@billy_jean

Táto otázka na pohovore nesmie odoznieť, čiže ak sa ťa to opýta, tak ho odkáž na. Zákon č. 76/2026 Z. z.

@billy_jean Na to či plánujem rodinu,či chcem mať deti, či mám deti, by sa tiež nemali a viac krát sa ma pýtali a nielen to

anonym_b290f1
•
4. okt 2026

Ja by som nato odpovedala primerane k danej pozicii.

anonym_7eabd9
•
4. okt 2026

@anonym_autor moja odpoveď: A vy koľko?

anonym_a720e2
•
5. okt 2026

@anonym_autor Nemusis povedat uplnu pravdu... asi teraz vies, kolko zarabas, tak si z toho vyrataj sumu o 10% mensiu a povedz ze zarabas do sumy x a novy plat by si si predstavovala vo vyske y.

anonym_151c52
•
5. okt 2026

Mňa sa to zamestnávateľ pýtal a aj či mám deti a kde ich nechám keď ochorejú. Keď som povedala plat za ktorý som robila vysmial sa mi, že mi neverí a ponúkol mi o 500€ menej
Darmo tu píšete, že sa to nesmú pýtať. A čo keď zákony ? Mala som napísať na lampáreň či čo ? Nespravíte s tým nič a vadiť sa s každým lebo pýta sa to naozaj každý tak umrete od hladu, darmo sa tu bijete do hrude lebo nikde vás nevezmú tak žite zo vzduchu samé keď tu trepete somariny a žiadna normálna rada

unterwasserman
•
6. okt 2026

Na čo sa to pýtajú keď to pre nich nieje relevantná informácia? A druhá vec prečo máte taký problém to povedať?

Väčšinou keď niekam nastupujem, povedia že je toľko na hodinu a ber alebo nie. Raz sa mi stalo že sa ma pýtali aký plat očakávate? Ja vravím: Vy ste zamestnávateľ, vy povedzte. Potom sa spýtali koľko zarábam súčasne. Povedal som sumu. A oni že u nás je to viac... Dig ale ajtak nepovedal koľko. Načo tieto naťahovačky?

Jediný zmysel tam vidím v tom že ak povie väčšiu sumu, tak vedia že nebude tú prácu chcieť, ak povie nižššiu tak ho majú. Ale ajtak ke to nepresné lebo niekto môže meniť nie kôli peniazom ale kvôli inému že to má bližššie, lepšie podmienky, lepší kolektív, a kadečo. Lepšie je keď povedia u nás sa toľko zarába a vybavené. Kto chce ostane, kto chce odíde.

unterwasserman
•
6. okt 2026

Poviem príklad: Robím v automobilke na TPP za pásom za 1000€. Viem že nestíham, a onedlho by ma ajtak vyhodili. Zrazu vydím inzerát na rozvozára za 650€ na dohodu. Čo odhadujem že bude práca akú zvládnem. Tak zoberiem ju a neriešim plat. Pre mňa je hlavné aby som bol zamestnaný. Je jedno za koľko len aby som mal tých 120€ na bývanie čo musím zaplatiť.

katkazatka
•
6. okt 2026
@billy_jean

@billy_jean myslis, ze ked ho odkaze na zakon, tak postupi do dalsieho kola? urcite nie.
Ja by som kludne plat povedala. Vymyslela by som si o 20% vyssi.

bobbula
•
6. okt 2026

@anonym_autor to sa ma nikto nikdy nepýtal, okrem toho je to i protizákonne. Takže povedala by som, rozumiem, že vás to zaujíma, no túto informáciu si nechám pre seba. Mimochodom zákon v tomto prípade hovorí jasne. - a už byt ticho, nič viac.

anonym_151c52
•
6. okt 2026
@unterwasserman

Na čo sa to pýtajú keď to pre nich nieje relevantná informácia? A druhá vec prečo máte taký problém to povedať?

Väčšinou keď niekam nastupujem, povedia že je toľko na hodinu a ber alebo nie. Raz sa mi stalo že sa ma pýtali aký plat očakávate? Ja vravím: Vy ste zamestnávateľ, vy povedzte. Potom sa spýtali koľko zarábam súčasne. Povedal som sumu. A oni že u nás je to viac... Dig ale ajtak nepovedal koľko. Načo tieto naťahovačky?

Jediný zmysel tam vidím v tom že ak povie väčšiu sumu, tak vedia že nebude tú prácu chcieť, ak povie nižššiu tak ho majú. Ale ajtak ke to nepresné lebo niekto môže meniť nie kôli peniazom ale kvôli inému že to má bližššie, lepšie podmienky, lepší kolektív, a kadečo. Lepšie je keď povedia u nás sa toľko zarába a vybavené. Kto chce ostane, kto chce odíde.

@unterwasserman nie je problém to povedať. No nikdy to nie je dobre a ženy posielajú do prdele..
Máte deti ? Čo s nimi ak ochorejú ? Nemáte deti ? A čo keď otehotniete ? Kto bude robiť ? A pri prvej príležitosti žena letí.
Ja som ešte pohovor ukecala a po roku som musela ísť na prvú očr s kiahňami so synom a druhý deň mi prišla výpoveď. Môj muž po xy očr čo čerpal za rok už musel nastúpiť do roboty inak mu hrozil vyhadzov.
Ani tak ani tak. Ženy to majú ťažké.. viď môj muž, bez maturity, 2 a pol v čistom má vo vrecku každý mesiac, je vodič a ja čo mám vysokú školu v zdravotníctve sa trápim lebo som žena

anonym_e3fef8
•
7. okt 2026

Ja stále nechápem v čom je problém odpovedať na túto otázku. Vysvetlí niekto?

zuzubb007
•
7. okt 2026

Nikto sa ťa na takú otázku pýtať nebude, môžu sa ťa spýtať aký plat očakávaš, a nevidím problém povedať aj súčasný plat a dôvod odchádzam preto lebo je plat nízky a podobne, základ je komunikácia