icon

Návrat z rodičovskej dovolenky: Môže zamestnávateľ zmeniť pozíciu?

Včera o 10:34

Ahojte,

po 5 rokoch na rodičovskej dovolenke sa mám čoskoro vrátiť do práce. Zamestnávateľ mi však naznačil, že moje pôvodné miesto už nie je voľné a ponúkajú mi inú pozíciu.

Plat by mal zostať podobný, ale náplň práce je úplne iná a úprimne o ňu nemám záujem. Keď som nastupovala na rodičovskú, mala som zmluvu na dobu neurčitú a konkrétnu pracovnú pozíciu.

Môže ma zamestnávateľ po návrate jednostranne preradiť na inú prácu, alebo s tým musím súhlasiť?

anonym_0d270e
Včera o 10:40

nemusis suhlasit a on ti nasledne moze dat vypoved s odstupnym

anonym_601ea6
Včera o 10:45

Na to iste miesto by si mala narok len ked by sa vratila z materskej, po rodicaku uz nie. Takze bud to miesto prijmes alebo dostanes vypoved.

anonym_1a171f
Včera o 11:16

ak sa ti bude meniť náplň práce, ktorú máš na terajšej zmluve a ty s tým nesúhlasíš, tak proste nepodpíšeš a ukončíte pracovný pomer buď dohodou, alebo dostaneš výpoveď s odstupným, záleží čo presne máš v zmluve

anonym_986cf3
Včera o 11:19

No tak ťa prepustia. U nás sa to tiež tak robí, že vačšinou sa tá kolegyňa z materskej už ani nevráti (aj keď by chcela), lebo jej miesto je obsadené zabehnutým človekom, ktorý to tam za ňu ťahal pár rokov.

anonym_3c92ee
Včera o 11:36

@anonym_autor tak si nemala byť toľko doma. Zamestnávateľ, pokiaľ viem, je povinný ti držať miesto iba počas materskej. Ak sa hneď po materskej nevrátiš tak smola. Už majú zabehnutého človeka tak nebudú vyhadzovať jeho aby si sa ty vrátila na svoje miesto po toľkom čase.

bomba36
Včera o 11:42

Tiež si polož otázku, či si môžeš dovoliť nesúhlasiť a nájdeš si inú robotu. Možno tá nová pozícia nebude taká zlá a zbytočne si skomplikuješ život ak tomu nedáš ani šancu.

anonym_ddc69b
Včera o 11:51

Narok na povodnu poziciu nemas, nevratila si sa do stanoveneho casu. Na tvojom mieste by som to nove miesto zobrala, ak nemas vo vyhlade nieco ine. Lebo malokde su takyto ustretovi, ze navrhnu nove pracovne miesto. Vacsinou sa zeny nemaju kam vratit.
U nas sa stalo podobne, kolegyni boli ponuknute 3 ine pozicie, kde by nerobila az tak inu pracu, stale by to bolo kvazi to iste, len na inom oddeleni. Ona nezobrala nic, lebo jej to prislo "malo". Tak bola prepustena, dostala odstupne a moze si buchat hlavu o mur, lebo druhu robotu nema a ani tak skoro mat nebude.

anonym_538b90
Včera o 11:52

@anonym_autor Po 5 rokoch doma a v súčasnej pracovnej kríze to zober, uvedom si, že práce na výber dnes veľmi nie sú a ber to, že sa môžeš učiť niečo nové. Časom získaš prax a možno ti príde do cesty iná práca.

anonym_73ba97
Včera o 12:05

Nuž vraciaš sa po rodicaku a nie po materskej, takze ti zamestnávateľ nemusí držať tvoje miesto
Zober čo ti ponúkajú a uvidis aká bude situácia po pár mesiacoch
Vždy nikto ide na materskú alebo do dôchodku, ľudia sa sťahujú, idu na PNky a možno zas získaš lepšie miesto

kingu28
Včera o 13:22
@anonym_601ea6

Na to iste miesto by si mala narok len ked by sa vratila z materskej, po rodicaku uz nie. Takze bud to miesto prijmes alebo dostanes vypoved.

@anonym_601ea6 Ahoj,prosím ťa,nájdem to niekde podložené aj v Zákonníku práce?Ďakujem veľmi pekne.

anonym_73ba97
Včera o 13:42
@kingu28

@anonym_601ea6 Ahoj,prosím ťa,nájdem to niekde podložené aj v Zákonníku práce?Ďakujem veľmi pekne.

@kingu28 paragraf 157

kingu28
Včera o 18:20
@anonym_73ba97

@kingu28 paragraf 157

@anonym_73ba97 Ďakujem veľmi pekne ešte raz.

lubka_bb2021
Dnes o 19:54

No a ja v paragrafe 157 vidim, ze sa po a) hovori aj o MD a po b) aj o RD, som toho nazoru, ze pocas celej doby ste chranena