Návrat po rodičovskej dovolenke: Chráni zákonník práce zamestnankyňu?
Ahojte, chcela by som sa opýtať na právnu ochranu a stabilitu pracovného miesta po návrate z materskej a rodičovskej dovolenky.
Predstavme si situáciu: Zamestnankyňa odpracuje vo firme napríklad 5 rokov na zmluvu na dobu neurčitú a potom odíde na materskú a rodičovskú dovolenku. Počas jej neprítomnosti na jej miesto prijmú iného človeka na dobu určitú (zástup počas MD/RD).
Keď sa zamestnankyňa po 3 rokoch plánuje vrátiť späť do práce, aká je reálna šanca alebo právna možnosť, že by ju zamestnávateľ prepustil len preto, že si chce radšej nechať toho človeka, ktorý ju zastupoval? Chráni Zákonník práce pôvodnú zamestnankyňu tak, že zamestnávateľ si jednoducho „nemôže vybrať“ zástupcu na úkor nej?
Aké máte skúsenosti s návratom do zamestnania po takejto dlhej dobe? Stáva sa v praxi, že by po návrate hneď v prvý deň dali matke výpoveď z organizačných dôvodov, len aby tam udržali zástupcu? Je takýto postup legálny?
Ďakujem
@anonym_autor právne ti.musi držať miesto a zobrať ťa. Reálne sa deje všetko možné a keď chce, tak si nájde spôsob ako ťa vykopnut. To snáď ti musí byť jasné. V praxi ťa zoberie naspäť, ale začne po čase napríklad špekulovať a na pohovore sa dozvieš, že miesto povedzme technického prevádzkara,.kde si ty sa zruší, lebo povedzme objekty, ktoré spravuješ vypovedali zmluvu o správe so zamestnávateľom. Takze dostaneš výpoveď pre nadbytočnosť. Čo už ty nebudeš vedieť je napríklad to, že sa táto agenda prevedie na inú zamestnankyňu pod iným názvom pracovnej pozície, hoc aj fakturantka a mzdárka. Kúsok sa jej pozmení náplň práce, inými slovami, niečo sa vypustí, niečo prida, však papier toho znesie vela. A je to. A keďže o tom nebudeš vedieť, nemôžeš sa ani sudit a kedy si sa aj súdila, tak si pracovné zmluvy a vôbec náplne práce urobí zamestnávateľ tak, aby to bolo právne dobre. Hurá Slovensko!!!! Pôrodnosť drasticky klesá a ja vravím, dobre, lebo táto krajina nemá miesto pre ženy s deckami na trhu práce
@anonym_autor zamestnať späť ťa musel do skončenia RD , to aj urobil....takže chránená už nie si....nastúpila si hoci len na 1 deň po RD.....môže ti teraz ponúknuť inú pozíciu alebo ťa prepustí s odstupným.....
@anonym_autor právne ti.musi držať miesto a zobrať ťa. Reálne sa deje všetko možné a keď chce, tak si nájde spôsob ako ťa vykopnut. To snáď ti musí byť jasné. V praxi ťa zoberie naspäť, ale začne po čase napríklad špekulovať a na pohovore sa dozvieš, že miesto povedzme technického prevádzkara,.kde si ty sa zruší, lebo povedzme objekty, ktoré spravuješ vypovedali zmluvu o správe so zamestnávateľom. Takze dostaneš výpoveď pre nadbytočnosť. Čo už ty nebudeš vedieť je napríklad to, že sa táto agenda prevedie na inú zamestnankyňu pod iným názvom pracovnej pozície, hoc aj fakturantka a mzdárka. Kúsok sa jej pozmení náplň práce, inými slovami, niečo sa vypustí, niečo prida, však papier toho znesie vela. A je to. A keďže o tom nebudeš vedieť, nemôžeš sa ani sudit a kedy si sa aj súdila, tak si pracovné zmluvy a vôbec náplne práce urobí zamestnávateľ tak, aby to bolo právne dobre. Hurá Slovensko!!!! Pôrodnosť drasticky klesá a ja vravím, dobre, lebo táto krajina nemá miesto pre ženy s deckami na trhu práce
@anonym_e23fc3 No presne, preto som si to zisťovala, lebo dnes tu je veľké riziko mať deti. Čo je veľmi smutné. A potom, aj keď si taká žena chce nájsť opätovne prácu, tak je zase problém, že má deti. Neviem čo to bude ďalej.
@anonym_e23fc3 "Pôrodnosť drasticky klesá a ja vravím, dobre, lebo táto krajina nemá miesto pre ženy s deckami na trhu práce"
žiaľ toto si čiastočne urobii mamičky sami, lebo žiadny zamestnávateľ nie je nadšený ak vezme matku s dieťaťom a tá je v kuse buď na OČR(dieťa reálne choré) alebo majú zatvorenú škôlku lebo sú prázdniny a mamička je opäť na OČR - ostatní zamestnanci frflú lebo nemôžu čerpať dovolenky a veľakrát reálne nemá kto robiť aj prácu mamičky čerpajúcej OČR....
@anonym_e23fc3 "Pôrodnosť drasticky klesá a ja vravím, dobre, lebo táto krajina nemá miesto pre ženy s deckami na trhu práce"
žiaľ toto si čiastočne urobii mamičky sami, lebo žiadny zamestnávateľ nie je nadšený ak vezme matku s dieťaťom a tá je v kuse buď na OČR(dieťa reálne choré) alebo majú zatvorenú škôlku lebo sú prázdniny a mamička je opäť na OČR - ostatní zamestnanci frflú lebo nemôžu čerpať dovolenky a veľakrát reálne nemá kto robiť aj prácu mamičky čerpajúcej OČR....
@mogaa Dá sa to ešte vôbec zvrátiť/zmeniť?
@mogaa samé mamicky si urobili? Že je dieťa choré si samé privodili? alebo, že sú prázdniny, za to môžu? Nie každá mamička si môže zo slovenského platu zaplatiť opatrovanie, alebo má starých ochotných rodičov. Zákon umožňuje mamičkám ísť na OČR, lebo NATO majú dôvod. Problém je trh práce, bez ohľadu na potreby detí a ich matiek, štát nepodporuje napríklad zamestnávateľa, keď je matka na OČR. Ja chápem aj matky aj zamestnávateľa. Riešením je nemať deti, lebo s nimi je to v tomto štáte úplne nanič. Ja som dostala výpoveď v skúšobnej dobe, lebo som si dovolila byť s deckom na OČR pár dní,čo malo 40 tky teploty. Radšej mi štát dá hmotnú núdzu, akoby mi dal prácu. Tak, veď OK.
@mogaa samé mamicky si urobili? Že je dieťa choré si samé privodili? alebo, že sú prázdniny, za to môžu? Nie každá mamička si môže zo slovenského platu zaplatiť opatrovanie, alebo má starých ochotných rodičov. Zákon umožňuje mamičkám ísť na OČR, lebo NATO majú dôvod. Problém je trh práce, bez ohľadu na potreby detí a ich matiek, štát nepodporuje napríklad zamestnávateľa, keď je matka na OČR. Ja chápem aj matky aj zamestnávateľa. Riešením je nemať deti, lebo s nimi je to v tomto štáte úplne nanič. Ja som dostala výpoveď v skúšobnej dobe, lebo som si dovolila byť s deckom na OČR pár dní,čo malo 40 tky teploty. Radšej mi štát dá hmotnú núdzu, akoby mi dal prácu. Tak, veď OK.
@anonym_e23fc3 Máš pravdu. Celé zle. A nevieš či to v zahraničí funguje inak?
@mogaa toto si nemali ako urobit same matky, lebo s tym deckom jednoducho musi niekto byt, ked je chore…asi nikto nechce byt doma s chorym dietatom viac nez je nutne a nepredlzuje si umelo pobyt doma na OCR. Rovnako tiez skolky, to si ako matky urobili same? Kazdej matke je zle pri predstave, ze si musi vycerpat celu dovolenku na kazde prazdniny a obzvlast, ked nema pomoc rodiny a nema ju kto suplovat v starostlivosti.
Ak by poniektori zacali argumentovat tym, ze aj otec moze ist na OCR a byt s nimi doma a vziat si dovolenku, tak ano, moze, ale nie kazdy je bezny zamestnanec, ktory ma narok na OCR a dovolenku, moj muz je napriklad podnikatel a podnika vo vlastnej firme a este robi u svojho otca, aby sme boli financne zabezpeceni, nema velmi vela moznosti zakazku odmietnut, lebo na dalsi mesiac alebo dalsi rok s nim uz nikto nebude ratat, cize hej, zialbohu to je velakrat na zenach, ale ti muzi, co su bezni zamestnanci, okej. Ale vyjadrit sa, ze zeny si to urobili same? Toto je system, ktory tu je nastoleny, ci s chorobami, ci s volnom v skolkach a skolach a nie kazda rodina ma rovnaku situaciu a vedia sa prestriedat obaja rodicia pri detoch alebo nemaju pomoc rodiny, lebo bud je rodina daleko alebo skratka nema zaujem sa venovat detom, ked si moze uzivat svoj volny cas pre seba.
@mogaa toto si nemali ako urobit same matky, lebo s tym deckom jednoducho musi niekto byt, ked je chore…asi nikto nechce byt doma s chorym dietatom viac nez je nutne a nepredlzuje si umelo pobyt doma na OCR. Rovnako tiez skolky, to si ako matky urobili same? Kazdej matke je zle pri predstave, ze si musi vycerpat celu dovolenku na kazde prazdniny a obzvlast, ked nema pomoc rodiny a nema ju kto suplovat v starostlivosti.
Ak by poniektori zacali argumentovat tym, ze aj otec moze ist na OCR a byt s nimi doma a vziat si dovolenku, tak ano, moze, ale nie kazdy je bezny zamestnanec, ktory ma narok na OCR a dovolenku, moj muz je napriklad podnikatel a podnika vo vlastnej firme a este robi u svojho otca, aby sme boli financne zabezpeceni, nema velmi vela moznosti zakazku odmietnut, lebo na dalsi mesiac alebo dalsi rok s nim uz nikto nebude ratat, cize hej, zialbohu to je velakrat na zenach, ale ti muzi, co su bezni zamestnanci, okej. Ale vyjadrit sa, ze zeny si to urobili same? Toto je system, ktory tu je nastoleny, ci s chorobami, ci s volnom v skolkach a skolach a nie kazda rodina ma rovnaku situaciu a vedia sa prestriedat obaja rodicia pri detoch alebo nemaju pomoc rodiny, lebo bud je rodina daleko alebo skratka nema zaujem sa venovat detom, ked si moze uzivat svoj volny cas pre seba.
@anonym_3df850 akože to co je za logika ? Otec je podnikateľ a nemôže si zobrať voľno, lebo ak nevezme zákazku, tak s nim už nikto nebude počítať. Ale zamestnávateľ matky ma sklopiť uši a kedykoľvek akceptovať OCR, lebo veď ona ma na to právo a je jeho problém, ako sa bez nej zariadi. A ešte stále máš pocit, že matky si to nezapricinili samé?
@anonym_e23fc3 a čo si myslíš čo robili matky cez prázdniny, keď sa nedalo zobrať OČR počas prázdnin?
@anonym_e23fc3 v tomto štáte ? Kde inde mozes byt s dieťaťom 3 roky doma, kde inde máš platenú OČR počas prázdnin, počas zatvorenej školy či škôlky. Odporúčam trošku viac rozhľadu.
@anonym_e23fc3 v tomto štáte ? Kde inde mozes byt s dieťaťom 3 roky doma, kde inde máš platenú OČR počas prázdnin, počas zatvorenej školy či škôlky. Odporúčam trošku viac rozhľadu.
@anonym_3c5815 a kde inde musí zamestnávateľ matke držať miesto 3 roky
@anonym_autor ak mal zastup zmluvu na zaskok pocas trvania MD a RD povodnej zamestnankyne ide z kola von. Ak nebol na zastup tak ma po 5r urcite uz zmluvu na neurcito. Vypoved pre nadbytoxnost ak mi treba 3 a zrazu su 4, moze dostat ktokolvek z tych 4. Samozrejme zo zakonnymi narokmi, je to uplne legalny postup. Aj u nas bola taka hrdinka co prisla caute po 9r.... ako ona ma naroky...
@anonym_autor Moja mila, v zahranici nesedis s dietatom 3 roky doma. A OCR? Mozes byt v istych krajinach max 10 pracovnych dni za rok na OCR. Dalsich 5 ti musi schvalit HR. A potom sa musis postarat sama. Zamestnavatela tvoje deti nezaujimaju.
@anonym_3df850 ideálne riešenie , nech ťa zamestná tvoj manžel. Jemu určite tvoje OČR vadiť nebudú
@anonym_3df850 A zamestnavatelovi nehrozi, ze pride o zakazky, ked mu budu zamestnanci kazdu chvilu na ocr? Kto bude robit pracu, aby veci frcali?
@anonym_3df850 toto sme si urobili my matky. OČR sem OČR tam, keby nebola platená veľmi veľa žien by skrátila čas aj o polovicu alebo by zrazu našli ochotného príbuzného, OČR na prázdniny a sviatky, viac dovolenky… a min 3 roky doma, samozrejme. Keď tu náhodou niekto napíše, že by kľudne stačil rodičák 1.5-2r, tak ťa idú zožrať, že ako to môže napísať žena, matka a v zápätí fňukajú, že ich nikto nechce zamestnať. 🤷🏼♀️ A samozrejme, treba bojovať ešte za lepšie “výhody” pre matky v práci, nech ich už ozaj nik nechce zamestnať.
A ešte sa tu ohradíš, že ty musíš byť OČR, lebo manžel podniká. Ešteže tvoj šéf nie je podnikateľ, ktorému chodia zamestnanci na očrky a môže prísť o zákazky, keď ich nedodá načas, potom tu budeš vyplakávať, ako ťa prepustili, lebo, lebo medveď.
Myslim, ze zavedenim ocr pocas zatvorenych skolok matkam len pohorsili na trhu prace. Aj pri najme bytov im chceli zabezpecit vacsiu ochranu a vysledok je, ze prenajimatelov, ktori zoberu deti, je ako safranu. Jedna vec je zakon/pravo a druha jeho dopad na vsetkych. Oproti zahraniciu sme v tomto naozaj velmi dobre. Kedze rodicia nemozu cerpat nekonecne dni ocr, tak sopel nikto neriesi. Vyuzivaju opatrovatelky.
@anonym_autor ja ti môžem potvrdiť že v zahraničí to funguje inak. Žila som na západe niekoľko rokov a materská asi 9 mesiacov a potom naspäť do práce. Veľa kolegýň bolo na materských a držalo sa im ich miesto až kým sa nevrátili. Tých 9 mesiacov nie je zase až tak veľa a zamestnávateľ to rieši bude tak ze nájde niekoho kto je ochotný prísť na dobu určitú len na tých 9 mesiacov, poprípade sa stalo že niekto z firmy zastúpil mamičku a potom sa vrátil na svoje pôvodné miesto, nejak si proste rozdelili aktuálny zamestnanci agendu aby to zatiaľ fungovalo kým sa mamička nevrátila. Ženy tam nemajú absolútne problém so zamestnaním, nie sú diskriminované a zamestnajú sa aj s deťmi , niektoré idú na skrátený úväzok ak je možnosť. To len u nás na Slovensku sme doma 3 a viac rokov aj keď je to po tých 6tich mesiacoch dobrovoľné, väčšina tie 3 roky ostáva doma. Zase na druhej strane tu nemáme veľmi vytvorené podmienky aby matky vedeli zladiť prácu s deťmi časovo atď.
Legálne to je, takto to funguje. Čo si robila za prácu ?
@anonym_autor v zahranici to funguje inac. Po materskej co je par mesiacov, sa alebo vratis do prace a dieta zabezpecis inac alebo sa nevratis a nikoho nezaujima z coho budes zit, ziaden rodicovky prispevok do troch rokov, s vynimkou CR nikde nie je. Je tam sice jednoduchsie ziskat skrateny uvazok, ale nie vsade. Je bezne, ze matka ostava s detmi kym nenastupia povinnu skolsku dochadzku doma, bez statnych prispevkov, zivi ich otec rodiny
@anonym_autor v zahranici to funguje inac. Po materskej co je par mesiacov, sa alebo vratis do prace a dieta zabezpecis inac alebo sa nevratis a nikoho nezaujima z coho budes zit, ziaden rodicovky prispevok do troch rokov, s vynimkou CR nikde nie je. Je tam sice jednoduchsie ziskat skrateny uvazok, ale nie vsade. Je bezne, ze matka ostava s detmi kym nenastupia povinnu skolsku dochadzku doma, bez statnych prispevkov, zivi ich otec rodiny
@anonym_54e13f ano takto to funguje aj v USA. Jedine co ja osobne nepozorujem je ze by mama ostavala s detmi doma; (a to pracujem v zdravotnictve kde su ludia celkom dobre plateni). Doma ostavaju vo velkej miere iba mamy v bohatych/zabezpecenych rodinach; scasti aj preto lebo vacsina ludi ma zdrav poistenie cez zamestnavatela takze to je dalsi dovod preco sa vracaju naspat do prace. Ziadna OCR neexistuje, dochadzka je ocakavana rovnako pre vsetkych
Legálne to je, takto to funguje. Čo si robila za prácu ?
@anonym_1a1c10 Ja pracujem v knižnici.
Najlepšie by bolo, keby boli vytvorené podmienky pre matky s malými deťmi - dostupné jasle, škôlky, skrátené úväzky. A 3r rodičák kľudne okresať na 1,5r, aby sa mali začo tie zmeny zrealizovať.
Existuje vyse 30-40 krajin, kde maju rodicia garantovany plateny aspon 1 rok s dietatom doma. USA by som si absolutne nebrala ako vzor, tam je kopec systemovych veci skor na vystrahu ako na inspiraciu. A osobne si myslim, ze polovicne alebo 3/4 uvazky, ake su mozne v tych vyspelych krajinach, s akymi sa tu porovnavame by mnozstvo zien uvitalo. Neviem, mozno som v nejake bubline, ale nepoznam ziadnu mamicku, ktora by realne nechcela pracovat a riesi xy moznosti, ako to zladit s minimom OCRiek. Ale uprimne, uplne chapem aj zamestnavatelov, je to takanpatova situacia.
@anonym_autor V zahranici vela matiek nepracuje alebo maju uvazok skrateny a mnohe maju aj au-pairky ( sama som bola ako au-pair a mala na starosti aj chore deti) , lebo si tie au-pair ako rodina mozu dovolit.
U nas nie. A deti vacsinou, ked su chore, chcu byt s mamou, nie az tak s otcom. A mnohi otcovia prosto na tu ocr nepojdu.
Mama mi vravela, ako to platali za socika...bola zapojena cela rodina, raz mama, potom otec, jedna babka, druha babka a hned, ako sme mohli byt uz aspon trochu samy doma, tak sme ostali same, inak to neslo. Ani za socika sa nedalo len tak ostat doma. Dokonca ani PN. Doktorka mame povedala, no je stvrtok, zajtra to uz nejak date, cez vikend vylezite a v pondelok mozete ist do prace. Argument, ze ma male dieta, neprijala, ved mate aj manzela, nech sa postara. Az na to, ze ja som boal dieta, ake som bola, zive, cize otec robil, co mohol, ale aj tak, ja som vedela vystavit oboch 😅.
A je to aj o tolerancii zamestnavatela. U nas s OCR ci PN nerobia problemy. Vidia, kto ako pracuje, sustredia sa na vyjon podavany, ked je clovek v praci. A ten podavame mnohi velmi slusne. A ocr teda oddych nie je, cize ta matka sa.po nej oddychnuta do prace veru nevrati..
V zahranici matky vymeskavaju menej a to preto, lebo legalne. OCR je len par dni v roku, lebo otcovia deti tiez chore deti varuju, so soplom a kaslom deti do skolky idu a ak maju antibiotika tak hned ako zaberu sup do skolky (u nas sa radi dobrat az potom nastupit). Toto vsetko umozni, ze jednej matke sa vyrazne zminimalizuje pocet dni ked musi vymeskat. Tym padom nie su diskriminovane na trhu prace.
V zahranici matky vymeskavaju menej a to preto, lebo legalne. OCR je len par dni v roku, lebo otcovia deti tiez chore deti varuju, so soplom a kaslom deti do skolky idu a ak maju antibiotika tak hned ako zaberu sup do skolky (u nas sa radi dobrat az potom nastupit). Toto vsetko umozni, ze jednej matke sa vyrazne zminimalizuje pocet dni ked musi vymeskat. Tym padom nie su diskriminovane na trhu prace.
@namornicka myslela som, ze prave v zahraničí si davaju skolky na tom zdravi viac zalezat a ked ma dieta hoci len naznak soplika, uz ho nevezmu.
Zamestnavatel je povinny umoznit navrat na povodnu pracovnu poziciu do 6 mesiacov,nasledne do 3 rokov musi zamestnankynu prijat spat do zamestnania a ponuknut take ist resp adekvatne pracovne miesto, nie je mozne si narokovat na to iste, ak je zena prec viac ako 6m....bolo by to aj dost nefer voci zamestnavatelovi..cakat tri mozno 6 alebo aj 9 rokov, kym sa zena vrati...
@sprjuska toto uz davno neplati…
Právo zamestnankyne na návrat do práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky upravuje § 157 ods. 1 a ods. 2 Zákonníka práce. Tieto ustanovenia uvádzajú, že ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
Autorka riesila som to iste, chceli sa ma zbavit, nakoniec zrusili miesto (nijak inak ma prepustit nemohli) a prepustili aj tu, co bola na mojom mieste - mala zmluvu neurcitu.

Zamestnavatel je povinny umoznit navrat na povodnu pracovnu poziciu do 6 mesiacov,nasledne do 3 rokov musi zamestnankynu prijat spat do zamestnania a ponuknut take ist resp adekvatne pracovne miesto, nie je mozne si narokovat na to iste, ak je zena prec viac ako 6m....bolo by to aj dost nefer voci zamestnavatelovi..cakat tri mozno 6 alebo aj 9 rokov, kym sa zena vrati...