icon

Prečo je teraz hľadanie práce ťažšie?

macik6
Včera o 19:42

Ahojte je to mozne ze clovek posiela zivotopisy a bud sa vobec neozvu alebo uplne minimum,este cca pred dvomi rokmi to bolo ovela lahsie a teraz.Aj som si ho upravila a skoro nic .Posielala som aj cez peofesiu a cakam cakam zavse zavila a odpoved ze je uz obsadene

Strana
z2
anonym_77c62a
Dnes o 06:53

@macik6 vsetko bolo povedané. Každý šetrí, radšej robotu rozdelia ako zobrať nových ľudí a zamestnanci to radšej trpia lebo sa boja o prácu. Ja som vo februári dosť odvážne dala výpoveď lebo ma už práca nebavila a koncom marca som už nastúpila do novej. Poslala som 3Cv a z 2 firiem ma zavolali na pohovor, takže je to veľmi individuálne. Samozrejme musela som upustiť od nárokov, čiže plat nic moc a pracovná doba by tiež mohla byt lepšia ale práca ma bavi..podľa mňa moze byt problém aj v tom že ľudia hľadajú dokonalú prácu a nechcú spustiť zo svojich požiadaviek. Často sú aj tu na MK diskusie ako si ženy hľadajú prácu, kľudne by si ju vedeli nájsť ale toto a hento sa im nepáči. A tak radšej sedia doma

anonym_1b3a32
Dnes o 06:56
@anonym_77c62a

@macik6 vsetko bolo povedané. Každý šetrí, radšej robotu rozdelia ako zobrať nových ľudí a zamestnanci to radšej trpia lebo sa boja o prácu. Ja som vo februári dosť odvážne dala výpoveď lebo ma už práca nebavila a koncom marca som už nastúpila do novej. Poslala som 3Cv a z 2 firiem ma zavolali na pohovor, takže je to veľmi individuálne. Samozrejme musela som upustiť od nárokov, čiže plat nic moc a pracovná doba by tiež mohla byt lepšia ale práca ma bavi..podľa mňa moze byt problém aj v tom že ľudia hľadajú dokonalú prácu a nechcú spustiť zo svojich požiadaviek. Často sú aj tu na MK diskusie ako si ženy hľadajú prácu, kľudne by si ju vedeli nájsť ale toto a hento sa im nepáči. A tak radšej sedia doma

@anonym_77c62a ja som poslala asi 60 CV a ozvali sa mozno 8 ludi. Je nas vela. A to ovladam dva jazyky a mam VS a prt je mi to platne

anonym_77c62a
Dnes o 07:01

Chápem, určite je oveľa viac uchádzačov ako prac. Miest. Ja to však beriem tak, že gen Z sú ,,leniví” a očakávajú vysoké platy, čiže nie sú pre mňa konkurencia. Mám 35r. A starší sú už pre zamestnávateľa tiež nevýhodní, tak možno som mala šťastie že práve v mojom meste hľadali niekoho na miesto v ktorom mám prax a bohaté skúsenosti. Ale teda uskromnila som sa ohľadom platu a aj prac. Doby, ako som písala. Ty si absolvovala 8 pohovorov a ani jeden nebol úspešný alebo ako tomu mám rozumieť?

bosorkabb
Dnes o 07:01

Záleží kde a v akom odbore hľadáš. Čo vieš ponúknuť.Taká administratíva to máš na jednu pozíciu príde 60 životopisov ( viem u muža vo firme teraz hľadali).
Ak sa bavíme o práci manuálnej tam je vyššia šanca ale človek sa narobí.
Iná situácia je na východe a iná v okolí BA.

anonym_b0908b
Dnes o 07:04
@bosorkabb

Záleží kde a v akom odbore hľadáš. Čo vieš ponúknuť.Taká administratíva to máš na jednu pozíciu príde 60 životopisov ( viem u muža vo firme teraz hľadali).
Ak sa bavíme o práci manuálnej tam je vyššia šanca ale človek sa narobí.
Iná situácia je na východe a iná v okolí BA.

@bosorkabb ale do prace chodíš pracovať a nie sedieť za stolom. Ľudia dnes nechcu manuálne pracovať.

anonym_59d90c
Dnes o 07:06

Pred 16rokmi som si po materskej hľadala prácu asi 4roky. Teraz, keď mám deti už veľké, je to jednoduchšie. Neobviňovala som za to vládu, ako to tu niektoré dámy píšu, že za to môže vláda, ktorú sme si zvolili🤣🙈 je to také obdobie. 🤷‍♀️

guiseppinka
Dnes o 07:19
@anonym_b0908b

@anonym_5767ec to isté mas aj v zahraničí, napr.takom Rakúsku. Slováci tam makaju za minimálne mzdy prace, ktoré by rakusak nerobil, resp.ribil za raz toľko. Takže vezmú Slovaka, ktorý je celý happy ze ma 2500 brutto

@evkatk jasne s 5 VS si clovek urcite najde lahsiu pracu. Mozno x rokov dozadu... v rakusku uz s 1 vyskou mas problem si nieco najst...
@anonym_b0908b 2500 brutto ak ma aj rakusan, tak je cely happy. To, co si napisala, je taka blbost. Rakusko funguje v kolektivkach a minimalny plat musia dat, ten je vyhadany odbormi. Aktualne aj v at je to extremna bieda.

anonym_3cdb1f
Dnes o 07:22

Dievčatá a vás neoslovujú headhunteri? Na linkedlne? Alebo priamy kontakt? Lebo ja som naposledy posielala svoje CV do firmy v roku 8/2009. Co si pamatam.

guiseppinka
Dnes o 07:25
@anonym_59d90c

Pred 16rokmi som si po materskej hľadala prácu asi 4roky. Teraz, keď mám deti už veľké, je to jednoduchšie. Neobviňovala som za to vládu, ako to tu niektoré dámy píšu, že za to môže vláda, ktorú sme si zvolili🤣🙈 je to také obdobie. 🤷‍♀️

@anonym_59d90c je to obdobie plus do toho vlada. Ta vytvara zakonmi prostredie... teda, tato vlada ho skor doj****ava... este v 2019 sa praca dala najst celkom rychlo... v dnesnej dobe, je to skor o stasti a celej konstelacii

anonym_3cdb1f
Dnes o 07:28
@guiseppinka

@anonym_59d90c je to obdobie plus do toho vlada. Ta vytvara zakonmi prostredie... teda, tato vlada ho skor doj****ava... este v 2019 sa praca dala najst celkom rychlo... v dnesnej dobe, je to skor o stasti a celej konstelacii

@guiseppinka je to skor nestabilita. Tu zahranicny investor nema istotu, co bude schvalene buduci rok a co este v priebehu tohto roka. Ma vypocitane fixne naklady, flexi naklady, vie vycislit predpokladanu EBITDU a do toho sa 3x zmeny zakon o cestovnych nahradach, o dani z prijmov, o odvodoch, o socialnom zabezpeceni a zrazu si v cervenych cislach o mnoho rokov viac ako bol forecast. Preto sa rozhodnu tu ani neinvestovat.

guiseppinka
Dnes o 07:30
@anonym_3cdb1f

@guiseppinka je to skor nestabilita. Tu zahranicny investor nema istotu, co bude schvalene buduci rok a co este v priebehu tohto roka. Ma vypocitane fixne naklady, flexi naklady, vie vycislit predpokladanu EBITDU a do toho sa 3x zmeny zakon o cestovnych nahradach, o dani z prijmov, o odvodoch, o socialnom zabezpeceni a zrazu si v cervenych cislach o mnoho rokov viac ako bol forecast. Preto sa rozhodnu tu ani neinvestovat.

@anonym_3cdb1f si to vysvetlila este blizsie. Ocividne to aj tak ludia nepochopia

anonym_77c62a
Dnes o 07:32
@guiseppinka

@anonym_3cdb1f si to vysvetlila este blizsie. Ocividne to aj tak ludia nepochopia

@guiseppinka jasne že nie. Ja si stále myslím že každý chce robiť od 7 do 15:30, žiadne víkendy za 2000€ čistého. Ja by som tiež mohla vymýšľať že mi toto a hento nevyhovuje ale tak radšej robiť za menej a nemať prázdne CV niekoľko mesiacov, nebodaj rokov

anonym_b0908b
Dnes o 07:33
@guiseppinka

@evkatk jasne s 5 VS si clovek urcite najde lahsiu pracu. Mozno x rokov dozadu... v rakusku uz s 1 vyskou mas problem si nieco najst...
@anonym_b0908b 2500 brutto ak ma aj rakusan, tak je cely happy. To, co si napisala, je taka blbost. Rakusko funguje v kolektivkach a minimalny plat musia dat, ten je vyhadany odbormi. Aktualne aj v at je to extremna bieda.

@guiseppinka robí mi v AT kamaratka, tak vviem. rakusak ti za min.mzdu makať nepôjde. Ale áno, ty vieš najlepšie.

anonym_3cdb1f
Dnes o 07:33
@guiseppinka

@guiseppinka Fico sa sustredil na cinskych investorov, nakolko americki ani zapadoeurospki giganti tu uz nechcu prist. Avsak ani cinania nemaju zaujem o SVK momentalne. Mame co robit ako krajina, aby sme tu udrzali Volvo.

anonym_b0908b
Dnes o 07:34
@anonym_77c62a

@guiseppinka jasne že nie. Ja si stále myslím že každý chce robiť od 7 do 15:30, žiadne víkendy za 2000€ čistého. Ja by som tiež mohla vymýšľať že mi toto a hento nevyhovuje ale tak radšej robiť za menej a nemať prázdne CV niekoľko mesiacov, nebodaj rokov

@anonym_77c62a presne tak, stačí si tu prečítať témy, ako nebudú robiť za 900€. Cize radšej budú v mínuse (lebo náklady majú tam ci tak) ako v pluse. A tiež ako píšeš, aspoň niečo v CV

guiseppinka
Dnes o 07:36
@anonym_b0908b

@guiseppinka robí mi v AT kamaratka, tak vviem. rakusak ti za min.mzdu makať nepôjde. Ale áno, ty vieš najlepšie.

@anonym_b0908b v at zijem, hladanie prace je moja denna napln. Uz aj rakusania zistuju, ze sa pracovny trh veeeeeeeelmi zmenil a ze to uz nie je tak, ze rano zacnem v jednej firme a poobede som uz v druhej.

bosorkabb
Dnes o 07:41
@anonym_b0908b

@bosorkabb ale do prace chodíš pracovať a nie sedieť za stolom. Ľudia dnes nechcu manuálne pracovať.

@anonym_b0908b nie je to tak momentálne. Muž rieši pracovne aj Rakúsko/ Nemecko a momentálna situácia je tam taká ako píše
@guiseppinka
@anonym_b0908b je jedno čo ľudia chcú. Dôležité je čo chce a hľadá zamestnávateľ.

anonym_3cdb1f
Dnes o 07:45
@anonym_b0908b

@anonym_77c62a presne tak, stačí si tu prečítať témy, ako nebudú robiť za 900€. Cize radšej budú v mínuse (lebo náklady majú tam ci tak) ako v pluse. A tiež ako píšeš, aspoň niečo v CV

@anonym_b0908b treba si uvedomiť, že ak nebudú robiť za 900 eur mesačne, nič sa nedeje. Máme tu dnes ukrajincov, filipíncov, vietnamcov, uzbekov, gruzíncov. To sú hlavné národnosti, ktoré tu prúdia každý mesiac. Do pohraničných oblastí ešte maďari. Pre poliakov nie sme zaujímaví, nakoľko majú min. mzdu vyššiu ako my. Poznám prípady, kedy investor vymenil celú jednu zmenu - 80 ľudí - ukončil kontrakty a nahradil ich zahraničnou pracovnou silnou. Ale to sú presne tie situácie, keď slováci idú za prácou do Nemecka, Rakúska, Holandska, do Dánska apd. My ideme tam, kde hje vyššia mzda, oni idú tu, lebo je to pre nich vyššia mzda.

anonym_8f7099
Dnes o 07:58
@anonym_ea0f7e

Trh prace sa prudko meni, vďaka AI niektoré povolania uolne zmiznú.

@anonym_ea0f7e nie vdaka AI. Vdaka Ficovi.

anonym_1b3a32
Dnes o 08:05
@bosorkabb

@anonym_b0908b nie je to tak momentálne. Muž rieši pracovne aj Rakúsko/ Nemecko a momentálna situácia je tam taká ako píše
@guiseppinka
@anonym_b0908b je jedno čo ľudia chcú. Dôležité je čo chce a hľadá zamestnávateľ.

@bosorkabb pritom remeslo ma zlate dno, a bude mat este zlatsie. Pretoze uz pomaly niet odbornych skol. Tak sa budu mat kraftmani uplne najlepsie.

jednoduchomaria89
Dnes o 08:17

Veľa korporácií ,ktoré ponúkali aj slušné peniaze ,aj celkom dobre benefity sa presúvajú do lacnejsich krajín alebo automatizuju určite úkony , fabriky preferuju ľudí z tretích krajín . Slovenskí poctiví podnikatelia su duseni, veď všetka konsolidácia padla len na pracujúcich a podnikateľov . Jedine odvetvie ,ktoremu sa darí sú štátni zamestnanci , tam platy rastu , áno viem,že sú aj úrady a služby ,kde je to o ničom ,ale štatisticky na ich platy ide o 2 miliardy viac v 2026 (prevažne lekári , učitelia , zaslúžia si všetci ? No to teda určite nie )

zelenykvet
Dnes o 09:25

@macik6 vela sa prepusta, u nas vo firme sa nikdy nevytvarali nove pracovne miesta, vzdy islo viac menej o vymenu zamestnanca, no vdaka destrukcii europskeho priemyslu to definitivne ide do kytek. AI je jen maly odvar, prepustanie je vysledkom politickych rozhodnuti EU komisie. Slovensko vzdy stalo na vyrobe, my nikdy nebudeme ekonomika zalozena na sluzbach. Plus to znasobuje fakt, ze v zapadnych krajinach je velmi tazko niekoho vyhodit. Da sa to, no je to zdlhave. Preto ak je redukcia white collars, vyzere si to vychodny blok. No nechcem tu byt iba negativistka, ver si a vytrvaj. Nieco sa isto najde, kde budes spokojna🙏

zelenykvet
Dnes o 09:28
@jednoduchomaria89

Veľa korporácií ,ktoré ponúkali aj slušné peniaze ,aj celkom dobre benefity sa presúvajú do lacnejsich krajín alebo automatizuju určite úkony , fabriky preferuju ľudí z tretích krajín . Slovenskí poctiví podnikatelia su duseni, veď všetka konsolidácia padla len na pracujúcich a podnikateľov . Jedine odvetvie ,ktoremu sa darí sú štátni zamestnanci , tam platy rastu , áno viem,že sú aj úrady a služby ,kde je to o ničom ,ale štatisticky na ich platy ide o 2 miliardy viac v 2026 (prevažne lekári , učitelia , zaslúžia si všetci ? No to teda určite nie )

@jednoduchomaria89 ano, statna a verejna sprava su stale do istej miery safe. No aj tam sa skrta, neni dlhodobo udrzatelne, aby to znasal iba sukromny sektor. Potom sice nasleduje vyplakavanie kade tade, no zial, tak to je.

anonym_0bd0b0
Dnes o 09:34

@macik6 treba zobrat hocico a popritom hladat. Neviem z coho ziju ludia, ktori uz rok hladaju pracu. V kazdom pripade, caka nas narocna doba.

galioska
Dnes o 09:35

@macik6 lebo aplikuje tolko pravidiel a podmienok a vypisovania papierov, ze je lepsie sefiet roma na roti alebo zostat na jednom mieste a prist o nervy...

Strana
z2