icon

Prečo je teraz hľadanie práce ťažšie?

macik6
Včera o 19:42

Ahojte je to mozne ze clovek posiela zivotopisy a bud sa vobec neozvu alebo uplne minimum,este cca pred dvomi rokmi to bolo ovela lahsie a teraz.Aj som si ho upravila a skoro nic .Posielala som aj cez peofesiu a cakam cakam zavse zavila a odpoved ze je uz obsadene

Strana
z2
jankadr
Včera o 19:47

@macik6 záleží čo vieš a čo ponúkas,v dnesnej neistej dobe sa hľadá práca ťažšie.A ti,čo ju majú,tak ju kvôli neistote meniť nebudú.Ale stále je veľmi veľa voľných miest.Vcera bolo v televízii,že je problém nájsť ľudí do gastra,ide sezóna terás a posedení vonku a tam sa personál hľadá.Ak hľadáš administratívu,tak to bude ťažšie,AI nahrádza ľudí.Zdravotnictvo potrebuje zdrav.sestry.Tazko povedať,akú pozíciu hladas

anonym_ea0f7e
Včera o 19:48

Trh prace sa prudko meni, vďaka AI niektoré povolania uolne zmiznú.

anonym_1b3a32
Včera o 19:50

ano zial, hlada sa tazsie. Sama som na Urade, a ked som videla o 20r mladsich ludi tam, celkom mi zovrelo hrdlo.

anonym_e9efcd
Včera o 19:51

však je konsolidácia, firmám sa zdvihli odvody, kolabuje ekonomika, ľudia menej kupujú - aj keď dnes, keď som videla to množstvo ľudí v Jednote som ten pocit nemala ...
Aj pracovníci zo zahr, robia svoje.

anonym_51c942
Včera o 19:52

No záleží čo hľadáš.
17.3. sme s jednou ukončili PP a 23. už začínala v novej práci

anonym_1b3a32
Včera o 19:55
@anonym_51c942

No záleží čo hľadáš.
17.3. sme s jednou ukončili PP a 23. už začínala v novej práci

@anonym_51c942 ja napr hladam uz rok. Hladam na par hodin. To je asi chyba, lebo beru viac studentov.

anonym_c53dd4
Včera o 19:56

Ja som sa hlasila na 3 inzeraty, kde som splnala vzdelanie aj prax. Zatial sa mi neozvali a to uz su dva tyzdne prec a inzeraty stale vysia 🤷🏻‍♀️

anonym_717c68
Včera o 20:02

Nepíšeš akú prácu a kde hľadáš
V mojej aj v mužovej práci stále hľadajú aj príjimajú nových ľudí . Kamarát v stavebníctve má stále problém nájsť dobrých remeselníkov

anonym_ea0f7e
Autor odpoveď zmazal
kabyko
Včera o 20:06

Dobrý remeselník už dávno pracuje na seba a nie na niekoho iného. Načo by bral 1/4-1/5 toho Co koze zarobiť sam. Je jasne, ze v stavebníctve bude takto stále nedostatok

catherin4
Včera o 20:14

Ja som na Slovensku (v BA) tiez nevedela najst pracu, odisla som do zahranicia. Najskor do Nemecka, tam som si hned nasla roznasanie letakov. Potom som hladala lepsiu pracu a trvalo pol roka kym som nieco nasla, dovtedy ma vsade odmietli. Hladala som hlavne vo fabrikach a vo fabrike aj nasla. Potom som sa isla prestahovat do Rakuska a uz 3 mesiace pred odchodom som zacala hladat pracu, tiez ma na mnohe ponuky odmietli. Ale nakoniec to vyslo tak, ze hned ako som dosla, mala som dva pohovory a na jednom ma vzali. Takze ani v zahranici to nie je uplne ruzove, aj ked urcite lepsie ako na SK.

anonym_5767ec
Včera o 20:17

Napisem realitu z nasej firmy, riaditel prinutil uz 5 ludi podpisat skoncenie prac.pomeru dohodou, inak by mali vo firme peklo a na ich miesta prijal Ukrajincov a dal im o tretinu nizsie mzdy.

pribinak
Včera o 20:19
@anonym_c53dd4

Ja som sa hlasila na 3 inzeraty, kde som splnala vzdelanie aj prax. Zatial sa mi neozvali a to uz su dva tyzdne prec a inzeraty stale vysia 🤷🏻‍♀️

@anonym_c53dd4 pozor na gramatické chyby v životopise. Aj tu máš hrubku, visia, píše sa to s mäkkým i, nie s ypsilonom

anonym_c7f4de
Včera o 20:21

A ja ked vidim,ako u nas jebu doslova na robotu a vyhovaraju sa ako nestihaju,a ja mam robit za 2heho,no nech zabudnu.
Dnes ked sa tazko hlada praca,by mal clovek sa snazit si tu pracu aj udrzat,ale u nas robia vsetko preto,aby ju stratili.Fakt,ze doslova lenivci,co by sa vsade len vykecavali a ruky lave od roboty.A mna sa ide pytat ako to robim,co ju robim 3m a on neviem ako dlho.Je toto normalne??

anonym_7cffd1
Včera o 20:24

Veľa firiem končí, prepúšťa, nenaberá nových ľudí, lebo im táto konsolidácia pošliapala na päty… - informácie mám od človeka, čo chodí pracovne aj po veľkých firmách… bude ešte horšie, ale práca sa dá vždy nájsť, možno v inom odbore, možno nie úplne dreamjob, len teda jesť treba 🙂

lienka.7
Včera o 20:41

@macik6 záleží akú prácu hľadáš a co ponúkaš.

anonym_ea0f7e
Včera o 20:42
@anonym_5767ec

Napisem realitu z nasej firmy, riaditel prinutil uz 5 ludi podpisat skoncenie prac.pomeru dohodou, inak by mali vo firme peklo a na ich miesta prijal Ukrajincov a dal im o tretinu nizsie mzdy.

@anonym_5767ec ale veď takto preberajú Slováci miesta iným v zahraničí. Sraci ísť kúsok za hranice, nemusíš ísť až do Ameriky. Tu kúsok za hranicami Slováci robia pomaly za polovicu

anonym_b0908b
Včera o 20:45
@anonym_5767ec

@anonym_5767ec to isté mas aj v zahraničí, napr.takom Rakúsku. Slováci tam makaju za minimálne mzdy prace, ktoré by rakusak nerobil, resp.ribil za raz toľko. Takže vezmú Slovaka, ktorý je celý happy ze ma 2500 brutto

anonym_fcc41f
Včera o 20:47

Mnoho firiem musí prepúšťať, zisky idú prudko dole, kúpyschopnosť obyvateľov klesá, odvody a dane sa zvyšujú. Slovensko začína byt pre zahraničných investorov drahé tak balia a idú preč… malí podnikatelia živoria a väčšie firmy uťahujú opasky, všetci hľadajú kde sa dá ušetriť a najjednoduchšie je na pracovnej sile, AI reálne začína nahrádzať niektoré prace, a veľakrát zamestnanci dostávajú rôzne kumulatívne pozície, keď niekto dá výpoveď nenahrádza sa…. Nie je to teraz jednoduché

anonym_5767ec
Včera o 20:54
@anonym_b0908b

@anonym_5767ec to isté mas aj v zahraničí, napr.takom Rakúsku. Slováci tam makaju za minimálne mzdy prace, ktoré by rakusak nerobil, resp.ribil za raz toľko. Takže vezmú Slovaka, ktorý je celý happy ze ma 2500 brutto

@anonym_ea0f7e
@anonym_b0908b
nasa firma posobi v sektore bankovnictvo a poistovnictvo, teda zamestnanci s ekonomickou univerzitou.

anonym_b02efd
Včera o 21:22

Ahoj, tiez sme hladali novu kolegynu, lenze tak sa nam zdvihli naklady na prevadzku, ze dalsiu zamestnankynu aj ked potrebujeme- by sme neutiahli :( oblast socialne sluzby

evkatk
Dnes o 00:39

Závisí od vzdelania. Napriek ukončenému treba naďalej študovať a urobiť si viac VŠ. Potom s hľadaním práce problém nie je. Mám to z vlastnej skúsenosti.

anonym_8440a8
Dnes o 01:21

@macik6
Nas syn zmenil robotu do ineho korporatu nemal nervy chodit po Europe a vyhadzovat ludi, ale Velku noc sviatky travi v USA kde sa tiez ide vyhadzovat, ale sorry take vulgarne slovo sa nepouziva po novom je to skill mix adjustment, headcount realighment ale najlepsie je career transition, no dnes hovoril ze mu volali zo Svajcu ked sa vrati ma ist do Talianska pripravit decruiting, takze nikde to nie je ruzove.

anonym_3cdb1f
Dnes o 03:09

Situácia na trhu je zlá a bude ešte horšia. Ideme do veľkej recesie. Firmy naberajú iba nevyhnutné pozície, aj to na nevyhnutný čas - nevedia garantovať dlhodobú spoluprácu. Na tieto pozície si môžu vyberať, na trhu je veľký dostatok skilled kandidátov, čiže majú z čoho a môžu si vyberať - cherry picking. Okrem toho na rutinné pozície vo výrobe tu máme zahraničnú pracovnú silu, ktorá je schopná robiť 2x toľko, nefrflw a naše mzdy sú pre nich kráľovský plat ( je to presne taká istá situácia ako slováci v nemecku, holandsku, belgicku, francúzsku apd). Všetky firmy vplyvom konsolidácie šetria. Čiže cost saving sa prejavuje na nábore, na vzdelávaní, na benefitoch apd.

anonym_3cdb1f
Dnes o 03:14
@anonym_fcc41f

Mnoho firiem musí prepúšťať, zisky idú prudko dole, kúpyschopnosť obyvateľov klesá, odvody a dane sa zvyšujú. Slovensko začína byt pre zahraničných investorov drahé tak balia a idú preč… malí podnikatelia živoria a väčšie firmy uťahujú opasky, všetci hľadajú kde sa dá ušetriť a najjednoduchšie je na pracovnej sile, AI reálne začína nahrádzať niektoré prace, a veľakrát zamestnanci dostávajú rôzne kumulatívne pozície, keď niekto dá výpoveď nenahrádza sa…. Nie je to teraz jednoduché

@anonym_fcc41f Slovensko nie je zaujímavé pre investorov už od roku 2023 definitívne, finančne nebola zaujímavá už tesne pred covidom. Vtedy sme súperili v rámci Europy s Rumunskom, Bulharskom, Slovinskom a Srbskom. Ak chceli zostat v strednej EU vybrali si Madarsko, Polsko. Vid priklad BMW, ktore skoncilo za hranicami v Madarsku, Robert Bosch, ktory zacal a skoncil a presunul vsetko do madarskej entity. Bola som pri stretnutiach s mnohymi investormi od roku 2010 a takato situacia aka je teraz tu este nebola. Resp. ja som ju pracovne nezazila / mozno v 90tych rokoch /.

sara07
Dnes o 05:44

z jednoduchého dôvodu je trochu vyššia nezamestnanost,
skôr presunu / rozdelia pracu zvyšku ako prijmu nového , pretože cena práce je dost vysoka , do toho transakčná dan - za to že ti pošle vyplatu na učet zamestnavatel , ved to je uplne šialenstvo
obavy z toho ako bude ako čo pôjde ešte viac hore
aj u nás ked vypadli , nebrali vynimočne nových, rozdelili pracu , s tým že to budu chápat ak to nebudeme uplne stihat ... kym to nezačne byt normálnejšie tu
teraz máš problém si nájst aj brigadu nie to trvalé zamestnanie

anonym_1b3a32
Dnes o 05:48
@sara07

z jednoduchého dôvodu je trochu vyššia nezamestnanost,
skôr presunu / rozdelia pracu zvyšku ako prijmu nového , pretože cena práce je dost vysoka , do toho transakčná dan - za to že ti pošle vyplatu na učet zamestnavatel , ved to je uplne šialenstvo
obavy z toho ako bude ako čo pôjde ešte viac hore
aj u nás ked vypadli , nebrali vynimočne nových, rozdelili pracu , s tým že to budu chápat ak to nebudeme uplne stihat ... kym to nezačne byt normálnejšie tu
teraz máš problém si nájst aj brigadu nie to trvalé zamestnanie

@sara07 to mas pravdu, vela zivnostnikov skoncilo a firmy prepustaju. Brigadu si hladam uz rok, vsade chcu len studentov

anonym_fcc41f
Dnes o 05:58
@anonym_3cdb1f

@anonym_fcc41f Slovensko nie je zaujímavé pre investorov už od roku 2023 definitívne, finančne nebola zaujímavá už tesne pred covidom. Vtedy sme súperili v rámci Europy s Rumunskom, Bulharskom, Slovinskom a Srbskom. Ak chceli zostat v strednej EU vybrali si Madarsko, Polsko. Vid priklad BMW, ktore skoncilo za hranicami v Madarsku, Robert Bosch, ktory zacal a skoncil a presunul vsetko do madarskej entity. Bola som pri stretnutiach s mnohymi investormi od roku 2010 a takato situacia aka je teraz tu este nebola. Resp. ja som ju pracovne nezazila / mozno v 90tych rokoch /.

@anonym_3cdb1f od roku 2023 sa zvýšili odvody, dane a pribudla transakčná daň a to sú dosť veľké náklady pre firmy

anonym_3cdb1f
Dnes o 06:03
@anonym_fcc41f

@anonym_3cdb1f od roku 2023 sa zvýšili odvody, dane a pribudla transakčná daň a to sú dosť veľké náklady pre firmy

@anonym_fcc41f ad1) ekonomická situácia ad2) politická situácia a stabilita ad3) disponibilita pracovnej sily ad4) zákonník práce a legislatíva.

zmrzlinka2021
Dnes o 06:44

@macik6

Lebo sme si túto mizériu zvolili.

A väčšina národa je natoľko sprostá, že ani tomuto nerozumie.

Strana
z2