Vybrať si prácu bližšie či zostať?
Riešim dilemu. Momentálne mam pracu kde zarobim necelych 1000€ z ktorych cca 150€ precestujem. Časovo precestujem cca 1,5 az 2 hodiny denne. Mám možnosť ist robit o 35 km blizsie za rovnaky plat no nic neprecestujem. Ide o referentku na obecnom úrade s tym ze by som tam robila účtovníctvo. Nikdy som to nerobila. Mam obchodnú akadémiu a VS verejna správa kde som len jeden semester mala účtovníctvo rozpočtových a príspevkových organizácii a obcí. No to bolo dávno. Z tejto prace uvažujem davno ze odidem kedze nestíham zaniesť ani vyzdvihnúť deti. Musia ráno chodiť starí rodičia. No z jedného platu nevyzijeme. Za dva roky co som tu som si nenašla prácu blizsie. Bojim sa vsak dať výpoveď a skúsiť to účtovníctvo. Nema ma tam velmi kto zaučiť. Uz sa tam vystriedali tri a ani jedna nevydržala lebo účtovníctvo nevedeli,inak vraj boli šikovné. Da sa do toho dostať?
@anonym_autor Ak by sa dalo šla by som tam a spýtala sa čo konkrétne budem robiť, aby mi ukázali a podľa toho sa rozhodla. Ale táto druhá práca by bola lepšia pre teba. Už len kôli tomu cestovaniu.
Skús si o tomto type účtovníctva niečo najprv pozrieť, lebo účto na OÚ sa od účtovníctva v súkromnej firme líši. Skús si osviežiť účtovníctvo= účtová osnova, účtovanie faktúr, banka, pokladňa, interné doklady, dlhodobý majetok, inventarizácia, účtovná závierka.
Prejdi si legislatívu, najmä: Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve, postupy účtovania pre obce, mestá a rozpočtové organizácie, Zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, Zákon č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite. Určite ste na škole mali rozpočtová klasifikáciu, tak si k tomu niečo osviež. Budeš potrebovať ešte Excel a to kontingenčné tabuľky, funkcie SUMIFS, XLOOKUP/VLOOKUP, IF, filtrovanie, ovládať prácu s väčšími tabuľkami. Neviem aký majú účtovný SW, ale určite si niečo o ňom vieš pozrieť online.
oni potrebujú hotového v účtovníctve zdatného človeka, nie niekoho čo narobí problémy. Práca to môže byť fajn, len nie pre teba.
Ak ta nemá kto zaucit, čo tam chceš robiť? Kurz nestačí, potom to tak vyzerá keď riešim niečo s účtovníkmi na úradoch a školách, samé chyby ani faktúru nevedia dobre uhradiť
@anonym_autor dostat sa do toho da urcite ale ak tam budes sama zjavne s rozbitym ucto po troch uctovnickach
co si robila doteraz ?
za mna je to velka odvaha, ak to chces skusit zaplatila by som si uctovnicku z inej obce ktory maju tovnaky softver aby ta zaucila a pomohla inak neni sanca
zavisi aj ci ma obec napr eurofondove projekty
Ak ta nemá kto zaucit, čo tam chceš robiť? Kurz nestačí, potom to tak vyzerá keď riešim niečo s účtovníkmi na úradoch a školách, samé chyby ani faktúru nevedia dobre uhradiť
@anonym_e8a065 ja to riešim aj s účtovníčkami zo súkromných firiem, takže to je je asi o inom ... 😒
Nesla by som do tej prace, sama vies, ze uz niekolko vyhodili lebo to nezvladali, ked tam prides nezauci ta teda nikto. Co sa tyka kurzov su fajn ako zaklady ale ak potrebuju skuseneho uctovnika tak ten ti stacit nebude. Skus si odpovedat na jednoduchu otazku - Preco by prave mna chceli nechat ak 3 predomnou kvoli uctovnictvu vyhodili a ja v nom nemam ziadne pracovne skusenosti?
@11bodka11 nie, nerob to, ani to neskúšaj. Ty to nezvládneš. Priemerný človek áno, ale ty nie, pretože ty všade vidíš problém a dôvody, prečo sa nič nedá. Nie si šikovná, ani samostatná, ani flexibilná.
Nesla by som do tej prace, sama vies, ze uz niekolko vyhodili lebo to nezvladali, ked tam prides nezauci ta teda nikto. Co sa tyka kurzov su fajn ako zaklady ale ak potrebuju skuseneho uctovnika tak ten ti stacit nebude. Skus si odpovedat na jednoduchu otazku - Preco by prave mna chceli nechat ak 3 predomnou kvoli uctovnictvu vyhodili a ja v nom nemam ziadne pracovne skusenosti?
@anonym_7bf553 oni nikoho nevyhodili. Odisli same. Starosta praveze nevie nikoho najst. On ich prosil nevh zostanu,skusia sa zaucit. Robi tam este dalsia účtovníctvo len nema cas na take poriadne zaucanie. Ked sa jej nieco opytas pivie ti,jasne. Ale nie vkuse sediet pri tej novej
@anonym_autor dostat sa do toho da urcite ale ak tam budes sama zjavne s rozbitym ucto po troch uctovnickach
co si robila doteraz ?
za mna je to velka odvaha, ak to chces skusit zaplatila by som si uctovnicku z inej obce ktory maju tovnaky softver aby ta zaucila a pomohla inak neni sanca
@anonym_ed8a5c nie je tam rozbite účtovníctvo po trich účtovníckach. To mas odkial? Robi tam normalne účtovnícka uz desat rokov. Dala vypoved. Nova tam bola den. Dalsia tri dni a vzdali to.
@11bodka11 nie, nerob to, ani to neskúšaj. Ty to nezvládneš. Priemerný človek áno, ale ty nie, pretože ty všade vidíš problém a dôvody, prečo sa nič nedá. Nie si šikovná, ani samostatná, ani flexibilná.
@anonym_eba42a toto som trochu nepochopila
co si robila doteraz ?
@anonym_ed8a5c obec ma projekty ale to robi ina. Tato uctuje len DSSku a Krčmu.
oni potrebujú hotového v účtovníctve zdatného človeka, nie niekoho čo narobí problémy. Práca to môže byť fajn, len nie pre teba.
@anonym_c725bd lenze takéto starosta nenašiel. Ak ta co teraz dala po rokoch výpoveď to predtým nerobila.

na svete je hafo účtovníčok, prečo by si to nevládala. ak sa bojíš, nájdi si nejaký online kurz, alebo aj tu sa skontaktuj s nejakou ochotnou babou, čo by ti poradila - ja som tak dala kontakt na naše ekonomky keď to tu jedna baba potrebovala, bola rada že jej pomohol niekto od fachu aj keď sa nepoznali…
ale kurz by som si urobila tak či tak…