ŽTP - práca Rakúsko/Nemecko
Včera o 15:02
Ahojte, som zdravotne znevýhodnený so zníženou pracovnou schopnosťou 60 %. Učím sa nemecký jazyk a budúci rok by som chcel ísť pracovať do Rakúska/Nemecka (rozmýšľam nad tým intenzívne).
Som zvyknutý pracovať v 12-hodinových zmenách. Rád by som sa spýtal niekoho, kto tam žije alebo pracuje, či mi vie poskytnúť viac informácií o tom, ako to tam chodí so ZŤP ľuďmi a či sa tam dokážu uplatniť, poprípade ma nasmeroval kde napísať...
Ďakujem.
Predošlá
Strana
z2
Predošlá
Strana
z2

Ako občan SR môžeš v Rakúsku pracovať bez pracovného povolenia. Rakúske právo zároveň chráni ľudí so zdravotným postihnutím pred diskrimináciou v pracovnom procese. Slovenský systém patrí medzi tzv. typ A a pravidlá EÚ umožňujú, aby bol invalidný dôchodok vyplácaný aj pri pobyte a práci v inom členskom štáte. Pri epilepsii bez záchvatov samotná diagnóza automaticky neznamená zákaz práce. Rozhodujúce môže byť konkrétne pracovné miesto a jeho bezpečnostné požiadavky, napríklad práca vo výškach, pri strojoch, pri vedení vozidiel alebo iné rizikové činnosti. Rakúsko môže pri prípadnom posudzovaní invalidity vyhodnotiť zdravotný stav podľa vlastných pravidiel, takže slovenských 60 % sa automaticky nerovná 60 % invalidite podľa rakúskeho systému. Choď smerom: výroba bez práce vo výškach a bez nebezpečných strojov skladník bez CZV, kontrola kvality, jednoduchá montáž, balenie, administratíva,
pomocné práce, zákaznícky servis, gastro alebo hotelové pozície .