icon

Hľadáme maminky z Holandska na pokec

eli77
12. dec 2007

Ahojky, je tu nejaka mamicka z Holandska? 😵

kredog
24. feb 2017

@kwr zial nedostanes nic.teraz sa musi priniest papier od slov detskeho lekara, ktory potvrdi, ze dieta je v jeho starostlivosti. Aby ti vznikol narok,musis na slovensku aj zit,nielen mat trvaly pobyt. V inej diskusii riesili,ze socialka posiela ludi,ktori to kontroluju,hlavne ak je v tvojom spise akykolvek udaj o tom, ze si v zahranici. Podozrive pre nich je ak nepoberas pridavky zo Slovenska a hned ta kontroluju.

andreaa1981
4. mar 2017

Ahojte uz som Vam sem pisala v minulosti od aprila budeme byvat v Haagu s 3,5 rocnym synom. Neskor zacne chodit pravdepodobne do European school of Haag. Je niekto z vas z Haagu alebo navstevujete tuto skolu?

majorosovalucia
9. mar 2017

Ahojte,potrebujem overit info.Je v Hol.povinne ockovanie?v zoznamoch je uvedenie,ze nie je.Nasla zas info ze MMR je povinne.Tak ako to je?dakujem
Pytam sa preto.Planujem sa s malou -1rok prestahovat za manzelom do Hol.Tu na SK ma zakladne ockovanie-hexu.MMR moc nechcem dat.Obavam sa nasledkov,kedze je to ziva vakcina a snad sa podari posunut ockovanie a mozno nedat.
Dakujem za info.
Ak sa prestahujem treba vypis z karty malej?zatial jej nevham na SK lekarku lebo budeme chodit na aj na SK.

ervenka
9. mar 2017

@majorosovalucia podla nasich informacii nie je ockovanie v Nl povinne. nase deti maju aj MMR- znasali pomerne dobre. Pri prvom krpcovi sme mali 2x odklad, lebo bol vtedy prechladnuty. Co vsetko treba pri prestahovai, resp. co chce/potrebuje Nl lekar si spytajte priamo Nl lekara.

nika218
10. mar 2017

Ahojte baby tak my sme uz 6 dni v Utrechte. Je tu krasne. Zvykame si na pocasie. Malemu 2.rocnemu nerobi dobre vietor. Uz 2.krat co sme boli von ked fucalo nam do rana brechal (slabsia laryngitida ). A moja otazka. Maju tu klasicky calciovy sirup? Ak ano prosim vas napiste mi nazov v holandcine a kde ho kupim. Fotka obalu by bola super 🙂. Teta v drogerii nerozumela po anglicky co chcem. Uteste ma ze ten vietor ustupi. Dakujem pekne 🙂

ajana1
10. mar 2017

@majorosovalucia ockovanie povinne nie je ALE aj tak velka cast (viac ako na Slovensku) ockovat davaju nakolko Holandsko je velmi otvorena krajina a ludia cela cestuju po svete a nik nebude riskovat jednu z chorob proti ktorym sa ockuje. Antivax je tu uz davno out 😉

ajana1
10. mar 2017

@nika218 skor si zvykaj ma ten vietor nakolko ten je tu vcelku bezny a kup malemu poriadnu softshellovu bundu. Nemyslim ze sa tu sa vobec kalciovy sirup kupit a vsetky co su od kasla volnopredajne su v podstate Len cukrove vody takze zbytocne vyhodene peniaze.

nika218
10. mar 2017

@ajana1 softsellky mame kvalitne. My mame aj kalciovy sirup aj sirupy na kasel zo SR. Chcela som vediet ci ich musim trepat zo SR ked dajdu. A napr. Paralen a Nurofen sirup je taky ucinny ako na SR? Lebo v Anglicku je slabsi. Diki

ajana1
10. mar 2017

@nika218 netusim lebo ich nepouzivame. Ked maly ladle dam mu kvapky do nosa a uvarim tymianovy caj.

ikke
10. mar 2017

@nika218 nurofen sirup je tu taky istu ako na slovensku, len teda dvakrat drahsi. na kasel je dobry tymianovy sirup (tijm siroop alebo tijm stroop). paralen a teda hocijaky paracetamol si kupis taky aky potrebujes - 100mg, 125mg, 250mg, 500mg, treba si precitat, co je na obale.
inak, na kadlik sa neumiera. nestreduj sa kvoli blbostiam, ktore aj tak neovplyvnis. a nebud na sboje dieta prilis uzkostliva. nejako si predsa imunitu vybudovat musi. obzvlast ak ho nechces nevhat ockovat.

fadama
10. mar 2017

nurofen sirup pouzivam aj ja je vyborny na horucky za chvilku ma dieta teplotu dole a na dlho. Sirup ako napr. tymianovy ( tijm ) nie je dobry syn ho uzival aj 2 tyzdne a vobec mu nepomohol ani raz dostal klasicky med a po dvoch dnoch bolo po kasli.

fadama
10. mar 2017

Ahojte neviete niekoho kto ide smer Holandsko-Svk a spät ? Zaciatkom mája a zaciatkom augusta? Alebo niektorá z vás nechodite takto domov s volnými miestami pre 2 osoby + dieta ? ( samozrejme ze nie zadarmo )
Dakujem

ervenka
10. mar 2017

@nika218 mno tymianovy syrup je tak na 2 veci.... posilnovanie imunity ano, ale nie za kazdu cenu. Nasa krpata mala min. september az po Vianoce pseudokroep co bola teda sranda velka. Lekarka nic nedala, lebo ved nie je teplota len babo kasle. Na Vianoce mala aj teplotu- 40,1 takze vtedy konecne dal zastupujuci lekar ATB. Tieto Vianoce mala zase zacinajuci zapal pluc- lava strana= ATB. Daniel dvojity zapal ucha. No co uz, ciapky, sale a dufat, ze ich ostatne deti nenakazia. Cibulovy caj, cibulovy sirup doma spravene. Inak, pre deti od 2 rokov sa daju kupit v kruidvate sirupy s ucinnou latkou (nie len cukrove srandy) na huste hlieny a aj na suchy kasel. A pokial ditko dlhodobo kasle- smer lekar.

nika218
10. mar 2017

@ikke prepac no keby si vedela co je laryngitida tak by si mi nenapisala ze nemam stresovat a nemam byt uzkostliva. Dieta za moze zadusit nakolko mu opuchne hrtan az tak ze deti modreju a neda sa im dychat. Musime mat po ruke silne kordikoidy keby to bolo velmi vazne. A calciovy sirup, fenistil sirup a studeny vzduch je prva pomoc. Velmi casto take male deti ako mame my koncia v nemocnici.
A co sa tyka liekov na horucku nasi ked maju horucku tak maju do 40 C. Takze potrebujem vediet ci su ucinne ako nase lieky.
Je mi jasne ze si musia budovat imunitu, tiez nova klima je tu.
S obycajnym soplikom a kaslikom si nejak poradime.
No dakujem za nazor...

nika218
10. mar 2017

@fadama
@ervenka
Diki baby. Musime si zvuknut na nove prostredie. A ja ze je vsetko v holandcine. Dufala som ze na tovaroch bude preklad v anglictine.
A este otazka tie opatrovatelky (gastouder bureau) mozme vyuzivat aj my (muz vojak SR a ja doma cize nebudeme robit pre holandskych zamestnavatelov). Diki

nika218
10. mar 2017

@ervenka to mi je luto. Ja by som radsej bola chora za deti ako sa divat na ne ako trpia a neviem im pomoct.

ajana1
10. mar 2017

@nika218 a mas vystudovanu medicinu ze hned vies ze maju laryngytidu? Kasel moze byt sposobeny fakt cimkolvek. Ci uz zatekajucim soplom alergiou alebo aj tym spominanim pseudokroepom. Aj si si neni ista co to je radsej chod ku lekarovi ako pchst dietatu volnopredajne lieky.

indu
10. mar 2017

Ahojte žienky prosím poradíte mi, no potrebovala by som odkaz na zákon, ktorý upravuje vzdelávanie detí na základných školách v Holandsku. Anglický názov tohto zákona je The Primary Education Act 1998 (WPO)
Potrebujem oficiálnu úpravu toho kedy deti nastupujú do školy. Ja viem, že máte dosť svojich starostí, ale veľmi mi pomôžete. Snorím, snorím a neviem to nájsť 🙂

ervenka
10. mar 2017

@nika218 deti na Slovensku koncia v nemocnici tu nie. Ani kortikoidy ti nedaju tak lahko. Mozes im povedat,ze na svk to bolo tak a tak a do tvare ti povedia, ze tu si v Nl. Tvrda skola zdravia.
Co sa tyka gastouder, treba priamo oslovit agenturu. Tam dostanes priamo odpoved.

ervenka
10. mar 2017

@nika218 teraz ma este napadlo, ze nepracujuci rodicia viac vyuzivaju PSZ- peuterspeelzaal. Pre deti 2r-4r. Pricip- cca 2apol hod 2x do tyzdna. napr. Daniel chodil prvy rok utorok a stvrtok od 9,00 t.m. 11,30. druhy rok vdaka VVE (podpora reci pri detoch, kt. zaostavaju v reci) 4x do tyzdna. Vybavit sa da cez gemeente, nam prisli za kazdym oficialne listy, ci chceme dat deti do PSZ

A tymto sa s vami lucim, nocna caka. Aj v nedelu, aj v pondelok, a bud. sobota 16,00-23,00. tada

indu
11. mar 2017

@ervenka juj si veľmi, veľmi zlatučká. Mohla by som ťa ešte poprosiť, ktorý artikel priamo upravuje povinnú školskú dochádzku, od akého veku je povinná, dobrovoľná. Veľmi si to cením, že popri detičkách a rodinke si mi tak rýchlo odpovedala. Juj nejako sa budem musieť revanšovať 🙂
Môj muž tam ide pracovať a musí zamestnávateľovi priamo predložiť daný paragraf. Anglicky viem veľmi dobre a holandsky sa chce učiť no zatiaľ to nie je ono :o) Ešte raz ti veľmi, veľmi pekne ďakujem.

indu
11. mar 2017

@ervenka tak už sme to našli 🙂 Ale bez teba by sme to nenašli, veľmi pekne ti ďakujem si veľmi zlatá.

ervenka
12. mar 2017

@indu niet za co. Ujo google nasiel.. ;)

nika218
13. mar 2017

@ervenka dakujem pekne... nieco musime vymysliet nech deti aj pohraju aj ucia jazyk...🙂

indu
14. mar 2017

Ahojte mohli by ste mi prosím pomôcť, máme sa sťahovať zo SR do Masstrichtu v októbri no a muž bude mať prácu istú, ale ja nie. Rada by som si niečo našla, ale ovládam len nemčinu. Mám z toho dosť hlavu v smútku, neviete ako je to s jazykmi, viem domáci jazyk je primárny no, myslela som, že nemčina je v pohode a ľahko sa dohovorím, ale začínam mať pocit, že asi nie :o)

ervenka
15. mar 2017

@indu najprv si musis vybavit vsetky papiere okolo a potom hladat robotu. Alebo bez papierov na cierno ( napr. upratovanie) ale to by som velmi neriskovala. A jazyk- NL je zaklad. Aj ked ja robim v medzin. firme kde sa hovori prevazne eng. potom Nl, PL a ine. Kontrakt sme si mohli vybrat- napisany v nl, eng alebo pl.

indu
15. mar 2017

@ervenka ahoj, hej samozrejme načierno isto nie to v žiadnom prípade. Ja som len začala byť nešťastná, že som sa niekde dočítala, že miestny po nemecky nechcú hovoriť a hlavne ak daný človek neovláda NL, čo je samozrejme základ podobne ako na Slovensku tak je super angličtina. Myslela som, že s nemčinou to nebude ťažké, že je rovnocenným jazykom s angličtinou. No asi to všetko teraz hodiť za hlavu, doma sa učiť jazyk čo to dá a všetko riešiť až potom keď tam prídeme, inak ma to bude zožierať a popravde som z toho nervózna asi to nebudem riešiť. 🙂
si veľmi zlatá, že si mi napísala. Juj isto to tam nemáte ľahké a obdivujem Vás. Prajem pekný deň.

nika218
15. mar 2017

@indu len si zvaz ci to stoji za to prist o prispevok na manzelku a taktiez ak zacnes oficialne robit a si na RD v SR tak SR prestane za teba platit zdravotne poistenie a tiez dochodk.poistenie. a papierovaciek je milion koli tomu. Ja som to zistovala...