Hľadáme maminky z Holandska na pokec
Ahojky, je tu nejaka mamicka z Holandska? 😵
Ďakujem veľmi 😊Lebo syn má učiteľku a aj učiteľa a hlavne jemu som nevedela čo také dať keď kvety sa mu nedajú dať ak sa teda niečo nosí,zatiaľ ostatný rodičia o poskladaní na darček nič nehovorili tak uvidím.
Baby neviete co sa dnes v skolách deje ze idú az o hodinu neskor do skoly ?
Dakujem
@fadama no fakt neviem, ci maju 2500 eur plat, podla mna nie... a hlavne napriklad nasa skola je velmi oblubena, takze v triede 4-6 rocnych deti je teraz ku koncu roka 32-34 deti, pritom az pri 36 detoch mozu otvorit dalsiu triedu. a to ma byt v triede jedna ucitelka... (akoze nastastie maju dost stazistov, takze vzdy je tam ucitelka a aspon jeden stazista, ale to vobec nie je pisane pravidlo). pritom jeden clovek dokaze mat naraz prehlad o 8-9 ludoch...
@lubina aha ty pozeras hol.televíziu ? Ja som sa to od syna dozvedela aj to tvrdil ze az na druhy pondelok a pridem dnes do skoly a nikto pri nej iba asi dalsie 2 mamicky tak sa pytame a tam ze uz dnes ze iba na 09:30. Ale nevedela som preco !
Jáj ja som daleko od Haagu bývam v Helmonde, no hrozne radi by sme sa prestahovali do Haagu alebo aspon blizsie.
Ahojte pristahovali sme sa do Haagu byvame hned za Kurhaus hotelom na plazi. Mam 4r syna co zacne ESH od septembra. Nachadza sa tu niekto kto je k nam blizko a rad by sa obcas stretol? Syncekovi chybaju kamosi a potesil by sa slovenskym detom
@andreaa1981 No skoda ze vsetci sú v Haagu, ja by som sa aj stretávala s mamickami ale som dost daleko od Haagu.
@andreaa1981 My byvame na druhej strane, vlastne na hranici Hagu, oficialne je to Rijswijk, ale deli ich len kanal 🙂. My mame dve baby, jedna uz bude chodit na strednu, v lete bude mat 12 rokov a mladsia ma 8 rokov...ale ak by si sa chcela stretnut obcas, tak mozeme...
@fadama v skupine 8 na zakladnej deti robia tie CITO testy a na ich zaklade dostanu odporucanie na strednu skolu.Su rozne stupne strednych skol, podla vysledkov v skole. Potom si najdes skolu a na zaklade toho odporucania zo zakladnej tam dieta prihlasis. Nerobia sa ziadne prijimacky. Iba ak je vela deti na danu skolu, tak vtedy losuju tych, ktori budu musiet ist na inu skolu, ale na takej istej vedomostnej urovni..ale to vsetko vysvetlia aj v tej skupine 8. A tie CITo testy vlastne robia stale vsetky deti na zakladnych skolach, ale v sk. 7 a 8 je to rozhodujuce
@fadama nie, tu su urovne skol podla vzdelania napr. Havo, VVO (to su urovne nieco ako na SK gymnazium, ale su samozrejme aj ine, MAVO, basis, to su tie nizsie). Deti v sk. 8 dostavaju list z ministerstva skolstva s takou brozurkou, kde su vsetky skoly, cize pozeras si svoje mesto a ake tam mas moznosti...a mas moznost konzultovat v skole samozrejme...funguje to vyborne, teda podla mna...u nas v skole vsetko povysvetlovali super...je tam dost "medzinarodnych deti", co tiez idu na rozne skoly
@fadama to neviem, vsetci vzdy ostavaju vo svojom meste, iba ak by chceli ozaj nejaku specializovanu skolu, napr. sportovu a pod. tak by asi isli do ineho mesta...to ma ani nenapadlo. Tu chodia na intraky iba vysokoskolaci 🙂. Ale tu je vela skol, urcite si vyberie, tie skoly nie su, ze stavebna, priemyslovka....su to iba tie urovne a tam sa po 2-3 rokoch specializuju...
@fadama testy sa neopakuju, ale ak chodi do tej istej skoly viac rokov, tak vedia dat odporucanie aj podla predchadzajucich rokov. Nasa tu chodila iba do sk. 8 a preto robila IQ testy u psychologicky a na zaklade tych jej dali odporucanie, cize nie na zaklade CITO. To znamena, ze podla IQ na aku ma skolu. Na sterdu skolu sme sa boli teraz zoznamovat s dalsimi spoluziakmi, tuto sobotu, a uz nam dali zoznam co bude potrebovat a kolko co stoji. Skola ma nejaku organizciu rodicov, tam sa plati 18 euro, ale samozrejme aj dobrovolne prispevky (cize klasika "rodicovsky sponzoring"). Ide na zaciatku skoly na zoznamovaci kemp, ten je 150 euro na 4 dni. Plus dalsie vydavky. Poratali sme, na zaciatok nam to vyslo 650 euro a to sme neratali este odporucane knihy, ktore platia rodicia a ostavaju detom navzdy...cize bude to urcite viac...
@lubina syn chodi do tejto skoly uz treti rok ale neviem ci vydrzi aj do osmicky v tejto skole lebo by sme sa mali stahovat. Teraz v auguste pojde do siestej.
A este ak mi vies vysvetlit tento holandsky styl ucenia...... nerozumiem kedy sa budu ucit aj ine veci ako sa u nas ucil napr dejepis ci zemepis, hlavné mesta a pod. ?
Lebo ide do siestej triedy a vie len nasobilku , + a - . A to je vsetko este ani kruzidlo nedrzal v ruke.
@fadama no mm je IT a zarobi o par stoviek viac ako ucitel ale ziadnych 3000. tych 2300e je akoze zly plat? A zase nech sa netvaria, ze zachranuju svet. Pred cca 3-4 rokmi sa ucitelia stazovali,ze nemaju koho ucit. Teraz zase,ze maju vela deti v triedach. Nikdy nie je dobre. Neobesil sa nahodou tesnte pred Vianocami chlapec kvoli tomu,ze ho v skole o.i. sikanovali? Ti, ktori to mali riesit, spravili velke makove...
Som ku ucitelom kriticka, lebo mam na to dovod. Inak, aj nas cakaju IQ testy, lebo Daniel sa javi ako nadpriemerne inteligentne dieta. "No treba ho testovat, lebo potom potrebuje iny plan, co my mame s nim." slova ucitelky. Takze tak, ale ano, treba dieta testovat ku koncu sk. roka, ked su deti total KO, unavene. Sranda je,ze NIKTO nechce teraz testovat, az v oktobri.
Este ked som bola nanny vo Wassenaari, videla som tam tiez veci. (lenze mama dietata bola pravnicka, a na tu teda skola nemala) Nie je velky rozdiel medzi SVK a Nl ucitelmi. Najdu sa aj vynimky, ale tych je ako safranu.
@ervenka Tak tu sa teda dozvedám veci.....😲
No tak podla mna je tiez slusne ked uz zarobi 2300 eur aj ja by som bola rada keby ze moj muz zarobi viac alebo aspon tych 2300 eur, aj ked nevravim ucitelom byt nie je lahke povolanie a tiez si zasluzia...
A kde to tu v NL sa obesil chlapec ? holandan ?
@fadama ale ucia, nemaju samostatne predmety,a ko zzemepis ci dejepis, ale maju to v takych blokoch 🙂. Mladsia je v skupine 4, pojde do 5 a ucili sa vselico v ramci projektov, mali sopky na Islande a rozne krajiny, aj ked to nebolo ako zemepis-predmet. Oni sa to tu na tej zakladnej venuju najma matike a jazyku a tiez ostatne veci pridu az na strednej ako predmety. Starsia bude mat biologiu, dejepis, (a to vlastne na sk by bola siedmacka), cize asi tak...ale pisala som, nase chodia do Montessori skoly a to je trosku ine, ako klasicka skola, ved si urcite pocula o montes. systeme vyucovania..

@barbora111 my sme dostali obalku, aby drobec nieco nakreslil/ vytvoril. okrem toho 2e na darcek, kt. dostanu ucitelky (drobec ma dve ucitelky) pri rozlucke. Min. skolsky rok davali niektore deti aj osobny darcek, my sme nedali a tragedia to nebola.