icon

Život v Holandsku

lilstar111
16. aug 2023

Ahojte, mám 20 a rozmýšľam, že opustím Slovensko. Práve nastupujem do druhého ročníka na výške no nemám moc pocit, že som šťastná na Slovensku a taktiež na slovenskej VŠ. Rozmýšľam o odchode do Holandska taký bol môj plán po VŠ. Bola som sa tam pozrieť pred mesiacom druhýkrát za život, naozaj si viem predstaviť tam ostať trvalo. No mám kamošku v Hague tak rozmýšľam, že by mi aj mohla nejako byť oporou aj ona. Ale jasne nemala by som problem nadviazať hlavne nove kontakty. Máte niekto podobnú skúsenosť a zmenili ste si život?

Ďakujem za každú radu alebo pohľad na moju situáciu. Niesom rozhodnutá, musela by som ísť sama.

Strana
z2
guudy
17. aug 2023

@monika1202 drzim palce, ale velku nadej si nerobte, ze byt tam osobne velmi pomoze…syn chodil v maji, juni osobne a nic. Rieste uz teraz pred odletom plan B.

rarararara
17. aug 2023

@monika1202 univerzita, odbor creative media a herné technológie,,,,z toho bývania som bola tiež na prášky, podarilo sa mu až minulý týždeň, cez kamaráta ktorý tam už rok študuje, ide k nemu, je to náročné takto na diaľku riešiť, a tvoja čo ide studovat?

monika1202
17. aug 2023

@rarararara tiež univerzita Tourism Management.
Ja som tiež z toho zúfalá, že má na budúci týždeň odísť a bývanie len na pár dní. Zo školy sa zatiaľ neozývajú a komunikovala aj s Holprom, ale tiež nič.

bessie12
17. aug 2023

@monika1202 vela stastia. Dufam, ze sa im podari nieco najst. S ubytovanim je to v NL jedna velka katastrofa 😠 vcera som hodila s muzom rec o tom a sam mi povedal, ze s ubytovanim tu je vzdy problem. Jeho dcera si dlho nemohla najst podnajom s jej priatelom. Trvalo jej to asi 3 -4 roky kym nieco nasli. A aj to v takom stave, ze museli cast bytu zrekonstruovat, aby sa tam dalo ako tak normalne byvat.

monika1202
17. aug 2023

@bessie12 ďakujeme, ale fakt sme nečakali že ubytovanie bude taký problém.

guudy
17. aug 2023

@monika1202 situacia sa rapidne zhorsila po brexite. Univerzity este minule leto varovali, aby studenti, ktori nemaju zabezpecene ubytovanie v polovici augusta, ani necestovali do Holandska a prelozili si nastup na Uni o rok neskor. Tento rok to nie je o nic lepsie. Internat nedostanu ani vsetci prvaci, v dalsich rokoch uz len komercny podnajom/prenajom. Aspon v Amsterdame teda.

fadama
18. aug 2023

Ak by sa niekomu hodilo.
😁

lilstar111
autor
19. aug 2023

@fadama @monika1202 skús🙂

guudy
19. aug 2023

@lilstar111 almere je vzdialene od bredy 1 3/4 hod vlakom ;)

monika1202
20. aug 2023

@lilstar111
@guudy
Ano, je to ďaleko. Potrebujeme niečo v okolí Bredy alebo Tillburgu.
Ale ďakujem.

guudy
28. aug 2023

@monika1202 ahoj, podarilo sa uz nieco zohnat?
Clanok k prenajmom v holandsku, nepotesi… :( https://www.dutchnews.nl/2023/08/student-housin...

monika1202
29. aug 2023

ahoj, zatiaľ nenašla nič ☹
ozývajú sa tak akurát podvodníci, čo chcú dopredu nejakú akože zábezpeku na bývanie. Teraz sme jej zaplatili bývanie v hotely, ale to sa tiež nedá platiť dlhodobo.
S tým bývaním je to tam naozaj zlé.

monika1202
29. aug 2023
guudy
29. aug 2023

@monika1202 to ma mrzi. Drzim palce, aby sa vam v dohladnej dobe podarilo zohnat. Vacsia sanca je pocas skolskeho roka, mozno oktober, november, kedy uz nie je tolko zaujemcov..

monika1202
29. aug 2023

@guudy s tým tak trochu počítame, že sa to možno neskôr utrasie. Že niektorí štúdium vzdajú. No uvidíme

rawmamka
22. sep 2024

@nerya Ahoj, mimo témy 😁, ak sa smiem spýtať, ako to "dopadlo" s rodičmi v Holandsku ? Zostali tam žiť ? Ak áno, sú spokojní, šťastní...? Pýtam sa preto, že s mužom zvažujeme reálne odchod z SK, máme plné zuby toho, čo sa tu deje, dve deti máme už na univerzitách mimo SK, tak s tým tretím sa chystáme na nejaký trip 😉, možno už definitívny aj my.

nerya
1. okt 2024

@rawmamka ahoj, jasne rodičia tam sú stále, už to bude tuším siedmy rok, obaja pracujú, kúpili si tam dom a ten na Slovensku predali, čiže na návrat nepomyslaju absolútne myslím 🙂 jasne, ze to nie je najľahšie, ale to nie je ani na SK. Tu pekne zarobia, aj si odložia, aj na dovolenku idú, aj vnučku majú blízko, myslím, ze im to prospelo

rawmamka
1. okt 2024

@nerya Ahoj, veľmi pekne ďakujem za odpoveď, potešila si ma, že sa im darí. A nech sa im darí aspoň tak aj naďalej 🙂.

nerya
1. okt 2024

@rawmamka ďakujem 🧡

simi222
16. dec 2024

@monika1202 ahoj Monika,prosim možte mi napisat,citam že Vaša dcera študuje v Brede.
Dakujem pekne🙂

monika1202
17. dec 2024

@simi222 ahoj, áno študuje

Strana
z2