icon

Ako postupovať pri zariaďovaní akvária?

matica2
2. jan 2010

ahojte. plánujeme detom kúpit rybky ale nevieme ako začat a čo nám treba. viete poradit? 😉

tinki
28. okt 2011

@monnaa Aha, tak to som si nevšimla, že máš malé akvárko. Ale ak bývaš v byte, tak možno sa ti voda veľmi neochladzuje...určite vodu neohrievaj. Bolo by to aj tak zbytočné. My máme 70 litrové akvárko, bývame v dome a v noci máme v obývačke strašnú zimu, rozdiel medzi dňom a nocou máme aj 10 stupňov a nám preto zo začiatku kapali rybičky. Preto ma to napadlo. My musíme udržiavať približne rovnakú teplotu. Na noc zapneme, cez deň vypneme. Rastlinky sa dajú zasadiť už aj keď je zabehnuté.

trixi
28. okt 2011

@kathynka aj mna to strasne chytilo. Uz chcem druhe akvarko do obyvacky, teraz mame len jedno 60 l to je Matkove. Ja som kedysi mala 200 l akvarko okrem inych zvierat. Ale to som bola uplny laik, hoci sa rybam velmi darilo. Teraz sa postupne zdokonalujem, tiez ma to bavi. 😉

kathynka
28. okt 2011

@monnaa no presne ako ti poradila @tinki ...rastlinky mozes zasadit aj neskor...akoze je lepsie zasadit uz nieco na zaciatku samozrejme, kedze rybky sa v prazdnom akvarku citia vystresovane a splasene, lebo nemaju ukryt...ale dosadit rastlinky mozes kedykolvek 😉 no a vodu urcite neohrievaj...idealne teplota je medzi 24-28 st. vo vacsine pripadov...to je taka prijemna vlaznejsia voda...v akvaristike kupis malicky teplomer do akvarka, ak si to chces overit, pripadne ho mozes mat stale nalepeny v akvarku na skle, aby si videla, keby si nahodou mala nejaky teplotny vykyv...a najlepsie mat akvarko mimo okna a radiatora...proste na nejakej stene, v rohu alebo stole, kde nehrozia prilis velke vykyvy...
a este ti do maleho akvarka poradim krevetky...su malicke, sympaticke, pozeru zvysky zo zeme a smiesne ako prepletaju nozickami 😝 toto je uplne ta najjednoduchsia: http://rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_cervena
alebo v cervenom prevedeni, take mam v minicku ja: http://rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_cerv...

monnaa
28. okt 2011

@trixi -my máme tiež tvrdú vodu, tak sa skśum popýtať na ten prípravok, čo si mis pomínala, v chovprodukte

monnaa
28. okt 2011

@kathynka - no tie krevetky vyzerajú zaujímavo, určite ich dokúpim 🙂 , lebo aj jedla je teraz dosť na spodku akvárka ( naša začiatočnícka chyba ) ......
@tinki - my bývame tiež v dome a v noci sa často vetrá, preto neviem ako by to vyzeralo v zime, akvárko je ale v rohu miestnosti, tak to skúsim s tým teplomerom a uvidím aké sú tam výkyvy teploty.

Dievčatá, ešte raz vám moc moc ďakujem, ste hrozne zlaté !!!!

kathynka
28. okt 2011

@monnaa za malicko 😉 hlavne nech sa uz dari...ved potom nam napis po nejakom case ako to vsetko dopadlo 🙂

tinki
29. okt 2011

@kathynka Vieš čo, opýtam sa ťa aj ja.. 😉 Nám sa do akvárka dostal slimák. Zrejme s rastlinkami. Čítala som, že niekedy sú prospešné, ale niekedy až škodné, nakoľko sa rozmnožuje sám a môže sa premnožiť. Máš s tým skúsenosť? Nebolo by lepšie ho vyhodiť? Ale tie krevetky aj mňa zaujali..asi si ich zaobstarám. Môžu byť s hocijakými rybičkami?

kathynka
29. okt 2011

@tinki jasne, krevetky su ako taka samostatna jednotka, tie mozu byt s kymkolvek 🙂 a take tie obycajne, co som dala link stoja do 50 centov a fakt su nenarocne...no so slimakmi teda skusenosti mam...ono zalezi aj, aky sa ti tam dostal...dobre su preto, lebo zeru zvysky a niektore cistia sklo a rastlinky od rias a tym, ze sa zavrtaju do strku, tak aj ho prevzdusnuju...lenze zas niektore obzieraju rastlinky...ale slimaky su skor pozitivne ako negativne...kludne ho tam nechaj, ak tebe nevadi esteticky a ked budes mat pocit, ze sa premnozuje, tak tie navyse len vyhadzuj...zas aby si nemala slimakove akvarko namiesto rybickoveho 😀

vinka
15. máj 2012

Ktoi mi poradí?Naše rybky dostali krupičku.Včera som im prvý krát dala sol do vody 30g na 100L vody a menila som 20L vody.dnes idem zas a čítala somže po dobu 14 dní sa má každý den vymeniť 30% vody a doliať to v takom pomere slanou.A zvýšila som aj teplotu na 31 celzia.Ešte som zabudla na niečo? 😕 Každá rada drahá.Mám 10 rybičiek a deti plač§ú za každou.Už dve zahynuli.Chcem ostatné zachrániť.Dakujem. 😢

lienkalenka40
15. máj 2012

@vinka na sol daj pozor. ak mas neonky, sol im skodi. 31 stupnov je podla mna vela. nam pomohol pripravok EXIT TM, stoji okolo 5 eur. davali sme to 3 dni podla navodu - pozor vsak na dekoracie v akvarku, lebo vsetko sa ti sfarbi na tyrkisovo 😎 my mame akvarko len od januara, tiez sme s dcerou zaciatocnicky 😎 ale krupicku sme uz tiez prekonali... tak nech sa rybicky z toho dostanu 🙂

vinka
15. máj 2012

@lienkalenka40 no mám neonky.bože ta teraz čo mám robiť.asi pôjdem sa zajtra spýtať na ten prípravok.No sol dávam podla toho jak som sa na nete dočítala. 😝 Teraz neviem čo s tou vodou osolenou.Neviem či môže byť osolená ked ten prípravok dám.Ak ho ešte máš skús prečítať návod či sa tam nedočítaš o soli.No ked skapú nič nezrobím. 😖

trixi
15. máj 2012

@vinka 31 stupnov uff aby sa neuvarili 🙂 ak chces rybky mame k odbru 😎 . My sme tiez zaciatocnici, akvarko od septembra, prekonali sme krupicku, aj vykapanie vsetkych rybiciek, dnes sa nam mnozia, ze zasobujeme vsetkych znamych. Ancistrus nam narastol do velkosti zraloka 🙂 , mame vsetko zivorodky a len rodia, rodia. Teraz sme presli na motyle a ked sme ich chceli vypustit do prirody, tak sa zasa mnozia, uff.

vinka
15. máj 2012

@trixi no to som v niekolkých diskusných forach čítala tento postup pri krupičke.zvýšiť na 31 stupnov a sol do vody.tak uvidím čo sa stane a potom vám napíšem. 😀 ako keby si nebola tak zdaleka by som sa dohodla na tej velkej rybe.Kôli mužovi.On má v reštike akvárko 600L a tam by mu šikla tak velká ryba 😀 😀 😀 😀 😀 😀

trixi
16. máj 2012

@vinka rybu sme uz dali prec, ale ked nam dorastu dalsi, dam vediet, nie si tak daleko, susedov mame z vasho kraja 😉 , aj my sme dali na kazdu radu, ktoru sme precitali. Tiez sme zvysili teplotu, tiez sme pridali sol. Sol davame pri kazdom cisteni, davame aj aqua safe. Teraz sa nam dari 😉 , bojujeme so slimakmi, ktorych sme si asi dovliekli s rastlinami. Uz sme kupili aj Clea Heleny ale nestihaju ich zrat. 😠 Flakaju sa 😀

vinka
16. máj 2012

@trixi no a mi sme slimáka kúpili.ale to je turbo slimák.jak sa ten rýchlo pohybuje 😀 😀 😀 😀 😀

kathynka
16. máj 2012

@vinka dobry postup si zvolila, dobre si sa docitala 😉 vtedy je ale este idealne nedavat rybickam zrat a nechat par dni zhasnute svetlo...
ja som tiez mala nedavno krupicku a pouzila som pripravok "costapur"...tam sa prvy den kvapka urcity pocet kvapiek, potom treti den zopakujes...cely cas je zhasnute svetlo, nedavas zrat...a na stvrty den vymena vody...jedine, ze by bola ta krupicka strasne silna, tak potom sa to opakuje este raz o par dni, ono je presny navod na tej krabicke...kazdopadne, mne to pomohlo, straty ziadne 😉 ono je aj podstatne sledovat si rybky kazdy den...cim skor zbadas chorobu, tym je vacsia sanca na zachranu...ja som to mala fakt len v zarodku, synodontisy mali chytene plutvy a microctenopomy trochu chvosty...
drzim palce 😉

trixi
16. máj 2012

@vinka dnes drahy cistil akvarko, velmi dokladne, tak dokladne, ze nemozeme najst 2 rybky, co som kupila pred tyzdnom 😀 Asi radsej "emigrovali". my sme si zaniesli kotulky a nemozeme sa ich zbavit. Kupila som aj pascu na slimaky, ked sa tam chyti jeden, tak je to uspech, zato male ryby tam vlezu vzdy 😵 .

vinka
17. máj 2012

@kathynka a to čo znamená nedávať žrať.Kolko dní asi?Lebo pár dní bez svetla si viem predstaviť.ale bez žrádla?Tak kolko dní ich nemám krmiť?Svetlo som už vypla.No ved toto som si všimla,že mali bodky po sebe neonky čo predtým nemali.A už som začala googliť jak vyzerá krupička a bolo to ono.No a tam som sa dočítala,že to robiť dva týždne tak dlho mám denne meniť 20% vody?a potom po dvoch týždnoch vymeniť 40% a malo by to byť v poho.

trixi
17. máj 2012

@vinka no ze ich nekrmis. Rybkam to prospeje. 🙂

kathynka
17. máj 2012

@vinka krmit nemusis aj tyzden, rybky to urcite preziju 😉

vinka
17. máj 2012

@trixi ta ja viem,že nekrmiť.len som nevedela,že ako dlho.bo nakoniec neskapú pre chorobu ale od hladu.A to fakt nemusím im dávať obšas žrať?Pýtam sa kôli tomu 600L akvárku čo ma muž v reštike.Ked im jeden den alebo obden nedáme nevadí? 😀

vinka
17. máj 2012

tak dnes dostali a už im nedám ani večer ani zajtra a pozajtra neviem dám?nedám? 😕

trixi
17. máj 2012

@vinka ked im nedas krmenie raz do tyzdna tak im to len prospeje. Odporucaju nekrmit 1 den v tyzdni. Ja nekrmim 2 x do tyzdna. A rybkam sa dari.

vinka
17. máj 2012

@trixi no a teraz ked sú choré kolko krát za sebou im nemám dať žrať? 😕

kathynka
17. máj 2012

@vinka presne ako ti vravi trixi...1 den v tyzdni nemusis vobec davat zrat...v tomto su rybky super domace zvieratko, ze aj ked odides na tyzdnovu dovolenku, tak ti od hladu neumru 😉
a teraz pocas choroby podla toho, cim liecis...ak tou solou, tak ich nechaj hladne kludne 5 dni...keby si mala nejaky ten pripravok ako som ti ja pisala, tak nakolko liecenie tym pripravkom trva 3 dni, tak tolko sa nedava zrat a na 4. den sa meni voda a vtedy uz mozes dat zrat...
naozaj sa nemusis bat, ze ti pokapu od hladu 😉

vinka
17. máj 2012

@kathynka solou liečim.No ja umrem nakoniec nie ryby.Tak už do konca týždna nedostanú žrať a v pondelok im dám ked už nezabudnem 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

vinka
17. máj 2012

@kathynka a ešte sa chcem spýtať ako zistím,že už pominula krupička? 😕 nebudú bodkované? 😕 a mám meniť tú vodu tak dva týždne jak som čítala?

kathynka
17. máj 2012

@vinka presne tak, budu bez bodiek...ked liecis solou, tak men kazdy den trochu vody a ked uz budes vidiet, ze su v pohode, tak vymen polovicu 😉

vinka
17. máj 2012

@kathynka no ved každý den mením 20% vody.čítala som niekde 10% niekde od 20 do 30% tak som vzala taký zlatý stred.20% 😀 😀 😀 😀

vinka
28. máj 2012

Baby prečo mi plávu rybky dosť často po hladine?No u gubkách,že je to bežné ale mám pocit,že chytajú bublinky.prečo?