icon

Ako postupovať pri zariaďovaní akvária?

matica2
2. jan 2010

ahojte. plánujeme detom kúpit rybky ale nevieme ako začat a čo nám treba. viete poradit? 😉

radkatalajkova
29. máj 2012

@vinka Môže to byť tým, že majú málo vzduchu alebo to robia len tak, aj naši nemovia to robievajú

kathynka
29. máj 2012

@vinka lebo mozu mat vo vode vela odpadovych latok a dusia sa...ako velke je to vase akvarko a ako casto menis vodu? tej krupicky ste sa zbavili nakoniec?

vinka
29. máj 2012

@kathynka no krupičky som sa zbavila ked som kúpila ten prípravok.A menila som v piatok vodu minulého týždna a akvárko má 112 L.tak si nemyslím,že zas potrebujú čistiť.joj som chorá z tých rybičiek.Ale dnes celý den hladám malého prísavníka.Mal asi 1,5 cm a net ho nikde.nemám velmi velké ryby ale prísavník druhý je asi 7 mc. mohol ho zožrať?Bo nič iné ma už nenapadá 😒 😒 😒 😒 😒

kathynka
29. máj 2012

@vinka ak ho nevies naozaj nikde vobec najst, tak je mozne, ze mrtvolku zozrali ine ryby, to sa stava a moze sa to stat aj z vecera do rana, cize ty uz nenajdes nic...a ake ryby a kolko ich mas v tom akvarku?

vinka
30. máj 2012

@kathynka no dnes ráno sa našiel.jak som zapálila svetlo bol na skle a už ho zas niet.ale už to dnes neriešim.Mám gupku jednu 3 mečúne 6 neonky 2 skaláre a 2 prísavníky.A jedného slimáka. 😀 😀 😀 😀 No on sa čudák už nakotil tak aj malých slimákov už mám.

kathynka
30. máj 2012

@vinka no, a prave sme prisli problemu na koren 😉 skalare v takom akvarku nemaju co hladat...tie musia byt MINIMALNE v 150l akvarku s idealnou vyskou aj 50cm...takze tie prec, ale gupiek, neoniek a mecunov mozes mat viac, kedze to su hufove rybky 😉 gupky a mecune idealne v pomere 1 samec na 3 samice, ale tak do 10ks z kazdeho...a prisavnici su v pohode a slimaky tiez 🙂

vinka
30. máj 2012

@kathynka
@kathynka to fakt?A skalár mi neprežije v takom akvárku? 😕 No mi je ich lúto vyhodiť.muž si ich do reštiky asi nevezme sa bojí,že mu nidčo donesiem nejakú chorobu.Nič nechce z môjho akvárka ani slimáka 😀 😀 😀 😀 😀 😀

vinka
30. máj 2012

@kathynka a ja jak zistím ktorý je samec a ktorá samica? 😀 😀 😀 😀 😀 😀

kathynka
30. máj 2012

@vinka prezije, ale bude sa trapit, je to male pre nich ☹
no pri gupkach to je lahke, samci su farebnejsi, mensi a maju vacsi chvost...a pri mecunoch maju samci dlhy chvost (ten mecovy vyrastok) a gonopodium (to je taky pipik 😀 kedze su to zivorodky)

vinka
30. máj 2012

@kathynka no mám asi jedného samca mečúna viedenského.Má predlžený chvost.Aspon podla toho čo píšeš mal by to byť samec 😀 😀 😀 😀 😀 😀 No uvidím ked muž ich vezme tak ich vyberiem a ked nie tak ked prežijú budú dnu ked nie viac skaláre nekúpim.no čo už. 😖 Sú dva tak snád to zvládnu 😖 gupku mám len jednú.to je ešte od pôvodcu akvárka.ona jediná prežila z 3 rýb čo sme mali od neho a potom napadla akvárko krupička. 😒 a čo je alebo kto je gonopodium?nerozumiem 😀 😀 😀 😀

kathynka
30. máj 2012

@vinka aha, toto je samec...a vidis na spodku tela take 2 akoby male plutvicky? jedna odstava smerom dole a druha ide v strede popri tele...tak ta druha je gonopodium a tym oplodnuje samicku a narodia sa rovno male zive rybicky, oni nekladu ikry 😉 preto som pisala, ze to je ako pipik 😀

vinka
30. máj 2012

@kathynka no videla som kde má riťku bo mu trčí z nej niečo 😀 a za ritkou má plutvu jednu.ta neviem či je to ono.No ved uvidím či pokapú či sa rozmnožia 😀 😀 😀 😀 A nemôžu sa pomiešať? 😀 😀 😀 😀 Myslím iný druh žeby som vyklonovala niečo nové 😀 😀 😀 😀 😀

kathynka
30. máj 2012

@vinka nie, nie, neboj 😉 mecune sa budu parit s mecunmi a gupky s gupkami...potom si mozes dat inzerat, ze ich predavas 😀

vinka
30. máj 2012

@kathynka no hej ja budem si len akvárko zásobovať.Bo neviem či to stihnú kým nepokapú zas 😀 😀 😀 😀 😀 Ale ja to neviem ovplyvniť. 😕 Ja som raz videla v rakusku ked v jednej rodine boli malé viem,že sme ich museli vyberať a mi vravel starý,že tá voda alebo to akvárku ked je dobré tak vtedy sa množia. 😉

kathynka
30. máj 2012

@vinka no sak jasne, ze v dobrych podmienkach sa mnozia 😉 tak aspon uvidis, ci uz mas dobre podmienky...hlavne pravidelne men vodu, davaj im pekne papat a cisti filter 🙂

vinka
31. máj 2012

@kathynka no podmienky asi nemám optimálne ked mi zas jedná neonka scipla do rána.už som vybrala aj jeden kamen taký plastový s ktorým som kúpila akvárko.či to nieje problém.lebo som čítala na fore jenom,že niekto kúpil si niečo do akvárka v predajni a kapali mu ryby.myslím nejaký kamen.už neviem prečo.vodu mám zo studne je fantastická bo môj muž má tiež takú a klop.klop.klop neskapala mu ani jedna. 😒 je mäkká ta voda

kathynka
31. máj 2012

@vinka tak ak je to nejaka plastova blbost, tak to moze byt ono, lebo to moze v tej vode uvolnovat rozne toxicke latky ☹

trixi
31. máj 2012

@vinka ahoj, citam, ze rozoberate pohlavie zivorodiek. Este pridam, ze samcekovia gupiek sa pred samicami tak natriasaju, taky akoby tanec, ukazuju aku maju krasnu zadnu plutvu. A stale samiciam nedaju pokoj 😉 . Nam sa tak rozmnozuju, ze zasobujeme rybami vsetkych okolo. Gupiek sme rozdali asi 20, black molly asi tak isto a golden molly sme si teraz nechali 3. Teraz sme kupili novych zlatych prisavnikov, su tiez plachi, ale uz sme ich vycvicili na tabletky, tak ked ich vecer krmime, tak ich aj vidime, inak sa ukazuju len vecer. Cez den a pri svetle su zalezeni. Nam sa premnozili slimaky - kotulky, dovliekli sme si ich s rastlinami z obchodu, tak sme asi pred mesiacom nasadili Heleny a tie uz ich postupne likviduju, tak nachadzame prazdne ulitky. Mne sa este stalo, ze som kupila 3 nove ryby, jedna do rana skapala, dvom sa do dvoch dni vyhodila krupicka, ked som isla do akvaristiky, tak uz mali tie ryby v karantene, lebo mali vsetky krupicku. Tak som sa im podakovala. Nastastie sa krupicka nerozsirila na ostatne ryby a tie dve sa vyliecili. Jednu potom tatino pri cisteni asi poslal dole vodou, tak sme si dokupili este s tych po karantene, lebo sa mi velmi pacili.
Ako riesite krmenie pocas dovolenky? Oplati sa kupit ta automaticka krmicka, alebo tie dovolenkove tabletky? Vdaka za rady.

vinka
31. máj 2012

@kathynka no je to plast obsypaný pieskom.idem poobede do obchodu s rybičkami sa spýtať či to nepoznajú bo sa už začnem rúcať o kachličky kôli rybám 😠

kathynka
31. máj 2012

@vinka byt na tvojom mieste, tak len proste vyhodim z akva a viac neriesim...a uz ziadne umele dekoracie nedavat do akva...staci len drevo, zive rastliny, pripadne kamene...

kathynka
31. máj 2012

@trixi ja mam dovolenkove krmenie vyriesene vacsinou tak, ze dam kluce kamaratovi a chodi ku mne...ale ak sa aj stane, ze sa nahodou neda, tak do tyzdna ti rybky v pohode vydrzia o hlade...staci, ked im das par dni pred odchodom a trosicku viac (zas nie prehanat to, ale aspon o nieco viac ako zvycajne)...v tomto su rybky super, ze ich nechas aj tyzden bez zradla a nic sa nestane a mozes byt na dovolenke 😉
ale teda s krmitkami ti neporadim, s tym skusenosti nemam....

vinka
31. máj 2012

@kathynka no ja som to už ráno vybrala.a uvidím či ešte budú kapať.okrem živých rastlín piesku a kokosu tam už nemám nič.no a ešte tie farebné kamienky pár.také okrúhle. 😕 a uvidím čo sa bude diať teraz 😒

vinka
31. máj 2012

kokos som myslela ten obal kokosový.toto má aj muž a akvárko v pohode.takže viem,že toto mi nerobí šarapatu.ešte ten piesok neviem či je dobrý.on je taký biely neviem odkial ho majú 😒

kathynka
31. máj 2012

@vinka kokos je urcite v pohode 😉 ako dlho mate to akva zalozene?
to mne sa tento tyzden stala tiez vcelku neprijemnost...moje najvacsie akva (160l) ma uz svoj vek a zacali sa rozlepovat boky...uz som ho raz lepila, ked zacalo tiect, tak to vydrzalo asi polroka, ale teraz zacalo znova pod tym zlepenym...tak som si povedala, ze to chce uz nove akva, cize vcera prisiel kamarat, s ktorym mame este taku malu spolocnu chovnu u neho v pivnici, vybrali sme vsetky ryby, cast islo do mojho druheho akva, cast do pivnice, vsetky rastliny sa museli vytrhat, voda vypustit, o 2 tyzdne mi ma prist nove akvarko a mozeme zacat odznova...

vinka
31. máj 2012

@kathynka no asi len mesiac.krátko.možno ani mesiac nie

kathynka
31. máj 2012

@vinka a ryby ste tam dali kedy?

vinka
31. máj 2012

@kathynka no on mal 3 ryby takže sme mali už odstatú vodu tak hned jak sme prišli.lebo sme mali vo vedre časť vody a ryby.no potom sme dokúpili pár a vtedy dostali krupičku.To ale mali v jednom akvárku tam karanténu bola tam krupička.kupovali sme iné ryby ale si myslím či tiež už neboli čiastočne nainfikované.čo mi aj v druhom obchode potvrdila,že to mohlo byť.no a sme sa liečili.niečo z nich pokapalo a ostali tri.som vymenila potom vodu jak už odznela choroba.trištvrte vody som menila.dala som zo studne vodu.no jasné,že tiež bola odstatá.no boli tam tie tri ryby asi 4 dni a sme dokúpili nové.ráno tam boli 3 a ked som prišla poobede s novými jedna bola skapaná.už som mala nervy.tie nové tam sú pondelka alebo utorka dve pôvodné a prísavnik pôvodný. a dnes jedna neonka skapala.tak som už vyhodila tú kravinu plastovú.a uvidím či budú dalej kapať.ako dlho by mali byť aby to už bolo zažehnané? 😕 ked týžden prežijú môžem si povedať,že to bola tá plastová kravina? 😕

kathynka
31. máj 2012

@vinka no ide o to, ze akvarko sa minimalne 2 tyzdne len zabieha, kym tam mozes dat prve rybky...ak ich tam supnes hned, tak ti s najvacsou pravdepodobnostou zacnu kapat...cize postup je taky, ze das premyty strk, vodu, rastlinky a cakas...2-3 tyzdne...a potom zacinas s prvymi rybkami...ono sa to mozno zda, ze je to jednoduche, ale akvaristika je fakt cela veda a staci jedna chyba, rybky zacnu kapat a vy ste smutni a nestastni, ze robite niekde chybu a rybky vam do radu odchadzaju ☹

trixi
31. máj 2012

@kathynka veru, my sme to urobili presne tak ako sa to nema 😵 , ale co uz, ked dieta bolo nedockave, a my tiez 😵 . Vsetky rybky postupne pokapali, az sme vymenili rybky, za ten cas sa akvarko zabehlo a teraz rodime, rodime a rozdavame 😀 . V praci mam dobreho odbornika na rybky, takze vsetko riesime na porade 😀 .

vinka
31. máj 2012

@kathynka ale mi sme takto začali aj s tým velkým.Lebo to boli zabehnuté akvárka.ryby v nich boli.a napr.to velké sme nemohli nechať 2 týždne a kde by bolo 50 rýb?mali sme ich vo vedre 30L 24 hod.kým sa voda v akvárku zahreje.No a potom šli pré 4 ryby.boli tam 4 hodiny a šli ostatné ryby.Ale teraz si myslím,že problém bol v tej kokocine plastovej.Bo mám jednu rybu zdutú zas.Tá pôjde do rána.Môj muž išiel do obchodu kúpiť test na dusičnany.Bo som kukala na nete,že môže byť vela dusičnanov vo vode.A potom čítal o tých dekoráciach a tam písalo,že plastové dekorácie môžu vylučovať dusičnany do vody. 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠