Prečo sú dnes populárne montessori hračky?
Ahojte. Mám takú otázku a zaujíma ma to veľmi. Kupujete svojim deťom hračky? Ano hlúpa otázka, ale vysvetlím. V mojom okolí čo poznám mamičky tak svojim deťom nekupujú hračky…myslím plyšákov, bábiky, autíčka atd… kupujú samé montessori hračky. Aj keď pozriem na Instagram a tie influencerky žiadne hračky len samé skladačky, puzzle no proste hocičo také náučné. Už som aj videla ako niekto učí trojročné dieťa plus, mínus, deliť čo je pre mňa nepochopiteľne… a keď už aj hračky kúpia tak samé tie pastelové alebo béžové farby nič farebné. Keď som bola dieťa ja tak som mala kopu hračiek. Zvieratká, bábiky, domčeky proste hocičo. Nič ako montessori hračky ani žiadne “náučné” som nemala a nie som ani hlúpa ani pozadu..😅 normálne sa sama seba pýtam či to som jediná, ktorá dieťaťu kúpi hračku…bábiku, zvieratká, niečo do piesku a nie je to béžové ani pastelové. Naozaj ma to zaujíma, pretože tejto dobe nejako nerozumiem prečo to takto je… prídem niekde do pepca napríklad a všetko tam sú farby tieto…béžová, hnedá, biela alebo tie starorúžové farby, pastelové… to je naozaj taká doba, že deťom sa kupujú veci a farby, ktoré sa páčia matkám, aby to zapadlo do ich “aesthetic” bytu?…
Ja mam deti uz velke 21 a 17. Kazdopadne, kupovali sme im hracky vsetkeho druhu. Aj take, co chceli (obdobie monster high🤷🏼♀️), aj plysakov, aj naucne. Najviac sme ale mali spolocenskych hier a travili spolu cas. Vtedy este len zacinali smartphony a tablety. K pocitacu sa dostali az vo vyssom veku, mali cez 10 r. A kupodivu im to neublizilo, pretoze su obe programatorky, uspesne medzinarodne😁. Uprimne, nepaci sa mi, ked vidim dieta, ktore este ani poriadne nechodi, ale vie si pustit rozpravku na tablete…vidime uz dosledky tohto pristupu rodicov… vo vybere hraciek taky problem nevidim 🙂
primerane, fakt je ze vela babik a somariniek prave podostavaju deti od kadekoho a preto mama kupuje to naucne. U nas ale vsetci nosili (teda 99%), co som odporucila... cize nemali sme takyto problem. MOje dieta malo aj hracky do piesku, aj babiky, aj naucne vkladacky, puzzle, lego, hracky vyucujuce kadeco, knihy, aj kuchynku, aj stol a kopu veci na vyrabanie. A samozrejme aj farebne. Napr taky fisherprice a lamazee (neivem ci sa tak pise teraz.. :D) maju tie hracky pestrofarebne pre male deti... sustave, hrkave, zrkadielkove... zaujimave podla nich.
Ja som dbala na to, aby sme nemali hraciek priliz, ked z niecoho vyrastla uz, islo to prec, nieco sa odlozilo na pamiatku, nieco posunulo, to bolo pre mna totalne no go, ked som videla ako niekto zhrna hracky do krabic, vsade popchate, nahadzane... na co je to dobre? :D Jedine sa ot znici a potom vyhodi.
Kupujem hocico o com viem ze sa aktualne dieta zaujima. Ale nie na kvantá, v rozumnej miere a preferujem bazar. Okrem plysakov, s tym sa nikdy nikto realne nehral a len to zavadzalo a lapalo prach. Tych paradoxne podostávali deti v priebehu rokov desiatky.... Radost sa ich nenapadne zbavovat....
Moja mladšia dcéra miluje plyšákov a neestetických plastových dinosaurov ...hold , tak ich má plnú izbu 😀 . Samozrejme, že mala aj náučné hračky, ale mala prevažne tie , po ktorých túžila . Moja 19 ročná maturantka vyrástla aj napriek farebným plastovým hračkám , na veľmi inteligentnú slečnu s vkusom , tak ako každé iné dieťa . a niektoré dieťa môže celý život žiť v milion odtieňoch pastelových farieb a vkus mať nebude ...alebo teda, kto určil, že pastelové farby sú vkusné ?!
@annm81 mňa by zaujímalo, ktoré hračky považuješ za nevkusné a ktoré za vkusné nech mam predstavu.
@biba_18 v tomto pripade chcem aj ja kecat do toho, co sa mi bude povalovat po dome 😁 a keby som si mala vybrat nevkusnu plastovu kriklavu haraburdu a naucnu hracku v normalnej farbe (nemusi byt prave pastelova), je mi jasne co zvolim. Mojmu dietatu to je zatial jedno. Najradsej sa hra s dozami, pribormi a hrncami 😅 no a miluje knizky, co ma velmi tesi 😊
Áno kupujem klasicke hračky na narodeniny aj Vianoce ale veľmi sa obmedzujem,keďže aj od rodiny dostávajú aby toho nemali hromadu. Ale zas mame aj montessory veci, aspoň si myslím 😁 nebrala som to preto,že montessori ale pre učenie zručnosti keď boli menší, napr kladivko a gulocky, mini dráhu s golockou a také somariny s ktorými sa niekedy hrajú ešte 😁 všetko krásne farebné aby si vsimali aj farby. Jednoliate bezove a podobne hračky sa mi nepáčia. A popravde ani oblecenie, mam rada keď je dieťa oblečené ako dieťa a nie ako malý dospely 😅
Ja sa neriadim instagramom a inými soc.sietami ako sa tu niekto vyjadril 😅 ja som dala len príklad, že keď som niekedy na instagrame na fb to je jedno kde…tak si pozriem niekoho story a keď tam sú s dieťaťom tak stále ma hračky typu béžová pastelová… ale píšem aj o ľuďoch, ktorých poznám osobne..
@angeli121212 Viď. ukážky dole - polovica je za mňa normálna hračka, druhá je nevkusná.
My kupujeme ake sa pacia malej ale napr sice to nie je montesori ale prisli sme na chut napr doplnky do kuchynky boli top drevene 😀
@guudy u nas je obdobie Stitch uz 3 roky 🤣 a ano na Vianoce dostane Stitcha co vydava zvuky 🤣
@annm81 aha čiže volíš niečo s menej silnými farbami viac reálne.. a čo hračky typu wader autíčka? Alebo rôzne vkladačky od značky polesie?
@angeli121212 Musela som pogoogliť. Pravdupovediac, to, čo našiel k tým značkám google, sa mi nepáči. Nie je to nevyhnutne absolútny vrchol nevkusu (ako trebárs tá kuchynka alebo hrkálka, čo som postla), ale jednoducho sú na trhu omnoho krajšie hračky. Nejde mi nevyhnutne o realistickosť, ale nemám rada veci kričiace farbou a preplácané.
@annm81 chápem.. tak už mám predstavu o tom aké hračky sa ti páčia ďakujem.. ja sa teda radím k tým nevkusným mamám ☺️ ale úprimne tieto hračky sú dosť odolné
@biba_18 Vysťahovať ho kvôli tričku asi nevysťahujem, ale tým, že som odmala viedla deti aj týmto smerom, to zatiaľ riešiť nemusím. Mladšej robím predvýber a starší (bude mať 8) si vyberá už pár rokov, a na moju radosť s vkusom - robí to tak dobrovoľne, pretože práve preto ho vždy ľudia chvália - či učiteľky, či nahodní ľudia na ulici sa bežne pristavia s tým, že je fešák - a on to má rád🙂
Ja vám neviem žienky ale nepáči sa mi ako sa definuje vkus či nevkus... Ja by som tak polemizovala o tom čo je vkusné a čo nie...mne sa napr niektoré akože vkusné veci zdajú skôr nezaujímavé a nudné...
Moji maju hracky, s ktorymi sa chcu hrat😃. Maju aj vela puzzle a skladaciek, lebo ich to bavi. Ale aj babiky, auticka, kuchynku...ja sa im snazim kupit co fakt chcu, nemaju zoznamy veci, povedia 1-2 a toho sa drzia(prekvapivo). Plysaky im nekupujem, maju plno, vyuzivaju na spinkanie. A aj rodinu sa snazim ukorigovat, ze im poviem, co deti videli a pacilo sa im, pripadne po vytriedeni hraciek co by sa im zislo
ja som sa nikdy neriadila tým, čo je zrovna trendy, ale vždy podľa vlastného rozumu a preferencií dieťaťa. U nás by si našla všetko - bežové, pastelové, ružové, modré, čierno-biele, montessori, ale aj chou-chou, ktorú najmladšia zdedila po svojej o 14 rokov staršej sestre😀
@angeli121212 toto neriešim 🙂 a u malých detí že absolutne ... nech si rozpráva kto čo chce ...
U nas ziadne montessori. Milion auticiek, busov, trolejbusov a elektriciek, 2 chlapci, babiky sme nemali, ani nechceli. Garaz pre auta. Lego. Plysaky len tak, kym nemali svojho, a viac nebolo treba. Nejake puzzle, drevena zelenina na krajanie so suchym zipsom, potom mali hrnce a plysove potraviny z Ikea, chvilu bolo plastelinove obdobie, knizky od Albi, Hrave ucenie... Najlepsia hracka je/bola mapa MHD v BA, 100x polepena, lebo sa o nu natahovali. 🤣 Teraz maju aj nejake Nerfky, spolocenske hry (sach, karty) a hraju futbal vonku, ale hlavne PS5 dostali minule Vianoce, tak hracky pomaly miznu, ale autobusy a mapa su posvatne, tie nechavame samozrejme.
Áno, pravdepodobne by si aj mňa hodila do tejto kategórie. Príde mi (a aj prišlo, keď som ešte nemala syna), že všetky tie farby a milión plastových hračiek sú veľmi oči tahajuce, rušivé. Mám syna, ktorý má 3.5 roka, má poruchu pozornosti, hračiek nemá vyložených veľa a snažím sa, aby to nehyrilo všetkými farbami. Autíčka malé má také všelijaké, farebné. Ale keď bol batoľa, tak som sa vyhýbala hráčkam, ktoré príliš svietili, mali milión farieb a pod. Najobľúbenejšou hračkou bola drevená hrkalka z Lidla.
Takže ja som z kategórie nech to nekrici farbami. Aj oblečenie. Ja neviem príliš kombinovat, milujem minimalizmus a keď syn dostal bodycka, tepláky, ponožky s miliónmi farieb, to sa ani nedalo dať dokopy.
Ja neodsudzujem iné maminy, že majú plastové farebné hračky, očakávam, že ani mňa za t nikto nebude odsudzovať alebo vysmievať sa mi.
A milujem drevo, ten materiál je úžasný. Ale máme aj lego. Ale keď upravené izbu, snažím sa aby na prvú šupu nebolo vidieť milión farieb, aby to bolo skôr tlmené, pastelové a nerusilo pohľad, vtedy si aj najlepšie vyberie s čím sa chce hrať. Keď má všetko vystavené a je toho milión, tak tie hračky lietajú.
A montessori nie sú drevené hračky. Je to niečo úplne iné...
Neda mi. Musim to tu povedat.
Mna by zaujimalo, ako by ste tu niektore definovali "montessori", lebo, prepacte, mam pocit, ze nemate sajnu o co ide 😀
To nie je o drevenych debilinach za stovky eur. Montessori pristup k vychove a teda tie pomocky mozu stat aj velmi malo, niekedy aj nic. Su to prirodne materialy, vecicky co uz mate doma, vela pomocok sa da vyrobit.
Deti sa touto vychovou ucia samoobsluznosti a samostatnosti od skoreho veku. Mozete prisposobit byvanie tak, aby vsade malo dieta svoj priestor. Zacne samo vykonavat hygienu, obliekat sa, nauci sa pripravit si jednoduchu desiatu a vela ineho. To znamena par veci z Ikey alebo OBI. Ziadne drahotiny.
Zapaja sa do chodu domacnosti, nauci sa brat ohlad na inych. Pre deti je aj vykladanie umyvacky hra. Aj vylozenie nakupu. Aj zametanie, vysavanie a zmyvanie.
Davate im volnu ruku pri hre, ktora ale je korigovana, aby mala zmysel. Aktivita ma svoj uvod a zaver. Dieta sa nauci byt trpezlive ak casom zvladne vykonat aktivitu od zaciatku do konca. Hoci len hlupe prenasanie fazuliek z jednej misky do druhej. Ano, aj to je montessori aktivita 😀
Cize je to tak jednoduche. Nepaci sa mi, ked sa slovu montessori priklada nejaky negativny podton a cielom ma byt vysmech a zhadzovanie.
Ale chapem. Kedze na slovo montessori nie je patent, tak si kadejaky blb da pred svoju hracku tento nazov a bum 500% prirazka. Vsetko len preto, ze niekto je za to ochotny zaplatit.
@jana35798 a Maria Montessori sa v hrobe obracia 🙈
@snehulak77 presne 😁
@jana35798 tak zial stale su aj v tejto diskusii matky, kt nechapu montessori princip/pristup a povazuju to za modny vystrelok a kupovanie pastelovych a bezovych hraciek :D🤷🏼♀️
To je velmi podobne ako ked niekto dba na zdravu stravu a nekrmi batola brumikami a monte “jogurtami”, ze je teda blazniva “eko bio raw” matka. Pricom pochopenie aspon casti tychto 3 slov absentuje 🙈
@milanemila pekne zhrnutie 😁

Kupujem čo sa páči deťom.