Tablet pre štvorročné dievča
ahojte babenky neviete niejaku stránku kde by som pozháňala tablet pre 4ročne dievča s niejakymi aplikáciami videla u kamošky o ničom inom nehovori len ako jej Ježiško donesie🙂)
@sisaka Vysvetlím: vieš koľko je rodín s príjmom €600? (a to som prestrelila) Veľa. Z toho si odrátaj €150 za byt a energie, tiež odrátaj €200 na stravu (a to musia veľmi šetriť). Internát stojí u nás €80 a to iba pre jedno dieťa bez stravy. Ešte tu nemám cestovné, knihy, tie Vaše tablety, internet, nejaké oblečenie, rôzne hygienické a iné potreby a pod. Nerátam s tým, že by mali auto, či nejaké poistky... A teraz mi napíš za čo má študovať druhé, tretie, štvrté dieťa? Keď budú moje deti vačšie, chcem ísť do Kanady 🙂 Ešte ma napadlo: vysokoškoláci si môžu vziať pôžičku na štúdium, ale iba do istého prospechu. Keď si ju vezmú, splácajú ju myslím, 10 rokov po skončení, ale musia si vtedy platiť aj životné poistenie.
@mircalla a prave preto, aby neboli obvinovani, ze si skolu zaplatili, isli medicinu studovat mimo SLovenska, spoluziacka bola velmi ctiziadostiva a isla na Karlovu len preto, aby surodencom ukazala, ze nie je o nic horsia a tiez ma na to, aby tam studovala
Sorry za odbocenie od temy
@sisaka ja urcite nesluzim materialnym veciam, ale sluzia mne.nikde som nepisala, ze dieta nema mat pristup k modernej technike a ako som pisala, ak bude moje dieta do skoly potrebovat nosit vlastny notebook, tak mu ho zabezpecim. tiez nezijem na svk, a viem si predstavit, ze od urciteho veku to bude mozno nutnost. a tiez si mozem dovolit kupit kazdemu z chalanov vlastny tablet, ale nepovazujem to zatial za spravne. nepotrebuje ho ani do skolky a mladsi do spielgruppe uz vobec nie. a budes sa cudovat, nema tablet kazdy - ani tu vo svajci. a som velmi rada, ze ani spoluziaci mojho syna v skolke vlastne tablety nemaju. a aj keby to mali, tak to, ze dieta nieco chce len preto, ze to ma aj ine dieta, pre mna nie je adekvatny dovod, aby som to kupila, pokial to ja a moj muz ako rodicia nepovazujeme za potrebne. to, ze dieta nieco chce, nie je vzdy dovod na to, aby to dostalo. a kvalitny tablet vo svajciarsku stoji cca. 300chf s pausalom a bez pausalu to ide potom od 500chf vyssie 😉 lego sa pohybuje v rozmedzi od 7,90 do 129chf pre deti cca. 4-8 rokov 😉
@sveta27 do Kanady? Mam tu napisat kolko stoji len skolne na obycajnej (ziadnej prestiznej) univerzite v Kanade? Ake su tu naklady na zivobytie? Slovenske "deti" sa musia naucit starat sami o seba a necakat, ze im vsetko padne do lona. Bezplatne vysokoskolske vzdelanie mozu slovenskym studentom ti nasi kanadski fakt len zavidiet
@bubelko kupit ipad preto, ze ho ma spoluziak nie je dovod, ale nechapem, ked ho deti chcu, preco ho nemozu mat? Preco si rada, ze ho nemaju, to je nejaky vychovny moment, ze deti nemozete mat vsetko, co chcete? Nerypem, len sa pytam, lebo nechapem
Lego som dala ako priklad, lebo predpokladam, ze deti, ktore sa radi hravaju s Legom neostanu pri jednej stavebnici. Rodicia im urcite kupia viac ako jednu ....
@sisaka Mimochodom spolužiak nedoštudoval, lebo ochorel a nemohol chodiť brigádovať. Celé štúdium si platil všetko sám.Pôžičku si nemohol zobrať, lebo nemal ručiteľa s dostatočným príjmom. Keby mali jeho rodičia iné príjmy, promoval by so mnou. Prajem všetko dobré, aby si už nikdy nespoznala "slovenskú realitu". Majte sa všetci krásne, aj s tabletmi 🙂 Dobrú nôcku.
@sveta27 to je realita vsade vo svete. Komunizmus je uz davno prec. Peniaze hybu svetom ... je vsak rozdiel, ked platis len naklady na zivobytie, alebo platis este aj stadium. Uz si zila v zahranici, takze asi vies, ze aj tu su ludia chudobni a nie kazdy ma rodicov s milionovym kontom, prave tych milionarov je mensina a vacsina studentov tu nemoze cakat nejaku podporu od rodicov, v 18 sa vacsina deti osamostatni a snazia sa sami uzivit, na SLovensku v 18 su "deti" este stale studentmi strednej skoly a po nej uz tradicne sa rodicia snazia zivit dieta aj ked je uz dospele, idu sa zodrat v praci, len aby dieta nemuselo na VS prstom pohnut a mohlo si nerusene 5 rokov studovat.
@sisaka presne preto, pretoze nie vsetko, co chceme, musime mat. pretoze ked vsetko budeme mat, co budeme chciet dalej? ako sa deti naucia snazit sa nieco dosiahnut same, ked dostanu vsekto naservirovane na striebornej tacke? ja si tiez nekupim vsetko, co chem a vidim, ale pri niektorych veciach si poviem, ok, tak toto sa mi sice paci, ale v reale je to zbytocnost. je ine, ak nieco potrebujem. a takto je to u nas aj s legom, tabletom, wii, autickami ci inymi vecami. su veci, ktore si zazelaju a dostanu a su veci, ktore si zazelaju a nedostanu. ked sa opytaju preco - tak sa im to vysvetli aby to pochopili.
a som rada, ze spoluziaci mojho syna. s ktorymi sa kamarati a casto styka, vlastny tablet nemaju, pretoze mi to ukazuje to, ze nie som v nasom okoli jedina s tymto zmyslanim, ze deti predskolskeho veku nepotrebuju vlastnit tablety, iphony a pc, aj ked vsetky deti k tymto veciam pristup maju. 😉 skratka nikto sa ne
@bubelko takze je to len tvoja osobna preferencia, ipad patri do kategorie veci, ktore povazujes za zbytocne a myslis si, zedeti vo veku tvojich deti nieco take nepotrebuju na hranie.
NO a o tom to cele je, sme tu rodicia, ktori ipad povazuju za vhodnu hracku, ktora sluzi na zabavu, vzdelavanie, ci dokonca vychovu nasich deti. Nevidim na nom nic patologicke, co by mojim detom mohlo sposobovat nejaku psychicku, ci fyzicku ujmu, prave naopak rozvija ich schopnosti, zrucnosti, pomaha pri ich vzdelavani.
BTW - ja ani netusim, ci synovi spoluziaci ipad v rodine maju, ci dokonca maju svoje vlastne, je to nieco o com sa s ostatnymi rodicmi nebavim, pre mna je to ako bavenie sa: Mate doma televizor? Predpokladam, ze synovi spoluziaci maju doma minimalne nejaky notebook, s velkou pravdepodobnostou ipad a dovolim si tvrdit, ze vacsina ma pravdepodobne svoj vlastny. V skolke maju interaktivnu tabulu a taktiez pocitace, pracuju s nimi pod vedenim uciteliek a taktiez samostatne, v PCs maju len vzdelavacie programy a na interaktivnu tabulu im ucitelky dovolia aj si len tak "carbat". Vypoctova technika a informatika je sucastou osnov a dieta sa s nou skor ci neskor stretne, tym, ze dieta nema moznost objavovat tuto oblast doma a skusat a trenovat si svoje zrucnosti dietatu urcite neprospieva, prave naopak.
@bubelko kedze mas spraveny prieskum, ci jeho spoluziaci maju ipads, dokonca si pisala, ze ta tesi, ze nemaju, tak to skor vyzera, ze to rezonuje a zaujima ta, co ine deti doma maju.
Mne je napriklad uplne jedno kto ako deti vychovava a ci ich vedie k skromnosti a neviem comu este, ale pride mi smiesne robit z nejakeho ipad-u velke bububu, strasiaka a pomaly sa prezehnavat z vdaky, ze toto zlo doma nemame a tak skoro mat nebudeme.
@sisaka neviem, mam pocit, ze ma stale nechapes. ja som nepovedala, ze tablet ci moderna technika su zbytocne. moje deti pristup k tabletu maju - hraju sa s nim, maluju, tak isto maju pristup k pc a tiez k tv, nie som matka, ktora povedala, vratime sa do jaskyn a budeme lovit mamuty. len si nemyslim, ze ho musia v tomto veku vlastnit v style moj - skratka aby sme doma mali muz tablet, kazde dieta tablet, ja tablet, pokial to nie je skutocne nutne pre skolu, pracu. dovod kupit dietatu tablet ako hracku nie je pre mna ten spravny dovod na kupenie takejto veci. a nikde som nepisala, ze deti, ktore to dostanu, ze to budu patologicki hraci ci psychicky alebo fyzicky postihnuti jedinci. 😉
inak u nas v skolke ziadna interaktivna tabula nie je - to viem, pretoze som tam bola pred par tyzdnami vyrezavat repu. jemnu motoriku cvicia perami a ceruzkami, noznickami a lepenim, hrubu prechadzakmi do lesa, preskakovanim konarov, telocvikom vzdy v utorok a plavanim raz za mesiac.
v prvej triede - ktoru som tiez mala moznost navstivit asi tak tri tyzdne dozadu, maju 2 pocitace pre cca. 16 deti, tiez ziadna interaktivna tabula, ale klasicka normalna. ku podivum, nemam pocit, zeby svajciarske deti nejako o vyvooji zaostavali za tymi kanadskymi ci anglickymi, alebo sa mali horsie v zivote.
to, ze spoluziaci mojho syna nemaju tablety ci ipody som sa dozvedela cisto nahodne, ked som sa pytala, ze kde kupila kamoska synovi ipod, a ona mi vravi, ze to jej ej, ze on si ho len poziciava, a takto to bolo aj s tabletom u dalsieho a potom sme sa rozpravali zeny medzi sebou na ihrisku a tiez zrazu bolo jasne, ze sice kazda mame notebook, alebo smartphone, ale detom sme ho este nekupili.
@sisaka nemam spravny prieskum - ako som sa dostala k tymto informaciam som napisala v prispevku vyssie. ja som rada, ze ani ostatne deti tieto veci nevlastnia, pretoze mi to ukazuje, ze nie som jedina s tymto naozorom v mojom okoli, kto si mysli, ze dieta takuto vec nepotrebuje vlastnit. 😉 a ako som pisala mame doma aj ipad, aj notebooky aj tv, ale mame to my - rodicia, nie nase deti 😉 nase deti maju vlastne hracky - spolocenske hry, lego, bicykel a loptu a hokejku..... tak ako nemaju auto, nemaju ani tablety, lebo ich skratka nepotrebuju. 😉
@bubelko takze, keby ostatne deti mali ipads a ich rodicia by si mysleli, ze je to potrebne tak by si prehodnotila svoj postoj? Alebo by si trvala na svojom a iba by si sa citila zle, ze mas mensinovy nazor?
Kedze neviem ci vlastnia synovi spoluziaci ipads, neviem posudit, ci moj nazor je v skolke mensinovy, ale viem, ze kolegovia v praci, ktori maju deti (a je ich dost vela) vlastnia aj ipads a deti sa s nimi hravaju, bude moj nazor asi tiez vacsinovy. Holt iny kraj, iny mrav 😉
@sisaka ale ved ja ti pisem, ze moje deti sa hravaju s tabletom, ale je muzov. nedostal ho syn na vianoce ani na narodeniny. 😉 ja uz neviem, ako mam napisat, ze nie som proti technike ako takej.
v principe mi jedno ci spoluziaci mojho syna maju nieco alebo nie - skratka ak si nemyslime s muzom, ze je ta vec vhodny darcek pre nase deti, tak to nedostanu, aj keby to chceli. a necitila by som sa zle, pretoze mam "mensinovy" nazor. je to moj nazor a za nim si stojim.
a mam inak pocit, ze ty o voze, a ja o koze 🙂
@bubelko tak teraz uz tvoj postoj fakt nechapem. Deti sa s ipad mozu hrat len ho nemozu vlastnit, lebo to nie je vhodne. Takze ty cely cas pises len o vlastnictve ipadu. Nie je to predsa jedno, kto v rodine ten ipad "vlastni"? Predpokladam, ze ked deti chcu, tvoj muz im ho za urcitych podmienok pozicia. tak ako mas kontrolu nad tymto, tak ma rodic kontrolu aj nad ipadom, ktory "vlastni" dieta a rovnako mu moze dovolit, zakazat, ci inak obmedzit jeho pouzivanie. Vyhodou akurat je, ze ak by sa nieco ipadu stalo, nie su tam ziadne info, ktore su pre rodica relevantne a strata, ci znicenie takehoto ipadu sa skor ozelie ....
Sorry, I ked sa snazim pochopit, nechapem o com pises a preco vidis problem vo fyzickom vlastneni ipadu, ked nevidis problem v jeho pouzivani ....
Moja dcerka vlastni sama ipod a vyhody vidim v tom ze ked fotila z tabletom vzdy som zatinala zuby aby jej nepadol na zem a kedze jej velke hobby je fotenie vsetkeho co sa hýbe teda zvieratiek,detí samej seba :D a plus dalsia vec hudba a pohyb odkedy ma ipod viac počuva hudbu a kedze chodi na zumbu prva si od trenerky vypytala zoznam pesniciek a ulozila si ich tam a pocuva ich a dupka si nohou do rytmu.vzdy mi vravela ze by chcela nintendo ale ked ho nasa kamaratka priniesla viac sa nam pozdaval ipod.a vedzte ze su dni kedy je aj 3-4 dni v supliku pod postelou a kopia sa nam fascikle plné vykresov a barbie su stale hracky nr.1 🙂
@sisaka rozmyslam, ako by som ti to vysvetlila. to, ze sa dieta chce hrat s ipadom, neznamena, ze ho potrebuje. len sa chce hrat. berie ho ako hracku . ak ho potrebuje do skoly - ako tvoja dcera - to je o inom, tam nevidim problem, v tom pripade uz je to skolska pomocka, ktora sa da vyuzit aj na zabavu. ale 4-6 rocne dieta, ktore to do skoly/skolky nepotrebuje denne nosit, to nepotrebuje a na to, aby sa pohralo, si moze pozicat - v nasom pripade otcov.
prosto, to, ze nieco chce, nie je pre mna dost relevantny dovod nieco aj kupit. ked bude chciet kupit psa - tak mu ho tiez nepobezim kupit len preto, ze chce. pes tiez nie je hracka. nema to nic spolocne s tym, ci si to ako rodic mozem dovolit alebo nie. jednoducho pre mna tablet nie je hracka, tak isto ako pc, televizor.... su to bezne spotrebne veci, ale nie su to hracky. a tak, ako sa dovolim dietatu doma zahrat s hrncami, naradim a inymi beznymi vecami, dovolim mu obcas sa pohrat na tablete, pustit si na pc nejaku pesnicku ci rozpravku, pozriet si tv ci dvd, ale hracka je pre mna lego, babiky, auta, stavebnica, spolocenske hry.... tablet nie a kupovat dietatu tablet ako hracku, je pre mna (doraz na pre mna) zly dovod.
no ja neviem damy ale tie nazory co tu citam ze ako to bolo za nasich cias a pod... 😕 moje deti su teda aj podla okolia luxusne vychovane, som dost naturalista, deti bravam pravidelne od malicka do kniznice,miluju to a citame vkuse storocne klasicke rozpravky a aj niektore nove(aspon tie co sa daju pouzit 😀 ) ALE mame doma aj pocitac syn sa na nom hrava,dcerka ma 3 roky a obcas si vymalovava na tablete, vedia ako vyzera televizor ale aj futbalova lopta, mne to skratka pripada ako "zavist nasa kazdodenna" 🙄 a tiez chceme kupit synovi tablet na Vianoce a vdaka takymto odveci ludom ktori tu zahltia 5 stran diskusie hadanim o to kto na co ma sa v zivote nedozviem aky je dobry....
Ja mám IPod maly sa na nom hráva od dvoch rokov. Ma plno kvalitnych aplikácii ktoré môžem presunúť aj na telefón ten detský by som už nekupila pretože deti rastu rýchle. Ak je viac súrodencov ktory si to posúvajú medzi sebou tak áno. Ked to bola novota tak syn dost na tom frcal teraz prejde aj týždeň a ani sa ho nedotkne aplikácie co ma teraz su od vymyslu sveta ma výchove pismenka cisla. aj na hranie a Ineraktivne rozpravky Slovenských je stale menej v spanielstine mám väčší vyber. Dieťa je dieťa stale bude uprednostnovat bicykel hrať sa v parku a stavať kocky ale technológia je tiez dôležitá v škole (tu zacinaju od troch rokov) už pracujú s tabletami a počítačom Takze možno sa priklanam k dospelackej tablete ktorú moze používať cela rodina...
@mircalla prepac, ale ty si poriadne necitala moj prispevok. ja som reagovala na prispevok, kde prispievatelka napisala, ze je super, ak sa dietatu budu posmievat, ze sa tak upevnuje charakter a pod. A ja som na to odpisala, ze ked sa budu posmievat jej dietatu, bude mat uplne iny nazor. Islo o posmievanie vseobecne, nie kvoli materialnemu. Mne sa posmievali napriklad kvoli ekzemu. Inej spoluziacke kvoli nadvahe alebo ze mala starych rodicov a pod. Nie vzdy je to o materialnom. A ano, spravanie ide prioritne z domu,aj ti, co sikanuju, to maju z domu. A az nasledne to vplyva na ostatne deti v kolektive. Moje deti maju vsetko, ale nikdy sa s nikym neporovnavali, nevyvysovali, dcera vobec nevnima, ci ma topanky za 100 libier alebo 10, ci su z tesca alebo nejakej lepsej znacky. Ma najlepsiu kamaratku zo socialnej slabej rodiny a v zivote ju nenapadlo sa nejak vychvalovat, porovnavat a pod. Nikto ju doma k tomu neviedol. este raz pisem, nie su zle pocitace, ale rodicia. Ak ty nevies ustrazit svoje dieta, tak chapem, ze radsej vsetko preventivne zakazes a obmedzis. Ok, je to tvoja vec a ja to respektujem. Takisto by si ty mala respektovat, ze ludia su rozni a ak nejaky japoncik si krasu sveta vychutnava cez objektiv, tak nechapem, co to teba trapi 😠 . Preco to posudzujes? zi a nechaj zit, inak tvoje deti budu presne take, ako sa tu pise, budu sa vyvysovat a porovnavat, kedze ich mama nevie prijat a tolerovat rozdielnost.
Nas maly 4 rocny ma ( vlastni ) iPad 2 16GB. Staci mu uplne 16 GB a Ipad 2.
Ma tento http://www.edigital.sk/iPad/Apple_iPad_2_Wi-Fi_....
Dovtedy ( do troch rockov) mal samsung galaxy, neboli sme spokojni, nebol dost dobry na aplikacie. Na Ipad sa daju stiahnut super vychovne, vzdelavacie aplikacie, z mojho pohladu kvalitnejsie, a bolo ich aj viac. Syn ma svoj Ipad, my rodicia mame svoje vykonnejsie modely, pre tak velke dieta ako mas postaci. Ak mas otazky daj do IP.
Inak mimo temy niektore dievcata ste ako zo stredoveku. Tablet mojmu dietatu sluzi, nie ho ovlada. Travi cas na nom primerane ( ak nie sme von na vyletoch, nesportujeme, netravi cas s kamaratmi, nie je na kruzkoch, alebo sa nehra s hrackami doma), nam pomohol velmi, pouzivame ho ako didakticku pomocku a co je hlavne maly zacal napredovat vyrazne. Okrem toho, ze je samozrejme pocitacovo zrucnejsi. A nekupili sme ho preto, ze ho maju ostatne deti, alebo ze sa na nom chcel hrat, ale ako som napisala vyssie ako didakticku pomocku - skladanie puzzle, vytvaranie modelovych situacii - napr. dietatko treba najprv obliect, nakrmit, ist s nim von, rad sa hra na veterinara - pozna rtg, injekcie, naplaste, usne kvapky, mozes stiahnut pexeso, su tam aplikacie na rozne vedomostne hry, priradovanie veci do patriacich skupin, aplikacie na ucenie anglictiny, malovanie, no vselico. Niektore aplikacie sa stahuju zdarma, ine za symbolicke centy, az eura. Ipad je super aj v tom, ze je chraneny virusovo. Apple produkty su uzivatelsky prijatelne, ale Apple ma prisnu kompaktibilitu svojich produktov. Po mojich skusenostiach som vsak za Ipad. Mozes na neho dokupit aj obal pre decka, sluzi proti doskriabaniu a narazom.
@kalifa28 moja ma 22 mes a tiez jej obcas pustim fiha tralala ci Spievankovo na pocitaci.vlastne prvy krat asi len tyzden dozadu a zaujalo ju to. Spime spolu,zatial nechce sama takze mne vecer tv nechyba.obcas kukneme s muzom vecer film dvd na pocitaci uz ked mam velky deficit haha.vadi mi ale velka plazma u starych rodicov kde aj napriek mojmu zakazu jej ju starka pusti a dcerka dobreze nenalepi nostek na nu.to vobec nie je vhodne pre deti...tablet vie clovek lepsie ustrazit ci odlozit,kdezto tv je ako sucast nabytku a moja je v tom obdobi ze vsetko skusa...

@sisaka Ja tiez v r. 1990....Ale mnohi sikovni sa aj nedostali, lebo nemali protekciu. Ono dost si to este pamatam,ako to fungovalo. Nie kazdy, kto spravil primacky a bol sikovny sa dostal, dnes si to kto chce a ma na to zaplati, hoci aj nejaku podradnu vysku s nulovou urovnou, kde sa ukaze 3 krat za rok. Ale uz sme odbocili