icon

Ako naučiť 9-ročného plávať a zvládať vodu?

7. júl 2025

Ahojte,poprosim o radu
Mam 9rocneho syna ..ide o plavanie trocha plavat vie ale skor nie. Totiz ked sa ponori hlavou /tvarou pod vodu nevie dychat.. dokonca aj ked sa sprchuje/kupe ma s tym os malicka velky problem hned ako sa mu na tvar doatane voda utiera si ju . Hlavne co sa tyka nosa.
Kedze ja som aa topila a mam z bazenov velky strach uz len ked ho vidim ist do bazena neboli sme ani na kurze plavania a nemal mi ho tam kto zobrat. Obcas ide do bazena k mamine ale to je tak raz A 2-3 tyzdne. Moja otazka znie ak aj vdychne vodu moze sa zadusit? To je moj najvacsi strach. Ako ho naucit "dyxhat"pod vodou kedze je uz velky a neviem ci plavcici ucia aj takych velkych
zo skoly mali mat uz 2x plavecky ale raz bol chory a druhy raz sa to zrusilo zasepre chorobnost inych...

Dakujem za rady a prosim nerypat a tiez zdrzat sazbytocnych poznamok.
Ja sama sa snazim prekonat kvoli nemu svoj velky strach

jumama
•
7. júl 2025

Pohladajte plavecky tabor, neviem odkial ste, vacsinou v plavarnach byvaju a su zamerane na to, ze ucia deti plavat. Alebo aj plavecky kruzok cez rok. A vek tam nehra ulohu. Aj nasa dcera bola a dali ich do viac skupiniek podla plaveckych schopnosti aj veku...

biba_18
•
7. júl 2025

normálne sú kurzy aj pre veľkých, pozrela by som sa po nejakom kurze ako keby si ho sama chcela privykať keď sama sa bojíš vody…

tetapetra
•
7. júl 2025

Plavecké výcviky sú na to stvorené

sissy27
•
7. júl 2025

@anonym_autor daj ho na kurz plavania. Su pre vsetky vekove kategorie aj pre uplnych neplavcov. Ty tam s nim nebudes, ale mozno by si to mohla skusit aj pre seba, pomozu ti prekonat strach z vody.

anavixy
•
7. júl 2025

Ako dychat pod vodou? Pod vodou ma snad zadrzat dych, nie? Pokial s tym on suhlasi - tj bude spolupracovat, tak urcite plavecky tabor/vycvik pomoze.
Ked vdychne vodu neutopi sa, rozkasle sa - reflexne, ale nic prijemne. Pokial by nebol schopny sa vzapati po vdychnuti vynorit a tu vodu vykaslat, tak potom by mohol vdychovat viac a viac vody a teda sa aj topit.

viestta
•
7. júl 2025

chodte spolu na plavecky kurz
a pod vodou sa len vydychuje, nedycha. Niektori zadrziavaju dych. Pod vodou sa dychat neda. To len taka fakticka poznamka

autor
•
7. júl 2025
@anavixy

Ako dychat pod vodou? Pod vodou ma snad zadrzat dych, nie? Pokial s tym on suhlasi - tj bude spolupracovat, tak urcite plavecky tabor/vycvik pomoze.
Ked vdychne vodu neutopi sa, rozkasle sa - reflexne, ale nic prijemne. Pokial by nebol schopny sa vzapati po vdychnuti vynorit a tu vodu vykaslat, tak potom by mohol vdychovat viac a viac vody a teda sa aj topit.

@anavixy nie dychat ..zle som to napisala len uz mi to neslo prepisat

autor
•
7. júl 2025
@viestta

chodte spolu na plavecky kurz
a pod vodou sa len vydychuje, nedycha. Niektori zadrziavaju dych. Pod vodou sa dychat neda. To len taka fakticka poznamka

@viestta ano vie zle som to napisala

danieli
•
7. júl 2025

Dohodnite si individualne trenera/trenerku a chodte spolu, prioritne bude ucit syna a ty vela veci pochytis a porozumies, nikto z nas pod vodou nedycha, deti sa najskor ucia lezat na vode, aby pocitili, ze voda je kamos a nesie ta, potom pohyby ruk noh, koordinacia a dychanie je posledne, ale dolezite, aby si plavala nielen 3 metre, ale cele bazeny hore dolu, s detmi som roky presedela pri bazene a je super pocit, ked plavaju a vedia si s vodou poradit, dcera mala 3 a pol ked preplavala prve metre, pocit uzasny, drzim palce aj vam

ukgirls
•
7. júl 2025

moja sa na plavani nenaucila .. bol to len neaky kurz pre deti .. na dovolenke na sk zme boli 2 tyzdne denne vo vode na kupalisku kde sa plavat naucila sama ... dalas a do tlupy s detmi a islo to same ... no ak nemas nikoho kto by ho ucil a sama nevies tak hold zaplat plavanie a letny kurz pripadne tabor

prasiatko30
•
7. júl 2025

Pohladaj si instruktora individualneho aspon na zaciatok

simona19871216
•
7. júl 2025

@anonym_autor moja mama ma 62 a nevie plávať

guudy
•
7. júl 2025

Daj ho na kurz plavania. Aspon na rok v kuse, nech sa nauci uplne zaklady.

akvi
•
7. júl 2025

Ja napríklad mám zlú skúsenosť s plaveckým v škole. Moje dieťa, ktoré sa dovtedy nemalo problém potápať a mal rád vodu, tak mu takú traumicku vyrobili, že sme ho dva roky po plaveckom nedostali vôbec do bazéna. A plávať sa nenaučil ani potom, má obrovský rešpekt pred vodou a maximum, čo sme dosiahli, sú asi tri tempa že spraví. Ak by som vedela, akú kreatúru dostane za inštruktorku, nikdy ho na ten plavecký nedám. Takže jedine súkromné individuálne lekcie s overeným inštruktorom.

deedol
•
7. júl 2025
@akvi

Ja napríklad mám zlú skúsenosť s plaveckým v škole. Moje dieťa, ktoré sa dovtedy nemalo problém potápať a mal rád vodu, tak mu takú traumicku vyrobili, že sme ho dva roky po plaveckom nedostali vôbec do bazéna. A plávať sa nenaučil ani potom, má obrovský rešpekt pred vodou a maximum, čo sme dosiahli, sú asi tri tempa že spraví. Ak by som vedela, akú kreatúru dostane za inštruktorku, nikdy ho na ten plavecký nedám. Takže jedine súkromné individuálne lekcie s overeným inštruktorom.

@akvi co sa tam dialo, preboha?

moj chodi na plavanie uz 2r (zacal ako 5r), ale chodia s nim aj starsi v pohode, 9r este nie je vela. hladaj mensie plavecke skoly, mensie skupinky, individualny pristup, recenzie. u nas v bazene je asi 5 plaveckych skol, ale kvalita je rozna. (pritom cenovo su porovnatelne.)

akvi
•
8. júl 2025
@deedol

@akvi co sa tam dialo, preboha?

moj chodi na plavanie uz 2r (zacal ako 5r), ale chodia s nim aj starsi v pohode, 9r este nie je vela. hladaj mensie plavecke skoly, mensie skupinky, individualny pristup, recenzie. u nas v bazene je asi 5 plaveckych skol, ale kvalita je rozna. (pritom cenovo su porovnatelne.)

@deedol prvý deň výcviku bol v pohode, boli so svojou učiteľkou na schodoch bazéna a hrali sa rôzne hry, aby sa osmelili a nebáli ponoriť a pod. A na druhý deň dostali "profi" inštruktorov, ktorí nahnali deti - neplavcov do hlbokej vody, kde nedosiahli na dno a celú hodinu boli zavesení na okraji bazéna a mali ešte vykonávať pokyny. Keď mi to decko rozprávalo, nabehla som do školy, ale bola som vyhodnotená ako precitlivela matka. Keďže som netušila, či moje dieťa preháňa a možno naozaj reagujem neprimerane, poslala som ho na ďalší deň znova s tým, že triedna sa mi zaručila, že dohliadne na to. Lenže dieťa sa hneď v autobuse pozvracalo od stresu a tak "výcvik" skončil. Škoda už ale bola napáchana. Aby to nebolo málo, tak v ten rok mali aj plaveckú SVP. Syn potreboval čas, aby prekonal zážitok z plaveckeho. Nechcel ísť do vody, sedel na schodoch a opäť natrafil na ženskú, ktorá mu povedala, že ak nepôjde do vody sám, stiahne ho za nohu ona. Toto sme zistili, až keď sme v lete šli na dovolenku a syn nechcel ísť do bazéna, sedel v malej vode po členky a hral sa tam ako batoľa. Dva roky trvalo, kým sa odvážil ísť s nami do vody, ktorá mu bola cca po krk. Takto sme sa snažili prekonať jeho traumu ešte pár rokov, na plaváreň v meste odmietal čo len vstúpiť ( tam zažil ten plavecký), takže veľa príležitostí nebolo, aby traumu prekonal, najviac sme dosiahli v bazéne na dvore, tam sa zvládol naučiť tie tri tempa, viac sa ani nedalo vzhľadom k veľkosti a už nikdy viac s nami nechcel ísť nikam k vode. Keď som sa začala zaujímať o túto tému, zistila som, že to nie je nič ojedinelé, že sa to deťom deje bežne. V ČR napríklad majú plavecký povinný a tá "vzorka" je tam veľká a je to veľmi smutné čítanie. Niekde stále praktizujú napríklad to, že inštruktor z brehu odtlaca deti od okraja bazéna palicou, tie sa často pritopia alebo z posledných síl sa snažia držať nad hladinou. Znie to ako nonsens, ale je to bohužiaľ realita. Otrasné zážitky a traumy na celý život.

deedol
•
8. júl 2025
@akvi

@deedol prvý deň výcviku bol v pohode, boli so svojou učiteľkou na schodoch bazéna a hrali sa rôzne hry, aby sa osmelili a nebáli ponoriť a pod. A na druhý deň dostali "profi" inštruktorov, ktorí nahnali deti - neplavcov do hlbokej vody, kde nedosiahli na dno a celú hodinu boli zavesení na okraji bazéna a mali ešte vykonávať pokyny. Keď mi to decko rozprávalo, nabehla som do školy, ale bola som vyhodnotená ako precitlivela matka. Keďže som netušila, či moje dieťa preháňa a možno naozaj reagujem neprimerane, poslala som ho na ďalší deň znova s tým, že triedna sa mi zaručila, že dohliadne na to. Lenže dieťa sa hneď v autobuse pozvracalo od stresu a tak "výcvik" skončil. Škoda už ale bola napáchana. Aby to nebolo málo, tak v ten rok mali aj plaveckú SVP. Syn potreboval čas, aby prekonal zážitok z plaveckeho. Nechcel ísť do vody, sedel na schodoch a opäť natrafil na ženskú, ktorá mu povedala, že ak nepôjde do vody sám, stiahne ho za nohu ona. Toto sme zistili, až keď sme v lete šli na dovolenku a syn nechcel ísť do bazéna, sedel v malej vode po členky a hral sa tam ako batoľa. Dva roky trvalo, kým sa odvážil ísť s nami do vody, ktorá mu bola cca po krk. Takto sme sa snažili prekonať jeho traumu ešte pár rokov, na plaváreň v meste odmietal čo len vstúpiť ( tam zažil ten plavecký), takže veľa príležitostí nebolo, aby traumu prekonal, najviac sme dosiahli v bazéne na dvore, tam sa zvládol naučiť tie tri tempa, viac sa ani nedalo vzhľadom k veľkosti a už nikdy viac s nami nechcel ísť nikam k vode. Keď som sa začala zaujímať o túto tému, zistila som, že to nie je nič ojedinelé, že sa to deťom deje bežne. V ČR napríklad majú plavecký povinný a tá "vzorka" je tam veľká a je to veľmi smutné čítanie. Niekde stále praktizujú napríklad to, že inštruktor z brehu odtlaca deti od okraja bazéna palicou, tie sa často pritopia alebo z posledných síl sa snažia držať nad hladinou. Znie to ako nonsens, ale je to bohužiaľ realita. Otrasné zážitky a traumy na celý život.

@akvi och to je mi hrozne luto 😕 dufam, ze to casom prejde ❤️

mandy552
•
10. júl 2025

U nás to bolo podobné. Dva plavecké na prvom stupni a výsledok žiadny.
Syn sa naučil plávať ako 12 ročný na dovolenke pri mori. Kúpili sme mu celotvárovú masku na šnorchlovanie.
Najprv začal tým, že si len ľahol na hladinu a pozeral čo je pod hladinou. Samozrejme v malej vode, aby sa cítil bezpečne 🙂
Potom sa osmelil a zapojil ruky aj nohy. Odvtedy pláva všade kde sa dá 🙂