icon

Čo znamená číslo 4 nad prvou notou?

27. okt 2025

Prosím, prečo nad prvou notou je číslo 4?

Čo znamená číslo 4 nad prvou notou?
anonym_502222
27. okt 2025

@anonym_autor prstoklad, čiže notu hráš štvrtým prstom (prstenikom)

mahony6
27. okt 2025

som rád, že ešte existujú ľudia, čo vedia, čo znamenajú noty 🙂

autor
29. okt 2025
autor
29. okt 2025
@anonym_502222

@anonym_autor prstoklad, čiže notu hráš štvrtým prstom (prstenikom)

@anonym_502222 áno, ale podľa toho, čo som sa učila mi to nesedí. Nesedí mi to na danú notu, lebo by sa mala hrať 5 prstom... Či chápem dačo zle?

atikab
29. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_502222 áno, ale podľa toho, čo som sa učila mi to nesedí. Nesedí mi to na danú notu, lebo by sa mala hrať 5 prstom... Či chápem dačo zle?

@anonym_autor vychádza to dobre na ten 4.prst (prstenik) - tym zahras notu G, lebo v treťom takte je nota A a na tu ti potom ostane 5.prst (malicek).
Keby si použila malíček na to G, uz by si nemala čím zahrať A

atikab
29. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor obrázkom ktory si sem dala - na ktorom sú ruky polozene na klavesoch, sa neriad. To je len schéma, aby ľudia vedeli ktory prst ktorej ruky sa ako značí (tie noty - pismenka si tam nevšímaj).
Podľa toho obrázku proste budeš uz navždy vedieť, ze ak hráš pri obojrucnej hre horný riadok tj.pravou rukou, a nad notou napr. E bude číslo 3 tak ho zahras prostredníkom, ak tam ma notou E bude jednotka tak palcom...

autor
29. okt 2025
@atikab

@anonym_autor obrázkom ktory si sem dala - na ktorom sú ruky polozene na klavesoch, sa neriad. To je len schéma, aby ľudia vedeli ktory prst ktorej ruky sa ako značí (tie noty - pismenka si tam nevšímaj).
Podľa toho obrázku proste budeš uz navždy vedieť, ze ak hráš pri obojrucnej hre horný riadok tj.pravou rukou, a nad notou napr. E bude číslo 3 tak ho zahras prostredníkom, ak tam ma notou E bude jednotka tak palcom...

@atikab wau... ďakujem. Chápem....❤️. Je logické čo píšeš....

anonym_502222
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Áno, chápeš to zle. Pekne ti to vysvetlila @atikab