icon

Sú slovenskí umelci nekvalitní?

yoginka231
Dnes o 14:37

Ahojte,
chcem otvoriť diskusiu. Aj vy vnímate že Slovenskí umelci sú často nekvalitní? Prídu mi často neoriginálny, recyklujú čo robia ostatný, nemáme tu nikoho o kom by som si vedela povedať že wow, to je umelec.

Či už čo sa týka hudby, malovania, sochárstva akejkolvek tvorby. Ak áno tak ma presvedčte o opaku a rada si rozšírim obzory.

Ale za mna, sú tu ľudia ako Miro Jaroš, Separ, Dara Rolins, čo kopírujú veci zo zahraničia ale nemôžeme povedať že by mali svoju prelomovú tvorbu a veľký prínos, sú populárny ale nepovedala by som že sú "umelci".

Potom sú "alternatívni" umelci, ktorí sú tak obskúrni že mi príde že to je výhovorka pre ich slabú kvalitu. T.j. Katarzia, Zuzana Svatik atd.

Ale nevidela som tu niekoho s kým by som sa vedela pochváliť medzinárodne, jedna z mála ktorá je podľa mňa aj kvalitná aj medzinárodne uznávaná je Mária Švarbová, ale inak veľmi málo.

pribinak
Dnes o 14:40

Tvoja gramatika je fakt originálna. Mam dosť 😒😒😒

alenka58
Dnes o 14:42

teraz mala Koščová európske turné, jej piesne sú milé a zaujali ma, taktiež Ďurica má pekné piesne aj s Lipom

rude_baby
Dnes o 14:43

Z hudby mam rada fvck_kvlt, Berlin Manson. Za mňa super texty, názory, rozhodne nikoho nekopiruju a vyhrali aj radiohead 🤷čo človek, to názor, úplne zbytočná diskusia toto ...

enmery
Dnes o 14:59

Ja sa do gramatiky a pravopisu vôbec nepúšťam, ale teda , keď už chceš hovoriť o umelcoch a akí sú, či nie sú, aspoň si urob míting sama so sebou, či to budeš písať gramaticky správne /to množné/jednotné číslo, alebo len z brucha.

Lebo ak už chcem niekoho pranierovať, umelecky ani písomne by si tam nemala mať ani smietko...

petronelag
Dnes o 15:15

@yoginka231 Dara Rolins bola známa aj v zahraničí už ako dieťa, keď chodila vystupovať s K.Gottom do Nemecka a aj teraz má novú tvorbu, dokáže vypredať každý koncert, či už v Prahe alebo Bratislave, Nedávno mala aj vystúpenie v Dubaji. A sú aj iné talenty či už Kuly alebo Sima Magušinová. Aj viacero operných slov.spevákov je známych aj v zahraničí.
Umelci v každom štáte sú na rôznej úrovni známejší aj menej známy, tak isto aj na Slovensku. Aj Zdena Studenková dostala teraz nedávno aj české ocenenie, má za sebou veľa úspešných hereckých výkonov.

anonym_39ee43
Dnes o 15:30

Slovenskí umelci sú kvalitní, len na Slovensku je celkovo málo ľudí🙂 takže je tu menej aj významných umelcov

zuzanita1609
Dnes o 15:38

A čo taký nebohý pán Jozef Króner,umelec za mňa a určite aj pre veľa ľudí. Či scenárista, režisér pán Bebjak, ktorý robí veľmi dobré filmy,či taký pán Lasica a kopa ďalších ľudí, napríklad aj naši športovci,vedci, ktorí svetu ozrejmili,kde je to naše malé Slovensko. Nemôžu byť predsa všetci na rovnakej úrovni,tak ako všade vo svete.

anonym_933017
Dnes o 16:10

Vsak rob umenie ty, iste by si to tu pozdvihla o 5 levelov🙄😏

elz1920
Dnes o 16:38

To, že ich nepoznáme, neznamená, že neexistujú.

Ako prvý mi napadol sochár Ľubomír Ferko z celkom významnej slovenskej rodiny vzdelancov. Venuje sa aj sklu.
Ďalej Juraj Jakubisko.
Máme skvelých nadčasových textárov Filana a Peteraja.
Svetozár Stračina - skvelá hudba.
Na vysokej som milovala literatúru z 1. polovice 20. storočia. Dramatici Július Barč - Ivan, Leopold Lahola, spisovatelia Gejza Vámoš, Ivan Horváth, Jozef Cíger Hronský...

Štefan Moravčík je výborný majster pera.

Básnik Viliam Turčáni sa podieľal na preklade Danteho Božskej komédie, Taliani to považujú za jeden z najkvalitnejších prekladov.

Stačí otvoriť špecializovaný časopis a kopu mien by sme našli, žijúcich aj nežijúcich.

Aj pred storočiami sme mali európsky uznávaných vzdelancov, umelcov, stačí otvoriť dejepisné knihy a dejiny slovenskej literatúry.

Na Ondrejskom cintoríne odpočíva prešporský Robinzon.

Naša hanba ide ruka v ruke s nevedomosťou. Pritom stačí málo. Študovať. Fakt sa nemáme za čo hanbiť.

kiki68
Dnes o 16:43

@yoginka231 mame Luciu Tallovu, ziskala kopec oceneni a teraz jedno take dost zasadne. Mame kopec fakt dobrych umelcov v ramci vytvarneho umenia, napr pan Longauer mal ako prvy v strednej Europe profesuru z typografie, co je dost velky hype aj na dnesnu dobu. V skle mame totalne esa, aj teraz v modernom skle posledne roky.

enmery
Dnes o 17:15
@kiki68

@yoginka231 mame Luciu Tallovu, ziskala kopec oceneni a teraz jedno take dost zasadne. Mame kopec fakt dobrych umelcov v ramci vytvarneho umenia, napr pan Longauer mal ako prvy v strednej Europe profesuru z typografie, co je dost velky hype aj na dnesnu dobu. V skle mame totalne esa, aj teraz v modernom skle posledne roky.

@kiki68 A svoje želiezko v ohni máme aj v Hollywoode a nemyslím tým hercov... Kto sa zaujíma, ten vie, kde všade sú strčení slováci.😆

judar
Dnes o 17:26

Co sa tyka hudby… ta je za posledne roky ako pasova vyroba nic neoriginalne len skopirovane a to mam prosim pekne napocuvany svet aj mimo Slovenska, Ceska ci Ameriky … to iste sa tyka aj hercov ci serialov ze nic moc u nas

enmery
Dnes o 17:32
@zuzanita1609

A čo taký nebohý pán Jozef Króner,umelec za mňa a určite aj pre veľa ľudí. Či scenárista, režisér pán Bebjak, ktorý robí veľmi dobré filmy,či taký pán Lasica a kopa ďalších ľudí, napríklad aj naši športovci,vedci, ktorí svetu ozrejmili,kde je to naše malé Slovensko. Nemôžu byť predsa všetci na rovnakej úrovni,tak ako všade vo svete.

@zuzanita1609 S Krónerom by sa Studenkova nebavila, on nemal školu, tobôž nie hereckú a ona takými opvrhovala kedysi. Až kým ju na to neupozornili.