Možnosti opatrovateľskej služby v Humennom
Ahojte,
potrebujem urgentne poradiť. Svokra je po náročnej operácii chrbtice. 10 dní bola v nemocnici, už je pár dní doma. Aktuálne je pri nej dcéra, tá však už musí ísť do práce Obvodná lekárka odmietla vystaviť OČR. Dnes večer tam mal ísť manžel, no ochorel, má vysoké teploty. Keď sa mu polepší, pôjde za ňou, no tiež rátal s OČR , nakoľko bývame 80km od nej a nemá možnosť byť celý týždeň na home.office. Svokra je momentálne ležiaca, pomaly začína chodiť. Nesmie sedieť, je plienkovaná. Potrebuje celodennú opateru. Aké máme možnosti? Je nejaká opatrovateľská, ošetrovateľská služba, ktorá by s ňou bola pár hodín aspoň do času, kým príde švagriná z práce. Aj keby sme ju vzali k nám, aj tak potrebujeme OČR alebo nejakú pomoc - ja nemám možnosť byť na home.office....
@zeldia prepáč, ale pýtam sa na niečo iné. Ide o dobu 4-5 nasledujúcich týždňov, možno aj viac. Dovolenka by bola riešením na 2-3 dni, viac nik z nás nedostane. Pred operáciou nám bolo povedané, že nie je problém s OČR. A odrazu to problém je - čo tiež nerozumiem prečo. Preto hľadáme iné možnosti. Tvoja odpoveď (či skôr výčitka) mi vôbec nepomohla 🤷🏻♀️
A čo spravis teraz večer v nedeľu? Môžeš skúsiť zajtra obvolat DSS v HE napr. Slnecny dom, aj po okoli alebo zobrat dovolenku a prestriedat sa.
Preco obvodna odmieta vypisat dlhodobu PN? Ak bola pozadovany pocet dni v nemocnici nema co doktorka spekulovat. A keby aj nebola, tak ak potrebuje opateru, tak ma vypisat kratkodobu OCR.
https://www.mojareuma.sk/dlhodobe-osetrovne-90-...
Môžte vziať dlhodobú OČR
@zeldia možno má niekto osobnú skúsenosť a nakontaktuje ma. Nepoznám zariadenia v okolí HE, v našom meste chodievajú opatrovateľky/ ošetrovateľky aj do domácnosti. Nerozumiem, prečo si nepríjemná. Riešime to celý víkend, zajtra budeme obvolávať poisťovne, overíme si ne/možnosť čerpania OČR, budeme kontaktovať ošetrujúcu lekárku. Svokra býva v inom meste, manžel leží v horúčkach. Dovolenku si vziať nemôžem, píšem to opakovane. Počítali sme s OČR, nerozumiem konaniu lekárky.
Máme doma malé deti, treba ich odviezť do škôl. Nemôžem nechať chorého manžela samého doma, nech sa o ne stará a odísť za svokrou. Švagriná už nemôže ostať na home.office. Zajtra bude mať dovolenku, no viac dní jej teraz šéf neschváli. Situácia sa nečakane skomplikovala 🙁
@ajkaspravodajka ďakujem 😉
Neviem ako a čím som nepríjemná, ale ok vyhrala si, máš úplnú pravdu.
@viestta narážam na reakcie 'pred operáciou ste o tom nevedeli že bude potrebná opatera?' a 'čo spravis teraz večer v nedeľu?'
@zeldia nesúťažím s tebou, nepotrebujem vyhrať. Potrebujem zmysluplne poradiť od niekoho z okolia HE s osobnou skúsenosťou s opatrovateľkou, ktorá má možnosť prísť do domácnosti k pacientovi. Nemáme záujem umiestniť svokru do zariadenia. Potrebujeme iba vykryť pár dní, kým zrehabilituje a bude ako tak samostatná.
Viem že niekedy chodili z červeného kríža v Humennom ku starším ľuďom a urobili im nákup pomohli s uvarenim ... Alebo skúste v DDS či by ju nevzali na mesiac ?
Informuj sa na mestskom úrade .
@luba98 ďakujem. Už sme sa nakontaktovali na jednu pani. Dostali sme na ňu v pondelok kontakt z nemocnice.

Urgentne zobrat dovolenku, pred operáciou ste o tom nevedeli že bude potrebná opatera?