icon

Ako dlho môžem odkladať povinné očkovanie?

olivka84
9. okt 2012

ahojhte maly ma stale novorodenecku zltacku teraz bude mat tri mesiace,ale je narodeny o mesiac skor, dr uz sa pytala ci chceme ockovat prevenarom alebo synflorixom takze ani neuvazuje ze by nam ockovanie posunula, chcem sa jej na to spytat, len neviem do kedy najneskor treba dat prvu davku hexa vakciny. uplne odmietnut sa bojim, ale aspom to oddialit kym bude maly starsi

jerryjanka
18. nov 2012

@hajanka že sa unúvaš - komu niet rady...

daanuska
18. nov 2012

@pectore ojojoj tak tak toto co si tu uviedla 😢 ☹ ☹ takze neber to v zlom ale to co sa tyka zachovania kvalitneho genofondu su silne slova 😒 ale tak jedneho sympatizanta by si si isto nasla ale ten uz nezije od 30.4.1945 😉 😉 😉

kkristin
18. nov 2012

@pectore teba platia nejaký výrobcovia vakcín??;) dobre som sa pobavila

sweetsuzi
18. nov 2012

@pectore tazko aj komentovat tie bludy ... Ak nemas co povedat k teme, teda k otazke od olivka84, tak radsej nepis nic. Je tu dost tem, v ktorych sa mozes vyjadrit/propagovat ockovanie....ako zvyknes 🙄

daanuska
18. nov 2012

@hajanka ved prave ta informovanost ! ohladom liecby a ohladom prevencie a s tym suvisiace ockovanie a mor nevymyzol uplne ale nasla sa pricina ktora sposobovala virus cize co je to za virus a co ho prenasalo a tak sa urobili nasledne opatrenia tak ako sa robia opatrenia ohladom vsetkych chorob tak ako ty vravis sme uz na inom leveli a to najma co sa tyka lekarstva 😎 avsak mylis sa ak si myslis ze mor uz nieje este stale sa vyskytuje 🙂
a netvrdim ze ockovanie pomohlo v boji s chorobami ale ... 😉

jonas17
18. nov 2012

@daanuska odporúčam trošku viac čítať...vírus sa dá spôsobovať? 😕 😕 a kde je ešte mor, prosím ťa, hodíš to sem? že kde ľudia na mor umierajú...jedine, že myslíš zajačí mor, lebo aj taký existuje...ale sranda, že susedom pomreli len očkované zajace, naše neočkované žijú...veľa si v svojich príspevkoch protirečíš...máš jedno malé dieťatko, máš ešte málo skúsenosti s chorobami detí, možno preto sa ti tak dobre píše, nemáš zlé skúsenosti...chválabohu, teš sa z toho, ale chýba mi v tvojich príspevkoch pokora...

pectore
18. nov 2012

hajanka

ako je mozne ze hygiena neznizila vyskyt chripkovych ochoreni ktore sa rozsiruju rovnako ako niektore infekcne choroby...ako je mozne ze v tomto pripade hygiena nefunguje?

Mor bol choroba priamo viazana na chudobu a hladomor....ci napriklad tyfus , a aj tuberkuloza je choroba spojovana s chodobou a zlym zivotnym standartom..... si vezmi situaciu v grecku ..zacina byt velmi zla a zacina sa tam casto sklonovat slovicko chudoba....a zaroven sa zacina ukazovat zvyseny pocet vyskytu tuberkulozy.... mor a tyfus este aj dnes existuje v krajinach kde bojuju s hladomorom a nizkou hygienou. Ked tento fakt u nas vymyzol, vymyzol aj mor.

Lenze nie vsetky infekcne choroby su bakterialneho povodu....a liecitelne antibiotikami.... kolko z nic sa neda liecit a stoji len na potlacani symptomov??? Obrna,, Osýpky, rubeola ,hepatitida B, mumps.... na nic stoho neexistuje liek....a vsetko to stoji na imunite a potlacani symptomov....myslis ze aj vyrusove ochorenie sa bude spravat ako yersinia pestis ci Salmonella Typhi ktore potlacis antibiotikami ...sotva. Nemozes miesat jablka a hrusky...kazda choroba je ina a ma svoje specifika, na ktore je viazana.... nemozes rakovinu prirovnat k osypkam a ani mor k rubeole...kazda je ina a na kazdu sa musi prihliadat inac.

pre priklad:
Obrna - Pred zavedením očkovania sa smrtnosť ochorenia pohybovala od 5-14% chorých a rovnako toľko chorých malo trvalé následky po prekonaní v podobe ochrnutia končatín.

Osypky - K prenosu nákazy dochádza kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo čerstvo kontaminovanými predmetmi. Do zavedenia plošného očkovania sa ochorenie vyskytovalo pravidelne v cyklických epidémiách. Ochorenie malo smrtnosť 6%.

Rubeola - K prenosu nákazy dochádza kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým. Závažnou komplikáciou ochorenia je poškodenie plodu, ak matka prekoná ochorenie v prvom trimestri tehotenstva. Práve pre častý výskyt tzv. vrodeného rubeolového syndrómu u detí matiek, ktoré v tehotenstve prekonali toto ochorenie, bolo očkovanie proti ružienke zaradené do pravidelného očkovania.... v Rumunsku toho roku bolo nakazenych cez 25000 ludi!!!

cierny kasel..pred zavedenim ockovania bola 10% umrtnost na toto ochorenie...

myslis si ze 5-14% , ci 6% , ci 10% umrtmost je viac ako 0, 0...daco na moznost vazneho neziaduceho ucinku...nehovoriac o smrti...ktora sa stava velmi vinimocne !!! ...no nesmies zabudat na to ze by bolo treba spocitat vsetky tieto percenta dokopy pretoze podla vas je najlepsie neockovat proti nicomu....a toto je len vyber 3 chorob....

mozme sa pozret aj na ine cisla:

Osýpky: - Zápal pľúc: 1 z 20

- Encefalitída: 1 z 2000

- Smrť: 1 z 3000

Mumps: -Encefalitída: 1 z 300

Rubeola: -Vrodený rubeolový syndróm: 1 zo 4, (ak sa žena nakazí v ranom tehotenstve)

Záškrt - Smrť: 1 z 20

Tetanus – Smrť: 3 z 100

Čierny kašeľ - Zápal pľúc: 1 z 8

-Encefalitída: 1 z 20

-Smrť: 1 z 20

ja ti teda jeden graf ponuknem a pekne na nom vidno ako chorobnost klesala a stupala...a az po zavedeni ockovania zacala DEFINITIVNE DLHODOBO klesat...

Osýpky:

zigzag
18. nov 2012

@pectore tento graf som uz videla v nej teme, a tam uspech nemal 😀

hajanka
18. nov 2012

@daanuska ozrejmi mi to blizsie s tym morom 🙂 ake opatrenia? a aky virus 🙂

v nasich krajinach neexistuje hlad, podviziva, nemame problemy s pitnou vodou, byvame cistych, suchych a teplych bytoch, mame kanalizaciu, siroky jedalny listok, rozne potraviny, ovocie, zeleninu, zlepsila sa hygiena tela ale aj prostredia, aj osveta v zdravotnictve

inak, viete ze aj chripka moze zabit? cloveka podvyziveneho, cloveka, ktory nedba o hygienu a vyzivu, stravu........ 🙂
cloveka zdraveho, dobre ziveneho, zijuceho v cistom prostredi chripka nezabije 🙂 staci zvysit davky vit C a za dva dni je po chripke, prekonanie chripky vsak nezarucuje dozivotnu imunitu, preto sa siri stale dokola, koluje a len vdaka ockovaniu a vakcinam proti chripke tu mame stale nove a nove typy pretoze virus mutuje......., zatial co prekonanie napr. osypok, mumpsu atd poskytuje dozivotnu imunitu 🙂

sweetsuzi
18. nov 2012

Wooooow tentoraz aj graf!!! Fantasticke, este ze mame niekoho kto nam prinesie osvetu 😅 Nehnevaj sa ale zacinas byt smiesna, porovnavat chripku, teda kvapockovu nakazu s morom alebo tyfusom je fakt silne kafe. (Mor sa siri najcastesie pohryzenim blch ktorych hostitelom predtym boli potkany a tyfus zase pozitim kontaminovanej vody alebo potravin). A este ty napises druhemu nech nemiesa hrusky s jablkami???
@pectore Opakujem, ak nevies konstruktivne prispiet k teme, neprispievaj! Pre dobro vsetkych 😎

pectore
18. nov 2012

@jonas17 ludia na mor umieraju aj dnes

dostupne statistiky

kdy kde / případy/úmrtí
2001 březen Zambie/21/3
2002 únor Indie/ 19/4
2002 květen Malawi/71/2
2003 červen Alžírsko/10/1
2005 březen Kongo /130/57
2006 červen Kongo/100/15

Vyskyt moru : juhozápadna čast Spojených státov amerických, Lokality v rusku , Juznej Amerika - brazilia , Afrika - hlavne kongo a Asie - India, Mongolsko, Južná Sibír,

a dokonca je na mor aj vakcina : http://www.vakciny.net/ockovani_cizina/mor.html

pectore
18. nov 2012

@daanuska ver tomu ze symatizantov by som nasla vela 🙂 ...akurat ze by neboli sympaticky mne... 😉

jonas17
18. nov 2012

@pectore vyššie v príspevku si mala vysvetlené, ako je to s nákazou a hygienou dnes a v roku 1700, kedy bol mor u nás...to aby sme sa začali báť aj sršiacej sopky, alebo tornáda v Amerike...pozri, ja so svojimi skúsenosťami matky 22 r dieťaťa, ti poviem, že radšej budem trpnuť, či sa tu objaví záškrt, obrna, tetanus....ktoré sa aj ak prídu, nedajbože, dajú liečiť, ako žiť život s cukrovkou, ktorú už žiaden zázrak nevylieči, ani poruchy učenia, pozornosti....s týmto sa budeme trápiť už celý život...ja verím, že dobrou stravou, hygienou, otužovaním, pozitívnym myslením, žiadnu z týchto chorob nedostaneme a ak aj príde semnejaká epidémia , tak verím, že organizmus neoslabený očkovaním, zvládne každú chorobu stokrát lepšie, akoby sme mali mať imunitu zničenú a zložil by nás aj obyčajný sopeľ...tak toho sa ja budem držať...a odporúčam to aj iným, u nás to zatiaľ funguje...

pectore
18. nov 2012

@sweetsuzi ja neprirovnavam mor k chripke....citaj poriadne...ja upozornujem na to ze sa to porovnavat neda!!!! pretoze ak tu niekto napise ze vymyzol mor vdaka vysokej hygiene a preto aj ine choroby vymyznu vdaka zyysenej hygiene.... tak upozornujem na to ze mor je nieco uplne ine a ze u chripky ktora sa siri podobne ako niektore infekcne ochorenia hygiena nezabrala vobec....kdesto mor vdaka nej v europe vymyzol.......!

jonas17
18. nov 2012

@pectore ešte k tomu moru, myslím, že nám viacerým ide o to, že nemáme povinné očkovanie proti nemu, aj tak takmer vymizol, až na tie prípady kdesi v rozvojových krajinách, kde sú určite horšie podmienky, ako u nás doma...nikdy sa mor plošne neočkoval...

katarinka81
18. nov 2012

@olivka84 Pri zdravotnom stave tvojho dietatka by som neriskovala. Dieťa má byť úplne fit!!! A na to sa možeš odvolávať. Kým sa ockovalo BCG bolo množstvo detí ktoré očkovali až ako ročné pomaly, nemáš sa kam ponáhlat, nič ti neutečie a ak máš aj dieťa kojené, chrániš ho určite viac ako očkovaním. V zimnom období by som určite neriskovala, nikdy nevieš aká choroba je už na ceste. O očkovaní si toho pozri viac, nie je to také ružové ako lekári prezentujú. Informácií je plný internet

broonislava
18. nov 2012

Ku kazdej jednej odpovedi-ockovat-neockovat? -jedna odpoved.
Ak sa vam narodi zdrave dieta, ktore je do 11.mesiacov uplne zdrave a vyvyija sa podla tabuliek a zrazu z jedneho dna na druhy dostane epilepsiu, cely lekarsky tim, ktory vas a vase dieta prijme do nemocnice vas kazdy den bombarduje tym istym:"Povedzte mi anamnezu celej vasej rodiny, opiste mi cele vase predchadzajuce tehotenstvo, toto tehotenstvo, cely porod, cas po porode, prve dni, tyzdne, mesiace po narodeni"........ zacnite si mamicky preventivne pisat dennik!!! Pretoze ked vam ochorie dieta, tak budete 20-tim ludom opisovat stale to iste dookola.
A vtedy si zacnete ako mama uvedomovat vsetky veci, choroby a suvislosti, co ste urobili ine, nez je bezne.!!!
Ked ste nezanedbali vy nic, hladate nieco, co sa vymykalo beznemu dnu. Väcsinou je to ockovanie. Lebo to nerobime denne, ani tyzdenne.
Keby si bol tento stat isty, ze po ockovani nevznikaju ziadne problemy, nemuseli by rodicia podpisovat suhlas. Ak si je 100% isty, tak nech zalozia ucet na odskodnenie postihnutia po ockovani, tak ako je to napr. v Madarsku, kde nie je ockovanie povinne, napriek tomu stat odskodnuje tie deticky, ktore, ked sa dokaze, ze ich ochorenie ma nieco spojene s ockovanim, dostanu rodiny odskodne.
A ked mate doma dieta, ktore je ZTP a narodi sa Vam po dllllhhhhhoooommmm zvazovani dalsie dietatko, zacnete nad kazdym jednym krokom uvazovat 100x!!!
Preto nechcem urazat ani tych, ktori ockuju, a ani tych, ktori neockuju. Je to na kazdom individualne. Ale pre tych, ktori maju zdrave deticky a vehementne sa aktivizuju proti tym, ktori nedavaju ockovat svoje deti len jedno. NIKDY neviete, co sa moze stat vam.
My, mamicky, ktore sme vynosili dietatko, zabezpecili sme mu vsetko potrebne, co ma mat zdrave miminko, kojili sme dni a noci, pridavali prikrmy podla pediatrov a kniziek a napriek tomu sme nase deticky neochranili pred tym najhorsim a to celozivotnym zdravotnym postihom, ktore mu neumoznuju plnohodnotny a v mojim pripade ani z 5% hodnotny zivot riesime napriek nevôli mnohych "odbornikov" aj tieto veci! A môzu si ostatni robit bu-bu-bu, aj tak nikto z tych ludi, ktori maju s neockovanim najväcsie problemy by si urcite nechceli svoj zivot vymenit s mojim a postarat sa o môjho syna co len 1 tyzden!!! Verte mi, uz to skusalo par ludi a zatial to zvladli okrem nas, rodicov len moja mama a jeho ucitelka, ktora ho ma denno denne v specialnom zariadeni!!!

pectore
18. nov 2012

@jonas17 ja napriklad tomu co si uviedla neverim az do takej mieri ... a myslim si ze cela tvoja odvaha je stavana na vysokej preockovanosti obyvatelstva inak povedane na tom ze choroby sa v zaockovanom obyvatelstve nesiria tak rychlo, daju sa vdaka tomuto faktu rychlo odizolovat a zastavit. Pretoze keby tu bola preockovanost 15%...tak MUSIME premyslat inac!!....pretoze by sme mali uplne ine problemy..... a premyslali by sme presne tak ako premyslali ludia pred tym nez boli vakciny zavedene. Tieto choroby su vysoke infekcne... k takemu sireniu potrebujes , zdroj, cestu prenosu a VNIMAVU POPULACIU.... ktora tu bude ak VACSINA prestane ockovat. ....Pokial vas vsak bude par ....budete sa moct nadalej viest na "kolektivnej imunite" a vase deti sa nebudu mat kde nakazit.... No akonahle sa situacia zmeni a vacsina populacie sa stane vnimava.... tak staci zdroj a epidemia sa bude spravat nekontrolovatelne a ludia jju budu chytat rad radom.....to bude parada.... tehotne, novorodenci, stary chorlavy ludia.....vsetci rad radom.... s komplikaciami

Osýpky: - Zápal pľúc: 1 z 20 ,- Encefalitída: 1 z 2000 , 6% umrtnost

Mumps: -Encefalitída: 1 z 300

Rubeola: -potraty, Vrodený rubeolový syndróm- tazke postihnutia deti, hluchota ,slepota, vysoka umrtnost deti do 1 roka a takyto nasledok bude mat 1 zo 4, (ak sa žena nakazí v ranom tehotenstve)

Záškrt - Smrť: 1 z 20

Tetanus – Smrť: 3 z 100

Čierny kašeľ - 10%

Obrna umrtnost 5-14% a rovnake percento trvalych nasledkov....

vies co bude sranda...bude aj cukrovka, aj autizmus, aj poruchy .... a k tomu budu aj epidemie osypok, rubeoly, mumpsu... cierneho kasla....atd atd.... nakoniec bude vsetko.... 😉 a pokial si niekto mysli ze dieta ktoreho imunitny system alebo celkovo jeho telicko ma problem vyrovnat sa s vakcinou .... hravo zvladne infekcne ochorenia...tak nech si este raz prejde tie cisla a percenta...pretoze tie boli robene hlavne na neockovanom obyvatelstve. Ktore ma mimochodom stale najvacsi priemerny podiel na chyteni choroby... kde sa to percento nakazenych u neockovaneho obyvatelstva pohybuje okolo 83%.

pectore
18. nov 2012

@jonas17 ale plosne sa zlepsila hygiena - preto sa mor vytratil.... naco ockovat ked zlepsenim hygieny a zivotospravy sa vytratil?!!!! Lenze u chripky bola hygiena a zivotosprava malo!!! A u nych infekcnych chorob ktore sa prenasaju podobne ako chripka by hygiena neurobila taku sluzbu ako to bolo v pripade moru! .... o to tu ide...

sweetsuzi
18. nov 2012

Vzdavam sa, nechcem prispievat k tomu, coho je aj tak MK v poslednej dobe plny - k hadkam. Diskutovat clovek moze, ak ma diskusie schopneho partnera, co v tomto pripade neplati.

@olivka84 V kazdom pripade by som Ti odporucala ockovat len zdrave dietatko - 100% zdrave. Podla toho co spominas, ani nahodou nie ste adeptmi na ockovanie - momentalne. Co si budeme hovorit, do velkej miery to zalezi od pediatricky, ako sa k tomu stavia. Su take, ktore ta presvedcia ze soplik nie je kontraindikaciou, len aby bolo dieta ockovane "v termine" a su take ktore bez problemov ockovanie posunu. Je to tvoje dieta a tvoja zodpovednost, myslim ze sama citis ze by ockovanie teraz nebolo vhodne, kedze si polozila tuto otazku. Teraz to uz len presadit u pediatricky, drzim palce.

sweetsuzi
18. nov 2012

@olivka84 Este co sa tyka oddialenia, ja som v 15 mesiacoch povedala doktorke ze MMR chcem posunut kym bude mat maly 2 roky - kedze zaostaval vyvoj reci, chcela som pockat minimalne kym bude CNS uplne vyvinuta. Doktorka s tym nemala najmensi problem, nikam ma nenahlasovala, normalne sme sa dohodli. Teraz na poslednej poradni (medzi 2 a 3 rokom) som jej povedala ze sme sa rozhodli MMR definitivne odmietnut, kedze rizika vyrazne prevazuju nad benefitmi tohto ockovania. Opat problem nebol - takze naozaj vela zalezi od toho ako sa konkretny lekar k tomu stavia.

pectore
18. nov 2012

@jonas17

ak ak si myslis ze niesu choroby pripadne ich vyskyt je minimalny v eu

2011 mumps len v britanii a irsku 2716 pripadov

2011-2012 EEA
osypky - okolo 8000
Rubeola - 30 000

2008 EEA
pneumokoky - 14 883
zaškrt 47

choroby tu stale su.... a pri dnesnom cestovnom ruchu a otvorenych hraniciach by vo vnimavom obyvatelstve nebol vobec ziaden dlhodoby problem vyvovat epidemiu. A ak sa niekto bude zamyslat nad tym ze v eu je 500 milionov ludi a ze tie cisla su smiesne...nech sa prosim zamysli aj nad tym ze VACSSINA z nich je ZAOCKOVANA ... a tieto pripady sa v 80 % tykaju neockovanych ludi.

hajanka
19. nov 2012

@broonislava klobuk dole 😔 krasne si to napisala

daanuska
19. nov 2012

Boooze ja to nechapem ako sa mohlo z mojho obycajneho prispevku do diskusie vyvinut TOTO!!!!! nazov temy je AKO DLHO MOZEM ODKLADAT OCKOVANIE a nie NECHCEM OCKOVAT mozno som to ja nepochopila spravne ale ja som neprispela do diskusie s tym aby som obhajovala ci neobhajovala ockovanie!!!a moj prvy prispevok bol o tom ze mam strach ockovat lebo dcerka je chorlava cize ako mam povedat ze ju zatial nechcem ockovat pricom som sa pohravala aj s myslienkou neockovat vobec. No a ten nasledujuci bol len to ze som vam chcela oznamit (kedze som si nasla koment od hajanky)-S POKOROU,RADOSTOU A VDAKOU /Bohu/ 😉 ze moja dcerka toto ockovanie zvladla-neviem co bude za 11 mesiacov alebo za 5 rokov ale teraz som stastna a hlavne VDACNA ze mam doma zdrave dietatko.... a prave tieto vase komenty ma normalne privadzaju do zurivosti lebo mi to pride z vasej strany ako: "mas zdrave dieta vsak len pockaj par mesiacov a uvidis!!!" SOM ZNECHUTENA a preto nemienim dalej prispievat do tejto diskusie tak sa prosim zdrzte aj vy svojich neprijemnych komentov na MOJE prispevky aby som sa zbytocne nerozculovala-dakujem... 😠

xlucia
19. nov 2012

@daanuska ze si za dva tyzdne nic nenasla nic neznamena. my sme tak tiez boli a zrazu syn dostal astmaticke zachvaty ze skoro neprezil. a spustilo to MMR.
vela deti to zvladlo len na oko. dovtedy zdrave deti, mali zrazu ekzemy, astmu a pod.
to nevadi ze to povinne. ked daju za povinne skocit z okna, skocis? ked daju povinne ockovat tehotne na chripku, das sa ockovat???
treba premyslat.
uz to nie je ok, ze sestricka tvrdila ze ockovat sa mozu aj chore deti. od takej prec...

daanuska
19. nov 2012

@jonas17 to s tou pokorou si ma riadne vytocila- myslim si-vlastne dufam (aby to opat nevyznelo nejako zle) ze mne pokora nechyba pretoze kazdy den som vdacna za moje dieta a vlastne za vsetko,takze ak si uvedomujem ze to co mam nie je samozrejmost ale dar tak neviem preco by mi pokora mala chybat len som sa snazila a myslim ze dost slusne odpovedat ked mi niekto komentoval prispevok 😉 a prosim ta nechytaj ma za slovicka ako napr. ze virus sa da sposobovat -netusila som ze su tu tak vysoko studovane osobky ktore budu riesit taketo detaily 😉

hajanka
19. nov 2012

@daanuska skor islo o to, ze mor nesposobuje virus ako si napisala, ale patogenna bakteria 😅 tak ked uz ta informovanost ! ktoru si spominala, tak poriadna a treba si dat namahu a trosku to postudovat pred tym

v podstate to moze byt kazdemu jedno ako sa rozhodnes, to rozhodnutie je tvoje, budes s nim zit ty a tvoje dieta, ak tomu predchadza poriadne informovanost, je to naozaj cisto tvoja vec a nikto by nemal na teba utocit, kazdy si zijeme svoj zivot, kto mame zle skusenosti pripadne nejake informacie, mozme upozonit, varovat, mozno poucit, su dve skupiny jedny sa ucia na vlastnych chybach a druhy na chybach inych, kto si co z toho vezme a ako sa potom rozhodne je uz len na nom, jeho zivot....
2 tyzdne je naozaj malo na to aby sa dalo tvrdit - sme za vodou, vsetko je ok
ok to moze byt len na povrchu, co sa deje vnutri to nevidime...
pokial tam je stale pochybnost, pohrava sa s myslienkou ano-nie-ano.... (spravila som dobre? nemala som to urobit inak?) tak je lepsie to posuvat.... vzdy sa da dobehnut, ale co sa pichne, to sa uz neodstane.., takze posuvat az kym si nie je uplne clovek isty ze robi dobre, bez strachu, bez vycitiek, bez pochybnosti... (kolko je takych, co pochybovali, aj napriek tomu sa rozhodli za a potom to lutovali.. ) ps: stale plati, kto nezazil, neuveri, alebo len tazko uveri ....
vela stastia 🙂

pectore
19. nov 2012

Hajanka

upozornit , varovat...lenze ty tu uz spochybnujes jej rozhodnutie....

" su dve skupiny jedny sa ucia na vlastnych chybach a druhy na chybach inych," - ale su ludia ktory za chyby povazuju nieco uplne ine... napriklad striktne odmietat ockovanie....a tiez tu plati - ze su dve skupiny jedny sa ucia na vlastnych chybach a druhy na chybach inych....

"2 tyzdne je naozaj malo na to aby sa dalo tvrdit - sme za vodou, vsetko je ok" .... Mamicka pisala nieco ine - " mala som obrovsky strach a hladala som potom cele 2 tyzdne na nej akukolvek zmenu a... NIC chvala Bohu dcerka je v poriadku....." vobec nie ze je za vodou...ale ze chvalabohu je vsetko v poriadku...

spochybnovanie typu.... "ok to moze byt len na povrchu, co sa deje vnutri to nevidime..." .... je obycajny natlak... pretoze rovnako moze byt vsetko v poriadku a dietatko nemusi mat ziadne komplikacie.... a zatial to plati u vacsiny zaockovanych.

A najdokonalejsia rada je posuvat nieco......... bezdovodne!!! Napriklad vlastny strach ohladom ockovania aj ked sa nic nedeje a vsetko je v poriadku.... ????????????????????? Tu nejde o posuvanie ale o vyhladavanie problemov tam kde niesu.....informacii o problemoch... a ak bude studovat len to co ponukate vy tak zachvilu nebude ockovat ani psa proti besnote.... no ak sa bude divat aj na protinazory... bude mat vazne velku dilemu co je spravnejsie....

"kolko je takych, co pochybovali, aj napriek tomu sa rozhodli za a potom to lutovali" ...je zas len obycajny psychycky natlak.. ..ja ti poviem ze daleko viac je tych co sa rozhodli a nic nelutovali.

A PS je dokonale...... 😉 .. my si uz nepametame epidemie, nestretavame sa s obrnou....mi sme uz nezazili...mi uz neverime...alebo len tazko uverime .... to do botky sedi na vas.....

dvojsecny mec pouzivas hajanka... dvojsecny.

daanuska
19. nov 2012

@hajanka jeeje to s tym morovym virusom mas pravdu-som si ani neuvedomila ze som yersiniu uviedla ako virus 😀 😀 a nastudujem dopodrobna ale az niekedy nabuduce-moja dcerka je este malicka tak sa musim venovat v prvom rade jej-studovat budem az neskor 😎 😀 ...a ockovanie som odkladala cca2 mesiace napriek nevoli okolia az kym som si nebola ista ze je mala zdrava-bez soplikov a inych priznakov oslabenej imunity tak dufam ze sa mojej dcerke po ockovani naozaj nic nestane aby som to nemusela lutovat 😒 a sledujem ju stale nie tak intenzivne ako bezprostredne po ockovani ale sledujem 😉

daanuska
19. nov 2012

@pectore pekne si to napislala suhlasim a dakujem 🙂 🙂 -ja by som to lepsie nenapisala a ani sa neobhajila lepsie 😵 😉