icon

Ako dlho môžem odkladať povinné očkovanie?

olivka84
9. okt 2012

ahojhte maly ma stale novorodenecku zltacku teraz bude mat tri mesiace,ale je narodeny o mesiac skor, dr uz sa pytala ci chceme ockovat prevenarom alebo synflorixom takze ani neuvazuje ze by nam ockovanie posunula, chcem sa jej na to spytat, len neviem do kedy najneskor treba dat prvu davku hexa vakciny. uplne odmietnut sa bojim, ale aspom to oddialit kym bude maly starsi

daanuska
18. nov 2012

@hajanka ano chorobu som dostala v nemocke v 12 rokoch a velmi dobre som ju zvladla ale netvrdim ze mi v tom pomohlo ockovanie ale nedat ockovat kedze vieme ake dokazu byt tie choroby zakerne a hlavne ak ich dostane malinke babatko tiez nie je riesenie...som za to aby to bolo dobrovolne!!!! 😉 -a co sa tyka informacii tak myslim ze je normalne rovnako ako ked ides zobrat nejaky liek ze si precitas pribalovy letak a tak sa rozhodnes ci podstupis nejake riziko neziaducich ucinkov preto kazda matka si podla mna precita alebo sa opyta co sa moze stat po podani vakciny takze tato informovanost je automaticka!!!! ...no a ked bude moja dcerka velka tak sa rozhodne sama ci sa bude davat aj dalej ockovat alebo nie kedze ani ja som sa nedala preockovat proti tetanu ale nie kvoli neziaducim ucinkom alebo tak podobne neurobila som to proste len preto lebo to v uz dospelom veku nepovazujem za potrebne, pretoze prave taketo ockovania ako aj napr. chripke, rakovine krcka maternice...povazujem za hlupost to je obycajny biznis farma.spolocnosti...ale myslim si ze tie farmac. spolocnosti neurobia povinnu vakcinu s umyslom ublizit dietatu a vyhladit tak postupne civilizaciu 😎 tym chcem povedat ze ak uz aj ockovanie nepomaha urcite nema ublizit nevinnym detickam 😉

daanuska
18. nov 2012

@prevenar ale no! 🙂 nemalujme certa na stenu ako sa hovori 😉

zigzag
18. nov 2012

@olivka84 najlepsie do 30 rokov a potom sam zisti,ze mu ani ockovanie netreba 🙂

hajanka
18. nov 2012

@daanuska jasne, ak si nastudujes vsetko co po podani vakciny moze hrozit, nastudujes si vsetky choroby, ich liecbu a vsetko okolo imunity.... a predsa sa rozhodnes pre ockovanie, ok je to tvoja volba 🙂
... len s tou poslednou vetou absolutne nesuhlasim 😅
jedna jeidna vakcina, a spusti ti tolko problemov ze az.... od dokafranej imunity, rozne imunodeficity, cez rozne autoimunne ochorenia, ekzemy, alergie, neurologicke problemy, rozne poruchy metabolizmu a vyzivy, poruchy reci, vyvoja, poruchy krvi a lymg. systemu, nervoveho systemu, a ine este vaznejsie problemy a ochorenia..., ze maju na cely svoj zivot zabezpecene zisky z predaja dalsich liekov...

pectore
18. nov 2012

@daanuska podobny pristup som mala aj ja. Negativa som mala v povedomi no mne osobne velmi mi vadilo bagatelizovanie a zhadzovanie vakcin so strany neockujucich.... miestami az na uroven podvrhu, nepotrebnosti ......hladala som si informacie z jednej aj z druhej strany na vlastnu päsť ..a mna osobne velmi odradil experimentalny charakter, kratkodobe studie z nedoveryhodnych zdrojov ako bol napr. pubmed kde je lekarska vsehochut a kadejake experimenty a uz sa neraz stalo ze odtial po kontrolach stahovali veci.....a zo vsetkeho najviac mi vadilo zavadzanie ktore bolo do oci bijuce pri nektorych komentaroch ohladom neockovacej propagandy. Nieketore ich argumenty ma zarazali a myslim si ze kazdeho skeptickejsie rozmyslajuceho cloveka tiez.... ....bolo to takmer identicke lekarskemu priemyslu ktori vakciny veleby a oni ich zavrhovali v rovnakej "fanatickej " intenzite. Pravda je ukryta niekde uprostred. Podla mna osobne je najlepsie zabespecit co najlepsi zdravotny stav a pokial dietatko prospieva, nebolo predcasne narodene, nema nejake specifickejsie komplikacie, niesu v rodine silne alergie.... ockovaniu by som sa nebranila. pretoze nikto mi este nikdy neodpovedal na jedinu otazku ..co sa bude diat ak sa prestane plosne ockovat.... pretoze ak sa zacne diat to co bolo pred tym nez sa zacalo ockovat...tak dakujem pekne ...neprosim. Nemocnice budu preplnene pripadmi ktore vobec nemuseli riesit, v kazdom nemocnicnom komplexe su novorodenci, ludia v roznymi chorobami pre ktorich by boj s infekcnou chorobou mohol byt nebespecny, budu sa zatvarat skoly, obchody, podniky.... a bude sa hladat sposob ako zabranit sireniu... pretoze niektore tieto infekcne choroby sa siria ako chripka... a jej vyskyt zvysena hygiena a lepsia zivotna uroven teda neznizila....ako byva casty argument neockovancov..ze choroby klesaju koli lepsej hygiene a zivotnej urovni .... zial ked to clovek chyti kdesi v klimatizovanom supermakete...hygiena mu je prd platna. ja by som bola najradsej keby nebol dovod ockovat...ale taky ze by bolo riesenie ako sa pred chorobami ubranit aspon na takej urovni ako dodnes ...toto vsak nikto nevie zastresit.

tu prihodim statisticke udaje vyskytu a umrtnosti na ochorenia z doby pred ockovanim a po zavedeni rutinneho cokovania v USA. Celkovy efekt ockovania je 92% pokles vyskytu ochoreni proti ktorym ockujeme a 99% pokles umrtnosti na nasledovne ochorenia:

Zaskrt - vyskyt/umrtnost pred ockovanim: 21053/1822 Po ockovani 0/0

Osypky vyskyt/umrtnost pred ockovanim 530217/440 Po ockovani 55/0

Priusnice vyskyt/umrtnost pred ockovanim 162334/39 Po ockovani 6584/0

Cierny kasel vyskyt/umrtnost pred ockovanim 200752/ 4034 Po ockovani 15632/27

Obrna vyskyt/umrtnost pred ockovanim 19792/1955 Po ockovani 0/0

Pralyticka forma vyskyt/umrtnost pred ockovanim 16316/1879 Po ockovani 0/0

Ruzienka vyskyt/umrtnost pred ockovanim 47745/17 Po ockovani 11/0

Prave kiahne vyskyt/umrtnost pred ockovanim 29005/337 Po ockovani 0/0

Tetanus vyskyt/umrtnost pred ockovanim 580/472 Po ockovani 41/4

a bude aj slaba imunita, rozne imunodeficity, cez rozne autoimunne ochorenia, ekzemy, alergie, neurologicke problemy, rozne poruchy metabolizmu a vyzivy, poruchy reci, vyvoja, poruchy krvi a lymg. systemu, nervoveho systemu, a ine este vaznejsie problemy a ochorenia...vsetko bude a ktomu vsetkemu budu este aj infecne ochorenia.... :/ ...pretoze tu je problem v tom ze lekari vypiplu vacsinu predcasne narodenych deti, postihnutych deti...ludia co maju rozne geneticke defekty a predispozicie ziju dlhe a polnohodnotne zivoty ..veselo sa rozmnozuju a svoj oslabeny genofond posielaju dalej..toto nevymizne...a toto je daleko vasci likvidator nas samotnych ako vakciny....nas krasny humanizmus.... ale zas tazko sudit....

daanuska
18. nov 2012

@zigzag a mozno treba ale zisti to az ked bude neskoro 😉

zigzag
18. nov 2012

@daanuska tak ked uz bude neskoro, tak to nezisti 😉

zigzag
Odpoveď bola odstránená
daanuska
18. nov 2012

@hajanka a ja si prave za tou poslednou vetou stojim lebo ak by to bolo inak tak tu uz davno ziadne ockovanie nemame-ci uz povinne alebo nepovinne ako je to v inych statoch lebo tam sa tiez ockuje kedze to ze ockovanie nemaju povinne neznamena ze deti neockuju 🙂 vsetko je to jednoducho zalozene na pravdepodobnosti:cize aka je pravdepodobnost ze tvoje babo po ockovani ochorie a aka je pravdepodobnost ze tvoje babatko sa s vakcinou uspesne popasuje? ...alebo aka je pravdepodobnost ze tvoje dietatko ochorie na niektoru tebou vyssie spominanych chorob a to aj napriek tomu ze ockovane nebolo? 😒 ale stale tvrdim ze by to malo byt ako v inych statoch cize kazdy sa ma dobrovolne rozhodnut ci dat alebo nedat ockovat 😉

daanuska
18. nov 2012

@zigzag zistia to iny 😉 povedia si "aha vsak ona nebola ockovana proti tetanu "😀

pectore
Odpoveď bola odstránená
zigzag
Odpoveď bola odstránená
zigzag
18. nov 2012

@daanuska ??? a co ma s tym tetanus spolocne?

pectore
Odpoveď bola odstránená
hajanka
18. nov 2012

@daanuska jednou vetou, u mna rizika podania vakciny mnohokrat prevysuju riziko nakazenia a prekonania tychto chorob 😉
a este $$$$$$ 😵 😵

zigzag
Odpoveď bola odstránená
pectore
18. nov 2012

Hajanka

.... u niektorych je to naopak.... a vzhladom na to ze naprikald v britanii je dobrovolne ockovanie skoro 2 storocia...a neockovanie tam ma silny hlas.....ba priam je to krajina jeho vzniku!!!! ....a aj napriek tomu je tam preockovanost na urovni 80-89% ....tak si dovolim povedat ze u vacsiny je ten nazor opacny .... a su tam aj vzdelany ludia ktory sa ozumeju problematike....

ponukam sudny spor ... kde mas ostre argumenty homeopata proti ockovaniu...vs. imunologa a cloveka s infekcneho ....za ockovanie... pred sudom nikto nikoho nesetril....matky odmietali ockovat svoje deti a otcovia na ockovani trvali....sudny spor je z britanie kde je ockovanie dobrovolne no zodpovednost je na pleciach obydvoch rodicoch ....a sud jednal a rozhodoval len a len v zaujme maloletych..... zaujmave citanie...

http://www.quackwatch.org/03HealthPromotion/imm...

katy1979
18. nov 2012

@rebecca16 na zaciatku som sa vyhovarala na sopliky ci na to ze je po chorobe. Co aj vacsinou bola pravda. U nas ma lekar kvoli tomu nenahanal ale sestricka. Vzdy mi to pripomenula. Ale ked som jej povedala ze mmr ockovat nechceme tak bez problemov. Ak budeme chciet zaockovat mame sa ozvat

pectore
18. nov 2012

@zigzag uz sa viac ani ukazat nemozes.... 😀

liviadanova
18. nov 2012

@olivka84 Ahoj, ak má stále malinké žltačku a navyše je predčasniatko tak máš veľkú odvahu vôbec rozmýšľať nad očkovaním, veľmi dobre si to zváž ja byť na tvojom mieste tak minimálne očkovanie posuniem dokedy bude úplne fit. Každopádne dieťa, ktoré ma čo i len soplík očkované byť nemôže a nieto ešte novoredeneckú žltačku. Nemáš sa čoho báť veď ti nič nehrozí ak očkovanie odmietneš, práve naopak ak ho dáš zaočkovať hrozí ti oveľa viac. Pevne verím, že sa správne rozhodneš a naber odvahu 🙂 Pekný večer!

zigzag
Odpoveď bola odstránená
pectore
Odpoveď bola odstránená
liviadanova
18. nov 2012

@janage Ahoj, pokiaľ má malinké ekzém a po očko ešte zhoršený stav tak by som sa naozaj bála ďalšieho očkovania :-/

daanuska
18. nov 2012

@pectore ten posledny odsek su dost tvrde slova takze lajk nepatri na vsetko co si v prispevku napisala a ani vlastne neviem ako vazne si to myslela ale viem ze v tomto s tebou vobec nesuhlasim ☹ -lebo problem urcite nie je v tom co ty uvadzas v tych poslednych vetach 😒 a mas pravdu v tom ze co by asi tak bolo kebyze sa neockuje mozno nic ale mozno by sme sa ocitli opat v dobach temneho stredoveku 😉 🙂

zigzag
18. nov 2012

@pectore osvietenie by si potrebovala ty, a nesirila tie tvoje bludy a domieky, ale na to mas prilis dobru motivaciu, ze?

daanuska
18. nov 2012

@zigzag 🙂 aaale nic to len tak 😉 myslela som si ze v prispevku pre olivku reagujes na moju diskusiu 😅 sa to tak na mna hodilo no sme sa nepochopili 😀 😀

daanuska
18. nov 2012

@hajanka samozrejme je to na tebe 🙂 ved sme obe milujuce maminky cize sa snazime robit len to najlepsie pre nase deticky 😉 😵

pectore
18. nov 2012

@daanuska ok som si vedoma tvrdych slov....ale stojim si za tym ze nas genofond sa oslabuje prave nasim humannym stylom myslenia..... no tiez sa stym stotoznujem len v rovine rozumovej.... emocie takyto postoj plnohodnotne chapu ..a sama by som nebola ina a nedokazala ludom nepomoct nech uz by mali neviem ake zivotne ci zdravotne problemy..... Humannost by vyhrala aj u mna na plnej ciare ....no ked si to porovnam s prirodzenym fungovanim ludskych komunit...ktore uz cele tisicrocia ziju napriklad v pralesoch tak tam je chapanie problematiky troska ine.... vzdy ide o zachovanie komunity. A taky postoj ako mame by komunitu oslaboval a viedl k zaniku.... ked sa narodi postihnute dieta tak ho v momente vlastna matka zabije....ked otehotnie zena mimo manzelskeho zvezku tak ide do lesa porodit a svoje dieta zahrabe do zeme...... preco? Pretoze je zatazou pre komunitu...museli by sa o neho starat vsetci.....mozno sa niekto zasmeje ..ze su to primitivy....no prezili v podmienkach v ktorych by vacsina z nas rozmaznaných a silne individualnych neprezila ...a uz vobec nie s takym pristupom aky mame..... Viem ze staviame na realite a moznostiach ktore nam pokrok ponuka.... ale som si vedoma mnozstva chyb ...a osobne si myslim ze oslabovanie genofondu, zla zivoto sprava, ziarenia s elektorpostrebicou, zivotny styl, prehrievane byty, nekvalitne potraviny.... stale mam pocit ze je to vsetko samo o sebe vacsie zlo ako vakciny.

pectore
18. nov 2012

@zigzag a ty mas co za motivaciu ma urazat hm?

hajanka
18. nov 2012

@daanuska akeho stredoveku? v stredoveku predsa nemali taku hygienu aku mame dnes, neboli take moznosti ake su dnes, neboli vitaminy, ovocie a potrebne ziviny na kazdodennom listku, hygiena bola uplne na inom leveli, neboli take informacie k liecbe ako dnes.......
uz len z tohto pohladu musi byt jasne, ze by to ako v dobach temneho stredoveku nebolo 🙂
alebo si naozaj myslis, ze LEN ockovanie moze za znizenie chorobnosti??
co taky mor? ako vymizol ten? proti nemu sa predsa nikdy neockovalo...
skus si kuk na grafy vyvoja chorob spred niekolko desiatok rokov, uvidis, ze chorobnost klesala davno pred zavedeznim ockovania, tak nemozeno trvdit, ze ockovanie vyhubilo choroby, ze vdaka nemu tu tieto choroby nie su...