icon

Ako dlho môžem odkladať povinné očkovanie?

olivka84
9. okt 2012

ahojhte maly ma stale novorodenecku zltacku teraz bude mat tri mesiace,ale je narodeny o mesiac skor, dr uz sa pytala ci chceme ockovat prevenarom alebo synflorixom takze ani neuvazuje ze by nam ockovanie posunula, chcem sa jej na to spytat, len neviem do kedy najneskor treba dat prvu davku hexa vakciny. uplne odmietnut sa bojim, ale aspom to oddialit kym bude maly starsi

liviadanova
19. nov 2012

@olivka84 Ahoj! To som šťastná, že Vám to ustupuje, každopádne by mala mať lekárka toľko rozumu a vôbec sa ťa ani nepýtať na očkovanie ak nie je úplne fit. Držím palce nech sa čím skôr úplne zotaví a ak ti smiem poradiť tak si skús na internete to čo poštudovať o očkovaní prípadne ti veľmi rada pomôžem s otázkami, lebo keď čítam tvoje slová ako keby som čítala tie moje spred pár mesiacov a nakoniec som sa rozhodla neočkovať a na duši sa mi riadne uľavilo, aj keď som na to prišla neskôr a niektoré očkovania máme za sebou tak vidím ako ma malá oslabenú imunitu a každú chvíľku soplík tak si vyčítam, že som skôr nenabrala viacej odvahy. To už je na tebe, každopádne ak sa rozhodneš dať očkovať malinkého tak až keď bude úplne fit snáď už čím skôr! Pekný večer! 🙂

hajanka
19. nov 2012

@diusik lebo lekarky absolutne nepoznaju ziadne zakony, niektore len vedia popocuvat a pozriet do hrdla... predpisat par liekov a ATB ktore im firmy za odmeny nakazau predpisovat... a to je asi tak vsetko
.. jaaj a este vedia to (a to vedia velmi dobre), co im RUVZ na ich semiraroch naockuju do hlav, vymyju im mozgy naucenymi formulkami typu ockovanie je neskodne, ockovanie je na 100% ucinne, ziadne neziaduce ucinky neexistuju, v zivote sme sa so ziadnymi nestretli, spadnete z bicykla a zomriete na tetanus, siria sa epidemie, musime ockovat lebo vsetci umrieme... a este musite mi podpisat odmietnutie ockovania, ja musim byt chranena ... 🙂 a pod.

btw. ani u nas to nikdy lekarka nerobila 😝

jonas17
19. nov 2012

@hajanka no, naša lekárka dáva podpisovať raz za rok, všetky naraz 😀

diusik
19. nov 2012

@hajanka keby som sa na nieci taketo u nad v amb opytala,alebo nebodaj chcela nieco ine,alebo inak,v ohlade ockovania,asi by ma sestricka zlincovala pohladom a ja by som bola ta najnenormalnejsia a este by ma poohovarala po dedine,zial musim pivedat,ze kym som nic o tomto nevedela,bola som kludnejsia...

hajanka
19. nov 2012

@diusik ono to tak vacsinou byva kym clovek nevie, ze "sladka nevedomost" 🙂
hovori sa

Radsej vediet pravdu,ako zit v iluziach.

alebo

Radsej vediet odpoved, ako zit s otazkou.

jonas17
19. nov 2012

@diusik ja som tiež z dediny, dokonca z toho istého okolia, ako ty...aj u nás je sestrička múdrejšia, ako lekárka...najlepšie rady dávala, ako "správne" kojiť, hlavne, nie často, nie v noci, radšej dávať čajik a veľa, lebo sa nám dieťatko, pár týždnové, môže "prežrať" materským mliekom a čo potom? 😀 sestričky u našich dedinských pediatričkách pracujú celé roky, nové informácie získavajú max. z Dámskeho magazínu a čudujú sa, že tie ich staré rady mamičky nejak neberú...ja som si vypočula jedným uchom....sestrička bojovala ako levica, že treba BCG, lebo hrozba ide z Ukrajiny...hlavne, že v našej cigánskej osade sú nezaočkované deti, ktoré sú zdravé...musíš sa svojho dieťaťa zastať, lebo nikto nebude s ním v noci, cez deň, ked bude choré, ked bude trpieť, plakať....sestrička a lekárka si ruky umyjú a všetko ostane na tebe...ty sa musíš rozhodnúť...a hlavne, veľa vedieť, veľa čítať, nie búchať hlavu o stenu, že som sa dačo dozvedela...ak by tvoje dieťa ochorelo a ty by si nič neurobila, potom by si si už márne trhala vlasy..hovorím z vlastnej skúsenosti...drž sa... 😉

susanerose
20. nov 2012

@hajanka no pekne, nevedela som o tom. inak ja s našou dr. vôbec nie som spokojná, ona je celá divná, ozaj by sa jej už zišla nejaká príučka. Si predstav, že jednej mojej kamarátke synovi nezistila, že má atopický ekzém, aj keď tá kamoška vyslovene kvôli tomu išla za ňou. A druhej kamarátke dcérke nezistila, že nevidí...a tiež ju upozorňovala na to, že sa jej nezdá, ako jej zabiehajú očká. A ešte si dovolí vyskakovať a mudrovať, keď k nej ideme. Naposledy mi povedala, že to, že sa naša malá zachádza pri plači je moja vina, lebo už som mala mať dávno druhé dieťa, aby toto prvé nebolo tak na mňa naviazané. Chudera. Ale som sa znova rozčúlila. Ale inak pekný deň prajem 🙂

hajanka
20. nov 2012

@susanerose 😲 😲 😲 utekat od nej co najdalej! a cim skor 😉
pekny den aj tebe 🙂

bocianka123
20. nov 2012

@olivka84 ahoj, ak môžem - k tomu rozdeleniu očkovania - zvlášť hexa a zvlášť prevenar - ja som to u môjho mladšieho syna tak požadovala, tiež na mňa dr. pozerala, že čo žiadam, ale bez problémov na to pristúpila. takže najskôr hexa a o dva týždne prevenar (my máme synflorix) ... a očkovať sme začali až po dovršení prvého roku ... takže odkladať môžeš, je to vec dohody medzi tebou a dr.

olivka84
autor
20. nov 2012

@bocianka123 az po prvom roku a co na to doktorka resp. aky dovod si jej povedala ze neockujes?

olivka84
autor
20. nov 2012

@liviadanova dakujem za ponuku ze mi poradis, a ked si odmietla ockovat ako sa to dalej riesilo viem ze dr ta nahlasi a potom si ta predvolaju aj si dostala pokutu? a este teraz ked si odmietla ockovania nebojis sa ze dietatko moze dostat niektoru s tych chorob ? vidim ze si tiez s okolia trencina 😀

hajanka
20. nov 2012

@olivka84 tu to mas zhnute vsetko od A po Z http://rizikaockovania.sk/leg/leg6-odmietnutie_...
ak by si chcela pocut aj realne skusenosti rodicov s odmietnutim, s uradmi, s lekarmi, pridaj sa k skupine Nesuhlas s povinnym ockovanim2 IP-ckou prevenar-ovi https://www.modrykonik.sk/interna-posta/nova-sp...
je nas tam viac nez dost, takze urcite ti budu zodpovedane vsetky otazky a obavy 🙂

bocianka123
20. nov 2012

@olivka84 no my sme to mali ovlypvnené chorobami.. do prvého roku bol malý často horý, často sme boli v nemocke, prvé tri mesiace takmer v kuse. je predčasník, ,tak preto. a pred prvým očkovaním mu robili imuno testy. a dr. to bez problémov akceptovala.

olivka84
autor
20. nov 2012

@bocianka123 to si mala stastie mne moja dr nepovedala ani to ze ked je maly predcasne narodeny tak sa ma pocitat jeho vek podla planovaneho terminu porodu a nie podla skutocneho -

diusik
20. nov 2012

@jonas17 diky,no urcite sa budem odteraz viac pytat a badat,nechcem odbocovat od temy,len podotknem ze aj so stahovanim predkozky to tak bolo,maly mal rok a pol hned ma hnala k urologovy ze to treba pretiahnut,tak som jej zacala ze citala som pocula som videla som a hned aj ona inu notu chytila,vlastne mi uznala pravdu 😉 ako oni su tu na dedinach zvyknute,ze mamicky im vsetko "zozeru" s prepacenim.
Ja som mozno trosku viac naklonena na stranu ockovania,ale urcite s ovela vatsou opatrnostou ako sa to robi dnes.Nuz neviem co bude ked budem mat dalsie dieta,mozno ulne zmenim nazor a mozno aj nieco zrusia 😀

liviadanova
20. nov 2012

@olivka84 Ahoj, nemáš začo 🙂 Pokuty sa nebojím, ešte nás len čaká predvolanie a úprimne viacej sa bojím, že dostane niektoré z nežiadúcich účinkov ako danú chorobu pretože tu je riziko 3 x väčšie tým myslím, že je väčšia pravdepodobnosť, že nastane nežiadúci účinok ako že dostane niektorú chorobu.

prevenar
20. nov 2012

@olivka84 do kedy len chces, ty rozhodujes svojim podpisom ci sa bude, alebo nebude tvoje dieta ockovat. ak suhlasis tak bude, ak nesuhlasis tak nebude. idealne do konca zivota 😲

veroveronika
27. nov 2012

🙂 len taky maly dotaz:D....mozem odmietnut podpisat zaznam v zdravotnej dokumentacii dietata o tom, ze som odmietla dieta zaockovat?? ci je to upravene nejakym zakonom...???? dakujem

hajanka
27. nov 2012

@veroveronika jasne ze mozes odmietnut podpisat nieco s cim nesuhlasis 🙂 k podpisu ta nemoze nikto nutit

olivka84
autor
30. nov 2012

@prevenar
@liviadanova
@hajanka tak simonko dostal dalsi odklad mame sa ozvat ked bude zdravy. zltacka je uz skoro uplne vymiznuta. ja som tak rozmyslala ze ci sa neda ockovat trebars len na urcite choroby napr nechcem proti tej hepatitide, ale tetanus a obrnu by som dala proste ci sa to da aj jednotlivo ockovat alebo proste je len ta hexa a nic ine dakujem za radu

olivka84
autor
30. nov 2012

inak este som sa dozvedela ze pri tychto ockovaniach sa vobec nepoziva korigovany vek u predcasne narodenych deti. dokonca ich chcu co najskor ockovat lebo vraj su viac ohrozene ako donosene deti. chapete?

prevenar
30. nov 2012

@olivka84

chapeme. zivot a zdravie tvojho dietata nikoho nezaujima . hlavne ,aby bola dodrzana litera "zakona" (ktory neexistuje) a tiekli peniaze potokom. ^^

take vakciny nezozenies. "tlacia" tie kombinovane. ak chces mozes prist na sukromne forum, tak je o tych chorobach kt. spominas popisane vela. osobne si myslim ,ze riziko ziskania neziaducich ucinkov je niekolko 10 tisic krat vacsie ako sanca ,ze tvoje dieta dostane tetanus , alebo obrnu.

1) tetanus cca 3 pripady za 10 rokov . vsetko ludia nad 70r.
2) polio sa u nas nevyskytlo cca 60 rokov ^^ . v indii centrum polia na svete (1.2miliardy obyvatelov + dost drsne hygienicke podmienky) sa objavuje tak 100 pripadov rocne (a to cislo stale klesa) takze ..

hajanka
30. nov 2012

@olivka84 existuju aj monovakciny, ale vela ich u nas nezozenies a nie su u nas ani registrovane
na detsku obrnu je napr. Imovax Polio (Sanofi Pasteur)
a tetanus Tetavax (Sanofi Pasteur)
tie by sa teoreticky mohli u nas pouzit, pribalove letaciky najdes tu http://www.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ock...

k druhemu prispevku len tolko mozem napisat, ze zaockuju aj mrtvlou 😖
jednoducho neziaduce ucinky neexistuju, varovania vyrobcov neexistuju a tak sa ani nedorziavaju, kontraindikacie nie su...

olivka84
autor
30. nov 2012

@prevenar a ta vakcina na tetanus co pichaju dospelim ako preockovanie po 10rokoch? ci to je nieco ine

hajanka
30. nov 2012

@olivka84 to je prave ta Tetavax vakcina
- zakladne ockovanie - 3 davky
- preockovanie - 1 davka kazdych 10 rokov
- postexpozicna profilaxia tetanu - po urazoch

vsetko to je v pribalovych letakoch

hajanka
30. nov 2012

@olivka84 kopirujem z diskusie "Nesuhlas s povinnym ockovanim"

"Tetanove spory dokazu existovat len v prostredi bez kyslika, navyse sa nachadzaju v truse hospodarskych zvierat. Takze na to aby si dostala tetanus, by si si musela sposobit hlboku ranu napr. vidlami ktorymi si pred tym kydala hnoj. Ta rana by nemohla krvacat (okyslicena krv zabije tetanove bakterie), nemohla by si ju nijako vycistit, ani vyvetrat. Samotne ockovanie nechrani proti tetanu, iba proti smrtelnym prejavom ako su tetanove krce. A kedze na SR boli za poslednych 10 rokov zaznamenane 3 pripady tetanu, tak je jasne ake je tazke ten tetanus vobec dostat."

olivka84
autor
30. nov 2012

@hajanka aha no to ja ked pojdem na ten urad verejneho zdravotnictva tak si ma tam riadne podaju ked sa v tom nevyznam

olivka84
autor
30. nov 2012

@hajanka ja viem my sice byvame v meste ale casto chodime na dedinu k otcovi a tak sa moze stat vselico takze radcej by som tetaanovku dala malemu ale to az tak okolo roku urcite nie teraz

hajanka
30. nov 2012

@olivka84 poslem ti radsej IP 🙂

liviadanova
30. nov 2012

@olivka84 ahoj, tak predčasniatka sú ešte viac ohrozené a náchylnejšie tak to už vôbec nechápem ☹ bezt ak majú oslabenú imunitu a očkovanie im na tom nepridá ☹ a som rada, že Vám takto žltačka ustúpila 🙂