icon

Aký je váš názor na povinné očkovanie na Slovensku?

careamell
14. aug 2012

Táto téma je tu viac krát opakovaná, no málokto sa k nej vyjadruje. V poslednej dobe som tu však zaznamenala viac reakcií, viac negatívnych...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/14petulka88/...
http://simonka.webnode.sk/o-nas/...
Veríme štátu, pediatrovi, veď prečo by chceli pre nás niečo zlé, prečo by nás nútili k niečomu, čo by nášmu dieťaťu uškodilo...Ale priznajme si, čítame príbalové letáky od liekov? Čítame ich aj od vakcín, ktoré dávame pichať do nášho malého mimi?
Mnohé si poviete, je to dané štátom, nečítam, neštudujem, je to dané, tak prečo sa mám zaujímať?
Ak to vezmem laickým rozumom, v mnohých európskych štátoch nie je očkovanie povinné. Ako to, že tam nemajú epidémie, existuje obrovská migrácia ľudí, ako to, že tu nič také nie je?
Na MK je jedna téma ,,Nesúhlas s povinným očkovaním". Ale pochybujem, že ich mnohé mamičky čítajú. Tu sú najmä odporcovia očkovania.
Tak, ako si mamičky čítajú a študujú vlastnosti kočíka, ktorý vyberá pre svoje mimi, by si každá mala preštudovať aj túto problematiku.
Aký je teda váš názor na povinné očkovanie na SR? Študujete si sama informácie a príbalové letáčiky, či dôverujete pediatrom?

pectore
5. apr 2013

@ewisam tak sa chod kuknut na decke ihriska... cez den su tam sice deti ale po veceroch tam sedavaju bezdaci a fetky.... odpluvaju si, nechavaju po sebe bordel..., plastove flase cez ktore hulia travu, rozbite sklo, kondomy, ihly.... staci ked sa prejdes popri kríkoch.... a co take male dieta ked sa uci chodit...vycapi sa vsade...

ewisam
5. apr 2013

@pectore nemyslim, a pravda je, ze to ma vela otaznikov, ale treba povedat aj to, ze clovek zaockovany, nemusi byt chraneny a teda nic mu to nezaruci.... Presne tak, ked chorobu dostane, bude musiet prekonat bez ohladu na ockovanie, lebo som sa nestretla este so studiou, ktora by garantovala ucinnost ockovania.... Ak si natrafila na nieco, daj link rada kuknem

loxa
5. apr 2013

Vy co sa tu hadate kto ma pravdu...a hlavne poniektorí , co sa tvaria ze zozrali wikipediu aj s googlom..precitajte si nazov temy...aky mate nazor na povinne ockovanie na slovensku??? napisem aky je moj nazor a nesedlacim tu s hadkami ako sliepka na hnoji...Kazdy racionalne uvazujuci clovek asi uzna, ze ludia na slovensku niesu slabomyselni, mali by sme sa rozhodnut sami..ale tato otazka by mala ist ruka v ruke s priamou a objektívnou informovanostou naroda, ...Nie ze tu niekto napise,,,,"mam o tom vela nastudovane" a mysli tym "zozeriem aj s navijakom kazdy clanok co sa mi dostane pod ruku", pretoze kazdy je nachylny hladat informacie na strane ktoru obhajuje...a potom to tu vypada jak v mastali...

ewisam
5. apr 2013

@pectore ja viem, ze je vsade bordel, ale to by sa decka uz nehrali nikde ani v nakupnych centrach nieje super hygiena hoci si myslime opak, casto.. ale od toho som s tym deckom tam, aby som davala pozor, co robi s cim sa hra... nemam tam debatny kruzok s nudiacimi sa mamickami....aspon ja teda nie.
A starsie deco predsa vies naucit, ze nama vsetko pchat do ust, oblizovat a podobne...

ewisam
5. apr 2013

@loxa ja sa snazim informovat sa objektivne a zatial mi vychadza boj za slobodnu volbu 🙂

pectore
5. apr 2013

@ewisam vies...ak mas zaujem o take studie snazime sa ich zverejnovat v nasej skupine " povinne ockovanie a jeho zmysel" .... ak ta zaujma info aj z ockujuceho brehu...je ho tam dost... ucinost vakciny je vsak medzi 85- 95% s coho vypliva ze s 1000 zaockovanych sa napriek ockovaniu nakazi 7 .... tiez je rozdiel v tom ze ak je jedinec uz zaockovany jeho telo ma proti chorobe protilatky...to zanemna ze organizmus vie akym sposobom sa bránit a nestraca cas stym ze skusa co na infekciu bude fungovat a pouzije protilatku ktorú ma "overenu" ...ziskava sa tym cas... vieme vsak ze po case protilatky vyprchaju.... no stale existuje imunologicka pamet.... a aj ked protilatky nemas...organizmus vie infekciu rozpoznat a zacne s tvorbou potrebnych protilatok.... U neockovaneho jedinca nic stoho nieje a stretne sa s plnou silou infekcie.... a ked take dieta neustoji oslabene antigeny vo vakcine ..ako asi dopadne boj s infekciou?...

loxa
5. apr 2013

.@ewisam slobodna volba je podla mna jedna z veci ktora definuje cloveka ako ludsku bytost so schopnostou rozhodovat sa na zaklade myslenia- myslienkovej operácie, ktora mu bola dana prave na tento ucel...och

pectore
5. apr 2013

@ewisam lenze to ze si ty zodpovedna matka neznamena ze su vsetky take... su take co sa zarecnia.... pri tejto teme treba mysliet komplexne... co je lepsie pre vacsinu (, nerozmyslajucu nad problematikou, ).....ockovat alebo neockovat? preto by mala byt dobrovolnost ... vsak aj ja som za....ale len ked bude pravo podchitene povinnostou... prenesena zodpovednost na rodica ..tak ako v UK zakon svedomia.... ked sa take dieta nakazi a zomre pojdes si hold sadnut za zabitie s nedbanlivosti, alebo ked nakazi dieta co nemoze byt ockovane tak budes musiet platit odskodne...ci hradit liecbu.. na druhu stranu by mal vzniknut fond na odskodnenie pre ludi ktorým vakcina ublizi.... Ale nemoze byt slobodna volba zadarmo.... vies co by to urobilo v romskych komunitach?... vsak zrusili ockovanie proti TBC a v osadach je uz taka situacia ze miestny hygienik nariadil povinne ockovanie v niektorých komunitach...

ewisam
5. apr 2013

@pectore aby sme si rozumeli, ja niesom proti ockovaniu ako takemu, mne len nejde do hlavy, preco sa ockuju uz taki mali drobci? V case, ked sa len vyvija nervovy system, v case ked sa vyvija prirodzena imunita? Ak je teda ockovanie dobre, preco sa nezacina neskor? Nemusim studovat medicinu, aby som vedela, ze na taky maly organizmus obsah vakcin moze naozaj zaucinkovat hocako, teda cista loteria- alebo nasledky zatial nema, alebo ma a zostanem nestastna cely zivot, bo som mu ho s pozehnanim statu znicila... asi tak

zmol
5. apr 2013

Určite sloboda 🙂 treba si ale uvedomiť že s nou prichadza aj zodpovednosť za dôsledky,len som sem nazrela a trochu som zapochybovala či sme zrelí🙂 niektorí určite iní menej ,aby sme nedopadli ako pri poslednych volbách...🙂 držim palce pri rozhodnutiach nech su spravne, či už zaočkujete alebo nie ..🙂. Mam pocit že to viac riešia tí čo neočkuju a potrebuju si stale dokazovať svoju pravdu ...žeby si prave oni svojim rozhodnutím istí neboli ? Ale to je len moj subjektivny nazor , na mk som len chcela kupiť kolobežku a takto som sa zdržala 🙂

pectore
5. apr 2013

@ewisam lenze ten vakcinacny program bol vyvynuty tak aby najrizikovejsie skupiny (male deti) mohli byt v najrizikovejsom obdobi svojho zivota chranene.... preto je to tak skoro... pre priklad .. kedy je cierny kasel nebespecny ..do 1 roka... kedy sa ti hlienmi moze udusit..kedze nevie vykasliavat... A 20% co ti da prva davka vakciny ti v takom pripade moze spravit rozdiel medzi zivotom a smrtou... kedze priebeh choroby uz bude miernejsi....

loxa
5. apr 2013

@ewisam ale treba sa zamysliet aj nad tym, ze pokial by islo iba o farmapriemyslovy tah, myslim ockovanie ako take..bolo by im srdecne jedno ci zaockuju male babatko alebo 5 rocneho predskolaka.pretoze zisk by im neunikal..cize asi nieco bude na tom case kedy sa dieta ockuje..o tom nepochybujem, ze pokial niekto je za ockovanie pre svoje dieta, tak to ma zmysel v ranom stadiu , prihliadnuc na fakt ze mozu vzniknut komplikacie..malo by ale byt na rodicovi ci toto riziko podstupi, alebo radsej nie

volterra
5. apr 2013

@pectore Nielen, že nevieš pravopis, ale zjavne máš problém aj s matematikou. Pri účinnosti vakcín 85% - 95% ( samozrejme len podľa teba ) sa pri 1000 zaočkovaných jedincoch nakazí 50 -150 ľudí, nie 7 - to si kde zobrala, akým výpočtom? Ak sa do očkovania rozumieš tak, ako do SJ a matematiky, tak radšej už ani nič nepíš, robíš si len hanbu.

volterra
5. apr 2013

@pectore Z plastových fliaš, cez ktoré hulia trávu bezďáci a fetky, rozbitého skla, kondómov a ihliel hrozí horšia nákaza - HIV ( AIDS ) , tej by sme sa mali báť viac, no ale keďže na to nie je očkovanie, tak s tým nebudeme rodičov ani strašiť, že ? Logika proočkovacích fašistov je taká, že napchajme vakcínu priti hepatitíde tým najmenším, veď my ich chceme chrániť, aby sa na ihrisku náhodou nenakazili hepatitídou, po očkovaní sa môžu spokojne hrať aj s použitými ihlami, také budú odolné, čo tam po HIV, na tom nemáme ako zarobiť, tak tomu sa venovať nebudeme.

pectore
5. apr 2013

@volterra to je ucinost vakciny na jedincovi... nie ze 5 - 15 % ludi bude mat ucinost 0% ... navyse to nieje z mojej hlavy ... pretoze my vazne matika nejde... 😀 wsak si sama prejdi .. http://www.quackwatch.org/03HealthPromotion/imm... ..... jop a este si zabudla dodat : Hepatitída B sa prenáša rovnakým spôsobom ako HIV infekcia (AIDS), je však približne stokrát nákazlivejšia.... 😉

pectore
5. apr 2013

a este jedna vec...pozri sa kolko je na SR nakazenych ludi HIV a kolko na hepatitidu...??? ...Prenáša sa krvou alebo telesnými tekutinami a zákerný je v tom, že stačí mimoriadne malá infekčná dávka, aby človek ochorel. Vírus tohto typu hepatitídy je veľmi odolný, prežíva až 6 mesiacov pri teplote 30 – 32 °C a minimálne 15 rokov pri teplote -15 °C, v zaschnutej krvi prežíva aj niekoľko týždňov.....

kosatka82
5. apr 2013

máme známeho ktorý ma synčeka, on je právnik, rodina je z lekárskeho prostredia. Synčeka nedali očkovať aj napriek tomu,že sú z lekárskeho prostredia ( zrejme vedia prečo). Keby to bolo také prospešné, tak by predsa aj oni chránili to najvzácnejšie čo v rodine majú.... A komisia ...Kým si Judr. alebo niečo podobne ani ta nezavolajú,pred žiadnoukomisiou vôbec nebol a poradil aj nám ,že v EU nieje očkovanie povinné a kedže EU zákony sú nad tie slovenské nemajú právo vám dať ani tú pokutu. Nás keď si komisia zavolá on nám dá ten zákon na papieri a hádam nijaká pokuta nebude... Keď si len predstavím ako do toho čistučkého telíčka pichajú tie chémie a ono sa nemá ako brániť je mi z toho zle...Ale rozhodnúť sa musíme každý sám..

ewisam
5. apr 2013

@kosatka82 zaujala ma ta veta s tym EU... ved, zakony jednotlivych clenskych statov EU su individualne a stat si ich moze vytvarat, nie? To, ze je v EU nepovinne, predsa neznamena, ze si Slovensko povinnymnemoze spravit. Alebo sa mylim? Takze taky argument asi neobstoji, ze v EU je ockovanie nepovinne, ci som to zle pochopila?

ewisam
5. apr 2013

@pectore no vravim loteria, alebo stavis na to, ze sa epidemia neobjavi, co je vysoko pravdepodobne, alebo stavis na to, ze dieta zaockujes a v tom najlepsom pripade ak sa tak da povedat dostane len ekzem... Myslis si, ze ten sajrajt vo vakcinach naozaj na ludsky organizmus nevplyva negativne? 😕

warholette
5. apr 2013

som rozhodne za povinne ockovanie. vsetky slovenske neockovacie mamicky by mali byt stastne, ze ziju v miniaturnej krajinke s minimalnym poctom obyvatelov, minimalnou migraciou a imigraciou a s celkom zdatne fungujucim zdravotnictvom. zijem v USA v state s pomaly najvyssim poctom ilegalnych imigrantov, ktori samozrejme zaockovani nie su, kedze prichadzaju z chudobnych dedin z juznej Ameriky, Azie, Afriky... ano, momentalne sa snazia robit ockovacie kampane vsade, ale co robili pred patdesiatimi rokmi niekde v Nikaragui, Kongu alebo Mexiku? nemam potuchy, zato viem, ze tuberkuloza je tu stale rozsirena, rovnako ako cierny kasel a ine choroby, proti ktorym je moje dieta nastastie ockovane. viem ja, co v sebe nosia ludia na ulici? v obchode? v autobuse? v cakarni u lekara??? nechcem riskovat, ze na mojho syna niekto kychne, zakasle, o nieco sa pichne, obtrie, oblizne... na Slovensku sa pichne alebo obtrie, no nedostane nic, tak jasne, neockujme, ked tu nic nie je. lenze nie na celom svete je to take idealne.

ewisam
5. apr 2013

@warholette mala som podobny nazor ale po pozreti tohto som ho zmenila, zacala som viac citat tuto problematiku z pohladu odbornikov a bude na tom asi nieco pravdy, ze to nieje az take bezpecne ako sa zda... apropo podla mna je rozdiel ockovat 6 rocne a 6 mesacne dieta.

ewisam
5. apr 2013

@warholette http//vimeo.com/40119480 a bude to zniet mozno tvrdo a hnusne, ale radsej zhnijem v base ako sa ma mojmu dietatu stat toto... Rodinke z prispevku velmi drzim palce

warholette
5. apr 2013

@ewisam nemam cas pozerat videa, ale moj syn ma 5 rokov. zijeme v USA od jeho 1,5 roka. to mam trpnut, ci nedostane od bezdomovca pred obchodom tuberkulozu alebo od decka na ulici cierny kasel? to mam cakat do jeho siestich rokov aby som ho dala ockovat proti chorobam, s ktorymi moze byt denno denne vo styku a dufala, ze sa mu dovtedy nic nestane? nebud smiesna.

ewisam
5. apr 2013

@zmol 🙂 no asi ta tema zaujala. To nieje o dokazovani si svojej pravdy, to je skor apel na zamyslenie sa pre mamicky , ktore sem kuknu s presvedcenim, ze sak aj kamosky dali zaockovat tak aj ja, lebo ved co som ja lekar. Asi tak

ewisam
5. apr 2013

@warholette skus si kuknut a potom podebatime o smiesnostiach...Pretoze aj ked zaockovat das, je to tvoja volba, nemas istotu, ze to to dieta nedostane, ci?

warholette
5. apr 2013

@ewisam je to moja volba spravit vsetku prevenciu, co je v mojich silach, ako dufat, ze sa nic nestane

ewisam
5. apr 2013

@warholette a dufat, ze sa v plyvom vakciny z tvojho dietata nestane dozivotny invalid, odkazany na 24h starostlivost..

kvieta
5. apr 2013

@zmol Preto som pridala ten link, budem sa znovu opakovať🙂 Ale tu to hneď berú ako špekuláciu... nie ako možné vysvetlenie pre prípad, ktorý si uviedla. Je pravda, že som to podala ja, nie Ty, ospravedlňujem sa Ti za to. Ale je na tomto jasne vidieť zaujatosť voči opačnej strane. Nepripustia jednoducho to, že očkovanie ako prevencia má význam.

warholette
5. apr 2013

@ewisam napriek tomu, ze pravdepodobnost je minimalna, urcite je to lepsi pocit ako keby mi dieta doslo nakazene tuberkulozou alebo ciernym kaslom. ano, na Slovensku je urcite vacsia sanca, ze dieta bude mat nasledky po ockovani ako ze sa nakazi chorobou, pred ktorou nebolo ockovane. napriek tomu, ze sa moj syn na Slovensku narodil, nezijeme tu a ani zit neplanujeme. preco by som ho radsej mala vystavit riziku infekcnej a potencialne smrtelnej choroby, o ktorej viem, ze sa tu vyskytuje, namiesto ockovania? len preto, ze by "mohol" mat vedlajsie nasledky? radsej ich jednorazovo risknem po kazdom ockovani a nebudem sa potom kazdy den bat, ci je jeho kasel normalny alebo nie. jednym zo zodpovednosti rodicovstva je zhodnotit nebezpecenstva striehnuce na dieta a podla toho sa zachovat. nebezpecenstvo ockovania nie je ani zdaleka tak vysoke, aby som ho vymenila za nebezpecenstvo smrtelnej choroby.

ewisam
5. apr 2013

@kvieta prevencia s neziaducimi ucinkami, nie je to troska divne? Mne ano