icon

Čaká nás prvé očkovanie

pozitiva
7. jan 2014

Ahojte mamičky.
Keď čítam Vaše príspevky o očkovaní a mám husiu kožu .Mám pred sebou ťažké rozhodnutie.Mám krásnu malú dcéru a mám ísť s nou na prvé očkovanie(Diftéria,tetanus,detská obrna,vírusová hepatitída B ...atď.)No neviem sa rozhodnúť .Môj priateľ je zásadne proti .Bojím sa že keď ju nezaočkujem môže dostať jednu z chorob a tiež ju nezoberú do škôlky.Chcela by som Vás poprosiť o radu ,pomoc.Ako ste to vyriešili Vy alebo ak ste nedali očkovať deti aké sú ich zdravotné stavy nestalo sa že by boli choré(čierny kašeľ alebo záškrt,detská obrna sú to choroby ,ktoré sa nedajú liečiť ako ma strašia) ?Ďakujem veľmi pekne

digysa
7. jan 2014

V prvom rade: 1. je tu 13 stran/491 diskusii/otazok o ockovani, cize vytvarat novu temu bolo uplne zbytocne
V druhom rade 2. tento portal je definitivne najhorsi zdroj pri rozhodovani sa, ci dat alebo nedat ockovat svoje dieta

inuska84
7. jan 2014

@natas4 toto mas velku pravdu kamosku mam v Irsku a ani ju nenapadlo ze by odmietla ockovanie, ze cooo? kukala na mna ako na puka 🙂

zenazaba
7. jan 2014

http://www.abc.net.au/local/stories/2013/06/06/...

Prehnaný strach z vakcín takmer pripravil rodičov o dieťa.

Ian a Linda Williams odmietli očkovanie pre svoje deti. Mysleli si, že urobili informované rozhodnutie. To, že išlo o hroznú chybu, zistili až po tom, ako ich syn dostal tetanus a skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Všetko sa začalo v decembri 2012, keď si chlapec poranil chodidlo. Rodičia nevenovali drobnej ranke žiadnu mimoriadnu pozornosť. Pár dní na to Alijah dostal kŕče v tvári, neskôr na celom tele. Po 24 hodinách mu lekári diagnostikovali tetanus. Chlapca dali do umelej kómy, aby mu zmiernili utrpenie.

Po tejto skúsenosti sa chlapcov otec rozhodol pomáhať ostatným rodičom, ktorí sa cítia byť zavalení množstvom protichodných informácií o očkovaní:

„Urobili sme chybu v tom, že sme podcenili ochorenie a precenili riziko nežiaducich účinkov”.

„Na internete nájdete veľa informácií za a proti vakcínam. Keď sa zameriate na riziká, pohltí vás to a začnete veriť všetkému, čo sa hovorí. Zdá sa vám, že argumenty za a proti sú vyrovnané.”

Chlapcovi rodičia tvrdia, že ich ovplyvnili príbehy, ktoré si prečítali na internete o tom, ako MMR vakcína spôsobuje autizmus, že obsahuje ortuť a hliník a že farmaceutické spoločnosti nútia ľuďom vakcíny len kvôli biznisu.

„Pokiaľ ide o zbieranie informácií o očkovaní, najjednoduchšia a najlepšia vec akú môžete urobiť je obrátiť sa na lekárov a pýtať sa ich, či sú za alebo proti očkovaniu. Zistíte, že takmer všetci sú za. Potom sa sami seba spýtajte, prečo to tak je. Mnohí z nich videli zomierať deti na ochorenia, proti ktorým sa dnes dá očkovať.”

„Nikto nechce ublížiť svojim deťom. Ani my sme nechceli.“

Alijah sa z najhoršieho dostal po troch týždňoch strávených na jednotke intenzívnej starostlivosti. Po vysadení liečby sa nanovo učil chodiť a jesť. Dnes je chlapec v poriadku. Má len jazvu na krku po tracheotómii. „Je to však malá cena za jeho život. 10% ľudí na tetanus zomrie,” dodáva Williams.

(Nový Zéland, 6. júna 2013)

zenazaba
7. jan 2014

Ešte jedna vec.......čím menej sa bude očkovať, tým väčšia bude spotreba antibiotík.......ak chcete dieťa kŕmiť antibiotikami-budiš...................ale negatívnym javov, ktorý nie je výmysel, ale fakt, kvôli ktorému mikrobiológovia bijú na poplach, je stále stúpajúca rezistencia......už teraz niektoré antibiotiká takmer neúčinkujú......a čo potom, keď vášmu dieťaťu nebude mať lekár čo predpísať? zájdete za homeopatom?

anw
7. jan 2014

Nechod ockovat....ja som dala...a strasne lutujem....

kkristin
7. jan 2014

@natas4 si mama rozhodni za svoje dieta ako chces ale ked bude tvoje dieta na hranici zivota a smrti vdaka ockovaniu potom mas pravo mat pocit ze ohrozuje ine deti... zi a nechaj zit...ked sa dostanes do situacie ako ine mamicky tu / a uprimne verim a dufam ze sa nikdy nedostanes/ pochopis preco.....zaujimave je ze ti radia odbornici ockovat lebo u odbornikov co sa pytam ja je to 50 na 50.... a pripustaju neziaduce ucinky...niesom extremista a nemyslim si ze sa rakovina vylieci sodou bikarbonou ale nemozes ziadat aby ludia boli nuteni robit nieco co im a im detom moze priamo alebo nepriamo poskodit zdravie a aj horsie..... ty im potom pomozes?

tin007
7. jan 2014

@zenazaba Daj zdroj na to tvoje tvrdenie, ze cim menej sa bude ockovat, tym bude vyssia spotreba ATB, to ma skutocne zaujima. Vdaka

natas4
7. jan 2014

@kkristin samozrejme, ze aj ti odbornici s ktorymi som sa radila v otazke ockovat, neockovat mi spomenuli neziaduce ucinky...ani jeden z nich netvrdil, ze nie su..bohuzial stava sa,...ale je to male percento a v porovnani s tym kolko ludi sa vdaka vakcinam zachranilo, ma ockovanie svoj vyznam..pozri, kazdy nech sa rozhodne ako chce, ja som zakladatelku nenabadala aby dala ockovat...ja som jej napisala, aby sa neriadila tym co nejaka anonymna osoba napise na internete, ale aby sa poradila s odbornikmi

kkristin
7. jan 2014

@natas4 nemyslim ze je realne nejaka studia ktora by dokazovala vyznam vakcinacie...to k tvojmu prispevku...
Mna len mrzi ze nevnimate sice male percento s vaznyni az smrtelnymi neziad. Ucinkami ale je tu aj velke percento s mensimi poskodeniami ale napriek tomu su a ked su na zdravi vzdy su vazne aj tie mensie....bohuzial na internete mas tie mamicky co ti povedia ti povedia realitu...alebo mozes ist za doktorom ktory ti vecne spomenie fakty ...alebo si spojit oboje a pripadne najst lekara co ti povie veci nielen ako lekar ale aj ako priatel a vtedy je rozdiel znacny ;(

natas4
7. jan 2014

@kkristin studii je kopec, len si ich treba vyhladat...ja som sa radila s KAMARATOM imunologom a poradil mi ockovat...a ja VIEM, ze by mi nechcel zle...vies, je kopec mamiciek, ktore pripisuju ockovaniu vsetky choroby ich deti, pritom ockovanie s tym nema nic spolocne...ked napriklad pol roka po ockovani zacne dieta zle spavat, a plakat zo sna, tak na vine je ockovanie..koho by napadol nocny des, ze? Je tu kopec tem, kde matka dietata napise, ze jej dieta ma nejaky zdravotny problem a hned sa na nu vyroji niekolko zien s otazkou, ci jej dieta bolo ockovane...ak zena odpovie, ze ano, tak je uplne jedno kedy bolo ockovane, ale urcite je ten jeho zdravotny problem z ockovania...ked mamicka povie, ze dieta vobec nebolo ockovane, tak odchadzaju s dlhym nosom, a mamicke nic neporadia...ja nepopieram NU, ale nie je ich tolko, ako je tu obcas prezentovane na koniku

zenazaba
7. jan 2014

@tin007 mojim zdrojom su zivi realni ludia-lekari a mikrobiologovia z LF UK.....Napriklad doc. Hupkova a doc. Jalili, najväcsie kapacity v oblasti mikrobiologie na Slovensku. A doktori a docenti z Kliniky Infektologie Kramare. Verim tomu co vidim, nie tomu co si precitam na pofidernych internetovych strankach 🙂

kkristin
7. jan 2014

@natas4 nie taká studia neexistuje sú štúdie za aj proti. Žiaden dôkaz
Ale dám ti v niečom za pravdu hádzať nespavost dieťaťa a podobne veci pól roka po očkovani je už prehnane a súhlasím že tým to nebude ale sú tu iné veci ako som zažila ja a videla / rakovina autizmus (neskúsaj že spojitost nieje dokázania keď máš zdravé dieťa a hneď na to choré. Treba zažiť ) alergie kožené veci Atd. Nepatrí k extremizmom ale mám kopec kamosiek čo ockuju a nemám ich menej rada ale aj dosť čo to veľmi lutuju.keby si videla tebe blízkeho človeka pripadne rodinu čo tým trpí vnímali by si to úplne inak.
Nevrávim ľudom neockuj ale rozhodni sa a zvažuj a hlavne je dôležité mat právo na voľbu
Mne sa odborníci vyjadrili všelijako. Musím priznať že som prekvapený koľko z nich je v tejto otázke nerozhodnych. Pekný večer

tin007
7. jan 2014

@zenazaba Skusim sa teda pozriet, ked ty ich sem nedas nejake studie menovaných kapacit. A ako mam chapat, ze veris tomu, co vidis? Akoze pozries na doc. Hupkovu a vidis, ze cim menej sa bude ockovat, tym viac antibiotik sa bude uzivat, alebo ako?

zenazaba
7. jan 2014

@tin007 chodím po nemocniciach a vidím následky neočkovaní.......chodím po nemocniciach a vidím koľko antibiotík musia doktori u pacienta vystriedať, kým nejaké zaberú........"menované kapacity" neuverejňujú štúdie na internete, ale v odborných publikáciách........a hádam som nenavštevovala seminár klinickej mikrobiológie na to, aby sa ma potom nejaký laik pokúšal presvedčiť, že všetko, čo ma na ňom naučili je blbosť...... Ak chcete odborné usmernenia, skúste sa skontaktovať so samotnou doc. HUpkovou....na fmed.uniba.sk je na ňu kontakt......je to veľmi príjemná a ústretová žena, určite vás neodmietne.

tin007
7. jan 2014

@zenazaba Jaaaaj, uprimn napisem, ze som cakala takyto odpis v style "viem, ale nepoviem" a "ja som viac, nik na mna nema", resp. "zdroje ti davat nebudem, najdi si ich sama, ale nemas na to, aby si ich pochopila, lebo nie si odbornik a nestudovala si xxxx rokov".

Takze nic, studuj zabka, studuj, a o takých 20 rokov sa prihlas, ked budes mat vlastny vyskym a spracovane pozorovania a titul minimalne docent.

kkristin
8. jan 2014

@zenazaba nasledky neockovani? Nefunguju antibiotika??? Fuuuuha pochadzam z lekarskej rodiny ale toto pobavilo kazdeho jej clena komu som to vcera a dnes povedala ;)
Prepac ale vacsiu blbost som dlho necitala....toto je daleko od akejkolvek odborbosti co si tu dala...

tin007
8. jan 2014

@kkristin Moje dve deti vazne narusaju zabkine "pozorovania", lebo doteraz ziadne ATB ani jedno z nich nebralo. By ma vazne zaujimalo, ake ATB sa teda davaju neockovanym pacientom, ktori napr. nedali MMR.

kkristin
8. jan 2014

@tin007 moj jeden clen Za ockovanie sa nad tym to velmi pobavil ;) toto je fakt vrchol neodbornosti!

tin007
8. jan 2014

@kkristin Pevne verim, ze zabka odbornost dobehne, zatial by sme mali byt zhovievavi, podla toho, co o sebe pise, je cerstva absolventka na stazi.

zuhana2
8. jan 2014

@kkristin zenazaba nenapisala, ze u neockovanych nefunguju ATB, ale ze vidi nasledky neockovania a aj to, ze niektore ATB su rezistentne na niektore kmene, hlavne na nemocnicne, to su 2 rozdielne veci a obidve su pravdive

kkristin
8. jan 2014

@zuhana2 ale neockovanie a rezistentnost atb spolu vobec nesuvisi!!!

zuhana2
8. jan 2014

@kkristin neockovane a ockovane deti maju uplne rovnaku sancu sa vyliecit ked sa im predpisu ATB-nesuvisi(atb nezaberaju podla toho, ci dieta je ockovane alebo nie)
ale ak neockovane deti ochoreju kvoli tomu, ze neboli ockovane, alebo pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak ovela viac ATB sa bude predpisovat, vacsia spotreba ATB znamena zvysenie rezistencie bakterii

tin007
8. jan 2014

@zuhana2 Skus byt konkretna a trochu blizsie to rozpis, tu tvoju teoriu, ze ak pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak sa bude predpisovat ovela viac ATB; chces povedat, ze napr. "epidemia" mumpsu v okr. Michalovce, ktora je teraz cerstvou zalezitostou zvysila spotrebu ATB?

adsumus
8. jan 2014

@tin007 Za mesiac október 2013 bolo hlásených 78 nových prípadov, z toho v 8 prípadoch boli ochorenia komplikované aseptickou meningitídou,v 2 prípadoch komplikované pankreatitídou a 1 ochorenie bolo komplikované súčasne orchitídou a pankreatitídou.

http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_okt13.pdf

Myslíš, že sa títo ľudia nemuseli liečiť antibiotikami?

zuhana2
8. jan 2014

@tin007 teraz srandujes?my sa tu bavime o bakteriach a ty sem pleties virusove ochorenie?

tin007
8. jan 2014

@adsumus Nemusis kopirovat link, ktory som uz dala pred nejakym casom do inej diskusie; vhodne si zabudla pripojit strukturu nakazených; konkretne to, ze vela z nich bolo ockovanych a napriek tomu ochorelo... ale to sa ti nehodilo uviest, vsak? Nehovoriac o tom, ze mumps je vírusového povodu, takze na jeho liecbu sa ATB nepouzivaju. Akosi ti tam nesedia vyjadrenia o tom, ze "čím menej sa bude očkovať, tým väčšia bude spotreba antibiotík" resp. "pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak ovela viac ATB sa bude predpisovat, vacsia spotreba ATB znamena zvysenie rezistencie bakterii".
@zuhana2 To bol chytak ;) tak mi daj teda konkretny priklad ockovania proti ochoreniu sposobenemu bakteriou, kde bude sediet tvoje tvrdenie o tom, ze "ak neockovane deti ochoreju kvoli tomu, ze neboli ockovane, alebo pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak ovela viac ATB sa bude predpisovat, vacsia spotreba ATB znamena zvysenie rezistencie bakterii"

zuhana2
8. jan 2014

@tin007 prosim ta nevykrucaj moje slova, ja som nereagovala na prispevok od adsumus, taketo metody na mna neskusaj, toto pouzivaju menej inteligentni ludia ked im dojdu argumenty, takato debata nema zmysel, takze ja na teba uz nebudem reagovat

adsumus
8. jan 2014

@tin007 Zabúdaš, že vírusové ochorenia majú častokrát komplikácie bakteriálne a tie sa musia liečiť antibiotikami, či už zápal pľúc alebo aj meningitída. Ano veľa ľudí bolo zaočkovaných, vie sa, že mumps ak sú nakazení v blízkom kontakte sa môže prenášať aj u zaočkovaných ľudí, ale je potrebný dlhý a blízky kontakt, neočkovaní nie sú chranení ani toľko.

tin007
8. jan 2014

@zuhana2 OK, sorry, citovala som aj teba aj ju v jednom prispevku, tak mi pls odpovedz na to, co som sa pytala a co si povedala ty: "ak neockovane deti ochoreju kvoli tomu, ze neboli ockovane, alebo pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak ovela viac ATB sa bude predpisovat, vacsia spotreba ATB znamena zvysenie rezistencie bakterii"

tin007
8. jan 2014

@adsumus Nezabudam na to, ze virusove ochorenia moju mat komplikacie, resp. pocas oslabenia sa premnozia bakterie, ktore spustia nejaku bakt. infekciu, ale otazka je, ci by tito ludia mali tebou menovane problemy, ktore bolo treba liecit ATB, ak by na mumps neochoreli. Ved proti nemu ich malo chranit ockovanie... a nechranilo. Polemizovat o tom, ze ako velmi su ockovani teda chraneni a pod. by sme mohli aj do rana. Som velmi zvedava na celkove zhodnotenie "epidemie" mumpsu, po jej ukonceni, ci budu naozaj presne data, anamneza kazdeho nakazeného a tak.