Dali ste zaočkovať dieťa proti ovčím kiahňam?
Dali ste niekto zaočkovať dieťa proti ovčím kiahnam alebo sa chystáte? Včera nám to lekárka navrhla v poradni a môj manžel sa toho samozrejme chytil, lebo čo povie pani doktorka to je sväté, ale ja nie som o tom presvedčená. Ďakujem za radu a vase postrehy.
starší synovia mali ovčie kiahne, jeden po druhom. Mali dobrý priebeh, Očkovať by som dala len v prípade, že ty alebo manžel ste ich ešte nemali.
ikika - ja by som urcite tie 3 tyzdne pockala. maly vseobecne zle znasa ockovania a po jednom takom sme skoncili na tyzden v nemocnici. je dost pravdepodobne, ze v case ockovaniamal oslabenu imunitu a bolo to.
ale zas na druhej strane, pokial sa kiahne siria vzduchom, to by si s malou nemohla chodit nikde aby si si bola uplne ista ci nie je prave v tej inkubacnej dobe. lekarka ti snad povie lepsie
my mame kiahne teraz,maly ma len 4 mesiace..vysev sme znasali velmi zle,sice bez horuciek,ale vyrazky ma vsade,hlavne na tvaricke a hlavicke...niektore uz opadaju..no tri dni sme si polezili na infekcnom pre masivny vysev...dufam,ze mu neostanu jazvicky,neskrabe si to...
ahojte, mam deti cca 3, 5apol a 9, zatial kiahne nemali; uz to, ze absolvujeme povinne ockovania ma odradza od akychkolvek dalsich; dcera bola v pondelok na povinnom ockovani v siestom roku, v utorok mala vysoke teploty a dnes ma pol zadku stvrdnuteho, cerveneho az modreho - davame obklady; doktorka mi povedala, ze som tretia mamina, ktora vola s takymito agresivnymi reakciami a ze normalne to nie je; pravdepodobne je ockovacia latky viac agresivnejsia; tymto vsetkym chcem povedat, ze 1. vsetci sa rozhodujeme podla toho, ake mame skusenosti, co nam kto povedal - napr. masinka, 2. nikto z nas presne nevie, co za tym je - urcite min suhlasim s tanaja, je to obrovsky biznis pre farmaceuticke spolocnosti a navyse syndrom nahlej smrti je coraz viac spajany prave ako reakcia na prve povinne ockovanie a 3. kazdy sme jedinecny a nikto z nas nemoze vediet, ako sa s tym nase, ci detske telo vyrovna; je to tazke, ale pride mi zbytocne pridavat navyse dalsiu chemiu do malych detskych tiel....mame toho dost v ovzdusi a aj v potrave....
kiahne boli fajn, nemusela som týždeň do škôlky a koľko som sa na sebe nasmiala.je to normálna choroba ľudia preboha nerobte z vašich detí chodiace vakcíny! Ak sa vyvinie očkovanie proti soplíkom a teplote tak aj tak zaočkujete dieťa? Som zvedavá ako nadobudne prirodzenú imunitu keď to má chémiu v sebe.../ a nie som proti očkovaniam , aspoň niektorým, len keby náhodou niekto napádal že som anti očko 😀 /
Varicella nie je bezne detske ochorenia a vonkoncom nema lahky priebeh-vysev mozu mat deticky v uskach,nose ,ustach,na pohlav.organoch a celom tele. Mavaju vysoke teploty!a je tazke vysvetlit dietatu ze sa nesmie skrabat lebo mu zostanu jazvicky. Co vtedy ak dostane nezaockovana kiahne v dospelosti tehotna?varicella nezlepsuje imunitu. Su krajiny kde sa na ne zomiera,tak to asi bezna detska choroba nebude!
Ja som nedala zaockovat vakcinra je len skvor na zmiernenie.
ahoj my sme kiahne prekonali vo februári - staršia dcéra 6,5 roka - atopička, ale s ekzemom už dlho v kľudovej fáze - priebeh v pohode - očkovať by som nedala, druhá dcéra 17 mes. - atopička celý január sme dávali dokopy akútny zlý stav ekzému - priebeh prvé tri dni celkom poho, potom katasrofa - dostali sme antivirotiká - horúčky plač vyrážky všade - oči uši intímne miesta - do oka sme dávali antb. aby nedošlo k tzv. superinfekcii, hrozila nemocnica. takému dieťaťu nezabrániš aby sa škrabalo - ja som to vyriešila tak, že vo dne v noci mala oblečenie so zašitými rukávmi - ale aj tak napr. na tváričke pár jaziev ostalo. O tom že ekzém teraz zas dávame dokopy a je v strašnom stave ani nerozpisujem ☹ Dva dni po malej sa vysypal manžel - on v detsve kiahne mal - dostal antivirotiká hneď -priebeh ako prvá dcéra. Keď som sa potom popýtala po okolí tak sa ukázalo, že dostať kiahne dvakrát nie je až taká rarita ak prvý výsev bol malý - syn kamošky mal asi 6 vyrážok a o dva roky dostal zas - ale už cca 200 aj s horúčkami - toľko k "doživotnej" imunite. A ešte neter - plne dojčená tiež ekzematička 4 mesačná dostala od staršieho súrodenca - skončili v nemocnici vo vážnom stave - takmer zomrela, dodnes má telo samú jazvu a ako puberťáčka zle znáša, že sa ju ostatné deti občas podpichnú kvôli tomu - a jej matka kiahne ako dieťa prekonala 😖 Treba pristupovať individuálne - ak by som mala len skúsenosť so staršou dcérou bola by som rozhodne proti - teraz už nie je čo riešiť... Ale to, že v skutočnosti možete dostať aj druhýkrát a ak má dieťa iné problémy, tak z kiahní môže byť život ohrozujúci stav, zmenilo môj pohľad na vec 😉
nechcem ti brat iluzie, ale bud ich prvykrat nemal alebo druhykrat to neboli kiahne. Kiehne mozes dostat len raz, takze mas asi pediatriacku ktora tomu nerozumie. Kiahne sa po prekonani manifestuju ako herpes zoster, je to ten isty virus, takze ak si mala dva krat ten isty vysyp nemuseli to byt kiahne,.. robili nejake vysetrenie co to je , prvy aj druhy krat alebo ken kukla? A zjazvenu tvar z kiahni ? tazko... kiahne sme prekonavái bezne vsetci... takze asi ide o nieco ine
Dala som teraz u tretieho dieťata... Mala som zlú skusenosť s priebehom ochorenia u 2. syna...synovia vtedy 4roky a 1,5 r dostali kiahne naraz, starsí bez komplikacii ,primerany vysev a teploty 3 dni do 38 , potom nastúpilo ochorenie u menšieho 40 teploty a vysev taky husty že sa nedali vyražky počitať ale zlievali sa do velkych chrast ..:( trvalo to asi 10 dni a pokračovalo zapalom stredneho ucha a len co sa vyliečil dostal zapal pluc... Potom mal asi 2 roky oslabenu imunitu ....dnes ma 8 a je ok 🙂zdaleka toto asi niesu tie najhoršie komplikacie
Skôr ma trapi že vírus v detoch zostal hoci maju už dnes aj protilatky... Malej som dala zaočkovať už len preto že neviem v akom veku a hlavne v akom zdravotnom stave ju zastihne infekcia...po očkovaní si vytvorí protilatky a nemusi v nej kolovať virus cely život a cakať že pri oslabeni sa prejavy ako pasovy herpes...
Tak my mame prvu davku za sebou🙂 ja ockovaniu verim a nemam problem dat dieta ockovat preco sa nevyhnut jednemu horucnatemu stavu spojenemu s vysypm a svrbenim🙂 a este jedna vec ja som varicellu v detstve neprekonala🙂
Dcerka bola ako 5 ročná zaočkovaná, nakoľko mala atopický ekzém, ale aj imunita nebola práve najlepšia, bola očkovaná vo fáze 2-3 týžd. zdravia. Pred 4 týždňami ako takmer 9 ročná prekonala kiahne s ľahučkým priebehom, bez teplôt, bez veľkých výsevov, spolu tak 30, len 2 vo vláskoch, 3 na tváričke, ostatné na trupe a končatinách. Do 7 dní boli aj odpadnuté aj zhojené......Prirodzený priebeh kiahní vytvorí vyššiu hladinu protilátok, očkovanie ale nechráni úplne pred chorobou.
Ak chcete prekonat kiahne "prirodnou" cestou,odporucam si zakupit:
http://www.iherb.com/Arizona-Health-Chaparral-5...
My sme ich prave prekonali,prve 3 dni teploty,to som este nevedela,ze uz ich "konecne" mame 🙂 ,na 4-ty den sa vyhodili vyrazky-potvrdene pediatrickou ako kiahne,cca 10 sa stihlo vytvorit v ten den,hned som nasadila 1/3 tobolky 2x za den, a do zinkovej masti som zamiesala z toho prasku a potierala.Uz sa nevytvorila ani jedna nova,maleho to absolutne nesvrbelo,Fenistil som podavala len prvy den.Po 10-tich je v skolke s krasne zahojenou pokozkou bez stopy po kiahnach.Ani akokeby ich nemal.. 🙂 Chaparral je vhodne mat doma aj na ine virusy,napr chripkove,tiez nam velmi pomohol pocas tohtorocneho chripkoveho obdobia a tiez je vhodny na liecbu herpesov,genitalnych bradavic,pasoveho oparu a pod..
🙂 nie nedala prave máme kiahničky 🙂 bez teplôt,len vyraštičky a už aj chrastičky
nie nedala som
@gretkab môžem sa opýtať či ich doteraz nedostali že bolo to očkovanie tak účinne?
@anastazia93 Zatiaľ nedostali ani jeden (15 a 17 rokov). Len som napr. teraz zistila, že dcére som dala vtedy ako maličkej len jednu davku a teraz, keď by chcela ísť na rok študovať do USA, tak potrebuje mat potvrdené 2, čiže akurát očkujeme nanovo (akože 2 dávky s rozostupom 6 týždňov).
@gretkab aha, to nebola tá vakvina na 15 mesiacov spolu s MMR? Ja dávam varivax, to sú 2 dávky. Super tak sa teším, a koľko rokov to preslo od 1. očkovania?
@zaskar no toto nie je celom pravda, raritné sa to môže stať, aj moja švagriná to tak mala. Mala oslabenú imunitu po covide a dostala spolu s deťmi. Akurát včera mi kamarátka vravela že to isté sa stalo aj jej sestre a že lekár jej povedal že teraz sú také divné zmutovane vírusy že jej nemôže zaručiť že ich nedostane aj 3 krát.
@anastazia93 Dcéra dostala tu s MMR (jednu davku). Syn dostal varivax 2 dávky. V každom prípade kiahne doteraz nedostal ani jeden napriek tomu, že boli s deťmi s kiahňami.
@gretkab ďakujem, už je zaočkovany tak uvidíme. 🙂

dieta ma do pol roka (ci nie az do roka) imunitu od matky. takze kiahne nemoze dostat, hlavne ked aj kojis. samozrejme poznam jedno babo ktore dostalo,ale to je rarita.
ok, my sme tiez nedali ockovat proti kiahnam. ja sa dost okolo ockovania radim s nasimi farmaceutmi. mame krstnu farmaceutku,ktora aj vela cita o tychto veciach. podla nej, je to vsetko biznis. oni vytvoria takuto vakcinu, ale zapricinia ti inu chorobu a tym dalsiu vakcinu....takto dookola. zevraj. ked je to tak tak dost zle, nemyslite?! aj tieto povinne ockovania su diskutabilne, presne,dieta moze chorobu aj dost a prejavit sa mozu aj rozne nneziaduce ucinky. na druhej strane ta to ma chranit. uvidime o par rokov. nie kazdy clovek zareaguje tak ako je to myslene. nas maly mal po povinnom ockovani asi 3x zvysenu teplotu,a bol nekludny ale nic extra. moja uvaha je asi taka,ze v globale pomahaju vacsine, ale urcite percento ludi na to doplati zle!! snad sme ta vacsina 😀