icon

Dieťa nedám viac zaočkovať

gerda125
27. nov 2012

ahojte, potrebovala by som sa poradit o ockovani. pretoze som hlupa a uz som dala nejake ockovanie 😢 , rozhodla som sa ze taku chybu uz neurobim a povedala som svojej doktorke, ze uz nejdem davat ockovat.ona ma samozrejme odhovarala,a povedala mi co vsetko sa moze stat ked nedam zaockova. no v januari mame ist na preockovanie. sme rozhodnuti, ze nasho chlapceka uz nedame zaockovat. potrebujem vediet, ze ci mam svojej dr. nieco podpisovat alebo nie. a ak nie tak ako sa obhajit. dakujem moc

nae
27. nov 2012

Nie je to fráza, že prečo sa očkovaní boja neočkovaných - mňa to naozaj zaujíma, ale nikto mi na to ešte neodpovedal 😉
Musíš filtrovať informácie a sama hľadať, čo ťa zaujíma. Pokiaľ sa ku čomukoľvek principiálne postavíš hneď na začiatku, že je to fanatizmus apod. (nemyslím tým teraz len tému očkovania), tak potom je zbytočné ďalej polemizovať, v tom súhlasím.

---Vase deti su zatial chranene hlavne vdaka tomu, ze je stale vela deti ockovanych.
Nie, to sú dve odlišné veci 🙂 Z detských chorob naozaj nemám strach, proti čomu moje dieťa chránia ostatné deti?

Hlavní prenášači sú dospelí, a to je ten problém. Nech sa dajú preočkovať dospelí, keď tak strašne chcú chrániť svoje deti. Dospeláci už nemajú v podstate žiadne protilátky z očkovania v detstve (okrem tých, ktorí prekonali PRIRODZENE nejaké ochorenie).

----Ta pokuta pre vas nemoze byt nic, v porovnani s tym, ze ste docielili to, ze vase dieta nie je ockovane. Tak kde je problem.
Nie, pokuta nie je problém, problém je nekonečná buzerácia a diskriminácia pri prijímaní do školky (aspoň napr. v ČR), na tábory apod.

Rozmýšľam sebecky, o moje deti sa starám ja, nikto sa mi o ne nepostará. Ja sa o ne starám v chorobe i zdraví a keď sa im niečo stane, ostatní ma možu ľutovať a súcitiť, ale žijú si stále svoj život, nie moj. V tom máš pravdu 😅

p.s.ja som teraz tiež neočkovaná, moja hladina protilátok proti hociakej infekčnej chorobe je nula (teda okrem rotavírusov, to som si naozaj "užila", mám sa ísť obesiť? Som hrozba pre spoločnosť?

Nemusíme to ďalej rozvíjať, nechcem ťa presviedčať, ani ti nič vnucovať, ber to len ako moj subjektívny názor, za ktorým si stojím tak, ako si ty stojíš za svojimi stanoviskami. Ďakujem.

lili_mia
27. nov 2012

@xlucia a nepichli Ťa pritom aj do nervu? viem, že sa to nedá zistiť, ale či sa zisťovalo aj to .. mne párkrát praskla takto žila a teda čo? vina sestričky či ..?

prevenar
27. nov 2012

@czechzuzanaba kazdy nech si vyklada co ako chce , do zivotov inych ma nic ..v prvom rade ma trapi ,ze sa seru do toho mojho . ^^

xlucia
27. nov 2012

@lili_mia nerv mi nechytili. proste som zle reagovala na tetanus a mam neziaduce ucinky. uz to trva dva roky...

czechzuzanaba
27. nov 2012

@hajanka no jo, jenze to mam z toho pak pocit, ze do te skupiny prijdou lidi az uz je nejaky problem. To nevypovida realne o nicem potom.

hajanka
27. nov 2012

@czechzuzanaba to nie je pravda, v skupine je vela rodicov bez problemov po ockovani, vela takych ktori neockovali vobec a ani nebudu

czechzuzanaba
27. nov 2012

@prevenar chapu, narazis na to, ze je to povinne. No jen me zajimalo, jak si muzes napr. i ty byt jisty svym rozhodnutim. Svym zpusobem ti zavidim, ze mas jasno. 🙂

lili_mia
27. nov 2012

@xlucia tetanus je aj pre mňa dilema .. dieťa sa mi poškriabe na hrdzavom klinci a čo teraz? bude záchranár čakať na môj súhlas? neviem čo pichajú, či protitetanovku, či rovno nejakú liečbu .. viem, že ked už mám tetanus, tak mi protitetanovka nepomôže, ale aj tak ju pichajú preventívne, aspoň čo ja viem
a ešte malária, no zatiaľ necestujem 🙂

nae
27. nov 2012

@czechzuzanaba
----a konkretne kvuli tem dvem nocem bys uz zaockovat napriklad nedala?
Syn mal ešte potom problém po 4. hexe (dva dni nechodil 😖 kvoli bolesti...). Nedala by som (a mladšieho som ani nedala) očkovať v tak nízkom veku - keď už očkovať, tak aspoň od 6 mesiacov a neskor (vtedy je už vyvinutejšia hematoencefalická bariéra, dieťa je silnejšie, lepšie sa dajú pozorovať prípadné nežiadúce účinky, atď.) Tiež by som pátrala po nejakej alternatíve, napr. iná očkovacia látka, ak je dostupná, šetrnejšia očkovacia schéma, apod.

----Ja jsem clovek, ktery vsechno vidi strasne cernobile, ve vsem potrebuju mit jasno, udelat si nazor. Toto ockovani je moja nocni mura, protoze proste nedokazu se rozhodnout. Zitra mame jit na druhou hexu. Kdyz se mi u male projevi neco v budoucnosti, prvni co me napadne bude, ze to ma z ockovani. Ale realne, nejde to dokazat. Podle me se neda ani totiz pravdy dopatrat, ani kdyby nekdo sebevic chtel. Aj jedna, aj druha strana muze mit pravdu.

Chápem tvoje obavy....ale - je lepšia nevedomosť alebo vedomie, čo može byť príčina a možnosť túto príčinu nejako ovplyvniť? Ja som dosť fatalista, beriem život tak - čo sa má stať, stane sa... ale snažím sa aspoň z toho vykorčulovať čo najbezbolestnejšie (keď sa bavíme o svedomí)...

----Co pises o tom autismu, znamena to teda, ze u neockovanych deti se tento regresivni autizmus vubec nevyskytuje?
Na to ti neviem odpovedať, až natoľko sa v tom nevyznám. Skús si pohľadať k tomu info, naozaj momentálne neviem. Možno niekto iný poradí.

azarijka
27. nov 2012

@czechzuzanaba nooo presne takto som na zaciatku rozmyslala aj ja, nazory za ockovanie boli prilis za, nazory proti ockovaniu prilis proti.... a tak som si citala aj to aj to.... citala som si o chorobach proti ktorym sa ockuje, aka je sanca ze ich dostane ako sa potom budu liecit atd....citala som pribehy kedy nastali problemy po ockovani a tych pribehov bolo teda dost....
a to citanie mi trvalo niekolko mesiacov, raz som bola v strese z toho ze dam ockovat raz z toho ze nedam... az sa mi to cele ulezalo v hlave .... a s cistym svedomim som oznami dr. ze uz malu viac nechcem ockovat a neostala vo mne vobec pochybnost ani strach ze by som sa zle rozhodla 🙂

prevenar
27. nov 2012

@czechzuzanaba nie. narazis na to ,ze je to "povinne" nezakonne , nelegalne , protiustavne .. narazis na to ,ze to povinne vlastne nie je , lebo ved musis podpisat informovany SUHLAS pred ockovanim . tak aka je to "povinnost" ked s nou najprv musis suhlasit a prebrat rizika na seba? trochu divne nie? ..no a na zaklade toho ta idu pokutovat do stoviek eur a otravovat ti zivot 100 inymi sposobmi ^^

czechzuzanaba
27. nov 2012

@nae ale tak potom ty si myslis, ze vsechny ty choroby, co se proti nim ockuje, jsou jakoze neskodne? Nemas strach, ze se objevi znova, kdyz ted tolik lidi neockuje?

czechzuzanaba
27. nov 2012

@prevenar no toto me momentalne netrapi, protoze rozhodnuta nejsem. Ale ver mi, ze kdybych se rozhodla nezaockovat, tak me nedonuti nicim 🙂

xlucia
27. nov 2012

@lili_mia tetanus uz pre mna nie je dilema. z hrdzaveho klinca nie je tetanus, tento mytus je u nas neuveritelne udrzovany lekarmi na zastrasovanie rodicov.
tetanus vznikne len tam kde nie je pristup vzduchu a nie je mozna dezinfekcia. cize ak sa bojis tetanu, kup si ako ja dnes v lekarni peroxid vodika stoji 2e a ranu definfikuj a neprelepuj. a ostatne akoze dezinfekcne veci vyhod. ja ho mam v kabelke aj ked chodime na ihrisko. a vo flaske cistu vodu na opach rany. kolena a pod.... vsak to poznas
pri zraneni pichaju imunoglobuliny, avsak tato liecba byva malokedy ucinna, ale je to zvyk zo socializmu....
tetanovku mozes kludne odmietnut
pokial mas z niecoho strach, znamena to , ze je to pre teba nepoznane. bojime sa neznameho. nastuduj si schemu infikovania tetanom, a uvidis ze strach padne a nebudes tetanovku potrebovat

nae
27. nov 2012

@lili_mia proti malárii neexistuje očkovanie.

azarijka
27. nov 2012

@czechzuzanaba vies kolko je chorob ktore su rovnako alebo aj viac vazne (horsie, tazsie...) ako tieto "ockovacie choroby" ? len sa o nich nehovori, nestrasia s nimi lebo nemaju na ne vakciny....

czechzuzanaba
27. nov 2012

@azarijka tak potom asi stejne jako @nae , nemas strach s tech chorob. Zvazila sis pro a proti a vyslo ti neockovat.

xlucia
27. nov 2012

@czechzuzanaba jasne ze sa objavia. pokial ale dodrzujes hygienu, a mas prijem vitaminov C a bkomplexu. tieto hlavne. potom chorobu prekonas a mas dozivotnu imunitu. uz sa na osypky neumiera, pretoze mame pitnu cistu vodu, zlepsila sa hygiena. ktorej choroby sa kontkretne bojis?

hajanka
27. nov 2012

@czechzuzanaba tiez mam jasno, jednoducho latky ako hlinik, ortut, polysorbaty, rozne ATB a toxoidy, konzervanty, nervove jedy a toxiny, antigeny a virusy pomnozene na tkanivach zvierat ci humannych diploidnych bunkach a rozne ine.., nemaju co v tele par mes. babetka co robit. Ak si k tomu este pripocitam ze ucinnost je chaba a voci nakaze nechrani, tak niet o com.

azarijka
27. nov 2012

@czechzuzanaba presne tak 😉

czechzuzanaba
27. nov 2012

@azarijka ale tak to by se dalo aj jinak pochopit - nestrasi s nimi, protoze na co taky, kdyz proti nim nejsou vakciny....na co s nima strasit, kdyz nam od nich stejne nemuzou pomoct vakcinou... 🙂

czechzuzanaba
27. nov 2012

@xlucia tak napr. cerny kasel nebo rubeola.

hajanka
27. nov 2012

... a zabudla som doplnit este zaujmy farmaceutickeho priemylu (zisk) a neustale zavadzanie a klamstva lekarov (nez. ucinky predsa neexistuju - aj napriek tomu ze ich tam sam vyrobca uvadza) .... atd

alenka600
27. nov 2012

@czechzuzanaba neide len o to, do akej miery su tie choroby, proti ktorym sa ockuje neskodne, alebo skodlive (mnohymi z nich sa da tazko nakazit, resp. ak sa nakazis, tak zase niektore z nich su bezne/nie zlozito liecitelne) ide aj o to, ze nie je dokaz o ucinnosti vakcin a pomaly kazdodenne natrafis na info o tom, ze ked sa po ocko robil test, zistila sa nulova uroven protilatok. No a to v suvislosti s rozikom neziaducich ucinkov.......
pouzila som teraz zovseobecnenia ako "mnohe" a "niektore", som si toho vedoma (to odkazujem potencialnym rypalkom), ospravedlnujem sa, ale musim odpovedat len v kratkosti a viem, ze ak to niekoho bude zaujimat, najdu sa tu ludia, ktori na to ochotne odpovedia

azarijka
27. nov 2012

@czechzuzanaba mozu pomoct napr. vacsou informovanostou o tej-dakej chorobe, ci sa jej da dako predijst, ako ju rozpoznat este v pociatocnych stadiach atd.... ale z toho nemaju zisk tak to nerobia. z vakcin zisk maju tak tie reklamuju.

alenka600
27. nov 2012

@czechzuzanaba jasne, co predat nevedia, to nepropaguju. Preco je povinne ocko proti rubeole a nie je povinne ocko proti toxoplazmoze? 😉

lili_mia
27. nov 2012

@nae bola by som prisala, že som to videla, no googlim a čítam, že fakt nie je 😉 asi som to čítala v časáku, čo si neoveril informácie
@xlucia dezinfekčné gély nepoužívam, viem že je to iba placebo, dokonca ani mydlo neumýva poriadne.. riadila som sa mojou bývalou pediatričkou a tá mi práve takto núkala tetanovku .. že ani neviem ako a sa škriabnem na železe .. takže peroxid, díky

nae
27. nov 2012

@czechzuzanaba
-----ale tak potom ty si myslis, ze vsechny ty choroby, co se proti nim ockuje, jsou jakoze neskodne? Nemas strach, ze se objevi znova, kdyz ted tolik lidi neockuje?
Nie, nie sú neškodné, ale očkovací kalendár vobec nezohľadňuje epidemiologickú situáciu v našom pásme a multivakcíny sú naozaj pre imunitný systém zaberačka 😖
Tvoja malá má necelý rok, takže vás asi čaká 3. hexa. Napríklad na Slovensku sa očkujú 3 dávky hexy, v ČR 4 dávky - prečo? Jedná sa o rovnakú očkovaciu látku. Tak prečo? To sme tak odlišní?...

detská prenosná obrna, záškrt - v ČR posledných 60 a viac rokov 0 prípadov
hemofilus b - ťažko povedať, hemofilové nákazy musia mať naozaj ťažký priebeh, aby došlo ku konkrétnemu vyšetreniu a potvrdeniu, že sa jedná o tento patogén
čierny kašeľ - výborne sa šíri v zaočkovanej populácii, závažný hlavne pre kojencov do 6 mesiacov veku
detská prenosná obrna - vyskytuje sa v Afrike, Indii, v Európe nula
tetanus - pri správnom ošetrení rany minimálne riziko, kto sa bojí, existuje aj monovakcína, posledné prípady v ČR pred 10 rokmi

spalničky, zarděnky, příušnice - bežné detské choroby, dobre zvládnuteľné bežnou liečbou a so zárukou doživotnej prirodzenej imunity

Vei dobré české stránky sú vakcíny.net (proočkovacie 🙂

nae
27. nov 2012

@czechzuzanaba zabudla som na hepatitídu B - prenosná pohlavným stykom, krvou apod. Načo je pre kojenca?
Oveľa vačší význam by malo - keď už - očkovanie proti hepatitíde A.

xlucia
27. nov 2012

@czechzuzanaba cierneho kasla sa bat nemusis. pre dieta je problem ak ochorie prvych 6 mesiacov svojho zivota. avsak ak das zaockvoat, ak by sa ti aj hned po prvej vakcine vytvorila nejaka imunita, trva to niekolko mesiacov, cize aj tak bude tvoje dieta nechranene prvych sest mesiacov. ale po prvej davke su protilatke take slabe, resp. je ich tak malo, ze sa to musi este dva krat preockovat. cize ak aj presne dodrzis ockovaci kal. tak mas dieta chranene najskôr ked dovrsi rok.
z toho vyplyva ci ockujes alebo nie, prvy polrok nechrani dieta nic, iba drzanie ho od kaslajucich ludi. ale ak ockujes, si kvazi chranena na jeden kmen tzv. pertusis ale mas dieta xkrat vnimavejsie na druhy kmen dierneho kasla tzv. parapertusis.... cize mu vlastne robis medvediu sluzbu
ak neockujes, je dieta priblizne rovnako vnimave na oba kmene, cize je menej pravdepodobne, ze cierny kasel dostane

rubeola nie je tiez problem, dieta ju prekona a ma dozivotnu imunitu. ja som ju prekonala tiez ako dieta. a mam dozivotnu imunitu. je to ako kiahne. robia z toho halo, ale je to bezna detska choroba.