icon

Je očkovanie na Slovensku povinné?

yanka2828
25. jún 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či je očkovanie na Slovensku povinné? Môj priateľ mi povedal, že áno a najbližšia krajina, kde to povinné nie je je Rakúsko. Ale ja nechcem ísť rodiť do cudzej krajiny, ktorej jazyk ani nepoznám a môj priateľ je rázne proti očkovaniu. Za rady vopred ďakujem 🙂

annajakub
7. júl 2016

@maciatkolulu ale ved jasne kazda mamina nech sa rozhodne ako len chce...ja som pisala svoj nazor a aj to ako som sa ja rozhodla...mne by tiez nenatlacili do hlavy nech neockujem ked s tym nesuhlasim...
Tie ihriska to je hroza...ale zase som pisala svoj nazor coho som bola svetkom a ako vedia maminy niekedy reagovat...a tie klieste...budem rada ked sa nas oblukom vyhnu...a to je uz co povedat,ked su aktivne este aj v zime...

adsumus
7. júl 2016

@evittam odpoved si dostala,ja za to nemôžem, že si nepamätáš moju odpoved, neviem čím by to mohlo byť, suhlasím s tebou, že žiadna vakcína ti nič nezaručí, ale nesuhlasím s tým, čo ty z toho vyvodzuješ, že vakcíny su zbytočne. Nakolko ak raz decko má protilátky v krvi, či už z očkovania alebo prekonalo chorobu, tak ich tam má a tie ho chránia, ak sa dostane do kontaktu s mikrobom znova, neplatí pre tetanus, tam su ochranne protilátky len po očkovaní, po prekonaní choroby nemáš nič a môžeš to dostať znova a znova. Dokazy, že vakcíny chránia som tu dala asi tak milion, možno aj viac. ja naozaj zato nemôžem, že ty to neregistruješ a opakuješ dookola to iste.

sisaka
7. júl 2016

@maciatkolulu do určitej miery mas pravdu, nech si kazdy robí so svojim dieťaťom co chce, toto ale platí len v prípade, ak ide o neprenosnu chorobu, mne je uplne jedno, ci dáš svojmu dieťaťu inzulín, ak ma diabetes a ci mu dáš lieky ked bude trpieť atopickym ekzemom. Nie je mi ale jedno, ci tvoje dieta je zaočkované proti mumpsu alebo nie, ak sedí s mojim dieťaťom v jednej lavici.

maciatkolulu
7. júl 2016

@sisaka tak si potom uvedom, ze asi ani ty nie si preockovana napriklad na tak spominany cierny kasel a ani tvoja mama, svokra, muz a vela dospelych s ktorymi si bola v styku urcite pred prvym ockovanim, ja som to az teraz pochopila, ze sa robi velke haloooo ohladom neockovanych deti a pritom sa nikto nezameriava na nepreockovnych dospelych, ktori mozu napr.travit s tvojim dietatom pol dna v skolke, skole, druzine atd...
A ty sa pytas v skole vsetkych rodicov, ci maju zaockovane dieta? Lebo pokial viem, tak u nas je skolska dochadzka povinna a ockovane deti chodia v pohodicke s neockovanymi, vid moja 18rocna nezaockovana dcera a vsetci zijeme a aj jej spoluziaci, takze to neprehanajme 😉

sisaka
7. júl 2016

@maciatkolulu
1. Ja si nemam co uvedomovať, ja som práve ta, co to ma uvedomene az az - som preočkovana - robím v zdravotníctve, pertusis je súčasťou tetanus vakcíny, takze aj veľa dospelých je preockovanych.
2. Väčšina dospelých sa nepohybuje v detských kolektívoch, kde sa zväčša tieto choroby šíria, o tom aké su štandardy a ake očkovania musia mat učitelia a zamestnanci škôlok u nas asi tažko niečo vieš.
3. Rodičov sa nepýtam, ci majú deti zaočkované, ale na rozdiel od teba mi to jedno nie je, aj ked s tým nič nespravím . Je rozdiel mat v škole 5% deti nezaockovanych a 50%. Škola/škôlka vie, kto je/nie je zaočkovany a v prípade epidémie môže konať a tým aspoň čiastočne obmedziť šírenie nákazy.
4. My sme vsetci očkovani a tiež zijeme a vďaka nám všetkým, ktori sme zaockovani, lebo nám to zdravie dovoľuje chranime aj tých ktori s dôvodov ci bezdôvodne zaockovani nie su. O takých ako ti, ktori sa "vezu" a este sa s tým vychvaluju, ako výhody kolektívnej imunity využívajú, si myslím svoje.
5. Jediný kto preháňa je antivax, ale ako som uz v inom príspevku písala, ked boom antivaxu na Slovensku opadne mnohí pochopia.

mirkaaa80
7. júl 2016

@sisaka a ktorá vakcina proti tetanu čo sa ňou ockuju dospelí obsahuje aj pertusis? Lebo mna ockovalj Imovaxom - tetanus+ záškrt a ešte Alteana - ťa je samotny tetanus. Lekárka sa má nepýtala akú chcem vakcínu, prišla som na preockovanie tetanu a až doma z pribaloveho letaku som zistila že má reockovala aj na zaskrt.

adsumus
7. júl 2016

@mirkaaa80 boosterix, to som si dala ja.

sisaka
7. júl 2016

@mirkaaa80 žijem v zahraničí,
ADACEL výrobca Sanofi Pasteur alebo BOOSTRIX od GSK

evittam
8. júl 2016

@teada Neviem odkiaľ majú informácie nejaký "antivax" - nikoho takého nepoznám čiže ani neviem odkiaľ majú informácie. A na ostatné som tu už svoj názor napísala.

evittam
8. júl 2016

@adsumus Ja tvoje odpovede registrujem - aspoň niektoré a tiež stále píšeš dookola to isté. Nikde si mi nenapísala názov vakcíny, ktorá mi zaručí, že moje dieťa tú chorobu nedostane alebo bude mať lepší priebeh-ak áno poprosím link. Tvoje vysvetľovania dookola toho istého ma naozaj nezaujímajú. Ako som už napísala na to mám svoj názor a ty svoj. Je to tvoja pravda moja je úplne niekde inde.

evittam
8. júl 2016

@sisaka 😀 😀 😀 😀 Som sa dobre pobavila.......
Moje nezaočkované dieťa sa môže rovnako nakaziť od tvojho očkovaného a naopak - to by si mala vedieť. 😉

maciatkolulu
8. júl 2016

@sisaka davala by som si pozor co pises, lebo ked si o takych ako ja myslis svoje, tak asi vies, ze sa moja prva dcerka narodila s hydrecephalusom a po dvoch operaciach v dvoch mesiacoch ju proste nebolo mozne zaockovat, takze bacha co komu pises...
A do tretieho by som nedala napichat sedemkobinaciu a asi to nebude az taky hrdelny zlocin, kedze ma lekarka nikde nenahlasila a ani nedala nic podpisat, normalne a kludne sme sa dohodli, ze ockovanie odlozime a doockujeme neskor, co sa bude dat a postupne. V nasej statnej skolke by maleho zobrali absolutne bez problemov, ale este nepojde a co sa tyka mojich znamych, mame ockovanych aj neockovanych a nikoho posudzujem a ani neodsudzujem, v mojom okoli nie je zaockovani z dospelych nikto... preockovani su klasickou tetanovkou a najma mna fascinuje, ze ked maju byt hrozbou nezaockovane deti, mali by byt povinne preockovany aj dospeli, alebo sa mylim?

maciatkolulu
8. júl 2016

@sisaka este dopnim, ze dcerka je chvalabohu uplne ok, chodila do skolky, skoly a teraz na strednu... Maly zatial nechodi do kolektivu, takze hrozba pre zaockovane urcite nie je 😉

evittam
8. júl 2016

@maciatkolulu Vieš, ja tiež nechápem tieto "útoky" a obviňovania aké sú len neočkované deti nebezpečné a ako sa všetci neočkovaní "vezieme" na nejakej kolektívnej imunite, ktorá ani neexistuje. Ale bohužiaľ takýchto ľudí - čo vidia všetko len čierno-bielo je ešte veľa a takých, ktorí považujú slovo lekára za "sväté" a neomylné a pravdivé a my s tým nič nespravíme. Ja tiež nebudem obviňovať nikoho ak moje dieťa ochorie od očkovaného alebo neočkovaného napríklad na mumps - je to normálne a dá sa to čakať.

maciatkolulu
8. júl 2016

@evittam mumps som mala a som tu, bolo to celkom super, iba jeden horucky, opuchnuta ako skrecok, jeden den a dva tyzdne doma, s laskou na to spominam 😉

marcelatje
8. júl 2016

@maciatkolulu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

sisaka
8. júl 2016

@maciatkolulu problemy s pochopenim pisaneho textu? Skoda, ja sa nerada opakujem.

maciatkolulu
8. júl 2016

@sisaka ale adresovala si to mne....

katarinka289
8. júl 2016

Hrozba sa kazdym nezaockovanym stupnuje. Cim viac nezaockovanych tym lepsie prostredie pre sirenie.To,ze teraz este vase deti neochoreli,nemusi tak byt o 20rokov,ked bude nezaockovanych polovica

katarinka289
8. júl 2016

Tiez som sa pytala nasej pediatricky...povedala"ja som moje dieta zaockovala.Nechcela by som zaspavat s vedomim,ze ja zaockovana som a jeho vystavujem riziku"

maciatkolulu
8. júl 2016

@katarinka289 Ano, ano a ty si sa prosim ta kedy dala preockovat? Napriklad proti ciernemu kaslu?

adsumus
8. júl 2016

@maciatkolulu kukni do očkovacieho kalendára, dospelí sa majú očkovať každych 15 rokov proti záškrtu a tetanu.

maciatkolulu
8. júl 2016

@adsumus a cierny kasel je kde? 😉 a pekne si napisala sa maju a prenasleduje ich niekto, nahana, chodia predvolanky, nie, je to dobrovolne... A ako som pisala, cierny kasel je najviac rozsireny podla wiki medzi adolescentmi a dospelymi, takze ti su vacsie riziko pre male neockovane deti asi. A ako je to s tou skolskou dochadzkou v tej californii, nechodia tam neockovane deti do skol? 😀

adsumus
8. júl 2016

@maciatkolulu ak chceš zaradiť čierny kašeľ do povinneho očkovania, kontaktuj ministerstvo. aj ked chceš zmeniť povinnosť detských očkovaní, tuším už raz antivax dal petíciu, vyzbierali 800 hlasov, netreba sa vzdávať, aj ked zvyšok krajiny je s momentálnym stavom zrejme spokojný. 😉

maciatkolulu
8. júl 2016

@adsumus paci sa mi ako odbacas od temy a neodpovedas na otazky, reagovala si na moj prispevok, kde som pisala, ci je katarinka289 tiez zaockovana, ked jej pediatricka povedala, co povedala a ty mi na to napises, ze mam mrknut ockovaci kalendar pre dospelych, ok, nemam problem, ale ja som pisala o ciernom kasli a o povinnosti ockovat, ta tu nie je, ja realne nepotrebujem, aby mi stat ohladom mojho, zdravia a zivota nieco prikazoval, zakazoval a rovnako ako mojim detom, rovnako ako sa nestaram o druhych....
A ta california ma fakt zaujima, ze v state california neberu neockovane deti do skol, hmmmm, to ma naozaj veeelmi zaujima 😉

adsumus
8. júl 2016

@maciatkolulu ved ked si proti momentálne platnej legislatíve, máš niekolko možností ako sa ju pokusiť zmeniť, jeden z nich je petícia, už sa antivax pechorili párkrát, ale akosi nevyšlo, ako ti mám viac poradiť. na tu Kaliforniu som aj pozabudla, ved to si nájdeš za 3 sekundy na nete, ale tak pomôžem, ked môžem, už je v platnosti http://www.sb277.org/

maciatkolulu
8. júl 2016

@adsumus dakujem, ja nemienim menit ziadnu legislativu, nikde som to nepisala 😉 staci si precitata co som pisala a to bolo, ze teda, ci je maminka realne preockovana, ked je pani doktorka povedala, co povedala, lebo ja a ani moji blizky, znymi nie su urcite preockovani proti ciernemu kaslu a mne je uplne fuk cela legislativa, len nerozumiem preco nahanaju rodicov deti a nie aj dospelych, to je asi tak vsetko, lebo to je podla mna vazna trhlina... 😀
vdaka za link, idem ho preluskat a aspon ho budem moct poslat rodine, teda, ze deti i m do skoly realne nepojdu 😉

adsumus
8. júl 2016

@maciatkolulu čo je pre teba trhlina, v reale dobre funguje, ja som s našim očkovacím kalendárom spokojná, choroby su v uzadí, ak by sa začali vyskytovať epidemie medzi dospelými, potom by bolo treba uvažovať o zmene.

maciatkolulu
8. júl 2016

@adsumus tak super, ked to dobre funguje, tak sa nemame o com bavit, prijemny den. 😀

adsumus
8. júl 2016

@maciatkolulu aj tebe, pá.