icon

Má očkovanie v 1,5 roku vplyv na autizmus?

stefo89
24. apr 2024

Dobry den.Zajtra mame ist maleho ockovat ma 1.5roka.Len my ho moc nechceme dat zaockovat ked vsade davaju ze po ockovani sa detom prejavil autizmus atd.

Strana
z3
espeo
24. apr 2024

@gabriela2952 nie je to úplne vec každého. Je to vec spoločnosti. Očkovanie funguje len vtedy, keď je zabezpečená kolektivna imunita. T.z. zaockovanost populácie na úrovni 80-90%. Vakcíny tak, ako aj iné veci v živote majú vedľajšie účinky. Antivaxeri znižujú odolnosť voči chorobám nás všetkých. Voči chorobám, ktoré v minulosti zabíjali bežne male deti. A to kvôli tomu, že jeden prípad zo 60 tisíc mal vedľajšie účinky ( co ma mrzí a chápem takéto osobne rozhodnutie a ak by sa to stalo mne, tiez by som nedala ockovat). Ja som našťastie v spoločnosti, kde ockuju všetci, okrem brata, ktorému preplo... ináč, ja som prvého syna nedala zaočkovať na rotavirus (nebol povinny) a dostal ho a taky silný, že týždeň sme ležali na infekcnom a týždeň som mu vážila hovienka, ci skor to, co mu tieklo z ritky, či sa už začína hydratovat. Bolo to hrozne. A už to nikdy nechcem zažiť. Preto davam ockovat. Mladsi očkovanie samozrejme ma aj na rotavirus. Pravdepodobnosť, že nas zabije choroba po vymiznuti kolektívnej imunity je oveľa väčšia, ako to, že nás zabije vakcína.

hiro
24. apr 2024

@66simonka66 Ono napriklad ockovanie na osypky nie je urcene aby (tvoje) deti ak by sa nahodou nakazili tak s malou pravdepodobnostou zomreli - ale je to ochrana pre tehotne zeny aby populacia bola ockovana a nahodou ich od niekoho nechytili:
"Osýpky patria k neškodným detským chorobám. Ak by dostala osýpky žena v prvých troch mesiacoch tehotenstva, môže to spôsobiť potrat alebo vážne poškodenie plodu. "

gabriela2952
24. apr 2024

@espeo okej tak možno nie, ale ja sama mam v rodine dieta,ktoré malo vedľajšie účinky a sama píšeš, že vtedy by si nedala ani ty očkovať.

Ale vidíš ako si napísala? Ze bratovi preplo len preto ,že nechce dať zaočkovať svoje deti ? Podľa neho je to správne a podla teba nie. Už ho za to odsudzujes a to je to.

pato88
24. apr 2024

Ja neviem…niektore ockovania su na cely zivot a nejde o to, ci to chyti dieta v skolke alebo nie. Nikdy neviete, kde Vase dieta vo svete skonci a nakazi sa tam a v akom veku a zdravotnom stave. Znamemu doniesla dcerka ovcie kniahne zo skolky, on skoncil v nemocnici, museli mu transplantovat nejaky organ, ostal dozivotny invalid. Kamarat nastupil ucit na zakladku a bum do mesiaca ich mal a ledva sa vyhrabal z toho. Ja som sa nane dala ockovat pred dvoma rokmi a imunita sa mi nespravila, tak prezivam dalsie tenotenstvo v strachu, ci nahodou a celkovo, ci to raz nedostanem a dopadne to zle.

66simonka66
24. apr 2024

@hiro očkovanie nieje len kvôli ochrane tehotných žien, plod môžu poškodiť aj iné ochorenia, npr. ovčie kiahne, ktorých očkovanie nie je povinné a do kontaktu s nim môže tehotná žena prísť skôr, ako ku kontaktu s osýpkami a je kopec ďalších ochorení, pri ktorých môže byť plod poškodený.
Ja nie som ani za, ani proti očkovaniu. Každý musí zvážiť, čo je pre neho lepšia voľba, ak sa moje deti raz rozhodnú, že sa zaočkovať chcú, aj dospelé, stále bude na výnimku aj taká možnosť, momentálne som ale viac naklonená k neočkovaniu, pretože sa viac bojím nežiaducich účinkov, ako daného ochorenia.

espeo
24. apr 2024

@gabriela2952 tak vieš, tým, že nedáva ockovat dobrovolne sa rozhodol ohrozovať zdravie moje a mojich detí a nás všetkých. Lebo ničí dlhodobo budovaní kolektívnu imunitu pod heslom "už tie choroby nie sú, netreba ockovat." Ja som sa rozhodla s rizikom 1 : 60000 podstúpiť očkovanie. Ja jeho neohrozujem. Ale nepovedala by som to tak, že ho odcudzujem. Ja len píšem, že mu preplo. Kedysi to bol rozumný chlap, teraz je to bio eko antivax

andreakotesova
24. apr 2024

@espeo aj by som si tipla, koho volil... 😜

hiro
24. apr 2024

@66simonka66 No, to je jeden z dovodov preco uz neumiera co ja viem kazdy druhy plod/novorodenec... Cim viac dovodov sa eliminuje tym lepsie. Ale to je davno zabudnute a teraz prisli ine dovody ktore sa ludom zdaju dolezitejsie. Mozno to nie je na skodu. Myslim ze nase zapadne ludstvo utapkane blahobytom potrebuje trosku prefackat aby sa vratilo s cistou hlavou zase na zem rovnymi nohami.

ns994
Autor odpoveď zmazal
myrra81
25. apr 2024

@stefo89 ahoj, toto ockovanie moze/ nemusi spustit autizmus, nie je to pravidlo u kazdeho dietata, to by sme tu mali zaplavu autistov, kazdy organizmus je iny, kazdy zvlada ockovanie inak. mojej kamaratke ostal syncek po MMR vo svojom svete, to ze mu znicilo celu imunitu ani nevravim, dalej o tomto pripade nejdem pisat lebo na to nemam sil…mam kamosky ktore ockuju a ich detom nie je nic. ja som sa rozhodla svoje deti vobec neockovat, kvoli velmi zlej skusenosti v rodine, babatko prestalo dychat po obycajnej hexe. je to na tebe ako sa rozhodnes, ak mas pochybnosti ockovat, poradim ti najskor si najdi vsetko o danych chorobach ktore sa ockuju, budes mat lepsi prehlad, ako vznikaju, ake maju priznaky, priebeh, ako sa liecia, precitaj si pribalovy letak kazdej vakciny ktoru sa rozhodnes ockovat, porad sa s doktorku a hlavne sa pytaj napr. na ucinnost/ ochranu/ protilatky a na vsetky neziaduce ucinky. ziadne ockovanie nie je 100% preto je aj mnozstvo pripadov ockovanych ktori sa nakazili aj napriek ockovaniu (napr. osypky) ako vieme aj lieky maju neziaduce uckinky ale tie sa po nich daju vysadit, kdezto s neziaducim ucinkom po ockovani nespravis nic. ak sa rozhodnes ockovat maj dietatko uplne zdrave, prajem ti spravne rozhodnutie, ako pisem najhorsi je strach z nevedomosti, preto treba vsetko zvazit, nemozes ockovat ak mas strach z neziaducich ucinkov a tak isto nemozes neockovat ak mas strach z chorob proti ktorym sa ockuje.

mima1608
25. apr 2024

@gabriela2952 myslím to úplne vážne. Moja krstná je učiteľka, u nich v škôlke sa napríklad minulý rok vyskytli osýpky, kvôli takýmto "woke" mamám, ktoré všetko vedia lepšie ako doktori a nedávajú očkovať svoje deti. Jedna vec je, ak dieťa nemôže byť očkované (moja najmladšia sestra nie je, lebo po prvej dávke mala reakciu) a iná vec je, keď proste nedám, lebo medveď. A potom to ohrozuje nie len deti, ktoré očkované sú (lebo aj po očkovaní tu chorobu dostať môžu, očkovanie nie je 100%), ale hlavne deti, ktoré očkované byť nemôžu.

Strana
z3