Môžem odložiť MMR očkovanie?
Dobrý deň, dcéra bude mať 18mesiacov, iba teraz začína chodiť a odkladám od 15mes MMR očkovanie. Môžem ho ešte odložiť alebo treba najneskôr do 18m stihnúť? Bojím sa, aby ju to nejak nespomalilo alebo "nezastavilo" v napredovaní. Čo myslíte? Nemáte nejaké zlé skúsenosti? Dosť sa toho bojim
@spilicek To vies proti zenskej intuicii ani veda nic nezmoze. Dufam ze ked dieta ochorie aj vtedy sa zeny spoliehaju na intuiciu a nebezia za lekarom.
K autorke moje dieta a deti mojich znamych maju MMR vakcinu tu v Irsku sa dava v 12 mesiacoch a ziadne problemy nemaju. Moja naj kamaratka ma jedneho autistu a jedneho chlapca normalneho a ani jedneho to neovplyvnilo. Autisa je po otcovi ( ten to ma tiez) a priznaky uz mal pred vakcinou. A druhy chlapec krasne napreduje a nema ziadne autisticke znaky. Inak co sa tyka autistu s nim mala neskutocne narocny porod. Ale ze katastrofalny a to mohlo zapricinit s casti jeho diagnozu. Co sa tyka vakcin moze mat dieta na niektoru latku vo vakcine alergiu a to by som v tom pripade zvazila a prekonzultovala s lekarom. Hlavne ked na prvu povinnu dieta zareaguje prilis silno. Taktiez by som nesla na vakcinaciu s chorym dietatom. Dieta musi byt zdrave pri kazdej vakcinacii.
dokedy len chces a nemusis dat vobec. moja dcera mmr nema vobec a ma 12 rokov. za to ma 2 spoluziakov v skole, jednemu sa po mmr spustil diabetes a druhemu epi zachvaty. a hej, maju to potvrdene ako NU po vakcine a ziadne dalsie ockovania nemaju. taketo dristy, ze doverovat lekarom, lebo oni najlepsie vedia. samozrejme, pediater urcite ma nadprirodzene schopnosti a vestecku gulu a vie, ako a ci detsky organizmus zareaguje na niektoru zlozku vakciny. a pediater potom bude pichat do konca zivota cudziemu decku inzulin alebo s nim riesit epi stavy.
dcerina pediatricka je lekarka so 40 rocnou praxou, ktora sa tiez bila do prs za ockovanie, az kym si nezaockovala vlastneho vnuka a ten skoncil na urgente cely modry so zastavou dychania. odvtedy ma pred akymkolvek ockovanim velky respekt a rozhodnutie nechava na rodicov.
@meredith83 ano, aj v pripade choroby sa spolieham na intuiciu a ver ci nie, deti chore nebyvaju, ak sa vyskytnu bezne virusy, vzdy to riesime alternativne. A ak ty svojej intuicii nedoverujes, to je len tvoj problem 🤷♀️ da sa na tom pracovat, ale to by si musela chciet 😉
Ak to tak cítiš, pokojne aj neockuj. Mladší nie je očkovany vôbec a ľutujem,že staršieho som dala očkovať. Držím palce!
@lindusss2016 Nie dakujem ja ked je mala chora navstivim lekara. Vonne sviecky nezapalujem ani voodoo nerobim. Ale moja chora este zatial bola len raz a to vyriesil lekar.
@meredith83 vonne sviecky nepouzivam ani ja, su plne karcinogenov a inych syntetickych latok, s woo - doo ziadne skusenosti nemam 🙂 miesto toho sa snazim detom davat vela vitaminov v prirodzenej forme, varim im bylinkove caje s medom a difuzujem. Intuicia mi totizto hovori, ze je to rozhodne lepsie, nez pri kazdom sopliku naordinovat detom nasivin, pamycon, fenistil a ako bonus triffed - legalna droga pre deti 😳 do toho kazde 4 hodiny striedat paralen s nurofenom a toto opakovat pri kazdej chorobke 👌 podla rad nasich vsemohucich pediatrov 👌 cest vynimkam
@lindusss2016 a ešte doplním, ze v dospelosti brat lieky na regeneráciu pečne ako ja :-/. Zväčšená slezina, poškodená pečeň a to nepijem, nefetujem ale tiež mám takú matku, že od narodenia do mňa pchala všetko čo jej prišlo pod ruky, ona skončila ako závislá bohužiaľ.
@spilicek prečítaj si príbalový leták vakcín a keď sa niečo z toho tvojmu dieťaťu vyskytne, tak povedz že to nebolo z toho 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ Keď budem mat silnú reakciu na nejaký liek, už mi ho nikdy nikto nepodá, keď budem mat reakciu na ockovanie, tak to určite nie je z toho.
@83lenka83 uf to mi je luto, ale ano, suhlasim, prave preto sa liecivam vyhybame cela rodina, ako sa len da. Lebo problemy s pecenou nie su vobec vysadou alkoholikov, presne ako pises 🤷♀️
@lucia147852
Samozrejme, že keď bude mať moje dieťa okamžite po očkovaní opuchnuté miesto vpichu alebo horúčku, tak to budem pripisovať vakcíne, pretože ide podľa príbalového letáku o veľmi časté vedľajšie účinky. Ale nebude to pre mňa dôvod nepodať mu ďalšiu dávku. Ak sa uňho vyskytnú závažnejšie problémy uvádzané ako omnoho zriedkavejšie vedľajšie účinky, tak bude stáť za zváženie ďalšiu dávku mu nepodávať, pretože môže mať individuálne zlé predpoklady na jej znášanie.
Ide o to, že keď sa autorka témy bez akýchkoľvek predchádzanúcich vedomostí o alergii jej dieťaťa na danú vakcínu pýta na skúsenosti iných matiek na fóre, tak jej samozrejme odpíšu hlavne tie s výnimočne negatívnymi skúsenosťami, ktoré síce môžu (alebo nemusia) byť skutočne spôsobené vakcínou, ale v každom prípade sú presne tak zriedkavé ako uvádza príbalový leták. Z čítania tejto diskusie to pôsobí, ako keby sa 80% detí po podaní vrátilo vo vývine o 2 mesiace dozadu a každé dvadsiate dostane rakovinu, hoci to prvé sa v skutočnosti stane v 1 z 10000 prípadov a to druhé je úplný nezmysel.
@83lenka83 No to samozrejme mohlo byť z očkovania - v príbalovom letáku k MMR vakcíne sa uvádza ako častý vedľajší účinok s pravdepodobnosťou medzi 1/10 a 1/100 nasledovné: "Vyrážka (vrátane vyrážky podobnej osýpkam)."
Je to dôvod nepodať dieťaťu druhú dávku? Možno, podľa závažnosti a na odporúčanie lekára.
Je dôvod, aby sa na základe vašej skúsenosti niekto iný bez predchádzajúcich kontraindikácii obával očkovania? V žiadnom prípade, pretože táto reakcia je dobre zdokumentovaná a známa a jej výskyt v závažných podobách (asi aj takej, akú malo vaše dieťa) je zriedkavý. Pritom netreba zabúdať na to najdôležitejšie: Očkovanie MMR vakcínou dieťa chráni pred osýpkami, mumpsom a ružienkou, ktorých prejavy sú s veľkou pravdepodobnosťou omnoho závažnejšie ako obvyklé vedľajšie účinky očkovania.
@matkahelka Pediater nepotrebuje vešteckú guľu, pretože vie, ako a ako často detský organizmus zareaguje na každú zložku vakcíny. A keď sa pri 10 tisíc zaočkovaných deťoch naozaj vyskytnú niektoré, ktoré potrebujú ísť na pohotovosť, nemalo by ho to ani prekvapiť. To nič nemení na tom, že očkovanie je bezpečnejšie ako bežná jazda autom. A pri všetkom diskutovaní o rizikách tiež netreba zabúdať na to malé bezvýznamné plus, že očkovanie spravidla poskytuje imunitu voči potenciálne smreľným infekčným chorobám 🙂
Očkovanie nespôsobí ochorenie len ho môže vyvolať a keď ho nevyvola očkovanie tak ho vyvolá v budúcnosti stres alebo iný faktor..
@spilicek nečítate pozorne, syn to dostal po tretej dávke hexa vakcíny a to prvé dve nemal tiež bez reakcie. Mmr očkovanie nie je proti smrteľným chorobám. Mala som osypky v dvoch rokoch no napriek tomu ma ockovali v troch rokoch na osypky. Mam to zaznamenané v karte 😀. Manžel mal mumps a deti máme. Chápem, že ide o nejakú kolektívnu imunitu no v tomto som sebec, mne ide hlavne o zdravie a bezpečnosť môjho dieťaťa nie o ostatných.
@83lenka83 Máte pravdu, nečítal som pozorne 🙂 Ale samozrejme v príbalovom letáku k hexavakcíne sa takéto vedľajšie účinky spomínajú tiež - "opuch väčší ako 5 cm alebo tvrdá zdurenina v mieste podania injekcie".
To, že ste vy a manžel prekonali osýpky a mumps nehovorí v neprospech očkovania. Rovnako ako som písal predtým - individuálny príbeh má malú váhu. To, že vy ste mali ľahký priebeh a žiadne trvalé následky nemení nič na tom, že pri veľkej časti infekcii to tak nie je. A cesta ako sa proti nim chrániť je práve očkovanie.
@spilicek snazis sa aplikovat vedu a fakty medzi stado anti vaxxou ktory su samozrejme studovanejsi ako vsetci vedci na svete. Subjektivne pocity a individualne pribehy su dolezitejsie ako vsetko ostatne. To ze aj antibiotika alebo hociake lieky moze sposobit u urcitych ludi alergicke reakcie az smrt je fakt ale fakt je ze vacsine ludi to nesposobi ziadne komplikacie nie je dolezite pre nich. Ale ja to chapem vela ludi obvinuje vakciny za trebars autizmus. Je to jednoduchsie ako priznat ze genetika pravdepodobne zohrala najvacsiu rolu.
@83lenka83 to je pekne ze tebe ani muzovi sa nic nestalo. Ale ked je jedinec so slabou imunitou alebo babatko ktore este nebolo ockovane moze to sposobit velmi vazne komplikacie. Tak isto pri tehotnych zenach. Toto su najrizikovejsie skupiny.
@83lenka83 Kolektívnu imunitu som ani nespomínal práve preto, aby moje argumenty fungovali aj na sebcov 🙂 Očkovanie sa totiž oplatí aj na individuálnej úrovni.
Ale keď už ste ten sebec ale pritom kolektívnej imunite rozumiete, tak aspoň neodhovárajte iných ľudí od očkovania, pretože práve ich kolektívnu imunitu potrebujete 🙂
@meredith83 Ďakujem za podporu. Ja si myslím, že má zmysel diskutovať aj na fóre plnom antivaxerov, aby to tu nevyzeralo ako prvá strana tejto diskusie, že ľudia, ktorí vedia, že očkovanie je prospešné a potrebné takmer neexistujú.
@spilicek Ono to pri tejto skupine ludi je nasledujuci problem... Su proti vakcinacii a ohradzaju sa ze vedia co je pre nich a ich deti najlepsie a chcu aby im nic nebolo tlacene a prikazovane . Ale na kazdom prispevku kde sa niekto opyta na vakcinaciu tlacia svoje nazory a fakty ktore su bud subjektivne alebo absolutne nepodlozene vedeckymi faktami. A presadzovanie ich pravdy je vacsinou agresivne. Nastasie su v mensine. Osobne som za slobodnu volu pri vakcinacii. Kde zijem tam nie je vakcinacia povinna ale vacsina ludi svoje deti plne vakcinuje.
My sme mali ist MMR ale mala bola prechladnuta a sopliky... som bola pripravena na "diskusiu" s dr.ale uplne v pohode. Dala som ju zaockovat o mesiac neskor a bolo. Ziasna zmenana nej nie je badat. Mam praveze pocit ze ovela viac vymysla 😁
K reakciam, neviem, moja chvalabohu nemala ani po jedinom ockovani vobec nic. Moze byt ze niektore babatka mozu mat reakcie na niektore zlozky vakcin... ked je reakcia 1x bola by som pozorna a ziadala vysvetlenia plus zlozenia vakcin... ja sa napr.nemozem ockovat proti kliestom lebo nejaka zlozka vakciny mi vadi.
Neda mi si ale neporovnat ockovanie s terajsim ockovanim proti kovidu... u deti ked daco, tak jasne, za vsetko moze iba a iba vakcina. Pri kovide teraz neeee, vakcina je bezpecna a neexistuje ze nejaka reakcia je z kovidu.
Pozor, nechcem tymto tu vyvolat ziadnu burlivu diskusiu na temu kovid... len davam do porovnania rozne pohlady a pristupy v podstate na to iste.
@tayla FB a su to rovnaky ludia. Hlavne teraz na ockovanie na Covid.. Aj ked sa ich niektor nepyta na nazor je to hrozne niektore tie odpovede na prispevky. Uplne nerelevantne k teme. A naozaj to vidim u antivaxx viac.
Verím tomu, že vo všeobecnosti je očkovanie prospešné. Má to mnoho výhod i ako kolektívna imunita a pre každého človeka zvášť.
Na druhej strane si myslím, že očkovanie nie je pre každého.
Píšem ako mama dvoch dievčatiek, jedno dievčatko má autizmus. Nie, nemyslím si, že moja dcérka má autizmus z očkovania. Myslím si však, že pri tomto ochorení by mal mať rodič ozaj na výber, resp. možnosť (bez sankcií) neočkovať. Autizmus je klasifikovaný ako neurobiologická vývinová porucha. V skupine rodičov týchto detičiek sa pohybujem (aktívne) pomerne dlho. Mnoho rodičov, ktorých deti majú túto dg zaevidovali po očkovaní MMR alebo i preočkovaní Hexa v 6 rokoch, pomerne silný regres. Niektoré to už "nerozchodili", ani po rokoch práce sa nevrátili na úroveň pred očkovaním. O tom koľko námahy stojí "vypiplať" dieťatko s takouto dg, ani nepíšem. Kto nezažije nepochopí.
Nerozumiem v tejto súvislosti 2 veciam:
1. Kto určuje, ktoré dg sú vyňaté z povinného očkovania a prečo tam napríklad spadá epilepsia, ale autizmus nie?
2. Prečo tak rozporovaná MMR vakcína nie je podávaná deťom až okolo 3 roka života, kedy je už vidieť takmer všetky nezrovnalosti vo vývine detí? Tak by niektorí rodičia nemohli "hádzať" napr. autizmus na MMR vakcínu. Tiež v 15-18mesiacoch dieťaťa sa zväčša začínajú ukazovať prvé výrazné príznaky tejto poruchy. Stále sa však nedá spoľahlivo diagnostikovať.
@spilicek
@marianarem dobry mozem sa opytat vase dietatko bolo zdravo narodené?