Musí byť dieťa zaočkované, aby ho zobrali do škôlky v Amerike?

veroni87
17. máj 2013

Chcem sa spýtať nejakých tam žijúcich mamičiek, či je podmienené zobratie dieťaťa do škôlky iba ak je zaočkované alebo ich to nezaujíma. Váhame nad očkovaním MMR a plánujeme tam dať malého potom do škôlky. Ďakujem za rady.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prego81
17. máj 2013

@veroni87 Nemam skusenost so skolkou ale s jaslami, a v state TN musi mat vsetky povinne ockovania. Treba si to zistit v konkretnom state kde planujete dieta dat. Mozno aj v konkretnej skolke. Je mozne ze aj skolka bude mat urcite pravidla navyse...
najdi si vladne stranky konkretneho statu: department of health, a pod. alebo sa informuj u lekara, kde sa v tvojom state da zistit tato informacia. Mozno aj tento link:

http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/laws/state-...

kukujka
17. máj 2013

@veroni87 v ziadnom zakone to nieje udane tak kvoli neockovaniu ta nemozu odmietnut,ale mozu si najst iny dovod napr.plny stav a vyhovorit sa na to.zalezi od skolky.ja som sa u nas pytala v skolkach a vsade sa len zasmiali ze preco by nemalo byt zobrane neockovane dieta,ze to nije ich vec ze je to vec rodicov ako sa rozhodnu.tak pevne verim ze tento nazor im zostane aj nabuduci ok ked budem chciet dat malu do skolky
a ohladom talciva tak mi v skolkach povedali ze im staci veta-dieta je sposobile do kolektvu a nema ziadne infekcne choroby ze tie dalsie veci ze ci ma ci nemam ockovania ich nazujima

prevenar
18. máj 2013

z hladiska ustavy je ockovanie v USA dobrovolne a nemoze byt dane ako podmienka na prijatie dietata do skolky ..ale tak ako u nas koho uz len zaujima ustava a nejake zakony ? 😀 ..no .. NIKOHO predsa 😀

takze najlepsia cesta je dopredu si najst skolku kt. nebude robit problemy ^^

drzim palce.

pumpkin77
18. máj 2013

Sestra mi vravela, ze v state PA, kde zine, ockovania vyzadovali :((

pumpkin77
18. máj 2013

Sestra mi vravela, ze v state PA, kde byva, ockovania vyzadovali :((

stanislavao
18. máj 2013

@veroni87 to zalezi od skolky. treba sa opytat priamo v tej skolke, kam chcete dieta umiestnit.

veroni87
autor
19. máj 2013

@alenah31 super, takže ich to nezaujímalo, ďakujem za obšírnu odpoveď aj ohľadom iných papierovačiek.
@prego81 tiež ma už napadlo, že to môže byť v každom štáte inak, mňa zaujíma konkrétne Arizona. Ďakujem za link posnorím trochu.
@kukujka no veď nemusí to byť v zákone, ale ako to funguje bežne ma skôr zaujímalo, či to vyžadujú alebo nie, ale ako vidím asi sa to teda líši od štátu k štátu.
@prevenar dobrovoľné, no tak to je asi lepšie ako u nás, len ak to budú škôlky aj tak vyžadovať..asi to musím pozisťovať konkrétnejšie. ďakujem za rady.

veroni87
autor
19. máj 2013

@pumpkin77 tak dúfam, že narazíme na nejakú kde to vyžadovať nebudú, resp. im to bude jedno či dáme alebo nedáme očkovať.
@stanislavao to ešte nevieme takto dopredu, ale jasné že si to budem zisťovať.

pectore
26. máj 2013

V USA by som si davala pozor na legislativu...jak maju osetrene taketo veci..pretoze odmietnutie preventivneho kroku moze kludne znamenat ze si potom v pripade nakazenia budes musiet hradit veskeru liecbu co sa moze vysplhat do strasnych cisel.... treba si aj toto skontrolovat...

digysa
28. máj 2013

@veroni87 Zijem v USA a vsetci ti odpovedali zle....V prvom rade STATNE skolky v USA neexistuju.......... 🙂 🙂 🙂

Ak davas dieta do skolky, tak bude urcite sukromna a vacsinou vsetky tieto skolky vyzaduju "immunization records" pred tym, ako nastupi dieta do skolky......Ak tento doklad mat nebudes, tak dieta do skolky nesmie vstupit.

Co sa tyka hradenia si liecby po nakazeni, ako pisala @pectore tak si priprav plnu kapsu "bubakov".........zdravotne sluzby su tu na spickovej urovni.......ale za ne aj spickovo zaplatis 🙂

veroni87
autor
28. máj 2013

@digysa vďaka za ozrejmenie. Že to vyžadujú teda takmer všetky tie škôlky nie je moc povzbudivé, ak by sme mu teda tu nedali MMR očkovanie tak je teda možné žeby ho tam nikde nezobrali ? Ten papier potvrdzuje nejaký pediater tam, či si ho musím doniesť od nášho doktora ? Jaaj no neviem, máme tam ísť len na ohraničenú dobu aj keď relatívne dlhú (služobka) a myslím, že malému by tam škôlka rozhodne prospela a nechcem ho o ňu pripraviť, ale očkovať len preto aby ho tam vzali sa mi tiež nepáči. Zdravotné poistenie by hradila firma, aj keď tento prípad by to asi nezhŕňalo sa obávam 😒

luciask
28. máj 2013

@veroni87 neviem, ci budes pracujuca aj ty, alebo len manzel, ale skolky/jasle/daycare su tu dost drahe- zalezi od toho, kolko casu v nich dieta stravi- ci kazdy den, ci polden, ci cely den. Ak nebudes pracovat skor sa ti asi oplati najst nejaku mom group, kde sa moze tvoje dieta stretavat s inymi detmi ako aj ty s inymi mamickami(teda ak nebudes pracovat).

warholette
28. máj 2013

@veroni87 nasla si nejake linky? tu je vseobecny o ockovani v state arizona http://www.nvic.org/Vaccine-Laws/state-vaccine-...
a tu je link na http://www.azdhs.gov/phs/immun/pdf/childcareexe... na oficialny dokument ktory musis vyplnit 🙂

veroni87
autor
28. máj 2013

@luciask škôlku tiež hradí firma, takže to by bolo ok, len aby ho tam vzali 🙂
@warholette ešte nenašla, ďakujem moc za tieto, prečítam si a tiež ten dokument super, si zlatá 🙂

tova
29. máj 2013

moje deti ockovane nie su, navstevuju 2 skolku a problem s tym nebol. Skolky su len sukromne ale co poznam znamych ktore nemaju ockovane deti tak tiez nemali problem. Podla zakona vsetky statne skoly v usa musia uznat vynimku neockovania koli nabozenstvu, ani netreba uviest o ake nabozenstvo ide. vsetky staty akceptuju dovod neockovania koli nabozenstvu a koli zdravotnemu stavu, niektore aj koli tomu ze jednoducho rodicia to nechcu. Tiez niektore staty maju original formular ktory sa musi vyplnit. V nasom state si mozeme rucne podla seba napisat jednoduchou vetou ze dieta neni zaockovane pretoze je to v rozpore s mojim nabozenstvom. A vobec sa toho netreba bat ze ked dieta ochorie na Mums na ktory nebolo zaockovane si bude musiet hradit liecbu samo. Aj ockovane deti mozu ochoriet na choroby proti ktorym su zaockovane. Pozeram ze mas este maleho syna, do 3r. existuju programy kde su s detmi rodicia, music class, gymnastika atd. to sa berie len ako aktivita tam ziadne ockovanie netreba. V tychto centrach potom aj ponukaju od 3r-5r. program bez rodicov vola sa to napriklad school skills, je to ako skolka 2-3 hod denne ale par dni tyzdene a to sa berie tiez len ako aktivita, tam netreba ockovania, deti sa tam ucia vsetko tak ako v skolke len nie su evidovany ako skolka.

tova
29. máj 2013
sarlotta77
29. máj 2013

@veroni87 moja sestra zije v USA, ma dve deti.. jedna ma 17 rokov a druha 3..minule tu mladsiu rano nezobrali do skolky kym jej nedaju ockovanie proti chripke..za kt. sa samozrejme muselo aj platit..starsia dcera to iste, ked treba ockovat tak to musi aj doniest na papieri ze bola inak ju nezoberu do skoly..

tova
30. máj 2013

@sarlotta77 vie sestra o vynimkach ktore musi vypisat alebo alebo im dat podpisany papier preco neockuje? ja ani moje deti nikdy sme neboli ockovane proti chripke. Poznam dalsich par neockovanych deti az po 8rocnik a ani jedno nemalo problem v skole ze nie su ockovane ked im rodicia vypisali ten papier

digysa
30. máj 2013

@sarlotta77 Co sa chripky.... Chripka u nas nie je povinna. Nikdy som deti proti chripke nemala zaockovane...a nikdy odomna nevyzadovali ziadny doklad.

monika15
30. máj 2013

@veroni87

no takto baby... reci typu sesternica povedala bratranec urobil VYNECHAJ TE>>>>>>

moja rada je ze pocuvaj matky co su tam REALNE a riesia take problemy....
pokial das dieta do nejakej Home day care tak im bude ukradnute ockovanie ale ked das inde tak asi ti to bude treba...
a ked nemas tak len skoc za lekarom a ti zaockuju pokial si proti tak to musis riesit so skolkou ze co a ako....

unas vedla v kanade veru bez ockovania nezoberu...
musis dat dieta do home daycare ku niekomu doma.

@sarlotta77 ockovanie proti chripke neni povinne pokial nerobis v Healtcare, ale ani tam neni povinne jedine ze ked pride chripkova sezona tak nemozes do prace 🙂))) aj stym uz mame skusenosti 🙂)))

sarlotta77
30. máj 2013

@monika15 no sestre rano nezobrali malu do skolky za to ockovanie proti chripke, bolo vtedy chripkove obdobie..tak musela ju dat, to bolo vlastne take ze jej nieco strekli do nosa..nie ako u nas ze pichaju..a az po tom jej ju opat zobrali do skolky..

sarlotta77
30. máj 2013

@tova ty zijes tiez v USA?

monika15
30. máj 2013

@sarlotta77 striekat do nosa tak to som nepocula vobec....

tova
30. máj 2013
sylviabab
20. júl 2013

Bab,mam 5 a 3 ročne dcéry.Mozno sa budeme čoskoro sťahovať do USA.Akomto funguje s deťmi tam,keď najme ťa už skoro 6rocna by potrebovala nastúpiť o rok do školy?Nevedia pochopiteľne anglicky.Existuju medzinárodné školy,alebo najskor musí prejsť nejakou jazykovou prípravou pred nástupom do školy?
A za tie súkromne škôlky sa koľko cca platí?

mariuskaa
1. aug 2013

@veroni87 ahoj Veronika,
NEMUSI byt zaockovane.
Su mensie problemy, lebo hovoria ze je to povinne. Vacsina statnych a sukromnych skoliek to ma povinne , ale su vynimiky.
Ja som napisala nabozensku vynimku (skor je to filozoficka, ale oni beriu "religious excemption") a napisala som im to, podpisala, a v pohode, lebo zo zakona, oni musia zobrat tuto nabozensku vynimku... musia zobrat deti do skolky zo zakona s tymto. TO je len formalita. Tu mas priklad.
Moja mala len 3 riadky.. v pohode.. Len kazdy rok davam novu.
http://vaxtruth.org/2012/07/example-religious-e...

habibi78
1. aug 2013
mariuskaa
1. aug 2013

@pumpkin77
@veroni78 áno.
Vyžadujú všade.
Ale takto to ide:
Nájdite si škôlku. Prihlás sa oni ti dajú papiere na vyplnenie doma.
Do ešte do do škôlky so sekǒvou knižku.
A čas im to.je tam jedna strana na vyplnenie nazývaná vaccine records (niekedy musíš aj od doktora potvrdiť)
Ale to nevyplnam ale pricviknem k tej stránke moju vaccine examption.
V škôlke buď majú nejaký koment alebo žiadny. Lebo musia to zo raz zo zákona
(Je to v ústave že každý má právo na slobodne praktizovanie akejkoľvek viery).
Ani sa nemôžu pýtať otázky.
Ak by mali napríklad školská sestra zdravotná tak vtedy treba povedať že všetky otázky písomne chceš a to už vtedy je pokoj!
A môžeš mat výnimky: 1. Náboženska 2. Filozofická 3. Medicinska.
Ale náboženské všade musia zobrať.
Treba byt sebavedome!!!

mariuskaa
1. aug 2013

Presne ako to vysvetlila @tova presne.

@sarlotta77 absolútne nemusíš ísť na očakávanie proti chrípke. V žiadnom prípade.
Ti čo ockuju nech idu a všetci ostatní donesu (znovu ak potrebuju) ďalšiu religious examption s čerstvých dátumom s hneď je povolený vstup.
Môj maly bol vskcinovany na 4 choroby a aj to lutujem. A v živote nemal žiadnu proti chrípke.
A je chorý tak raz za rok. Minulú zimu ani raz!!!!! Ostatne deti každé dva týždne choré doma. Deti stale soplave Vynechavaju prácu rodičia. My nič. Nechcem to zakriknut.
Maly nebo na nič alergicky, každý druhý Spoluziak je.