icon

Nesúhlas s povinným očkovaním

pd900bo
12. feb 2008

Viem ze uz su tu nejake temy na ockovanie ale ide mi presne o opacnu vec. Mate nejake skusenosti s odmietnutim povinneho ockovania deti? Rodicia uz totizto zacinaju byt viac informovani aj o rizikax ockovania malyx deticiek, avsak ockovanie je povinne takze vlastne ani nemame na vyber. Cize ked je clovek- rodic presvedceny ze nexce dat svoje dieta ockovat porusuje zakon.

jarka72
23. mar 2011

@ivv ja som odmietla dcérku očkovať touto vakcínou v decembri 2009, myslím, že riziká z tejto vakcíny sú väčšie ako ich prospech. Ja som v mladosti prekonala osýpky aj mums, nie sú to choroby z ktorých sa umiera. Nežiadúce účinky po podaní tejto vakcíny - zopár nocí som čítala všetko o tejto problematike - ma presvedčili, že svoje dieťa nedám zaočkovať a veľmi ľutujem, že som tieto informácie nemala skôr. Mali sme komplikácie po TBC - hnisavá rana na ramene, hnis jej niekoľko ráz vytláčali a trvalo to pár týždňov.
Lekárke som povedala, že očkovať nedám, podpísala som svoj nesúhlas v karte, ona to akceptovala, no musela to nahlásiť a tak mi práve prišlo predvolanie Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach, idem v utorok a som zvedavá ako to dopadne.
Čo sa týka toho, že nezaočkované deti neberú do škôlky som sa dočítala, že to nie je nikde v zákone. Našu malú sme do škôlky zapísali, pri zápise mi lekárka napísala do potvrdenia pre škôlku, že nie je zaočkovaná touto vakcínou, v škôlke mi zatiaľ nič nepovedali, no nastupuje až v septembri, tak uvidíme.

ivv
23. mar 2011

@jarka72 takze aj nas toto caka 😅 . inak prave som pozerala na tejto stranke vsetko o ochoreniach proti ktorym je namiereny priorix - http://www.vaccineinformation.org/measles/ (iny lepsi zdroj som nenasla, tak sa ospravedlnujem za pouzitie vakcinacnej stranky.. ) a tu popisovane choroby nie su takym strasiakom akym sa robia u nas.. 😠 . tiez som mala osypky a mumps dokonca dva krat, segra mala navyse aj ruzienku.. a tu sme 😉
daj potom vediet, ako ste dopadli na tej komisii..
drzim palce!

jarka72
23. mar 2011

@ivv práve si všeličo študujem, aby so mala argumenty, tak uvidím. Ale po tom všetkom čo som čítala, som na 100% presvedčená, že svoju dcérku nedám očkovať, radšej zaplatím pokutu. Potom sa ozvem ako sme dopadli.

jolinka
23. mar 2011

ivv
co sa tyka odmietnutia ockovania a potvrdenia do skolky, zavisi od lekarky aj od skolky. Oficialne skolku nemusi zaujimat ockovanie, vacsinou je na prihlaske nieco v tom zmysle, ze dieta je zdrave a moze navstevovat kolektiv. Ale pocula som ze niektore hyperaktivne skolky 😠 pozaduju aj potvrdenie ze dieta absolvovalo vsetky povinne ockovania.
Takisto lekar nema co informovat skolku ze tvoje dieta nema nejake ockovania, ale tiez sa najdu nejaky hyperaktivni 😠 co to do prihlasky dopisu.
My sme mali stastie, skolka to nepozadovala a lekarka nedopisala. dokonca som dostala od lekarky potvrdenie do skolky v ten isty den ako som odmietla ockovanie... 😉

ivv
23. mar 2011

@jolinka hm, takze je to pripad od pripadu.. no nic.. budeme sa spoliehat, ze mame taku dokinu ako vy 😉

tean
23. mar 2011

SUKL vydal asi nove tlacivo na hlasenie neziaducich ucinkov.
Zrejme to mame vnimat ako otvorenost tymto hlaseniam.
Najhorsie je, ze pediatri nemaju zaujem to hlasit.
http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page...

doplnujuce info
http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/hlaseni...

a dalsie
http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/hlaseni...

petot
23. mar 2011

@bufina Jáj, to je tá česká špecialita, 4 dávky Infanrixu. V SR sa očkujú "len" 3 dávky. Aspoň vidíš, aké je to očkovanie "vedecké". V USA sa učkuje v 2, 3 a 4 mesiaci ak sa nemýlim. Všade ináč, a všade vynikajúco 🙄

mipolka
23. mar 2011

@petal Skus si zistit, ake su povinne ockovania v inych EU krajinach...a zistis, ze ich je ovela menej ako u nas... Ja tiez zacinam studovat o ockovaniach a uz teraz som rozhodnuta ze odmietnem TBC, ktore aj tak planuju od bud.roka zrusit...aj ked sa trosku bojim, ci to ustriehnem v porodnici....a tiez ockovanie proti pneumokokom.... Nepaci sa mi, ze o vedlajsich ucinkoch lekari u nas poriadne neinformuju, ako keby ani ziadne neboli...... a samozrejme ze su za tym farmaceuticke spolocnosti, ktore im financuju ucast na kongresoch....

manof
23. mar 2011

@halienka
Obšírnejšie o HepA a očkovaní proti HepA tu:
http://www.slobodavockovani.sk/news/nakazliva-z...

manof
23. mar 2011

@motylikova
za minulý rok to podľa ÚVZ SR bolo nejaké trojciferné číslo (tzn. stovky) odmietnutí očkovania (už neviem presne) z toho údajne 19 ľuďom dali pokutu.

manof
23. mar 2011

@tean
Aký tam vidíš rozdiel oproti tlačivu na hlásenie NÚ očkovania, ktoré je uvedené v prílohe č. 4 Vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z.z. (viď napr. tu: http://www.slobodavockovani.sk/news/zakony-vyhl... )
?

manof
23. mar 2011

@jolinka
@ivv

Lekár práveže má napísať do potvrdenia pre škôlku čosi o povinnom očkovaní (ale nepíše sa čo konkrétne by to malo byť), viď Zákon č. 355/2007 Z.z. § 24 ods. 6 a 7:

(6) V predškolskom zariadení môže byť umiestnené len dieťa, ktoré
a) je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve,
b) neprejavuje príznaky prenosného ochorenia,
c) nemá nariadené karanténne opatrenie.

(7) Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní, vydá rodičovi, poručníkovi, opatrovníkovi, fyzickej osobe alebo právnickej osobe, ktorej bolo dieťa zverené na základe rozhodnutia súdu podľa osobitného predpisu, alebo osobe, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do starostlivosti podľa osobitného predpisu (ďalej len „zástupca dieťaťa“), ošetrujúci lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na pobyt v kolektíve predkladá zástupca dieťaťa pred prvým vstupom dieťaťa do predškolského zariadenia.

manof
23. mar 2011

@ivv
Tu máš nevakcinačnú stránku o chorobách, proti ktorým je MMR-ka:
http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovanie-p...

manof
23. mar 2011

@jarka72
Moje skúsenosti zo Žiliny tu:
http://www.slobodavockovani.sk/news/ako-na-ruvz...

Má to (zatiaľ) 7 dielov, toto je odkaz na prvý. Je tam navigácia, takže po prečítaní si môžeš kliknúť na ďalší diel dopredu i dozadu.

manof
24. mar 2011

Manipulátor kričí: Chyťte manipulátora!
(Ad: MUDr. Zuzana Krištúfková - "Prečo nediskutujem?"):
http://www.slobodavockovani.sk/news/ad-mudr-zuz...

jolinka
24. mar 2011

manof

aha, tak to som nevedela, ale mozno vacsina skolok na potvrdenie o ockovani kasle, lebo automaticky predpoklada ze vsetky deti su ockovane

manof
24. mar 2011

@jolinka
Oni tie škôlky vo väčšine prípadov až v roku 2010 (tzn. 3 roky od začiatku platnosti toho zákona) začali tušiť, že na tlačivách má byť aj údaj o očkovaní.

skolara
24. mar 2011

No ja som mala na obidvoch tlacivach potvrdenie o ockovani ale nasa doky nam to dala v pohode. Mne sa zda ze ani ona nie je velmi presvedcena a ucinnosti a neskodlivosti ockovania.
Viona sice nema len MMR ale ani to nikdy nespomenie.
Druhe babatko neockujeme vobec tak to ju preveri ale nemyslim zeby robila problemy 😅 😅

jolinka
24. mar 2011

manof

tak si treba vybrat skolku kde este neminuli stare tlaciva 😀

skolara
24. mar 2011

@manof a ano ako pises skolky predpokladaju ze je kazdy ockovany. Ved je to predsa povinne 😅 😅

manof
24. mar 2011

@skolara
To je ale zlý predpoklad, lebo niektoré deti nie sú očkované kvôli zdravotným kontraindikáciám.

halienka
24. mar 2011

Priatelia @martinba a @manof 🙂 veľmi pekne ďakujem 🙂

asimon
24. mar 2011

zdravím vás...takže už dlhšie sledujem a študujem problematiku "očkovanie"...
prvú dcérku som dala očkovať na všetko...chyba!!!
teraz som už múdrejšia a mám o dosť väčší prehľad...takže 2. určite nedám očkovať...určite hneď v nemocnici odmietnem TBC a do dvoch rokov, kým sa buduje imunitný systém dieťaťa ani ostatné...teda možno žiadne očkovanie...
Moja 4 ročná dcéra má alergie, ekzémy, oslabenú imunitu...proste neverím tomu, že je to len tak, keď v rodine také problémy nemáme... 😒

ivv
24. mar 2011

@manof tak potom zo znenia zakona to je jasne.. zalezi len od toho, ci to tam lekar da alebo nie..
inak z tej linky mi vyplyva, ze ockovanie proti osypkam a ruzienke je ziaduce v neskorsom veku? stve ma ze nie su k dispozicii tie single vakciny, ako som si uz precitala .. 🙄 kludne by som si ju zaplatila..

manof
24. mar 2011

@ivv
No vyplýva z toho len toľko, že vo vyššom veku má to ochorenie vyššie riziko. Ak by sa to ochorenie nevyskytovalo, akože sa na Slovensku nevyskytuje, resp. len 3 ks ročne sú hlásené, celkové riziko očkovania (čo aj monovakcínami) bude stále vyššie než celkové riziko neočkovania.

manof
24. mar 2011

@halienka
rado sa stalo

lias
24. mar 2011

Čaute, idem sa s vami podeliť o čerstvú skúsenosť. Nedávno som sa pýtala na to, ako je to s odmietnutím očkovania u dospelého - myslím to povinné proti tetanu. Zhodou okolností som nastúpila do nového zamestnanie kde som potrebovala aj lekársku prehliadku, tak som išla po 100 rokoch k lekárke. Všimla si, že som mala byť už pred rokom očkovaná a chcela ma hneď zaočkovať, ale povedala som jej, že ja nechcem. A ona že O.K., len to poznačím do karty, že som sa na to pýtala aby sme to mali aj na papieri. A hotovo - žiadne prehováranie, vyhrážanie ani vypytovanie. Normálne som z toho zostala zaskočená 😕 😀
Prečo sa ale tak strašne propaguje všemožné očkovanie detí a u dospelých je to šuma fuk ...? 🤐

pia22
24. mar 2011

@lias asi je to individualne. Nedavna skusenost, nie nastastie nasa, ale manzelovho kolegu, je ina. Stal sa mu pracovny uraz, nic zivot ohrozujuce-mierna rezna rana na prstoch vyzadujuca sitie. Osetrujuci lekar sa ho pytal, ci a kedy bol ockovany proti tetanu, na co odpovedal, ze bol pred 6 rokmi. A co na to lekar? Ze nevadi, sup a uz bol zaockovany.

ivv
24. mar 2011

@manof hm.. lenze my dost cestujeme.. aj teraz sme mimo sr a vedla vo francuzsku vraj zacala epidemia ruzienky.. neviem presne ake to ma rozmery, manzel dnes pride s prekladom z novin, kde o tom pisu.. mala ma stale obdobie kedy vsetko ide do pusy a najhorsie je to v parku na preliezackach, lavickach.. 🙄 striehnem ako sup.. predsa je este len malicka.. ono ked sa clovek zdrzuje vacsinu casu len doma, tak sa moze spoliehat na "kolektivnu imunitu" ci ako to volaju 😅 ale tu je to trocha ine kafe..

manof
24. mar 2011

@ivv
Pokiaľ práve nečakáš bábo, tak si nič lepšie než nákazu ružienkou nemôžeš priať.
😀 😀 😀