Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Tešíme sa na ďalšiu dievčinku do partie 🙂

    Prosím Vás, môže byť niekde na Slovensku pri sekcii partner? Vďaka!

    Naša rodina: zľava Kamilka s Ľaliou (psíkom), mama, Margarétka, oco.
    Hore a naboku je čo? Popis 🙂

    Kami, 4 roky

    Úplne náhodou neviete, ako vyzerá (a kde je) aktuálna vyhláška ministerstva o školských exkurziách? Potrebujem vedieť, či sú zakázané alebo neodporúčané. Vopred ďakujem! 💚

    motylikova
    19. okt 2021    Čítané 66x

    Pozrime sa na Dobrotkovo

    Ďakujeme za možnosť testovať mäsové výrobky Hyza. Toto testovanie, podľa mojich zbežných rýchlych pozorovaní, tak trocha rozdelilo mamičky do dvoch táborov. Ak by som sa mala niekam zaradiť ja, nepatrím ani do tábora "Ultrazdravej stravy" a ani do opačného extrému - „Je mi jedno, čo zjem." V tomto duchu som pristupovala aj k tomuto testovaniu a aj k tejto recenzii. Párky ani šunka od firmy Hyza, a ani táto recenzia, nie sú vhodné pre ľudí, ktorí za žiadnych okolností nejedia párky a šunku (ak si ich z vlastných zvierat sami nevyrobia). Tak, pozrime sa teda na to:

    Do testovania sme sa prihlásili, pretože párky bežne nejeme. Reklama ma zaujala a dcéry majú mäsové výrobky rady. Nemáme stále v chladničke šunku, párky nekupujeme vôbec (dôvod je najmä moja predstava, že sa do nich dá ukryť takmer hocičo a hororové historky staršieho brata, ktorý pracoval vo výrobni paštét a párkov). Ako to teda vyzerá v našej domácnosti? Hoci si k filmu radšej vyberieme pečený cícer ako čipsy, na desiatu radšej nakrájam decku naše jablko ako nemenovaného sladkého medvedíka, hoci sladkosti nekupujeme vôbec a raňajkujeme zeleninové miso polievky, predsa na návšteve u starých rodičov akceptujeme raňajky v štýle: "Vyber si, párky alebo chlieb so šunkou?"

    Ako vyzeralo testovanie?

    Reklamná kampaň DOBROTKOVO je šikovným ťahom. Dievčatá naplno zaujali hračky, ktoré sme k testovaniu dostali. Mne sa páči plátená taška, ktorá mi živo pripomenula moje odhodlanie nosiť si na každú nákup vlastné zdroje miesto igelitiek. Z môjho pohľadu literárnej vedkyne, marketing ťaží z prirodzenej detskej túžby po lepšom svete a šťastnom konci, po potrestaní zla a víťaznom konci, odkazujú tak na svet rozprávok.

    Rozprávky sú príťažlivé a upokojujúce aj pre dospelých, v kombinácii s lákavými nápismi bez alergénov, bez lepku a s vysokým podielom domáceho kuracieho mäska odolá asi len málokto (okrem spomenutých členov prvého tábora). Žiaľ, konzervant E250 obsahujú (ako drvivá väčšina mäsových výrobkov na našom trhu), a táto látka (okrem možných karcinogénnych účinkov) je na zozname potenciálnych alergénov. Vyšší príjem vitamínu C zabraňuje týmto škodlivým reakciám a firma Hyza v reakciách na kritiku deklaruje, že jej výrobky (pokiaľ ide o šunku) týmto zvýšeným množstvom disponujú (dúfajme).

    Čo sa u nás neosvedčilo, bol lákavý rozprávkovo ladený obal jednotlivých párkov. Mladšia dcéra bola najprv z výrobku nadšená, po odbalení začala mrnčať, že ona chce „tie pekné párky, nie tieto škaredé". Napokon ich ochutnala, rovnako ako staršia dcéra a manžel. Mne párky doslova nevoňajú a tieto nie sú výnimkou (myslím, že vyššie spomenutý brat mi spôsobil nejakú traumu z detstva, podarilo sa mu to vo viacerých oblastiach, je o 15 rokov starší a pripadali mu vtipné úplne iné veci ako mne. Bol aj pekárom... kúsky prstov tam, kde by ste ich nečakali, tak sa začínali jeho príbehy...).

    Párky nepraskali, konzistencia mi nepripadala múčna, muž bol s chuťou spokojný, takisto aj staršia dcéra. Tej mladšej nezachutili, napokon ich však ešte jedla - a to vďaka rýchlemu receptu pre návštevy, ktorý trpezlivým čitateľom ako bonus pridám na koniec článku. Jej pocity sa mi do recenzie zhmotňujú ťažko, keďže na otázku, ako jej chutia, povedala: „Výborné!" - ale v priebehu ďalších dní, keď si ich robil manžel alebo staršia dcéra, si ich už neprosila.

    Staršia dcéra bola s párkami spokojná, skonštatovala, že konečne sme túto potravinu kúpili aj my a nemá ich len u tatíka. Nuž, potešilo ma, že ju to potešilo.

    Detailný pohľad na čerstvo uvarené párky, ak by to niekoho potešilo, spolu s mojím domáco-kečupovým vyznaním lásky manželovi:

    Komu chutia párky, toho výberom Hyza variantu iste neurazíte. Deťom sa páčili aj Párkové hry, ku ktorým nás inšpiroval rozprávkový podmaz reklamnej kampane. Vyrobili sme si Párkokvetiny z Dobrotkova:

    a Párajkov bickyel: 

    Pokiaľ ide o šunku, mňa osobne oslovila viac. Je naozaj mäsová, hrubšie plátky sa trhajú, čo mi neprekáža, skôr sa mi zdá podozrivá iná, hyperelastická šunka nereálnej jednotnej farby. Ja som ju jedla so zeleninou, moje dcéry ju využili ako hlavnú ingredienciu ich obľúbeného jedla, ktoré je pre mňa absolútne nepochopiteľné: obe jedia a za špagety uznávajú len prapodivný variant tejto talianskej pochúťky - špagety bez syra, omáčky, len so šunkou na masle.

    Myslím, si, že k šunke Hyza sa ešte budeme vracať, ak budeme mať chuť práve na tento druh mäsového výrobku a málo času na zdĺhavé varenie všetkých chodov dňa.

    A už len spomínaný bonusový recept: Kvety z troch surovín.

    Potrebujete: - lístkové cesto - párky (Hyza) - vajcia, (syr na posypanie a natierajúce dieťa: dobrovoľné), 10 minút času na prípravu, 15 na pečenie:

    Tieto kvietky majú u nás obrovský úspech, robím ich takmer na každú oslavu (nie vo veľkom množstve, každému sa ujde jeden - dva), a to z dôvodu, že moje dcéry majú kvetinové mená, takže sa to vždy hodí; navyše tieto koláčiky miluje môj synovec, deti v každom veku, dospelí a dokonca aj môj brat. TEN brat. Dobrú chuť!

    #test_hyza #test_dobrotkovo #recenzia #recenzia_hyza_dobrotkovo45

    Prosím vás, nemá niekto konto vo vedeckej knižnici v Košiciach a nebol by ochotný mi pomôcť? Potrebujem si len objednať sken jedného dokumentu.

    Ďakujem!

    #test_hyza #test_dobrotkovo

    Tento rok sa mi splnil jeden malý sen - môj kritický otec si odo mňa prvý raz na niečo vypýtal recept. Nie, nie na párky 🙂 ale na domáci kečup, ktorý sa nám tento rok naozaj podaril a chutí deťom aj prísnym otcom!

    Inak, tieto párky z Dobrotkova obsahujú 70% kuracieho mäsa a 14% bravčovej slaniny. Či toto úprimné kurča (nápis na obale) naozaj neobsahuje alergény, dozviete sa už čoskoro v recenzii.
    PS. Porcia je pre manžela, nie pre decko 🙂

    motylikova
    Správa bola zmenená    27. sep 2021    

    #test_hyza #test_dobrotkovo

    Balík na testovanie dorazil.
    Najväčšiu radosť Kamilke urobili tieto plyšové potvorky 🙂
    Snažíme sa stravovať zdravo, ale často ostane len pri snahe. Dvaja učitelia, práca nad úväzok, ďalšie zamestnania kvôli financiám a stres je na svete.
    Párky ale v bežnom jedálničku nemáme. Sú to však napríklad bežné raňajky u mojej mamy, kde si môj muž nemá problém naložiť plný tanier. My si dávame na raňajkách záležať, keďže pre mňa je to často jediné teplé jedlo, ktoré za deň stihnem 🙂
    Mne osobne je zle už z vône, keď niekto pri mne párky konzumuje. Zdravšie zloženie, ktoré reklama na Dobrotkovo prezentuje, ma motivovalo prihlásiť sa do testovania.
    Môžete sa tešiť na objektívnu recenziu bez prikrášľovania a efektov, zameriam sa na zloženie výrobkov v porovnaní s inými verziami - bude ma teda zaujímať, či tieto výrobky ponúkajú zdravotné benefity oproti podobným z rovnakej kategórie. Myslím, že každému je a priori jasné, že dať si zeleninu zo záhradky je zdravšie 🙂

    Liptov - poraďte prosím nejakú lokálnu kapelu, ktorá by vedela prísť zahrať na menšiu rodinnú oslavu 🎶 odmením sa 💚
    Fotka ilustračná 🥰

    Návšteva pod oknom 🙂

    Každodenná cesta zo škôlky. Síce nám trvá hodinu, nie pätnásť minút, ale sú to jedny z najkrajších chvíľ dňa. Na ceste nás sprevádza psík, doma sa zasa zvítavajú s mačacími členmi.

    (3 fotky)
    motylikova
    Správa bola zmenená    31. aug 2021    

    Po dlhšom čase zasa spolu. Malá sestra neskutočne ľúbi veľkú.

    Jedinečné puto: otec - dcéra 😍
    Keď vidím, s akou trpezlivosťou sa jej venuje, mám srdce na mieste, že takto by to asi malo v živote dievčaťa byť.

    Ako sa tvári naša Ľalia pri odhalení nočného vykrádača svojej misky :D

    Každé šmyknutie začína inou rozprávkou 🙂

    Včera som ukázala Kamilke Nimnicu - miesto narodenia môjho ocka a takisto každých našich prázdnin.
    Žiadne zahraničie, každý rok sme sa tešili na Váh, hady, ryby, žaby, bratrancov a liečivú vodu v lese a nočné opekačky s otcovými bratmi. Uvažovala som nad tým, ako sa zmenila doba, resp.aký som ja iný typ rodiča ako som to poznala ja. Ráno sme šli samy deti k vode alebo do lesa a boli sme tam celý deň, kým sme neboli hladní. Nechodili sme na atrakcie, neboli tam hračky ani kútiky, nechodili sme do reštaurácií. Program sme si robili samy, bunkre, chytanie netopierov, stavanie hrádzí a podobne. Predsa si nepamätám ani na chvíľu nudy, zdalo sa mi, že tie letá sú nabité zábavou, zážitkami. Často si na to spomeniem, keď teraz na starostlivo naplánovanom výlete (veď to poznáte, tak akurát podnetov a zábavy, aby toho nebolo veľa ani málo, outdoorové aj vnútorné ihriská, zoo, reštaurácie len s detským kútikom a menu, spoločenskými hrami aj do auta, skákacími hradmi a rôznymi farebnými vecami od výmyslu sveta, ktorých sa deti dožadujú, keď ich vidia), moja staršia dcéra často znudene prevracia oči - veď to už videla, na takom podobnom už bola, a na čo toľko chodiť. Predstavujem si ju, ako by sa zatvárila, keby sa zrazu ocitla v Nimnici, kde sme nemali ani wc, ani teplú vodu, ani nič "pekné" a ani pohodlné.
    Inak, Váh sa tam neskutočne zmenil, nie že sa tu už nedá kúpať (čo sa ani vtedy nemalo, len nám to nikto akosi nepovedal), ale už sa takmer k vode nedá ani dostať. A nenašli sme žiadneho hada, ale ujo tvrdí, že ich je tam stále veľa.

    (2 fotky)

    Kamilka dostala vysvedčenie od Margarétky 😎
    Pýtala som sa, prečo má z kreslenia len "dobrý".
    Margarétka pozrela na mňa a s vážnou tvárou sa pýta: "A ty si ju už videla kresliť? Veď sa tam nedá nič rozoznať."
    Ale ostatné známky celkom vystihla, prvý rok v škôlke 🙂

    Poraďte prosím zaujímavé a jednoduché jedlo, ideálne koláč. Chceme s triedou na konci roka spojiť slovenčinu a geografiu a pripraviť si spolu nejaký národný zákusok. Ideálne kde je veľa vajec, keďže tých mám teraz od mojich rodičov plnú chladničku. Deti chcú potom ponúknuť aj učiteľov, tak niečo najlepšie na plech. Poznáte nejaký európsky koláč, ktorý nie je veľmi zložitý, je dobrý a obsahuje vajíčka? Možno aj jablká, tie mám zasa od svokry. 🙂 ĎAKUJEM pošlem 💚

    motylikova
    1. dec 2020    Čítané 354x

    Za málo peňazí býva málo muziky

    Máte radi príslovia? To sú tie krátke „múdrosti predkov“, o ktorých sa deti (aspoň moji žiaci) celkom radi učia aj v škole. Adolf Peter Záturecký, šľachtic, organista a moja obľúbená postava slovenských dejín, ich u nás zozbieral a roztriedil vyše 13 000. Nájdeme tam nielen nadpis tejto recenzie, ale aj „čo je vzácne, nie je lacné“. Presne na tieto vety som si spomenula, keď nás vybrali na testovanie, prišli nám jogurty, ochutnali sme a... vygooglila som si cenu. Oplatí sa? Neoplatí? Môj názor nájdete v tomto článku, svoj si musíte urobiť sami.

    Čo to je „Ňuňu“?

    Jogurt Malého gazdu. Názov evokuje, že pôjde o niečo malé, milé. Je v skle, kde zrie. Teda dozrieva. Mne osobne sa meno, ktoré jogurtu vybrali, až tak nepozdáva, je na mňa príliš infantilné. U svokrovcov, ktorí sa naň pýtali, som radšej povedala „jogurt Malého gazdu“. Napriek tomu musím uznať, že tento názov niektoré vlastnosti jogurtu vystihuje: balenie je na pohľad (a pre moju mladšiu dcéru aj na hlt) menšie, detskej dlani sa drží dobre, chuť je lahodná, jemná. Určite však nie je vhodný len pre deti, u nás chutil viac dospelým.

    Chuť a konzistencia

    Keďže sme jogurtov dostali dosť veľa (ďakujeme!), mohli sme všetci ochutnať, čosi napiecť a ešte sa podeliť. Takto sa mi dostalo dosť spätnej väzby od rôznych vekových kategórií:

    Margarétka (10) – jogurt hustý, chuť fantastická (pozn. bežne nejedáva ovocné jogurty, tu ju oslovilo, že necíti „umelinu“, a pre mňa je tiež 20% ovocného pyré v jogurte veľkým plusom);

    Kamilka (2,5) – slovné vyjadrenie neposkytla, ale hltala jogurt plnými lyžicami a jeden jej nestačil (mne sa páčilo, že namiesto umelých farbív použili koncentrát čiernej mrkvy a červenej repy);

    Slavko (34) – biela časť jogurtu je jemnejšia ako bežný biely jogurt, necítiť len kyslosť, ale „smotanovosť“, najviac sa mu páčilo, že zrie priamo v skle, pyré nie je presladené, na bežných jogurtoch mu najviac vadí práve prílišná sladkosť dochucovadiel;

    Starká (65) – chuť jogurtu veľmi lahodná, najviac jej chutil nerozmiešaný – teda bez pyré

    Aleško (13) – nevýrazná chuť, málo sladký (zvyknutý na sladké);

    Aťka (40) – jemnejší ako iné jogurty, nie presladený, kúpila by si ho.

    Plusy a mínusy

    Ako som naznačila v úvode, medzi mínusy môžeme rátať vyššiu cenu (bežná cena v Metre 1,05€/115g, dá sa kúpiť v akcii za 0,99 centov). Tu sa vrátim k prísloviam – ja osobne si radšej namiesto dvoch jogurtov s E-čkami či umelými farbivami kúpim jeden Ňuňu, najmä, keď kupujem deťom. Pre seba kupujem najmä jogurty z kokosového mlieka, ktoré tiež nízkou cenou nevynikajú. Medzi jednoznačné plusy patrí ekologické balenie. Margarétka našla hneď niekoľko možných využití:

    • jednoduchý svietnik na čajovú sviečku (po ozdobení poslúži ako pekný darček):
    • sada na servírovanie príboru na obede (to ma celkom pobavilo – myslela som, že jej to spadne, ale poháriky sú dobre vyvážené):
    • stojanček na náušnice gumičky, vnútri sú sponky:
    • stojan na písacie potreby:

    Ňuňu a kuchyňa?

    Najlepšie je vychutnať si jogurt, aký je. Poteší, pohladí chuťové bunky, nie je potrebné „maskovať“ ho v koláčoch. Keďže sme ich dostali dosť, vyskúšali sme aj niečo upiecť. Teda, Margarétka s Kamilkou.

    Ako prvé dievčatá piekli jogurtové muffiny:

    ...potom ich vzala staršia do školy a len sa tak po nich zaprášilo.

    Vyskúšali aj jogurtový koláč bez vajec, vhodný pre „karanténne“ časy obmedzených zásob:

    Mne sa najviac páčilo, že skúšanie jogurtu v koláčoch ju ešte viac motivovalo k tomu, aby piekla úplne sama 🙂

    ... a koláč bol rýchly, jednoduchý a chutný.

    V závere môžem povedať, že testovanie nám prišlo vhod - hľadali sme alternatívu jogurtov v plastových obaloch a voči tejto nemáme výhrady. Určite u nás Malý gazda nebol na návšteve posledný raz.

    Ak ste sa dočítali až sem, tak viete, že v tomto prípade sa príslovia potvrdili a za viac peňazí získate viac lahodnej a zdravej "muziky" 🙂

    PS: Zvlášť ďakujeme za termotašku na nákupy, tá nás, keďže sa snažíme zaradiť sa k "bezobalovým", veľmi potešila.

    #test_nunu #recenzia #nunu_jogurt_skusenosti

    Kamilka: Čo to je?
    Margarétka: Jogurt.
    Kamilka: Čo to je?
    Margarétka: Jogurtík.
    Kamilka: Čo to je?
    Margarétka: Ňuňu!
    Kamilka: Aháá. (Pauza.) A čo to je?
    #test_nunu

    Naša budúca mamička Lisey je tiež zvedavá, čo budeme testovať. Konečne balík dorazil aj sem do Antona, hoci nás dlho nevedeli nájsť 🙂
    Mačka bude asi sklamaná, nie je to nič pre ňu. Mliečne výrobky pre ňu nie sú vhodné. Aj keď teraz by zjedla úplne všetko, dokonca aj šunku, ktorou bežne pohŕda..
    #test_nunu

    motylikova
    25. mar 2020    Čítané 173x

    Super koža, nie ako z mroža

    V týchto ťažkých časoch nám testovanie Linola prišlo mimoriadne vhod. Osud nám rozdal karty s diagnózou atopický ekzém – dcérka Margaréta má často ruky ani starenka, suché, hrubé, vysušené. V súčasnosti, keď si aspoň občas musí umyť ruky dezinfekčným mydlom, sa situácia ešte zhoršila, na niektorých miestach jej pokožka popraskala do krvi. A vtedy nás vybrali na testovanie. Ešte raz vďaka! 

    Kým prišiel kuriér, vymyslela prvú krátku báseň: 

    Tešiť sa na krém Linola
    je ako hudba plynulá.
    Pocit suchej kože
    rozospievať ma nemôže...

    Čo sme testovali

    1. Linola Shower and Wash – umývací gél na celú pokožku

    Čo sľubuje: špeciálne zloženie pre osobitné potreby ošetrovania suchej pokožky alebo pokožky so sklonom k atopickému ekzému; pH 5,5 zodpovedajúce fyziologickej hodnote pokožky má čistiť telo, tvár a ruky vyváženými, jemnými čistiacimi látkami mimoriadne šetrne a jemne.

    Čo sme zistili: gél je číry, Margarétke sa páčilo, že „nesmrdí“ (ako vraj moje krémy a voňavky), a že nemá konzistenciu ako sliz. Na pokožku celého tela stačilo množstvo jedného lieskového orieška. Výživné rastlinné oleje a kyselina linolová na popraskané ruky pomohli len mierne, ale aspoň situáciu nezhoršili a pokožku upokojili. Vytvára jemnú penu, pokožka po ňom nesvrbí, zahojil suché miesto na tvári.

    Najväčšie plusy: neštípe v očiach, zjemňuje pokožku, stačí ho malé množstvo.

    Najväčšie mínus: nezistili sme.

    2. Linola Hand – krém na veľmi suché, hrubé a popraskané ruky

    Čo sľubuje: každodennú starostlivosť o veľmi suchú, hrubú alebo popraskanú pokožku rúk; kyselina linolová, lipidy a glycerín majú znížiť pnutie pokožky rúk a podporovať prirodzenú regeneráciu ochrannej kožnej bariéry; rýchle vstrebanie bez nepríjemného lepivého filmu.

    Čo sme zistili: tento krém nás doslova zachránil. Používame ho teraz ja aj dcéra, obom nám časté umývanie rúk neskutočne vysušuje pokožku. Natrieť sa týmto krémom je vážne, vážne skutočná úľava. Je to prvý produkt, ktorým sa Margarétka natiera sama od seba – dôvodom je vraj, že nie je ako „sliz“, ale ako „príjemný puding“.

    Najväčšie plusy: okamžitá úľava pre vysušené ruky; bez konzervantov, silikónov a minerálnych olejov.

    Najväčšie mínusy: veľmi rýchlo sa míňa – po dvoch týždňoch nám skoro nič nezostalo.

    Margarétka na tento krém dokonca vymyslela básničku – je teraz veľmi tvorivá, keďže máme toľko voľného času. Tak nech sa páči - báseň má názov Super koža:

    Margarétke sa zhoršil ekzém na rukách aj na tvári. Na kožné teraz nejdeme riskovať, keďže to nie je akútne... Takže testovanie Linola prišlo vhod.
    #test_linola4

    Netradičný karneval - masky v Zveroparku 🙂 #dietatyzdna

    motylikova
    30. aug 2019    Čítané 1384x

    Na zdravie!
    S pivom za krajšou hrivou

    Na začiatku bola pýcha a krásne, husté vlasy. Prvé zmeny však prišli rýchlo a dôsledky boli dosť kruté... Nie, nie sme v rozprávke, ale v príbehu o testovaní výrobkov pivnej vlasovej kozmetiky Manufaktury – a najmä ako a prečo k nemu vôbec došlo.

    S produktmi značky Manufaktura mám skúsenosti ešte z mladosti. Na telové mlieko s vôňou vanilky ma totiž „balil“ istý šarmantný a údajne smrteľne zamilovaný Marián. Nuž, vyznával mi lásku a kupoval výnimočný krém, zamilovala som sa však len do toho druhého. Jeho večná vernosť, ktorou sa ma snažil získať, ma popravde takmer presvedčila. Jedného dňa som však v skrinke svojej mladšej sestry našla... ošetrujúce telové mlieko s vanilkou. Hneď mi došlo, prečo sa v poslednom čase tvári sestrička tak previnilo.

    Táto skúsenosť ma naučila, že (mužská vernosť je mýtus) pod značkou Manufaktura sa skrývajú naozaj výnimočné výrobky. Z ich vlasovej kozmetiky som však nikdy nič neskúšala. Akosi mi to nenapadlo, napriek tomu, že po dvoch pôrodoch a dohromady troch rokoch dojčenia mi moje vlasy dávali čoraz väčšmi zabrať. Skúšala som prírodné aj vedecké produkty od výmyslu sveta, aby som vlasom dodala život, aký mali kedysi. Preto keď som videla možnosť zapojiť sa do testovania a prečítala si, čo pivná rada údajne dokáže, všetko to do seba zapadlo a ja som sa s radosťou zapojila.

    V balíku mi prišiel extra jemný šampón snov, posilňujúca pivová maska a unikátne sérum proti vypadávaniu vlasov. Túto trojicu sme poctivo testovali počas dvoch týždňov a v nasledujúcom texte vám prezradím klady i zápory, ktoré sme odhalili.

    Šampón snov - extra jemný, revitalizujúci a hydratačný pivný šampón s kofeínom

    Začneme, ako inak, šampónom. Sľubuje, že zvýši lesk, znižuje lámavosť, dodáva objem a ľahký tužiaci efekt. Prírodný extrakt z morskej riasy má zaistiť hĺbkovú hydratáciu a pomáhať proti elektrizujúcim vlasom. Výťažok z ryže má chrániť kvalitu a farbu vlasov pred UV žiarením a nepriaznivými vplyvmi vonkajšieho okolia. Jemné umývanie by malo byť ako vo sne. Toľko z lákavého popisu, teraz naše skúsenosti. Šampón sme testovali dve – zhodou okolností bol u nás na návšeteve môj synovec s priateľkou Miškou, ktorá sa tiež nadchla, tak som ju zapojila.

    Kvôli prehľadnosti zhrniem výhody a nevýhody takto:

    + príjemná vôňa (prvý raz som si ním vlasy umyla predtým, ako som šla tancovať, bohužiaľ, do zafajčeného prostredia. Na moje prekvapenie som ešte ráno cítila, ako mi krásne voňajú vlasy. Toto je jeden z najväčších plusov tohto šampóna.)

    + bohatá pena (naozaj stačí menšie množstvo a topíte sa v „pivovej“ pene)

    + jemnejšie vlasy

    + zabraňuje elektrizovaniu vlasov (pozn. na trampolíne to nefunguje 😊)

    - vlasy sú onedlho po umytí mastné (neodporúčam na rýchlo sa mastiace vlasy, musela som si umývať vlasy minimálne každý druhý deň.)

    - zanecháva pocit „ťažkých“ vlasov (to je asi ten jeho boj proti poletujúcim vlasom. Osobne mám rada pocit ľahkých, čerstvo umytých sviežich vlasov a toto mi chýbalo.)

    - cena (Vyše 9 eur za 255 ml je dosť vysoká suma vzhľadom na to, že ak by som ho pri nutnej frekvencii umývania minula približne za tri týždne.)

    Posilňujúca a ochranná pivná vlasová maska s prírodnými olejmi a kofeínom

    Od tohto produktu som mala najvyššie očakávania, keďže mal vyriešiť moje problémy s vlasmi – jednoducho im vrátiť život. Zvýšiť pevnosť, objem, pružnosť a lesk vlasov. Napomáhať ich vyživeniu, zaceleniu, regenerácii a lesku. Hĺbkovo hydratovať moje vysušené a nepekné konce vlasov a celkovo im dodať vitalitu. Opäť sme testovali dve – Miška a ja. Na fotkách vidíte naše vlasy pred a po používaní masky.

    Miška (pred a po používaní):

    Moje vlasy (postupne po každom použití):

    Opäť zhrniem klady a zápory s dodatkom, že produkt moje očakávania takmer naplnil.

    + príjemná vôňa

    + vhodná jemná konzistencia

    + ľahko sa nanáša, nemusí byť na vlasoch dlho, stačí pár minút

    + vlasy sa ľahšie češú

    + naozaj u mňa fungovala (vlasy som si nefarbila ani neošetrovala ničím iným a myslím, že na poslednej foto po testovaní je vidieť rozdiel)

    + primeraná cena

    - musela som si po jej použití ešte raz umyť vlasy šampónom, inak ostali ťažké a akoby mastné, vodou som ju nevedela zmyť napriek dôkladnosti

    Posledné, čo sme testovali, je toto:

    Unikátne aktivačné sérum proti vypadávaniu vlasov a na podporu rastu nových vlasov

    Musím povedať, že vlasy mám husté, ale po ukončení dojčenia mi vypadávajú v zvýšenej miere. Napriek používaniu séra sa mi tých vyčesaných vlasov vidí stále nejako priveľa, ale asi treba dať hormónom čas. V hlavnej úlohe testovača tu však bol môj synovec, ktorý síce len nedávno oslávil svoju 23, genetika je však trochu proti nemu a jeho hustej hrive. Každý večer mu teda Miška poctivo aplikovala sérum, ktoré malo podporiť vlasov, obmedziť ich vypadávanie, zosilniť a zahustiť ich o 10 - 20 %.

    Prírodný kofeín by mal aktívne pôsobiť na vlasové folikuly a predĺžiť ich život. Komplex s výťažkom zo smrekovca a zeleného čaju má dokonca reaktivať rast kmeňových buniek vlasových vačkov, podporiť rast vlasov, obmedziť ich stratu a pri pravidelnom používaní zaručiť lepšie výsledky ako transplantácia vlasov. Výsledky pravidelného dvojtýždňového používania môžete posúdiť sami:

    Môj synovec Adrián si toto sérum zamiloval. Rozhodla som sa, že mu ho dodatočne na tie jeho júlové narodeniny ešte darujem. Zdá sa mu, že mierne pociťuje výsledky a vlasy sa mu začínajú zahusťovať. Všetci mu držíme palce 😊 Nevýhody pri tomto sére nikto z nás nezaregistroval.

    Ako inak by mohla končiť táto #recenzia: ďakujeme #test_manufaktura3

    na zdravie!

    motylikova
    17. feb 2019    Čítané 285x

    Ako byť šťastný vo svojej koži

    Moje dve dcérky majú mená po kvetoch: Margarétka a Kamilka. Páčili sa mi možno aj preto, lebo aj moje meno pochádza z prostredia záhrad: „Zuzana značí ľalia v pradávnej hebrejčine...“ písal kedysi, tiež svojej milovanej dcérke, môj obľúbený slovenský básnik. Keď som tieto jemné a nežné mená pre ne vyberala, ešte som nevedela, že aj ich pokožka bude krehká a citlivá ako lupienky týchto rastliniek...

    Prečo sme testovali

    Indiánske príslovie hovorí, že byť šťastný znamená zvyknúť si na život vo vlastnej koži. Čo však v prípade, keď nám tento náš najväčší orgán, naša koža, spôsobuje diskomfort a niekedy až utrpenie? Moja Margarétka má osem rokov, Kamilka onedlho dovŕši svoj prvý. Obe majú s pokožkou problémy už odmalička. Rovnako ako ja. Všetky tri by sme o „šťastí vo vlastnej koži“ mohli trochu polemizovať: máme totiž atopickú dermatitídu, striedame sa len v tom, kto má aktuálne najvýraznejšie prejavy. Kto má popraskanú pokožku, kto šupinky, koho všetko páli a svrbí a kto sa najviac škriabe (v tom zatiaľ vyhráva Margarétka, ktorá si dokáže do krvi rozškriabať celé plochy).

    Už sme vyskúšali všeličo možné, od prírodných prípravkov cez voľnopredajné krémy rôznych značiek a cien, až po kortikoidové mastičky od kožných lekárov. Vrátane našej najmenšej kvetinky, bohužiaľ. Všetko buď pomôže na chvíľu, alebo vôbec, alebo ešte zhorší prejavy. Práve preto ma zaujalo testovanie produktov Lipikar. Kozmetiku La Roche-Posay som poznala, kedysi som skúšala ich krémy na tvár, kde sa mi (najmä v zime) ekzém tvorí najčastejšie. Tieto dva konkrétne produkty som však nepoznala a s akou-takou nádejou som sa skúsila testovania zúčastniť.

    Priznám sa, nalákala ma aj ponuka pokojného spánku detí – Kamilka má teraz obdobie, že spí iba na mne. Cez deň v nosiči, v noci na hrudi. Inak je nervózna, nepokojná – možno, keď sa uľaví jej pokožke, uľaví sa aj mojim stŕpnutým končatinám a chrbtici, pomyslela som si.

    Čo sme testovali

    Potešilo nás teda, keď nás naozaj vybrali a v balíčku sme našli Lipikar Syndet AP+, teda relipidačný čistiaci krémový gél a Lipikar Baume AP+, relipidačný balzam. Keďže lipidy sú vlastne tuky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v pokožke, slovo „relipidačný“ som si voľne preložila ako „zvláčňujúci“. Otázkou zostávalo: bude to fungovať?

    Priebeh testovania

    Počas dvoch týždňov sme pravidelne používali čistiaci gél i krémový balzam. Pôvodne som mala v pláne písať recenziu prehľadne formou pozitív a negatív prípravkov, no v stĺpci „záporné“ by sa ocitla azda len vyššia cena. Oceňujem, že gél aj krém sú naozaj jemné, bez vône či zápachu, príjemnej konzistencie a s pohodlným dávkovačom s pumpičkou. Lipikar Syndet AP+ šetrne pokožku očistí, ale nevysuší. Skúšali sme dokonca, či vytvorí aj penu. Z výsledku mali dievčatá radosť.

    Margarétke sa páčilo, že pena nemá nijakú arómu (má citlivý nos) a že ju pri kúpaní napriek rankám nič neštípe. Takže ňou pekne poumývala aj svoju sestričku.

    Lipikar Baume AP+ je môj pomyselný víťaz. Má vynikajúcu konzistenciu a výborne sa vstrebáva.

    Margarétku prvý raz mierne štípal, keďže mala práve doškriabané ruky i chrbát. V škole totiž zjedla na obed langoš s kečupom, pani kuchárka jej nechcela veriť, že má ozaj alergiu na paradajky. Takúto nepríjemnú reakciu máme obe po niektorých orieškoch, mandarínkach, jahodách, paradajkách a Margarétke dokonca okrem týchto potravín potvrdili alergiu i na zeler (to jej vôbec neprekážalo). Mamičky detí s atopickým ekzémom iste vedia, že vyhýbať sa treba i umelým farbivám, konzervantom, sladidlám či soleným chipsom, čo je vo veku osem rokov, kedy občas piští duša práve po niečom „zakázanom“, zložitejšie, než vynechať surový zeler. A vo chvíľach, keď jedálniček dodržiavame poctivo, vyvolá zas ekzém prášok na pranie. Alebo chlad. Alebo stres. Preto som veľmi rada, že môžem prejsť k výsledkom testovania.

    Čo sme zistili

    V propagačnej rozprávkovej miniknižke, ktorú sme dostali ako darček, sa píše, že Lipikar je biely krém, ktorý upokojuje a vyhladzuje pokožku. Už po troch dňoch testovania Margarétka hlásila, že ju všetko prestalo svrbieť. Konečne sa mohla v pokoji nielen vyspať, ale aj prezliecť či čítať si, pretože sa mimovoľne škriabala v každej možnej chvíli. U Kamilky boli výsledky tiež na jednotku: začali sme natierať veľkú suchú šupinkovú plochu na stehienku a o dva dni po nej nebolo ani stopy. Pokiaľ ide o mňa, konečne sa môžem okúpať vo vani. Milujem totiž vodu a kúpele, čo mojej pokožke vôbec nerobí dobre. Práve po kúpeli väčšinou vychádzam z vane s veľkými pálivými „mapami“ na tele. Keď som sa však na skúšku po kúpaní natrela Lipikar balzamom, bolo to akoby sa konečne „napila“ aj moja pokožka. Nekonečne príjemný pocit a najmä nijaké svrbenie. Miesta síce ostali začervenané, ale pocitovo to bol obrovský rozdiel. Konečne sa mi nezdalo, že mám po kontakte s vodou pokožku napnutú ako na škripci a čo nevidieť sa roztrhne. To bude asi tá relipidizácia, povedala som si s úľavou. Kamilka mala zrejme podobný názor ako ja, každý kúpeľ a krémovanie po ňom si očividne užívala.

    Záver

    Na konci sa patrí ešte poďakovať, tejto stránke i #test_larocheposay2 a #sleepikar, že nám v rámci testovania umožnili vyskúšať tieto výrobky. Určite sa stanú súčasťou našej "výzbroje" v boji proti atopickému ekzému a svrbeniu pokožky. Nech sú moje kvietky takéto šťastné a spokojné v tej svojej koži i naďalej 🙂

    motylikova
    15. máj 2018    Čítané 539x

    Rýchle domáce testy Veroval u nás doma

    Viete, čo majú spoločné borelióza, nedostatok železa, neznášanlivosť lepku, alergie, zápal močových ciest či nebodaj chlamýdie? To všetko (a ešte viac) si môžete otestovať na vlastnej koži pomocou rýchlych domácich testov značky Veroval. 

    Toto testovanie nás bavilo. Prevencia a informácie ohľadom zdravotného stavu boli skoro ako bonus. Ak máte bádateľského ducha a nedostatok trpezlivosti na dlhé čakacie doby u lekára alebo ak máte podozrenie, že niečo s vami „nie je v poriadku“, potom sú rýchle domáce diagnostické testy jednou z vašich možností. Majú svoje výhody i nevýhody – ako asi všetko. Načasovanie testovania mi pripadalo takmer osudové: od nedávneho návratu z pôrodnice po testoch Veroval pokukujem, pár som ich mala už nejaký čas v nákupnom košíku. Študovala som biológiu a o zdravie i o mýty o ňom som sa vždy zaujímala. Odkedy mám doma opäť novorodeniatko, je to ešte intenzívnejšie; zdravie je a bude najvyššou hodnotou. Vyhliadnuté testy som hneď nezakúpila z dvoch dôvodov: nevedela som, ktoré vybrať (keďže by som najradšej všetky) a … ako zatajiť faktúru pred mužom, ktorému sa až také nevyhnutné nezdali. V úvode zhrniem výhody i nevýhody, na ktoré sme počas testovania "našich testov" prišli a následne priblížim jednotlivé testy s ich špecifikami, aby ste si to vedeli bližšie predstaviť a posúdili, nakoľko sa zídu i vám.

    Výhody

    • Rýchlosť: kým u lekára sa musíte objednať (často dokonca osobne, čo znamená hodiny v čakárni navyše), následne čakať na svoj termín a samozrejme opäť čakať na „svoju“ chvíľu v ordinácii, domáce testy sú doslova „rýchle“, ako majú v popise: klik – objednané na internete – klik – zaplatené – ďalší deň v schránke –  prečítanie návodu – pár minút samotného priebehu testu – odčítanie výsledku a je to;
    • Presnosť: testy Veroval uvádzajú relatívne vysokú presnosť výsledku (borelióza –  95%; CRP-  95%; neznášanlivosť lepku – 98%; nedostatok železa – 95%; alergie – 94%);
    • Pohodlie: najmä pri teste CRP: ak vyjde negatívny, môže vám ušetriť cestu k lekárovi a zbytočné predpisovanie antibiotík, ktoré by na vírusové ochorenie nezabrali;
    • Jednoduchosť: stačí pozorne prečítať návod, ktorý nezaberá viac ako jednu stranu v prehľadne očíslovaných krokoch a je napísaný zrozumiteľne, empaticky a ústretovo voči čitateľovi, doplnený obrázkami;
    • Dostupnosť (lekárne, kamenné aj internetové, drogérie);
    • Rýchlosť: na výsledky čakáte od 5 (CRP) do 30 (alergie) minút

    Nevýhody

    • Cena: ceny jednotlivých testov sa líšia: orientačne sme vypočítali súčasnú priemernú cenu 10 eur (najlacnejší sa dá kúpiť od 4 eur, najdrahší vyše 18 eur).  Už z tohto výpočtu je zrejmé, že pravidelné testovanie rôznych parametrov rôznych členov rodiny môže finančne zaťažiť rozpočet. Oproti tomu testy u lekára (väčšinou) prepláca poisťovňa.
    • Presnosť: napriek vysokému percentu presnosti výsledku môže test ukázať aj výsledok falošný. Či už vďaka nesprávnemu vykonaniu alebo kvôli chybovému kusu testu.
    • Nedostatočnosť : v prípade potvrdenia podozrenia alebo v prípade pretrvania ťažkostí k lekárovi väčšinou musíme tak či tak. Bude musieť test a diagnózu potvrdiť a nasadiť liečbu.

    Upozornenie: testy musíte vykonávať dôsledne podľa pokynov. Síce nie sú zložité, ale stačí nakvapkať omylom viac kvapiek a výsledok je neplatný. Bohužiaľ, aj toto sme si mali možnosť overiť, ako sa dozviete nižšie.

    Ako sme testovali my

    Testy prišli deň pred mojimi narodeninami, ako darček navyše. Pokusy ma bavili už na strednej a vysokej, dcéra je v tomto celkom na môj obraz, nuž sme sa všetci tešili na priebeh. Rozložili sme si to na viac dní a medzi všetkých členov, nakoniec však najmenší člen testovacieho tímu uchmatol takmer všetky „moje“ testy. Bola dokonca ochotná precvičovať čítanie bez odvrávania – poctivo študovala návody.

    Spolu sme zistili, že nejde o nič zložité, postup sa vo väčšine prípadov opakoval: odobrať krv priloženou ihlou – kvapnúť do kazety – počkať na výsledok (s malými obmenami ako pridať roztok alebo počkať rôzny počet minút). Test je taký jednoduchý, že ho zvládne vykonať aj žiak základnej školy. Odporúčam však vždy dozor dospelého 🙂 

    Naše testy som zoradila podľa subjektívne určenej „dôležitosti“: začnem tým, ktorý pokladám za najmenej osožný a na poslednom mieste, paradoxne, bude víťaz v mojom súkromnom rebríčku užitočnosti.

    Test na neznášanlivosť lepku


    Lepkavá zmes bielkovín ako zložka obilnín – dnes toľko skloňovaný lepok - vie spôsobiť neuveriteľné množstvo problémov, od tráviacich ťažkostí a únavy až ku kožným problémom a neplodnosti. Keďže podľa dostupných informácií dokážu byť choroby spôsobené netoleranciou lepku dlho skryté, rozhodla som sa vyskúšať domáci test na dcére. Podľa údajov stačí jedna kvapka krvi a ukáže sa, či sú jej zdravotné problémy spôsobené práve neznášanlivosťou lepku.

    Podráždenosť, únava, ekzémy, tráviace problémy aj depresie. Aj to môže byť príznaky intolerancie lepku.  Chcela som ho pôvodne vyskúšať ja, ale dcéra sa nevedela dočkať "či má ten lepok", lebo má vraj "nechutenstvo a únavu", tak za obeť padla jej kvapka krvi. Výsledok: Neznášanlivosť lepku vyvrátená na 98%, pšeničné guľky môžu zostať obľúbenými raňajkami.

    Priebeh testu:

    Lancetou sa vpichne do prsta, priloženou pipetou sa odoberie kvapka krvi, ktorá sa následne poriadne premieša s roztokom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 10 minútach odčítame výsledok.

    Komentár: Tento test považujem za jeden z najmenej užitočných: pre konečnú diagnózu je potrebné dôkladné vyšetrenie lekárom a biopsia zo sliznice tenkého čreva. V prípade ťažkostí a pretrvávania príznakov je návšteva lekára nevyhnutná pri akomkoľvek výsledku tohto testu.

    Test na alergie

    Tieto testy sme síce v balíčku nedostali, objednala som si ich ešte pred výsledkom koníkovskej akcie. Nuž som sa rozhodla, že sa podelím aj s touto skúsenosťou. Ide o test na zistenie alergie na srsť mačiek, peľ tráv a roztoče.

    Priebeh testu:

    Pomocou lancety a pipety sa získa krv s prsta, ktorá sa nakvapká na testovaciu kazetu. Potom sa aplikuje rozpúšťadlo. Po 15 minútach sa povytiahne modrý posunovač a po dalších 15 minútach možno prečítať výsledok.

    Výsledok testu:

    Testoval krstný otec aj manžel (mali sme dva testy). Obaja majú potvrdenú alergiu (krstný na peľ, muž na mačaciu srsť), test Veroval však u oboch vyšiel negatívny. Pravdepodobne šlo o alergiu na iný druh peľu u krstného, pri mačacej srsti neviem. Keďže test však určuje len alergie obmedzeného rozsahu (iba zmienené tri typy) a u alergiológa vám (zadarmo a presnejšie) diagnostikujú o dosť širšie spektrum alergií, ušlo sa tomuto testu druhé miesto v pomyselnom rebríčku. Navyše, prirodzene, po odčítaní pozitívneho výsledku nám aj tak nezostane nič iné, ako zopakovať testy u lekára a s jeho pomocou sa začať liečiť.

    Test na boreliózu z kliešťa

    Tento test sme chceli testovať ako posledný, prípadne vôbec netestovať. Plány nám prekazila dcérina (inak chvályhodná) záľuba v pobytoch v prírode. Margarétka prišla so „suprovou“ správou, že má v pupku kliešťa a konečne môžeme testovať! Na Slovensku je ich 20 druhov, niektoré môžu byť veľmi nebezpečné a mám pocit, že na našej záhrade a okolitých lúkach si robia rodinné pikniky všetky druhy kliešťov v hojnom počte. Tieto malé potvory s chobôtikmi prenášajú rôzne choroby a infekcie, niektoré smrteľne nebezpečné. Hoci sme vysadili levanduľové záhony, nakúpili spreje a náramky, ktoré ich majú zaručene odpudzovať, “naše” kliešte tieto rady zrejme nečítali a každý z nás napriek kontrolám pravidelne nejakého schytá. Až 10% kliešťov je pritom infikovaných baktériou boréliou. Tá spôsobuje boreliózu, jednu z najčastejších infekcií prenášaných kliešťami. U ľudí sa prejavuje multisystémovo: to prosto znamená, že napadne celý náš systém: kožu, kĺby, srdce, oči, nervy... Ak sa odhalí včas, dá sa liečiť antibiotikami, očkovanie proti nej však neexistuje. Preto považujem tento test za užitočnú vec. Prvé príznaky choroby si totiž ľahko môžeme pomýliť napríklad s chrípkou, prípadne sa objavia veľmi neskoro a na kliešťa už po pár mesiacoch "zabudneme".. V najvážnejších prípadoch je borelióza chorobou smrteľnou. Až tisíc ľudí na Slovensku sa ročne nakazí od kliešťa boreliózou. Štatistika chorých bohužiaľ každý rok stúpa. Čím v skoršom štádiu chorobu odhalíme, tým jednoduchšia a účinnejšia je liečba a tým menej orgánov človeka postihne. V najhoršom prípade napáda mozgovú hmotu.. Zákernú boreliózu si môžeme v skorších štádiách ľahko pomýliť s chrípkou a inými ochoreniami. Ak bývate v zamorenej časti Slovenska, odporúčam.

    Priebeh testu:

    Test sa vykonáva rozdrvením kliešťa, nejde teda o test ľudskej krvi, ale obsahu vnútorností kliešťa, takže v priebehu 5 minút zistíme, či je náš kliešť nosičom baktérie, teda či mal možnosť nakaziť nás boreliózou. Kliešť sa umiestni do skúmavky s 3 kvapkami roztoku. Drevenou tyčinkou sa rozdrví kliešť tak, aby tekutina ostala bezfarebná. Roztok sa nakoniec nakvapká do vzorkovacieho políčka, pričom sa dáva pozor, aby sa pipetou nenabrala žiadna časť kliešťa, čo by mohlo zablokovať testovaciu sadu.

    Komentáre:

    Pinzeta (prípadne kartička alebo iná pomôcka) by bola vítanou súčasťou testovacej sady.  Nevýhodou testu je, že potrebujeme kliešťa čo najviac „nasatého“, príliš maličký kliešť sťažuje testovanie (v návode sa píše, že takmer nenasatých kliešťov nemá skoro žiadny význam testovať). Naopak, pri prenose boreliózy hrá čas významnú úlohu: aby sme znížili riziko nákazy, treba kliešťa vybrať čo najskôr. My sme kliešťa vybrali čo najrýchlejšie, úspešne rozdrvili a výsledok bol, chvalabohu, negatívny. Ranku treba samozrejme ďalej sledovať. Napriek všetkému test pokladám za užitočný.

    Test na nedostatok železa


    Najprv únava, slabosť, závraty, zimomravosť, nižšia chuť do jedla, neskôr zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam až pomalší rast a psychomotorický vývoj: to všetko spôsobuje nedostatok jedného stopového prvku u detí. Ďalšími príznakmi sú lámavé nechty, bledá a drsná pokožka, búšenie srdca, málo energie, popraskané kútiky pier, poruchy spánku, hučanie v ušiach, pocit na odpadnutie. Bledým deťom aj dospelým s kruhmi pod očami často chýba železo. Práve jeho nedostatok sme testovali – opäť na Margarétke, keďže niektoré príznaky spĺňala.

    Priebeh testu:

    Použitím lancety a pipety sa získa kvapka krvi s prsta, ktorá sa následne zmieša s rozpúšťadlom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 10 minútach odčíta výsledok.


    Výsledok: Podozrenie sa potvrdilo, moja bledá pomocníčka má nízku koncentráciu železa v krvi. Už ju len presvedčiť jesť aspoň niečo zo stravy bohatej na tento prvok. Ak máte aj u seba podozrenie na nedostatok železa, stačí jedna kvapka krvi a o pár minút viete predbežný výsledok, ktorý môžete ďalej riešiť s lekárom.

    Test pokladám za užitočný, nedostatok železa vieme rýchlo doplniť v rámci „prvej pomoci“ vhodnou stravou a vitamínovými doplnkami. Aj pri návšteve lekára je dobré tento výsledok spomenúť a pátrať s odborníkom po príčine.

    Test na CRP

    Tento test zisťuje koncentráciu C-rekatívneho proteínu v krvi. Jeho hodnota poskytuje informáciu o odpovedi imunitného systému na začínajúci bakteriálny zápal, ktorý je možné (na rozdiel od vírusového) úspešne liečiť antibiotikami. Pomocou tohto testu môžeme teda rýchlo zistiť, či je začínajúci zápal naozaj bakteriálneho pôvodu a vybrať sa po predpis antibiotík. V opačnom prípade, napríklad pri chrípke, si ušetríme návštevu lekára a zostaneme pri čaji, vitamínoch a pokojovom režime.

    Priebeh testu:

    Použitím lancety a pipety sa získa kvapka krvi z prsta, ktorá sa následne zmieša s riediacim roztokom. Nakoniec sa zmes nakvapká na testovaciu kazetu a po 5 minútach odčítame výsledok.

    Výsledok:

    Bohužiaľ, tu sa potvrdilo, že pri vykonávaní testu treba byť naozaj pozorný a na testovaciu kazetu nakvapkať 4 (!!!) kvapky zmesi. V zápale testovania a fotografovania sa nám podarilo naniesť väčšie množstvo, ako bolo potrebné, čo sa vzápätí odrazilo na výsledku – neplatný test. Napriek tomu tento test pokladám za najužitočnejší – u našich obvodných lekárov test CRP stále nie je samozrejmosťou a predstava, že v čakárni s chrípkou „chytíme“ ešte niekoľkou jej spoločníkov, mi nepripadá lákavá. Preto sa tento test stáva súčasťou našej lekárničky.

    Ďakujem za možnosť testovať testy a dúfam, že niekomu sa táto recenzia zíde 🙂 Veľa zdravia!

    motylikova
    18. nov 2017    Čítané 253x

    Zdravý ako....

    Do svätého Martina má byť ryba vylovená, hovorí rybárska pranostika. Možno preto, že aj naši predkovia vedeli, že ryby obsahujú nejednu látku prospešnú nášmu zdraviu pred blížiacim sa zimným obdobím. Náš balíček s rybími olejmi nám prišiel 2. novembra, do Martina aj do konca testovania bolo teda dosť času zistiť, či sa osvedčí.  Motivovala nás starostlivosť o zdravie a imunitu a hľadanie čo najprírodnejšej alternatívy pre všetkých členov rodiny. Testovali sme od najmladšieho člena (keďže som v druhom trimestri tehotenstva, testoval naraz so mnou), cez čerstvú prváčku Margarétku až po manžela, ktorý sa prvý raz dobrovoľne sám aktívne podujal na podobnú záležitosť. Počas testovania sme mali návštevu, moju sestru s desaťročnou dcérkou, ktoré sa ochotne pridali. Ďakujeme za možnosť testovať nórske rybie oleje značky Möller’s.

    Výber vhodného doplnku

    O zdravú výživu sa zaujímame prakticky aj teoreticky. Z odbornej literatúry sme vedeli, že rybí olej prospieva kráse, zdraviu i duševnej pohode. Konkrétne tento testovaný olej z treščej pečene obsahuje aj dôležité vitamíny A a D a považujeme ho za prirodzenejší spôsob príjmu omega-3 tukov než z izolovaných látok v kapsuliach. Dostali sme štyri poctivé sklenené fľaše, ktoré obsahujú dva druhy oleja: pre deti s jemnou arómou a pre dospelých s citrónovou príchuťou.

    Testovanie: chuť a vôňa

    Z literatúry pre deti a mládež si pamätám nejednu scénu, kde neposlušní potomkovia dostávali rybí tuk za trest. Aj moja mama sa občas snažila prinútiť mňa alebo moju sestru dať si za lyžicu na odporúčanie detskej lekárky. Už len vďaka rybaciemu zápachu sa jej to nikdy úspešne nepodarilo zrealizovať. Prvým príjemným prekvapením Möller’s Omega 3 rybieho oleja bola preto nevtieravá vôňa oboch príchutí. Prvé testovali deti: neter Lianka a naša Margarétka, ktorá má všeobecne so sirupmi problém, prekáža jej chuť aj konzistencia, takže som mala trocha obavy.

    Obe zhodne konštatovali, že olej bol najprv bez chuti, potom cítili jemnú sladkastú chuť a vôňu po žuvačke. Chutil im „oveľa lepšie ako iné sirupy“. V tom čase Margarétka užívala aj Calcium a Robitussin kvôli kašľu a jej prvá otázka bola, či si ich nemôže vymeniť a užívať radšej trikrát denne „žuvačkový rybí olej“.

    Konzistencia oleja je, samozrejme, olejová. Kĺzavá, jemná, sprvu je to trochu nepríjemný pocit, keďže na to nie sme zvyknutí. Vďaka pravidelnému užívaniu počas dvoch testovacích týždňov už nikomu z nás nepripadá táto vlastnosť neprirodzená. Chuť i vôňa „dospeláckeho“ oleja je výrazne citrusová, osviežujúca. Osobne som ochutnala oba druhy a možno kvôli tehotenstvu mi vyhovovala viac „detská“ chuť – výraznú citrónovú arómu som totiž ešte cítila dlho po požití. Muž, ktorý olej testoval, zasa jednoznačne uprednostnil citrónovú príchuť. Spokojní boli teda dospelí i deti.

    Testovanie: účinky

    V našej domácnosti nekonzumujeme odporúčanú dávku tučných rýb (1 – 2 porcie týždenne). Naše rozhodnutie napraviť to a doplniť si potrebné látky prostredníctvom Möller’s Omega 3 rybieho oleja z tresčej pečene sme neoľutovali. Pred začiatkom dvojtýždňového testovania dcéra zo školy doniesla „suvenír“ v podobe nádchy a kašľa, ktorých sme sa dlhšie nevedeli zbaviť. Akonáhle začala spolu s jedlom užívať rybí olej, po pár dňoch nebolo po viróze ani stopy. Zlepšil sa aj stav jej pokožky, keďže od narodenia bojuje s atopickým ekzémom. Dostala aj väčšiu chuť do jedla a konečne sme dosiahli 19 kg na váhe, z čoho bola ona sama veľmi nadšená, keďže sa jej vôbec nedarí pribrať. Pokiaľ ide o sústredenie v škole a zlepšenie duševnej rovnováhy, ktoré by mal taktiež tento produkt podporovať, testovacia doba bola prikrátka na závažnejšie zhodnotenie. Budeme však v užívaní oleja pokračovať naďalej, keďže nijaké ťažkosti ani vedľajšie účinky sme nezaznamenali. A že vôňa oleja napriek vyššie uvedeným pozitívam rozhodne nie je umelá a neprirodzená, potvrdila aj mačacia účastníčka testovania, ktorej sme len-len že stihli zabrániť aj v testovaní chuti 🙂

    Testovanie: tehotenstvo

    Keďže rybí olej prospieva tehotným ženám a vyvíjajúcim sa deťom (jeho užívanie ovplyvňuje správanie dieťaťa i jeho mozgovú činnosť a je prevenciou mozgovej obrny dieťaťa), užívala som tento produkt aj ja. Konzultovala som tento krok so svojou lekárkou, ktorá moje rozhodnutie podporila. Ďalšou pozitívnou správou bolo, že mi z neho vôbec nebolo zle (ako z väčšiny potravín v tomto stave). Aktuálne máme za sebou morfologický 4D ultrazvuk a naše dieťatko je zatiaľ úplne zdravé, čo je skvelá správa bez ohľadu na súvislosť s užívaním oleja. Za seba môžem povedať, že som spozorovala účinky na vlasoch a nechtoch – vlasy sú lesklejšie, nechty pevnejšie  - či za tieto okolnosti vďačím tehotenstvu alebo oleju, nemožno teraz odhaliť. V tehotenstve sa mi však zhoršila kvalita pleti, na tvári sa mi tvorili suché mapy a dokonca aj akné, ktoré som predtým nikdy nemala, pričom tieto estetické problémy pomaly ustupujú. Keďže mi predtým nepomohli žiadne masky ani zábaly, predpokladám, že to súvisí práve s užívaním rybieho oleja. Muž ocenil obsah vitamínu D, keďže ako onkologický pacient je pravidelne sledovaný aj po vyliečení a opakovane mu diagnostikovali jeho zníženú hladinu. Po testovaní sa cítil menej unavený, čo naznačuje zvýšenie hladiny vitamínu D, takže sme zvedaví na ďalší odber krvi po dlhšom užívaní.

    Bonusové pozitíva

    Zima bez ľadu, kaša bez medu, potok bez ryby, to sú samé chyby, hovorí slovenské príslovie. Naša domácnosť sa teda už zmenila na „potok s rybami“, za čo sme vďační, lebo: okrem priaznivých účinkov na zdravie (za pripomienku stojí aj fakt, že dcéra výnimočne nikoho nenakazila), na krásu pokožky a na zvýšenie chuti do jedla, chceme oceniť prirodzenú formu podávania a balenie v sklenených fľašiach. Doma radi recyklujeme, takže každý už má svoj plán, na čo peknú zelenú fľašu neskôr využije (možností je veľa, od uskladnenia dedkových liečivých bylinkových destilátov cez moje bazové sirupy až po Margarétkine tvorivé hry). Najväčším bonusom je pre mňa to, že je to prvý liek, ktorý Margarétke naozaj zachutil. Nemusím jej ho pripomínať, dokonca jej ho nemusím ani doniesť z chladničky – po jedle sa tam sama vyberie a olej si nadávkuje a vezme úplne samostatne. Určite budeme pokračovať v užívaní aj naďalej a môžeme produkt odporúčať 🙂

    motylikova
    3. okt 2017    Čítané 317x

    Pečivo s dušou

    „Ale sedliak bol duša chlebová,“ hovorí sa v jednej Margarétkinej obľúbenej rozprávke, „nevydržal a neprajníkovi pomohol.“ Ľahko si vieme domyslieť význam tohto milého prirovnania – hoci na povrchu niečo môže vyzerať pevné, tvrdé, ošľahané ohňom pece ako chlebová kôrka, vnútri nájdeme mäkkú, jemnú, dobrotivú striedku.

    Na chlieb si zarábame, nikdy sa nepreje, niekto žije na cudzom chlebe a niekto zasa má po chlebe... Hoci reči sa vravia a chlieb sa je, už v našom jazyku vidíme, aké dôležité miesto má tento pokrm v našej kultúre.

    Jedna pani jazykovedkyňa mi raz povedala, že svet sa pre človeka stáva svetom, ak je človek jeho súčasťou – a svetu rozumieme tak, že o ňom hovoríme, akoby sme v jazyku tvorili „svoj“ svet. Akoby sa každý pozeral na svet svojimi okuliarmi. Každý národ má svoje vlastné okuliare, a my máme aj okuliare „chlebové“. V dávnych časoch šírenia kresťanstva misionári vysvetľovali podstatu učenia tak, že hovorili Číňanom o ryži, Američanom o kukurici, Eskimákom o dennom tuleňom tuku... A nám, Slovanom, o chlebe.

    V tejto recenzii sa teda pozrieme na chlieb, na pečivo, na to, aké komu chutí. Konkrétne na pečivo z reťazca BILLA – ich najnovšou filozofiou je dôraz na čerstvosť, pestrosť a BIO kvalitu, čo môžete posúdiť aj sami: návštevou predajne, ochutnávkou, alebo hoci čítaním recenzií na ich novinky v sortimente. Alebo nabudúce využiť #test_billa. My sme tiež testovali:

    • Remeselný chlieb

    Známym slovanským zvykom bolo vítať hostí chlebom a soľou. Tento zvyk má aj dnes už vtipnú stránku, okrem dobrého úmyslu sa totiž verilo, že démon alebo ježibaba by darovaný chlieb nemohli prehltnúť a začali by sa dusiť. Tak sme sa rozhodli to vyskúšať 🙂  Táto pšeničná väčšia bageta nám poslúžila na „rustikálne jednohubky“, navštívili nás len dobré bytosti a všetko zázračne rýchlo zjedli. Chlebík je aj sám osebe chuťovo veľmi dobrý, mne sa na ňom páči aj jeho „nevýraznosť“ – je totiž univerzálne kombinovateľný aj s chuťovo výraznými prílohami a striedka je naozaj vláčna a jemná.

    • Diavollino kocka

    Chlebová mágia je založená na myšlienke, že kto si čo zaseje, to si aj zožne: s akými myšlienkami a prianiami chlieb miesime, také nám po vykysnutí a upečení prinesú výsledky. Keď sama pečiem, vnímam miesenie cesta ako tvorbu niečoho nového a všimla som si, že sa neoplatí piecť nervózne a narýchlo, takže niečo na tom bude. Myslím, že je jasné, o čo šlo pri pečení tejto kocky – vložiť chilli papričky, cesnak, pálivé Tabasco a špecifická pikantná chuť pečiva je zaručená. Pečivo je vnútri vzdušné a mäkké, kôrka príjemne chlebová, vôňa papriková, chuť nie príliš ostrá, mne však stačilo ochutnať kúsok. Muž potreboval salámovú oblohu a zhodnotil tento kúsok ako najlepšie, čo som ho donútila počas testovania zažiť. Dospelí so záľubou v mierne pikantných potravinách si môžu pokojne kocku dopriať.

    • Twist s pažítkou

    Kto do teba kameňom, ty doňho... Len nie twistom s pažítkou. Jednak by ho bola škoda, jednak je to jedno z pečív s hutnou, „ťažšou“ konzistenciou. Priznám sa, že už sa k nemu nevrátime. Poznáte to, že na svete sú len dva druhy ľudí, tí, ktorí majú a nemajú radi (čokoľvek). Pri pažítke som v druhej skupine. Pečivo je zvonku chrumkavé, pažítková chuť vnútri výrazná, najväčší problém bola pre nás spomínaná hutnosť striedky. Nakoniec sme zistili, že sa celkom hodí k vynikajúcej tekvicovej polievke, potrebuje k sebe niečo šťavnaté. Milovníci pažítky paileas ocenia. 

    • Cereálna bageta Payesita; Paillasse olivový

    Darovaný chlieb sa má bezo zvyšku zjesť, hovorí starý zvyk. Za požičaný sa zas nemá ďakovať. Tak sme sa zasa hostili, tentoraz s kaviárom a nátierkami. Cereálna bageta s prímesou otrúb a posypaná rôznymi semienkami a vločkami bola skvelá. Jedna z tých chrumkavých, s mäkkučkou striedkou, s výraznou chuťou semienok a vločiek, pre mňa dokonalá. Olivový chlieb podľa popisu zasa obsahuje špeciálnu múku, vlastnosti kôrky a striedky opäť chrumkavé a vláčne. Opäť však existujú dve skupiny ľudí... Tentoraz sa hlásim k milovníkom olív – ich chuť v chlebovej striedke bola výrazná, so syrovou nátierkou vynikla ešte viac.

    • Tyčinky so zelenými a čiernymi olivami

    Opäť je to skôr príležitostné pečivo, keďže ani ja si neviem predstaviť mať príchuť olív v chlebe každodennom. Trochu mi chýbala chrumkavá kôrka, možno som vystihla nie celkom čerstvé kúsky. Konzistencia je hutnejšia, ale nie tvrdá, zrejme vďaka tvaru pečiva menej vzdušná. Chuť olív výrazná, samé je pečivo trocha suchšie, ale dá sa jesť ako slaná tyčinka, keď ste hladní a máte chuť na olivy.

    • Pizzová taštička

    Hovorí sa, že lepší doma krajec chleba, než v cudzine krava celá. Ono to znamená, že škoda stratiť domov za cenu blahobytu, ale mne sa to vynorilo práve teraz. Keď som bola na strednej, pamätám sa, že pečivo s pizzovou náplňou bol školský hit. Neviem, či sa mi zmenili chuťové poháriky, ale čím ďalej, tým výraznejšie v tých plnkách cítim akúsi umelinu. Odkedy od svokrovcov dostávame domáci kečup, veru ani ten mi už z obchodu nechutí. Nuž, aby som to zhrnula, v pečive problém nie je, čerstvé je chrumkavé, dá sa kúpiť ešte teplé a voňavé, náplne je dosť, chuť je korenistá, kto potrebuje rýchlo zahnať hlad a nemá rád sladké, nemusí váhať.

    • Vital kocka

    Kto v jeden deň vyhodí chlieb, bude na druhý deň podľa povery hladovať. Pri tejto kocke by mi vyhadzovanie ani nezišlo na um, hoci ani bežne nič nevyhadzujeme: omrvinky síce nehádžeme do ohňa, kam vraj patria, ale suché pečivo zbierame dedkovým zajacom a našim večne hladným morčatám. Milujú semienka ako ja. Táto kocka sa k nim však nedostala. Umiestnila sa v prvej trojke môjho pomyselného osobného rebríčka pečiva pečeného v Bille. Chrumkavá. Štedro posypaná semienkami. Semienka aj vnútri, v mäkkej, lahodnej striedke. A ako bonus pocit, že ste si vybrali zdravší variant.

    • Syrový štangel

    Keby sa vám s chlebom niekedy snívalo a chcete vedieť, čo to znamená, jeden zo snárov hovorí: „Seba v snoch horúci chlieb jesť vidieť – so strachom bohatstvo získať, to kvôli ohňu, ktorý chlieb tak rozpálil. Chladný chlieb so syrom jesť – bohatstvo a blahobyt nadobudnúť.“ Sen so syrovým štanglom by teda mohol mať celkom príjemné naplnenie. Ja som si ho vybrala, lebo bol medzi novinkami, ale aj preto, že mám slabosť na syr a slané. Tento konkrétny kúsok ma zachránil pred ďalším z návalov prvotrimestrovej nevoľnosti, takže som mu bola vďačná. Ozaj, pomáha nemať prázdny žalúdok a zjesť slané a zapečené pečivo (ale nie vždy, bohužiaľ). Takže tento rožkovitý útvar mi dobre poslúžil, v dobrom budem spomínať, keď sa uvidíme v BILLA.

    Osobne mám však problém už s jeho názvom. Štangeľ som našla iba v historickom slovníku ako výraz 15. a 16. storočia pre železnú tyč, aj to s mäkkým ľ.  Súčasné hovorové slovo je štangľa (na salámu alebo: chudého človeka, čo je celkom vtipná predstava). Nie že by na tom slove záležalo niekomu okrem mňa. Štangel. Husia koža. Ešte neskôr som si prečítala, že obsahuje bravčovú masť, ktorá mu má dodávať chuť, šťavnatosť a arómu. Nuž, buď do môjho masť zabudli pridať, alebo už bol chudák, dlho na predajni, ale mne pripadal suchší, ako by sa patrilo. Tvrdá kôrka tomu veľmi nepomohla. Pomohol mu bylinkový čaj a paradajka, napriek tomu sa už naše cesty zrejme rozišli.

    • Toskánska bageta malá

    Toskánsko vonia vínom a korením. Vraj konkrétne takou zmesou korenia, ktorá sa hodí na všetky druhy mäsa. A dáva jedlu vôňu južného Talianska. Neviem, či to bolo cieľom pri výbere názvu tohto kúska pečiva, priznám sa, že som v ňom necítila ani tymián, ani oregano či rozmarín, stalo sa však mojou obľúbenou celozrnnou alternatívou. Mám rada malé bagetky a veľa zŕn. Malé bagetky majú väčšinou veľa chrumkavej kôrky, čo bol aj tento prípad. Mimochodom, spálená kôrka sa využíva na zahnanie nočných môr (ale to vyskúšam, až keď budem najbližšie piecť ja, toskánska bageta by mi s tým nepomohla). Pomohla mi však ako skvelá príloha k pečeným bedliam (veď to je skoro ako mäso, nie?). Na obrázku vidíte aj spomínaný vynikajúci domáci kečup. A listy z krásneho štiavnického jesenného lesa...

    • Kaiserka tmavá; bulka pšeničná svetlá

    Mali sme nedávno Dni sv. Huberta, trhy a v stánkoch neznesiteľne dlhé rady na cigánsku. Rozhodli sme sa urobiť si doma vlastnú verziu. Obľúbenú cereálnu kaiserku nemali, tak som si vybrala tmavú. Neviem, prečo mi tak chutí tmavé pečivo. Človek môže aj stokrát čítať, že v skutočnosti nie je až také zdravé, ako sa tvári, že sa farba získava primiešaním otrúb alebo pridaním karamelu.

    Kaiserka bola skvelá, ako kaiserky bývajú, kto ich má rád, vie, o čom hovorím. Vraj sú pozostakom rakúsko-uhorskej monarchie, žemle viedenských mocnárov: pšeničná múka, chrumkavá košieľka a päť zárezov na povrchu. Originálna kaizerka má byť obnažená, bez sezamu a rasce. Táto moja tmavá, neoriginálna, s bielym sezamom, je pre milovníkov semienok úplne dokonalá. Muž má zasa najradšej biele pečivo, jeho hodnotenie pšeničnej bulky znelo: vhodný tvar na domácu cigánsku, chuť rožkovitá, trochu tvrdá na povrchu, mäkká vnútri, neprekvapí, nesklame.

    • Poduška so zníženým obsahom sacharidov

    Keď príde na lámanie chleba a určovanie prvého miesta, u mňa to vyhrala táto nenápadná obdĺžniková novinka. Podľa lákavého popisu má znížený obsah uhľohydrátov, zvýšený obsah bielkovín a vlákniny, preto sa nemusíte báť jesť ju ani večer a zasýti na dlhšie. U mňa všetko fungovalo, vôbec som sa nebála a kúpila som si ju vždy, keď som ju v Bille našla. Čo však, na moju smolu, bolo počas dvoch týždňov len tri razy. Ako ju opísať? Chrumkavý kabátik, zdobený sezamom, ľanom, slnečnicou, nádhera. Duša ozaj chlebová, voňavá, jemná, ľahká ako pierko, ozvláštnená semienkami aj vnútri. Keďže som vždy kúpila viac kúskov, overila som si, že ako jedno z mála pečív je rovnako dobrá aj na druhý deň. Chcela som ju odfotiť aj samú, vážne, ale nikdy som nestihla. Máte ten pocit, akoby ste jedli cukrovú vatu: chutné a sýte vzdušné skoronič. V dobrom slova zmysle, nie nadarmo je chlieb aj symbolom života a duchovného jedla.

    • Bio ražný bochník

    Keď už som v tej duchovnej rovine, idem sa k niečomu priznať. Dozvedela som sa, že chlieb sa nemá nechávať na stole. Neprikrytý. Lebo plačú duše v očistci. Nuž, a tiež mu to na druhý deň nepridá na chuti. Tento krásny bochník sme testovali hneď, ako sme ho kúpili, ražná múka, vyrobená zo sivastých zŕn v klasoch žita, má vraj veľa pozitívnych účinkoch na tráviaci systém. Navyše tento chlieb je zložený zo samej bio múky, chutí pekne chlebovo, nechýba mu nič, ani kôrke, ani vláčnej striedke. Keďže som trestuhodne nechala hodnú chvíľu postáť, následne som si z neho urobila minitoasty so syrom. Zaujímavé je, že boli veľmi dobré, zapečený mi chutil trocha inak ako taosty z bežného chleba, lepšie, ale možno to boli len výčitky svedomia voči takej lahôdke.

    • Rollo škoricové a kakaové

    Pečivo má vraj magickú podstatu, na jeho zrode pracujú všetky štyri živly: Vzduch, Oheň, Voda i Zem. Kedysi sa preto verilo, že pekár musí žiť v zhode s diablom, nielen s bohom: preto robí dvanásť bochníkov pre Neho, ale trinásty pre čerta. Trinástka je aj záverečné číslo môjho testovania, nechala som si nakoniec sladké, hoci nemá s pekelníkmi nič spoločné. Jedine ak by ste mali radi škoricovú a čokoládovú chuť, vtedy uznáte tieto rolované kúsky za čertovsky dobré. Margarétka sa takto nevyjadruje, verná jemnejšiemu slovníku, sladké plnené pečivo s hojnou náplňou a výraznou chuťou zhodnotila ako vynikajúce aj napriek pevnejšej konzistencii, s ktorou trochu bojovala. Napriek tomu, ako nevinne sa tvári, až pri písaní tohto komentára som si uvedomila, že sa vlastne hrá s papierovým Nebom – Peklom... (Inak, skvelá hra. Učí sa pritom počítať i hláskovať. A ja jej píšem do výsledku úlohy – odložiť riad zo stola, nakresliť zviera, zaspievať pieseň, nakŕmiť morčatá, zjesť kúsok pečiva... a podobne. Zatiaľ jej to nepripadá podozrivé.)

    Na záver sa chcem poďakovať za možnosť testovania, bola to veselá a obohacujúca skúsenosť, nasadiť si chlebové okuliare, nebáť sa nových chutí. Ak sa náhodou vy niekedy budete niečoho báť, môžete vyskúšať aj recept starých Slovanov: chlieb ležiaci na stole so zapálenou sviečkou a soľou je vraj najmocnejšia ochrana domu. Pokojne a bez strachu si chlebík a jeho varianty môžete zaobstarať v predajniach BILLA ;)

    víkend u svokrovcov.. a malá plače a plače :/