Obsah hliníka vo vakcínach
doc. Ing. Josef Prousek, CSc
SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)
Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“
MUDr. Liptak
Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“
Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“
@saska.t mne sa tazko pristupuje ku "faktom" v podani inych mamiciek... zvlast ked vidim ako sa v problematike orientuju a ked vsetko zvaluju na ockovanie... potom mi je tazko nieco zobrat ako fakt.. ked je to sporostredkovane a nepoznam okolnosti ani nic...je to len tvrdenie....a moze byt prekrutene, vymyslene..ale aj pravdive... takze tazko sa k takemu vyjadrovat...
@pectore si rýchlovka, ak si prečítala všetky odkazy na stránky pod článkom.... si proste jednotka, mala by si robiť na súde a čítať spisy. to by neboli prieťahy v konaní 😀 😀 😀
@norwayka Posielam grafík ako vám to pekne stúpa.Myslím zaočkovanosť.
http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/...
@bralilienka mne staci ze je to subjektivny nazor autora.... .to je uroven akoby v skole niekto pisala referat o hliniku....
@kvieta kazdemu druhemu sa mozu a nemusia vytvorit protilatky,ked im tak zalezi na zdravi preco neoveruju protilatky v krvi, priebeh nebol tazky,ale neustale sa opakujuci, ziadne z deti nemalo tazky priebeh a je velmi malo % tazkych priebehov pri rubeole a ak je tazky, skoro vzdy boli aj pridruzene ine choroby a to uz je o niecom inom,preto pre mna nie je rubeola,mumps a dokonca ani osypky tazka smrtelna choroba /pozor toto je mojosobny nazor a nikomu ho nevnucujem/
Mimochodom som narodena v roku 78, MMR vakcina bola podavana az od roku 86,prezila som mumps,rubeolu a osypky bez komplikacii a zijem a aj vela mojich vrstevnikov.
Co sa tyka paracetamolu,podany nebol,kedze bola iba mierna teplota a kazdy kto len trosku sleduje temy o ocko,vie ze podat tento liek je najväcsia hlupost a celkovo vie ,ze znizovat teplotu,ktora nepresiahla 39 st.je max.nezodpovednost,teda aspon podla mna a mojich poznatkov 😉
@pectore ešte raz a pomalšie:
1. č í t a l a s i t i e o d k a z y d o l e ? ? ?
2. č í t a l a s i t i e o d k a z y d o l e ? ? ?
3. č í t a l a s i t i e o d k a z y d o l e ? ? ?
to, aby aj pectorka pochopila.
@bralilienka Ja som čítala, síce nie všetky, ale čo z nich pre teba vyplýva? Ak sa môžem spýtať.
@bralilienka citala si upozornenie pod nadpisom.... to totiz znamena ze cokolvek je v tom clanku napisane nieje vhodne brat ako odborny text a veskeré veci mas konzultovat aj tak s lekarom.... takze o com ???? Co je to za hodnota... to je lepsie zajst k lekarovi a informovat sa tam...priamo clanok na to upozornuje....
@adsumus ž e t o n i e j e s u b j e k t í v n e ? ? ?
cmuk papuľka
@bralilienka nie a co znamena veta: Tento informatívny materiál je vyjadrením názoru autora... to je ako objektivny??????... 😀 😀 😀 😀
a uz som to pochopila...bralilienka tu robis kanpan... a musi tu ten link byt aj pät krat... najlepsie na kazdej strane.... tak nech si citatelia pozorne precitaju upozornenie...a mozu si skratit cas tym ze sa informuju priamo u lekara....
@bralilienka Ak by si si čítala tie odkazy, tak by ti z toho vyplynulo niečo iné. Napr. to, že za 70 rokov používania hliníka vo vakcínach sa stále považuje za bezpečný. Nezistilo sa nič, čo by dokázalo opak.
@pectore a naco by som si vymyslala?,na taketo hrackarenie som uz naozaj stara a nie pubertacka,ktora si potrebuje vymyslat,z tvojej odpovede usudzujem,ze tvoj vek este nedosiahol hranicu,aby sme mohli diskutovat na urovni,stacilo napisat,ze si to bud nevies vysvetlit,alebo dodat fakt,ktory by to vyvratil a nie mi napisat,ze si mozno vymyslam,alebo prevracam fakty naco?
Sama si mi napisala v skorsich odpovediach,ze chces diskutovat k teme a s faktami a na to mi napises,ze si mozno vymyslam a mozno nie? 😉 Moj postoj neber ako urazku,ale konstatovanie,urcite to nebolo myslene urazlivo,keby sa chcel opät niekto chytat slovicok.
článok som pridala pre rozmýšľajúce matky, nie pre surikaty vykúkajúce spoza chrbta farmafirmy, aby štekali svoje nezmysly za ktoré musia byť platené, pretože toto by normálny človek z úst nevypustil, že hliník je bezpečný 🙂
@adsumus ano, drzi sa. Jasne, ze sa ockuje. Ja som vzdy bola jedina, co neockovala. Ja to neberiem. Ale kto nechce, tak nemusi a bez represalii. Ale zase na druhej strane mame aj fond na odskodnenie a tie peniaze sa vyplacaju, ale tiez treba povedat, ze vsetko neziaduce v zdravotnictve, nnielen ockovania, tak dokazovanie je beh na dlhe trate a treba vela dokazovania...co je tiez pochopitelne. Ale vyplaca sa dost za vselico. Este, ze mame ropu, ze jo.
@bralilienka ďakujeme, postupne to prelúskam. Ale nemám šancu byť taká expresná, ako niektoré iné obyčajné matky, ktoré sú schopné za 5 minút prečítať článok, pochopiť ho, a tiež pre lepšie info popozerať aj tých takmer 300 citácií. Nemám tie správne sondy 😉
@norwayka Dobre píšeš, ale dovol aby som ťa upozornila na jednu skutočnosť a to, že Slovensko tradične končí za opicami. A dokázali sme to aj pri otázke očkovania, pretože v časoch Wakefielda, ked sa polovica Europy prestávala očkovať, aby neboli autisti, tak my nič, pohoda. A teraz, ked sa zasa začali očkovať, aby neboli chorí, tak my bojujeme proti hliníku a neočkujeme svoje deti. Represálie som žiadne nespozorovala, netreba dramatizovať, normálne len zaplatíš pokutu ako ked prekročíš rýchlosť. Nič strašidelné.
@pectore hej, hej, mas pravdu ohladom zakonov, je to tam samozrejme upravene, ale pre pripad vazneho outbreaku.
Dam sem link, ak tu je niektore z dievceniec z Norska
http://www.lovdata.no/all/tl-19940805-055-003.h...
Ale hovori sa tam, ze pri vaznom outbreaku beznych nakazlivych chorob (myslia sa tie, proti ktorym sa ockuje) moze ministerstvo formou vyhlasky prikazat ockovanie. Takisto ako pri vaznom outbreaku moze prikazat tieto tri veci neockovanym osobam:
1) drzat sa v izolate
2) nemozu sa zdruzovat, teda ani skolka, skola a podobne
3) Musia dodrziavat dalsie pravidla, ktore stanovi kommunalny doktor
V skolke som vypisovala, ze nie su ockovani, tak isto ako som vypisovala, ze na co maju alergiu a podobne. Takze sa to registruje, nie je o com a registruje to aj lekar. Ale v skolke zrejme kvoli tomuto zakonu.
Este jedna vec, ked som prisla do Norska, jedina podmienka bola kontrola TBC. Pytali sa ma, ci som bola ockovana, ale aj tak to rok nikto neriesil (keby som mala tbc, tak uz par ludi je odo mna nakazenych), tak nakoniec ma poslali na rontgen a to bolo vsetko. Pozreli, ze nemam tbc, ockovat samozrejme nemusis, i ked v tej dobe, keby to odo mna chceli, tak nie je problem, samozrejme by som ockovala, nemala som sajnu o monznych negativach, ani o tom ze je to dobrovolne.
@adsumus mas pravdu,SK konci za opicami a hooodne daleko,pokuty vo vyske pomaly platu,z ktoreho zije polovica slovakov a jednoducho si ju nemozu a nemaju z coho dovolit ked chcu nakrmit svoje deti a prebrat zodpovednost,ked uz nie inak, tak aspon fondom na odskodnenie nasledkov po ockovani to nie?tak ako ine staty EU,tak to je fakt za opicami,plne suhlasim
@saska.t No dobre, nemajú z čoho platiť pokutu. A z čoho potom budú platiť súkromné škôlky, ked to zdobrovolnia a zavedú podobný systém ako v zahraničí? Čo je lepšie raz zaplatiť 300 euro a máš pokoj alebo platiť každý mesiac 400 euro za škôlku? Ja byť neočkujúca, tak som spokojná so súčasným stavom.
@pectore ja som to dieta videla na vlastne oci a bola som s nou aj s malou u Dr.cela vec sa tykala nasej MS a triedy v ktorej je aj moje dieta,vsetci sme museli na vysetrenie,aby sa vylucila dalsia nakaza,vsetci postihnuti ci nepostihnuti sme boli u Dr. v jednej miestnosti,kde nam podavali info,este raz nemam dovod to tu pisat a vymyslat si,mna zaujimal nazor a nie popisanie pseudo pripadu,ak sa nemienis vyjadrit uz to nechajme tak,nebavi ma stale pisat to iste..
.O akom systeme v zahranici rrozpravas? Mam neockovane,alebo lepsie povedane ciastocne ockovane dieta,do skolky(statnej) ho zobrali bez toho,aby sa co i len slovom zmienili o ocko,nezijem na SK,ale v zahranici v state v EU,takze asi nerozumiem,mimochom,nie vsetci maju len jedno dieta a pokuta vyse 300,-eur sa vztahuje len na 1 dieta,nie na vsetky v rodine,takze suma moze byt zavratna a este ani v sukromnych jasliach odomna nic o ocko neziadali a nemaju ani pravo,jedine tak informativne pravo,ktore zase len stoji na dobrovolnosti

@bralilienka ty si precitaj co davas do pozornosti ako relevantnu studiu o hliniku.. 😀 😀 😀 a gramatika nieje moja silna stranka a co... niekoho silna stranka zas nieje kriticky pristup k informaciam... ...