icon

Očkovanie proti ovčím kiahňam

tehula
13. feb 2013

Rada by som sa dozvedela zopar veci ohladom ovcich kiahni a najma ockovania proti nim.
Mama ma strasi, ze treba deti dat zaockovat proti kiahniam, najme v pripade dievcat, ze aby nemali skarede jazvy po prekonani na tvari. Akosi som sa domnievala, ze sa kiahne bezne ockuju a teda je toto ockovanie aspon z casti hradene zdravotnou poistovnou.
Pediatricka mi kedysi davno pre dcerku pred dovrsenim 2rokov ockovanie navrhla, ze prva davka sa zaockuje a po druhom roku dovrsenia sa da dalsia davka. Vtedy spominala, ze v pripade starsieho dietata staci jednu davku ockovat. Odlozila som to, ze pockam teda na neskor.
Teraz, ked starsie dieta mi navstevuje skolku som sa opat k teme ockovania vratila, nakolko je sanca, ze moze kiahne v skolke chytit a nakazit aj mladsie dieta. Pediatricka mi navrhla zaockovat obe deti, starsiu, ze rovno obe davky podat naraz a mladsej, ktora nema 2roky, ze davky rozlozit na dve.
Jedna davka vraj stoji 50eur, co sa mi zda pomerne dost 200eur dat za ockovanie, ved Rotarix co bol plne hradeny pacientom stal skoro rovnako.

Tak sa chcem spytat, kto ste davali deti zaockovat proti kiahniam, kolko ste za ockovanie platili, v kolkatich davkach ste ockovali a teda co sa deje, ak dieta zaockovane nie je. Ak je zaockovane, tak pokial pride do styku s kiahniami, tak sa neosype? Dakujem vopred za objasnenie.

zasln
Odpoveď bola odstránená
kvieta
7. mar 2013

@zasln 😀😀😀 Žeby sestra dvoch bratov?...Akoby vás jedna mater mala😀😀😀

zasln
Odpoveď bola odstránená
hajanka
7. mar 2013

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

zasln
7. mar 2013

@hajanka
Fakt dotala sa tam bez protekcie, uplne sama.

miika
8. mar 2013

@hajanka vsak o to viac ma to stve, ze som za to platila a este mi to dokatovalo dieta...

bralilienka
8. mar 2013

myslím, že by si mala deti dať zaočkovať aj proti pádu na štrkovej ceste. po tom sú tiež škaredé jazvy. a veru ak budú mať dievčatá jazvy, ostanú ti slobodné na krku. o toto ide tvojej mame ?

kým dáš zaočkovať svoje deti, čítaj čítaj čítaj, my sme nečítali a máme doma malého onko pacienta ☹

miika
8. mar 2013

@bralilienka moja rec, treba tieto diskusie o ockovani citat aj ked mate prve dieta a nulove skusenosti zo svojim dietatom ci s dietatom v okoli ktore by malo nasledky po ockovani. Ja som tieto diskusie na forach 8 rokov ignorovala, nikdy som to ani len neotvorila, len som pokrutila hlavou v zmysle "to budu nejaki blazni", strasne ma to stve ze som bola taky ignorant. Hold az ked sa nam stalo to co sa stalo, a upozornila ma jedna mamina ze to moze byt nasledok ockovania, az vtedy som zacala zurivo citat, ale bolo to uz neskoro !!!!! Takze aj ked je to mozno blbost, ale urcitu vinu za to co sa stalo, davam urcite aj sebe.

bettypo
8. mar 2013

@miika
chodili ste pred tym k neurologovi? Dost neskoro to diagnostikovali.

miika
8. mar 2013

@bettypo co myslis predtym ? ja mam tri deti a 8 rokov som ignorovala diskusie preto ze moj prvorodeny teraz 9rocny nemal ziadne nasledky, ockovala som aj druhorodeneho a pokaslalo sa to vyrazne az pri tretom synovi. Nas zaockovali v maji, maly zacal vo vyvoji cuvat, tak sme sli na neurologiu do Sinalgisu. Tam skonstatoval Mego ze to je len oneskoreny motoricky vyvin a povedal ze mame prist v septembri-oktobri, ze vtedy uz bude maly chodit. No a kedze koncom oktobra stale nechodil, boli sme sa tam ukazat a vtedy Mego povedal - no, toto je uplne ine dieta ake som videl prvy krat, a nehovori sa mi to lahko, ale podla mna je to DMO, napisal spasticka kvadrupareza a poslal nas na vysetrenia na Kramare. Tie sme kvoli chorobe neabsolvovali a isli sme zaciatkom decembra radsej do Renony. Potom nasledovalo cvicenie doma, hipoterapia a tak.
Takze nam do 16.mesiacov nic nebolo, mali sme uplne zdrave dieta.

usiko
9. mar 2013

@tehula co by som dala za to, aby moja dcera uz kiahne bola prekonala....este sme sa zial, k nim nedostali,ale ked porodim, a syn bude starsi...a dcera bude chodit do skolky, pevne dufam, ze nejake donesie a obaja si to odlesia doma.....jasne na strankektora je sponzorovana vyrobcom vakciny proti ovc. kiahnam, som sa docitala, ze maloktore deti ich prekonaju uplne bez problemov, vraj je strasne vela nasledkov ovcich kiahni...akoze akych? ze jazvy? nech sa na mna nikto nehneva, ale ked sme my boli mali,tak kiahne boli fasa vec, kazdy to chcel, lebo cim skor tym lepsie a teraz sa z kiahni stal strasiak...ja fakt nechapem...to uz su rodicia tak lenivi a spansteli ze nevedia ostat doma s dietatom a vylezat to? proste sa musime hnat vsetci do roboty, len nebyt na OCR a mat pokoj?

bettypo
10. mar 2013

@miika pred očkovaním som myslela. 😒
Len nedávno som počula o takomto prípade - rovnaká dg ale po hexe

tehula
autor
10. mar 2013

mile damy, uz som pisala vyssie, ze som sa tu chcela poradit a podla toho rozhodnut, rovnako som uz pisala, ze proti kiahnam ockovat nebudeme. Tak nerozumiem niektore prispevky rypajuce, ze daj si zaockovat aj proti padu z bicykla.
Myslim, ze sa da nazor vyjadrit aj bez toho, aby niekto pomaly narovinu napisal, ze autorka si krava.
Potom tu clovek nema ani chut uz nic napisat.
Dakujem za kontruktivne rady, cenim si ich.

zuzkap2
10. mar 2013

@tehulka moj starsi syn kiahne dostal v skole a postupne sa od neho nakazil aj mladsi syn a dcera ta mala vtedy len 7 tyzdnov. Chapcov pupaciky svrbeli tak max 2 dni a potom uz bolo v pohode ,ziadne skrabanie a nic podobne ba ani teplotu nemali. Pri dcere som nespozorovala, ani ze by ju to svrbelo,bola v pohode ako vzdy.
Ja by som urcite neockovala, toto je bezna detska choroba,ktora prejde bez vacsich komplikacii

kacena4
10. mar 2013

@tehula necitala som prispevky od inym mamin ale poviem ti ako sme dopadli. deti mi chytili ovcie kiahne vsetky naraz najstarsi syn a najmladsia dcerka sa tak vyhadzali ze sme skoncili v nemocnici na antivirotika (ci ako sa volaju) a boli vyhadzany fakt hrozne - fakt nezelam nikomu. dcerka ma jazvy aj na tvary do dnes a uz je tomu viac ako 2 roky a asi jej aj ostanu 😢 ma ich asi 10 na tvari - ak by som mala moznost dam urcite zaockovat - tot moj nazor

miika
10. mar 2013

@bettypo pred tym kritickym ockovanim som nebola nikdy s nikym na neurologii...

mariuskaa
11. mar 2013

@katy1979 kedže sa už nerobi tekuty puder čo sa dáva? Nič???

katy1979
11. mar 2013

@mariuskaa niekto dava stale tekuty puder. Ale nedava sa nic. Fenistil kvapky. Kupat v hypermangane a keby velmi svrbelo tak napustit vanu a pridat sodu bikarbonu

latvia
11. mar 2013

dnes som videla maleho chlapceka s kiahnami ktory uz 5.den zvracal....vycerpany maly bobok....som rada ze som dala zaockovat

xlucia
11. mar 2013

@latvia co ma vracanie spolocne s kiahnami????

moon1979
11. mar 2013

@latvia
ahojky, aký je tvoj názor na očkovanie proti kiahňam v dospelosti? ja som ich totižto ako dieťa neprekonala a tak trošku sa ich obávam, kedže viem, že zaručene ich deti donesú z kolektívu ...

latvia
11. mar 2013

@xlucia akoze infekcne ochorenie napriklad? nikde nemas napisane ze kiahne su len vyrazky a obcasne teploty.

@moon1979 ak chces, ockovat sa daj, ak nechces, nedaj. vseobecne vraj prebiehaju u dospelych horsie, ale v medicine nemas iste nic. mozno budes mat par vyrazok a v pohode to prebehne. je mozne ze si kiahne prekonala ale nemala si priznaky. daj si vysetrit protilatky ci si ich prekonala niekedy.

xlucia
11. mar 2013

@latvia nie. myslim tym ze ako sa da spajat prekonavanie kiahni spolu s vracanim. to su dve rozne diagnozy. nie?

@moon1979 ockovanie v dospelosti sa ti oplati len vtedy, ked sa budes poctivo davat pravidelne preockovavat. inak to nema vyznam

moon1979
11. mar 2013

@latvia dala som si vyšetriť teraz pri druhom tehotenstve a neprekonala som ich :( aj napriek tomu, že moja sestra ako 4 ročná ich prekonala ...

latvia
11. mar 2013

@xlucia kiahne su dg, zvracanie je priznak, pokial viem...

@moon1979 pravidelne preockovavat netreba. ak neplanujes dalsie dieta, tak by som sa ockovat asi nedala

moon1979
11. mar 2013

@latvia
dve na dnešnú dobu bohato stačia 🙂 ... aj keď stať sa môže ... 🙂
dakujem za názor

ewisam
11. mar 2013

@tehula nestresuj sa, kiahne si mozno prekonala aj sama, podla mojho skromneho nazoru nema zmysel ockovat....kedze to nic nezarucuje, ako pridu tak odidu a vybavene. Navyse ak ich prekona, ziska celozivotnu imunitu.

xlucia
11. mar 2013

@latvia nuz ja to povazujem za dve diagnozy, pretoze vracanie nie je priznak kiahni. pokial viem