icon

Očkovanie proti rotavírusovej hnačkovej infekcii

misutka27
15. okt 2015

dali alebo nedali ste očkovat proti rotavírusu?????a lutovali ste to že ste dali/nedali očkovat....a čo si o tomto očkovaní myslíte???dakujem

Strana
z2
8291
15. okt 2015

@seahorse27 to bol príklad ze volakedy bol PNC na všetko a zabral teraz je to katastrofa aká zologicka záhrada sa dá vykultivovat zo vzoriek a takmer na polovicu atb sú rezistentné.

seahorse27
15. okt 2015

@8291 No ale to je sposobene hlavne tym, ze na vsetko, aj na chripku aj na hocijaku hnacku sa destarocia predpisovali ATB ako cukriky...tak sa niet comu cudovat.

8291
15. okt 2015

@seahorse27 prestne tak to je najväčší problém.teraz veľmi lekari nechcú atb predpisovat pokiaľ nemajú výsledky CRP ale su samozrejme výnimky.ale pacienti sa ich stále dozaduju lebo si myslia začnem užívať atb a zza 2-3 dni môžem ist pracovať.a po druhé sú lekárne ktoré bez problémov predaju atb.nemaju s tým žiadny problém.

seahorse27
15. okt 2015

@8291 My sa doma snazime vzdy najskôr vystrabit bez ATB a uz len ked je velmi zle, tak berieme - priemerne 1x do roka. To bud lekarka urobi CRP alebo jasne pocuje na prieduskach, ze je tam zapal...Ja som s jej pristupom velmi spokojna. Dcerka brala ATB prvy krat ako 3-rocna po nastupe do skolky, maly chudak uz ako 7-mesacny schytal od nej zapal priedusiek...hoci ona prezila chorobu len s 3-dnovym soplom. Kym sme mali iba ju, tak sme ju vedeli ochranit, nase dospelacke bacily na nu nesli. S druhym dietatom je to uz komplikovane - dcerka nosila zo skolky, teraz uz zo skoly detske bacily a on ma este imunitu slabu...no kazdu chvilu ma sopel...ale zatial zvládame 🙂

8291
15. okt 2015

@seahorse27 ved toto ze tie decka dovleču súrodencom domov kadečo.my mame zatial len jedno dieťatko a samozrejme ze chceme ešte jedno a myslím si ze budeme natom istom.a ešte ked ti to domov donesie vši juuu to bude zábava.kamoska ma 8 ročnú dcéru a tá jej to dotrepala zo školy ale chudatko malá ma kučerave husté vlasy pod plecia,no boli všetci z toho na prášky.😁

seahorse27
15. okt 2015

@8291 Vsi sme mali pred rokom 😀 Ja tehotna na rizikovom, nohy hore a musela som sa napriek tomu pustit do boja s tymi potvorami. Nasa ma tiez dlhe, huste, vlnite vlasy...no bola to zabava. Najskôr sme 15 cm odstrihli, potom prisla na rad chemia, potom prirodne prostriedky a nakoniec pekne vytahovat hnidy kazdy den (aj ked uz boli asi zdochnute, lebo som ich aj zehlickou na vlasy zehlila). 2 tyzdne sme to kynozili, ale nastastie my s muzom sme to nechytili...Teraz radsej kazde rano striekam sprejom Paranit - preventivne, lebo uz mame avizo zo skoly, ze su tam vsi...

8291
15. okt 2015

Ty si jej inú frizúru urobila chúďatko,dúfam ze si kaderníčka😁 som sa zasmiala ze žehličkou na vlasy,tak to by ma nenapadlo ale dobrý nápad,zapamätam a keď to ta príde budeme žehliť.na strihanie by som sa ja nedala to by veľmi zle dopadlo,nato nemám

seahorse27
15. okt 2015

@8291 Ano, kadernicka - amaterka 😎 Ona ma vlnite vlasy, tak nejake tie "nerovnosti" nebolo nevidiet. Teraz ma znova skoro po pas 🙂 No, tak zehlicka by mala spalit hnidy, lebo tie su najodolnejsie...ale ako sme si temu zmenili z rotavirusu na vsi :D

kamitomi
15. okt 2015

Naši chalani nie sú zaočkovaný ani jeden a rotavirus mali obaja. Bola som s mladším v nemocnici s ťažkým priebehom laryngitídy a tam sme chytili rotavirus. Zrejme ho preniesli sestričky či lekárky bo sme boli na kojeneckom odd a okrem nás tam nik nebol. Boli sme tam 5 dní a na piaty deň počas vizity sa povracal.... tak sme si tam pobudli ďalších 7 dní. Pani doktorka sa pýtala či sme ho dali očkovať proti rotavirusom a ja som povedala že nie, veď to je zbytočné. Na som si vypočula aká som nezodpovedná a že prečo to nevyužijeme keď máme tú možnosť a že syn nemusel takto trpieť..... No a keď sa porobili vyšetrenie a rozbory stolice tak sa zistilo že ide o menej častý typ vírusu a že ten vo vakcíne neni. Čiže by mu očkovanie ani nepomohlo. Mal vtedy 8 mesiacov, cca 3 dni vracal, 4-5 hančkoval, dostal infúzku a pil rehydratačný roztok. CHodil za nami manžel a ten to priniesol domov a chytil to aj vtedy 5 ročný syn. Tiež si pobudol v nemocnici cca 3 dni, nechcel nič piť a tak dostal infúziu. Potom som si o tom niečo prečítala a veru si nemyslím že je to dôležité očkovanie. Je dosť drahé a nikde nieje zaručené že vám očkovanie pomôže. Keby to bolo tak strašne nebezpečné tak už dávno by niekto prišiel so zaručeným liekom, no naši chlapci okrem infúzky, roztoku a diéty nič iné nedostali. A keď som sa potom pýtala našej detskej lekárky na jej názor tak mi povedala že z jej pohľadu je to zbytočné očkovanie, lebo sú z toho hnačky a vracanie a v najhoršom skončíte v nemocnici na infúzii. Takže toľko za mňa.

seahorse27
15. okt 2015

Uplne zdielam tvoj nazor 🙂
@kamitomi

aristka
15. okt 2015

@kamitomi je to virus ,tam liecba okrem symptomatickej nie je ..... 😉

kamitomi
15. okt 2015

@aristka veď ok, lenže asi až tak stáááášne nebezpečný nebude keďže je na to len drahé očkovanie.... preto som aj napísala že je očkovanie zbytočné asi tak ako očkovanie proti chrípke. tiež máva všeliaký priebeh, niekto sa potrápi viac niekto menej no a ani očkovanie nezaručí že chrípku nedostaneš bo je veľa druhov..... akurát čo do seba vo vakcíne dostaneš všetok sajrajt sveta.... a samozrejme niekto na tebe zarobí.....

8291
15. okt 2015

Jasne že je to diskutabilne,ale ja hovorim z praxe.MMR vakcina je povinna ale ochorenia ktoré sa ňou očkuju majú ľahší priebeh ako rotavirusova infekcia.Ja napríklad sa MMR bojím co nas v novembri čaká a som na pochybach či ano a či nie.a sama som napisala že sme si po očkovani odlezali v nemocnici.Možno je to veľká nevýhoda ze do toho vidím.A očkovanie je na maminkach.Nikdy som nikoho nepresviedčala aby si dal dieťa očkovať,alebo nedal.

aristka
15. okt 2015

@kamitomi nebezpecne to je pre malicke deticky a hlavne do roka ....takze je to cisto na zvazeni rodica a ja beriem toto kvazi ocko ako nadstandart ....ahoj nak ide o peroralnu vakcinu a nic strasne tj.pridavne latky neobsahuje,aby sme zas nestrasili mamicku....je to cisto na jej uvazeni...

kamitomi
15. okt 2015

@8291 nevidíš do toho..... možno si bližšie k téme lebo si v nejakom spojení s medicínou no ten kto do toho ozaj vidí, ten vedie farma priemysel a myslím že keby sme všetci do toho videli nedali by sme si ani vitamín do úst.....

sunflower000
15. okt 2015

najlepsou prevenciou proti rotavirusom je dlhodobe dojcenie a dodrziavanie hygieny...

aristka
15. okt 2015

@8291 u rotavirov je dolezita rehydratacia tj.podavanie infuzii....pri mmr ide o ochor.ktore mozu mat fatalne nasledky v pripade komplikacii......mne praveze rotavir pride omnoho lahsie ochor.....ak si matka uvedomi ,ze dieta malo viac ako tri riedke stolice a dieta je malicke ,plus sa pridruzi horucka ,vie ,ze treba ist do spitala a tam posudia ci treba rehydratovat dieta a vec je vyriesena ....kdes to pri osypkach su komplikacie tazke a mozne nasledky ,aj pri mumse a ocko rubeoly chranime nenarodene deticky tehu mamiciek...jednoducho su to neporovnatelne dg .

kamitomi
15. okt 2015

@aristka nestraším ju, chcela len názor, toť ten môj dokonca aj s vlastným zážitkom. akékoľvek ochorenie je pre deti do jedného roka nebezpečné no nie na všetko sú očkovania 🙂 vždy je to o rozhodnutí rodiča a nikdy nevie na 100 % či bolo rozhodnutie správne, to sú žiaľ úskalia rodičovstva. nech sa rozhodne podľa toho čo jej vraví vnútorný hlas a hlavne nech všetko dopadne len dobre 😉

8291
15. okt 2015

@kamitomi.určite viem viac po 12 rokov praxe ako mamička ktorá pracuje,v školstve,urade...a videla som za tie roky dost toho aby som mala z niečoho takeho obavy.

aristka
15. okt 2015

@kamitomi samozrejme...

kamitomi
15. okt 2015

@8291 to je možné... ja zas viem porozprávať o problémoch ktoré narobili práve očkovania.... nie som medik ani farmaceut no práve z týchto zdrojov viem niečo málo k tejto téme.... a hlavne hovorím ako mama dvoch detí ktoré si rotavírusom prešli bez očkovania..... nebudem si tu porovnávať skúsenosti či diplomy, len som napísala svoju skúsenosť a vyjadrila názor.... a teraz je to už na zvážení mamičky ako sa rozhodne.....

8291
15. okt 2015

@aristka ale ja som písala u bábätiek ze priebeh je veľmi ťažký ,bábätko nemozes naliať tekutinami ako väčšie dieťa.babätko ti zdehydratuje aj pri troch veľkých hnačkach.uz som písala že nastava rotvrat vnutorneho prostredia,zlyhanoe obličiek......u väčších deti je priebeh lepšie zvladnutelný

aristka
15. okt 2015

@8291 prave preto treba rehydratovat....robi sa tam bilancia tekutin ,ci sledovanie vnutorneho prostredia a podla toho sa stavia infuzna liecba ...tam je skor problem odhad rodicov ,kedy a ci ist s dietatom k dr....ved aj dnes tu bolo v blokoch ,mamicka ,ktora sa pyta pri rocnom drobcekovi co mu este dat lebo jej dva dni hnackuje....tam netreba spekulovat a smer spital a do roka detto ,tam nema co dieta hnackovat a nehovoriac dva dni ,si ho pochovaju a ak sa prida horucka ,kedy je vydaj zvy.este potom ,tak je to uplne v haji....treba mat ten zdravy odhad .....samozrejme cim je dieta mensie ,nastava dehydratacia rychlejsie a tym padom aj hrozba rozvratu prostredia...celkovo u malickych deticiek je vsetko zlozitejsie ....ale aj tak ,ak sa to podchyti a dieta nema nejaku vaznu prim ,ochor .urcite je to zvladnutelne v spitaly...

janka743
15. okt 2015

súhlasím s @kamitomi . Viem čo je rotavírus, "užila" som si s s mojimi deťmi. S najmladšou som skončila v nemocnici. Najprv išlo všetko vrchom, potom po 2 dňoch spodkom... prešlo to celým tráviacim traktom. bola na tom dosť zle, no lekár mi vravel, že očkovanie je zbytočné. Kmeňov je vyše 40 a očkuje sa proti 7 druhom. Ak dostanete iný druh - ako ste zaočkovaný - smola, vakcína je k ničomu. No na druhej strane jej to "pomohlo" - jej organizmus je na črevné virózy odolnejší... myslím že aj kvoli tomu rotavírusu... tiež mi lekár hovoril, že ak dostane rotavírus, tak už nie v tak agresívnej forme. Môžem povedať, že sme rotavírus v rodine asi mali viacerí - aj dospelí, no prejavoval sa rozdielne. Jedného prehnalo raz, najstaršia dcéra "len" zvracala 2x. So strednou sme tiež skončili v nemocnici - sama som ju tam "nahnala", keď som videla že to neprestáva. Mňa bolelo pár dní brucho. Je na zvážení každého rodiča ako sa rozhodne, každý chce svojmu dieťaťu najlepšie...

8291
15. okt 2015

@aristka o tom to je ze rehydratacia musí začať skoro a v malých davkach.ono je to nevynna hnačka.rodič čaká a stačia tri dni a dieťatko sa dostane do nemocky uplne rozbite a rehydratacia je veľmi veľmi náročná.proste výdaj tekutin je v presile oproti príjmu.jedna sa hlavne o bábätká.vakcina je aj tak učinna len dva roky.to je také veľmi zo obdobie.a kolegynin syn dostal rotavirus v 17 rokoch a skončil na ARE uplne ho to rozbila.dostal sa z toho ale tri týždne v nemocnici a mesiac doma taký bol slabý.

Strana
z2