icon

Oľutovali ste neočkovanie?

julka82
9. mar 2015

Viem čo všetko môže spôsobiť očkovanie. Ale zaujímalo by ma či ste niekto oľutovali to, že ste nedali zaočkovať vaše dieťatko. Či ste dostali niektorú z chorôb, proti ktorým sa očkuje a aké to malo následky. Ďakujem za info

1martincanka1
20. máj 2015

@andrejta no aaa, aspon 3, ked cakam dvojky 😀

cannella
20. máj 2015

@ivkadracova JA som si vedoma vsetkych rizik. Je tiez ineteresantne, ako vies utocit, ked netusis nic o prispievatelke. O ockovani som vela citala, nie fora kde jedna nasa znama mala, ale odborne clanky, v ktorych sa vyjadrovali za aj proti. Starsia dcera mala rotavirus, nebola to najtazsia forma a prekonala ho az ako 2,5 rocna, ale teda ked som ju videla, ako mi v noci hovori, maminka, idem cikat, vycikala sa, potom ju riadne prehnalo a ona mi, chudatko unavene povedala, uz som sa vycikala. Uz ani necitila, ze z nej slo nieco ine. Takze mam skusenosti aj z druhej ruky. Preto uvazujem, ci ocko dat, alebo nedat!
@sasa1983 Ano, viem, dakujem za upozornenie. Syn ma 3 mesiace 😉

sasa1983
20. máj 2015

@nikusssik nielen tohto, ale ani ineho. A ani antibiotik, ktore su nefrotoxicke, ani chemoterapii, teda jednotlivych rezimog chemo, ktore maju celu plejadu neziaducich a sprievodnych ucinkov a ani liekov na astmu, ktore zase zhorsuju funkciu srdca..). Vsetko je daco za daco. a modlenie iste nepomaha

nikusssik
20. máj 2015

@sasa1983 no ale o ockovani moze rodic rozhodnut...a teraz neviem ci to najlepsie rozhodnutie nie je neockovat,vsak ak davam do hry zdravy zivot dietata tak preco hazardovat?to ci saniekedy stretne s niektorou z chorob mi pride menej riskantne...ale ja som uz ockovat dala a budem cakat ci to moje dieta zvladne

sasa1983
20. máj 2015

@cannella my sme Edka zaockovali na Rota., ked mal 3m a 2hu davku, ked mal nieco po 4mesiacoch. Neboli ziadne problemy, teploty, plac a ani nepokoj. A ma aspon ako tak ucinnu zbran s pripadnymi agensami,ktore hnackovite.ochorenia sposobuju

nikusssik
20. máj 2015

@cannella ja som dcerku na rotavirus nedala ockovat,ani som netusila co to je,kym v 8 mesiacoch neskoncila v nemocnici,dva dni som preplakala,ze som ju mala ockovat,vyzerala hrozne...zvladli sme to aj bez infuzii ale teda nikdy viac...uz by som sa rozhodla pre ockovanie urcite.

sasa1983
20. máj 2015

@nikusssik menej riskantne? To snad nemyslite vazne? Myslite,ze stretnut sa s ochorenim cierny kasel je.na.Slovensku dako malo pravdepodobne? Na mojom oddeleni po tom patrame len u pacientov, ktori tam lezia.dlhodobejsie a aj.dlhsi.cas kaslu. Takymto sitom teda prejde.len cast chorych a z nich sa 1-2 pozit.nalezy za stvrt.roka najdu. Co ak je to prave vasa.babka, alebo starsia susedka, co chrchle na Vase dieta? TBC je tiez len otazka vzdialenej krajiny? Hmackovite.ochorenia najma v detskom kolektive tiez podla Vas nebyvaju?

nikusssik
20. máj 2015

@sasa1983 ja som narazala na vakcinu MMR a tie tri choroby.

ivkadracova
20. máj 2015

@sanym : ) si uz teta? ci este nie? ale ved chapes, nemozem si pamatat vsetkych, citam jedno za druhym, statistiky si nevediem, a opatovne scroolovat co kto napisal, uznaj.. ale pamatam si argument, to Ti sluzi ku cti : ))

ivkadracova
20. máj 2015

@cannella skus vynecha slova ako "utocit" "urazat" a podobne, je to zbytocne, skus diskutovat k teme, (tak ako si pokracovala), je snad jasne, ze otazky nie su utok, drz sa toho, precitlivelost nie je na mieste pri tak vaznej teme, dolezite su fakty, nazory, argumenty

ivkadracova
20. máj 2015

@cannella a v podstate ked som sa pozrela co si mi odpisala, vlastne si mi neodpovedala na otazku, zmenila si nazor o ockovani kvoli jednemu negativnemu prispevku? Na tie rotavirusy.

sasa1983
20. máj 2015

@nikusssik ok, tak mumps na Slovensku je nie standartne, ale sezonne na vzostupe. Skor tak epidemicky, viac tusim na Vychodnom Slovensku

luvika
21. máj 2015

@cannella vies, rozhodnut sa musis naozaj sama. Ja sa dost bojim ockovania a davam velmi pozor, aby bol maly max.zdravy pri ockovani...z toho dovodu bol zatial na tie povinne len 2x, co uz mal mat tusim aj 4? Ani neviem...MMR napr.este vobec nema. Stale boli bud sopliky, alebo dlhsie zvlastna stolica atd.a ja som povedala, ze ockovat ho dam, ked bude uplne v poriadku. A do toho prisiel prave ten nestastny rotavirus a to sme sa aj s p.doktorkou na gastre zhodli,ze po junovej kontrole sa uvidi. Takze ja naozaj nie som za ani proti ockovaniu, co musim dam, co nie, nie...ale to co pisem je len ciste z mojej vlastnej skusenosti a je mi teraz luto, ze som ho proti tomu ockovat nedala. Ked vidis svoje dieta, ako nic nechce a po kvapkach davas vodu a aj to vygrcka, das cistu plienku a v sekunde ako ju zapnes mozes dat novu a napriek tvojmu max.usiliu ti dieta upadne do divneho stavu, ked uz bol doslova polomrtvy, sme ho vzali na ruky a rucky aj nozicky mu padli zvesene, ocka uz neotvaral..a to sme boli 2x s nim v ten den u lekarky a vraj ma chripku a ze dat ATB (chvalabohu nedali sme)...tak sme s nim uz zufali vecer sli do nemocnice tak ako bol v pyzamku. Nevies si predstavit, aky je to pocit, ked tak malinke dieta napichaju injekciami a on nevladal ani plakat, len zastonal a ja som sa tam zosypala. A potom tri dni sedis pri nom, nespis len ho strazis priviazaneho k postielke a dookola jedna za druhou infuzie. Naozaj si to vie predstavit len ten, co to prezil a mamicky, ktore pisu, ze je to nic nevedia o com pisu. Mali len jednoducho stastie, ze ich deticky nemali tak silny priebeh...no nie vsetky deti su rovnake a tak ako aj tvojmu dietatku sa to vobec nemusi prihodit, rovnako aj moze. Ja mat tretie dieta, urcite dam bez vahania.

cailinevelyn
21. máj 2015

@nikusssik sanca, ze sa stretne s niektorou z chorob? V case cestovania kohokolvek kamkolvek po celom svete? prednedavnom mali epidemiu moru v Cine. Moru, ktory na svete nebol pomaly storocie a zrazu buuum epidemia. Stacilo byt na dovolenke v danej oblasti... a to nehovorim o legalnych aj nelegalnych migrantoch - napr. z takeho Somalska - tam asi neockoju, aka spytajte sa v pohranicnej oblasti, kolko tachych migrantov sa tam premelie - sanca, ze na Slovensko nieco prinesu?

ivkadracova
21. máj 2015

@cailinevelyn Toto je v podstate pravda. Ale zas na druhu stranu mame spoluziaka z vysky, kt. je komplet nezaockoavny, nic nikdy.. ani uraz nemal, (aj v komunizme sa tomu vyhli), a precestoval cely svet, bol v roznych miestach kde by sa vela ludi zaockovat dalo, a nikdy nic nechytil, takze ako niekto pisal vyssie, je to aj o imunite, aj o stasti. Neviem ale ci jeho pripad ovplyvni moj nazor ockovat/neockovat.

cailinevelyn
21. máj 2015

no ono pri llealgnom pobyte su aj u nas pozadovane ockovania, takze Tvoj spoluziak ich MUSEL mat, ak tu chcel byt . skor hovorim o ilegalnych navstevnikoch - a nie je ich malo - staci ist do Sniny, ci Humenneho, kde je zachytny tabor...
ale do niektorych krajin sveta Ta neockovaneho ani nevpustia - vystavuje sa ockovaci preukaz.. klinika tropickych chorob by vedela rozpravat... ano a su aj sialenci, ktory taketo sfalsuju... vsak kazdy sa chranime iba podla svojho svedomia...
moj pripsevok bol len reakciou na "nizke riziko stretnutia sa s chorobou", len o uvedomeni si, ze prave riziko stretnutia sa s tymito ochoreniami stale existuje, a vobec nie je male..
choroby boli, su a budu... a na celom svete... a uroven zdravotnej starostlivosti je rozna. Aj ked u nas takmer v malom mnozstve, to neznamena, ze na inom konci sveta ich clovek nestretne, alebo nedonesie ich niekto sem...
napr. v zrdavotnickych povolaniach Ta nepustia do praxe v zahranici, ak sa nepreukazes absolvovanim niektoryh ockovani... ale to sa tyka dospelych, nie deticiek. ale neziaduce ucinky hrozia pri akomkolvek ockovani. Je na zvazeni kazdeho, do akej miery vnima riziko realneho ochorenia a riziko neziaduceho ucinku ockovania. Presne preto su tu dva tabory, jedny vnimaju riziko choroby vyssie, opacny tabor zas riziko neziaducich ucinkov.

funto
5. jún 2015

Ja mam kamocku 30 rocnu neockovanu, jej mama je lekarka, tak asi vedela co robi. Je uplne zdrava a este nebrala ani antibiotika. V detstve prekonala kiahne a osypky. Osypky prekonala podobne ako kiahne. Dokonca chodila do jasli,skolky,skoly.... takze asi tak.

kvieta
6. jún 2015

Neoľutovala som oškovanie na rotavírusy, lebo ako naša pedina povedala, v našom prípade by bolo iste zbytočné, keďže mojej dcére pri mojej starostlivosti nehrozí dehydratácia(🙂) (A chcela som...) Práve včera prišla dcérka s nejakou črevnou virózou zo školy, na WC-ku sedela zároveň s lavórom pred sebou, ale behom pár hodín som pliagu dostala pod kontrolu. Kamoška s ani nie dvojročným synom také šťastie nemala, ke´dže do neho nedostala ani falatočok varenej ryže, ani decko vody, žiadne lieky na zastavenie hnačky a vracania... nasledovala nemocnica a infúzky... priviazaný a pár dní traumy... také dieťa by som očkovala... ja som rada a neľutujem, že som neočkovala jedno z mála disciplinovaných detí počas choroby, ktoré zjedia a vypijú na rozkaz "kadečo°-).
Veľa šťastia...

tin007
6. jún 2015

Tito indicki rodicia urcite olutovali, ze ich dieta zapojili do testovania rotavirovej vakciny http://www.dailymail.co.uk/indiahome/indianews/...

cingi
9. jún 2015

ak by niekoho zaujimali dosledky neockovania...tito rodicia verejne olutovali,

Spanielsko ma prvy pripad zaskrtu po vyse 30 rokoch, kvoli tomu, ze rodicia odmietli ockovanie. A chlapcek takmer umrel.

http://time.com/3908566/spain-diphtheria-infect...

dekys
9. jún 2015

@cingi pochybujem ze je jediný neockovany proti zaskrtu.v Španielsku.mzno by ochorel aj keby bol očkovaný, kedze očkovanie nechrani pred nakazenim,len zevraj uľahčuje priebeh

ivkadracova
9. jún 2015

@cingi takze zije ; )

aristka
9. jún 2015

@ivkadracova žije ,na odd intenzivnej mediciny

tin007
9. jún 2015

http://www.estrelladigital.es/articulo/espanha/...
Toto je clanok zo vcera o pripadoch zaskrtu v Spanielsku.
Chlapec, ktory bol hospitalizovany, zije, je stale v nemocnici.

@dekys Je tam dalsich minimalne 8 nakazených, ktori su doma a beru ATB.
Testovali 57 deti, ktore zvykli byvat spolu (stretavat sa) a z nich 8mi boli pozitivni.
Mna by zaujimalo, ci budu testovat dalej a u koho este zistia zaskrt.
Totiz ockovanie nezabrani ochoreniu na zaskrt, malo by zabranit jeho vaznemu az smrtelnemu priebehu, ked bakteria dokaze produkovat v dostatocnom mnozstve toxin. Ti, ktori su nakazeni a ich priebeh je subklinicky (cize bez viditelnych prejavov, resp. s miernymi prejavmi, ktore mozu byt zamenene za zacinajucu anginu, alebo podobne ochorenie) samozrejme siria ochorenie dalej (ak nie su izolovani).

aristka
9. jún 2015

@tin007 prečo tu riešiš širenie choroby ,veď neočkoanci to zvladnu ľavu zadnou a očkovanci ,vďaka očku nemusia mať ani len priznaky....

tin007
9. jún 2015

@aristka Nerozumiem tvojej otazke, ani tvojim tvrdeniam.
Dala som informaciu, aka je situaciu v Spanielsku, ked uz je tu taka debata o tom a napisala som, ze nielen hospitalizovany a neockovany chlapec (aj ked som nasla zdroje, kde je uvedene, ze si nie su isti, ci bol alebo nebol ockovany) ochorel na zaskrt, ale aj dalsich 8 deti (minimalne).
Cize v tomto pripade to vyzera velmi podobne ako pri ciernom kasli; ockovani mozu sirit ochorenie dalej. Ktovie, mozno aj toho chlapca v nemocnici nakazil takyto kamarat/ka, so subklinickym priebehom.

ivkadracova
9. jún 2015

@andulik stranka lovci sarlatanov, a oni sami nimi su? Uz prva vec... v prvej stati sa spomina "ze sme prezili bez besnoty", ake ockovanie je proti besnote??

aristka
9. jún 2015

@tin007 a este niečo ,očkovacia latka nezabrani tvorbe toxinu bakterii a to ani atb ,ale zabrani a asi sa to stalo aj tu ,prieniku bakterie do organizmu ,ked počas tohto procesu bakteria tvori toxiny ,ktore maju na pričine klin.priznky a ak naša imunita pozna bakteriu dokaže ju veľmi rychlo zlikvidovať napr.pri vstupe infekcie a tym padom neprichadza k produkcii nebezpečneho toxinu a jeho vyplavovaniu a rozširovaniu krvnou cestou po organizme a samozrejme aj bakterii ,tym padom aj ďalšie roznašanie choroby kvap.inf je eliminovane.....

aristka
9. jún 2015

@ivkadracova očkovanie proti besnote existuje a ak je indikovane sa podava na infekčnom odd...to nie je žiadna novinka