icon

Oľutovali ste neočkovanie?

julka82
9. mar 2015

Viem čo všetko môže spôsobiť očkovanie. Ale zaujímalo by ma či ste niekto oľutovali to, že ste nedali zaočkovať vaše dieťatko. Či ste dostali niektorú z chorôb, proti ktorým sa očkuje a aké to malo následky. Ďakujem za info

adsumus
11. jan 2017

myliš sa @teegreen tí ludia zomreli na chrípku, nie kvoli očkovaniu, máš to jasne uvedene v linku, kzotý tu dávam. pred dvomi rokmi to bolo 18, 000 umrtí na chrípku vo francuzsku, tu každa dezinformácia može vyjsť človeka riadne draho, ale tak ty si samozrejme ver čomu chceš, len nečakaj, že ti to každý zhltne, nezhltne, tí starčekovia pomreli na chrípku, aj napriek tomu, že niektorí boli očkovaní, aj vakcíne trvá totiž nejaký ten čas, kým si telo vytvorí protilátky.

adsumus
11. jan 2017

@teegreen a ešte si vyprosujem z tvojej strany invektívy typu, že ja som ovečka a rovnako ludia ktorí očkuju, my sme svoje rozhodnutie postavili na pravdivých faktoch a po zrelej uvahe, tak si to nechaj tie svoje neskonale drzosti ako su tu všetci za očkovanie podplatení a ovce.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
xxxxxnnnnn
12. jan 2017

AHojte,

vzhľadom na to, že diskusia sa uberá nesprávnym smerom, je plná urážok, nepekných slov, musím zasiahnuť. Zakladateľka diskusie Vás žiadala o názor, skúsenosti z neočkovania.

Fórum na MK je verejné. Preto Vás žiadam, aby ste akceptovali názor každej užívateľky. Vaše názory nebudú nikdy totožné.

Používatelia, ktorí nedodržiavajú pravidlá a zneužívajú toto fórum na ventilovanie osobných nevraživostí budú upozornení. A ak budú naďalej pokračovať v narušovaní diskusie nevhodnými príspevkami a vyvolávaní zlej atmosféry vo fóre, môžu byť aj sankciovaní.

Prajem Vám všetkým, aby Vaše debaty naďalej prebiehali v pozitívnom duchu - aj keď nesúhlasíte s názormi iných, verím, že dokážete dať osobné pocity bokom a debatovať navzájom naďalej s rešpektom a konštruktívne.

Verím, že každá diskusia je najplodnejšia a prebieha bez zbytočných vyhrotených osobných konfliktov vtedy, ak si každý uvedomí, že aj keď s niekým nesúhlasím, snažím sa obracať sa naňho len s vecnými argumentami a nie hodnoteniami jeho osoby alebo zovšeobecneniami o “jemu podobných.”

Ak sa bude diskusia uberať nesprávnym smerom, budem nútená ju uzamknúť.

Prajem príjemné diskutovanie,

Ďakujem
Adminka fóra

laurika1517
12. jan 2017

neohna sa obrnou lebo obrna aj iba v niektorych krajinach. tak preco sa neockujeme aj proti inym chorobam proti ktorym sa ockuje napr ked sa ide cestovat do exotickych krajin?

aiiram
12. jan 2017

tak aby som bola konkretna ku téme.....zatiaľ sme neočkovanie neoľutovala malička ma síce len 13mesiacov, raz čo sme mali chripku to od nas schytala do 3dni bola fit mala len soplik a žiadne teploty a teraz mala soplik tiež bez teplôt.....neviem ako sa to bude vyvijať do budúcna ale verím že dobre...moje kamaratky čo maju zaočkovane detičky už boli každa viac krat na antibiotikach a aj v nemocnici (zapal pľúc, zápal stredneho ucha, zápal priedušušiek a zasa uška 5 a 6 detska choroba sopliky nerátam)...nechcem nikomu brať jeho presvedčenie ale my sme sa rozhodli takto 🙂

dai
12. jan 2017

@aiiram... naozaj vsetky tvoje kamaratky ktore ockovali mali v 13 mesiacoch ich deti tak vazne chore?🙂 naco to tam pises? ved to tak nie je predsa🙂
ja mam obe deti ockovane a jedno sa narodilo s velkymi problemami predcasne - teraz su uz velke a napriek tomu v nemocnici vdaka bohu este neboli ( okrem 1dnoveho vyberania mandli) a antibiotika brali mozno 1-2x v zivote... chorobnost a imunita ako taka predsa s ockovanim absolutne nema nic spolocne:-/

evittam
12. jan 2017

@aiiram Naša dcérka nie je tiež vôbec očkovaná - nebola ešte vôbec chorá, ani teploty, ani ATB. Nič. Až na kiahne, ktoré mala keď mala 1,5 roka - doniesol ich starší brat zo školy - perfektný priebeh, bez teplôt, do 8 dní bola v poriadku. Taktiež syn, ktorý má základné očkovania, nie je už preočkovaný v 5.rokoch bol naposledy chorý keď mal pol roka, kiahne tiež super. Takže je to hlavne o imunite dieťaťa. To je môj názor.😉

aiiram
12. jan 2017

@dai....bohužiaľ ano čo poznám boli tak choré, ale mam aj kamarátku jej malý ma 4roky a je pomerne zdraví...ja si proste myslím že očkovanie v tak utlom veku je obrovska záťaž pre to male stvorenie, hlavne ked jedna vakcína obsahuje v sebe toľko smrteľných chorôb, podľa mňa by sa malo očkovať proti 2-3 závažným chorobám a aj to nie v jednej vakcíne

adsumus
13. jan 2017

vakcíny neobsahuju smrtelne choroby ale poskytuju ochranu dieťaťu pred smrtelnými chorobami. všetky choroby proti ktorým sa očkuje su závažne a možu mať smrtelné následky napríklad záškrt na ktorý zomreli dve deti za posledné dva roky má velmi vysoké riziko smrti s ohladom nato, že antitoxín je takmer nedostupný. jediná dokázane učinna prevencia je očkovanie.
@aiiram

adsumus
13. jan 2017

obe detičky neboli očkovane ☹ takže tam je asi lutosť na mieste

http://www.vaccinestoday.eu/stories/diphtherias...
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/s...

bzsiska
20. feb 2017

@petuska2110 moje deti sú očkované a neľutujem to. Dcéra má okrem povinných aj žltačku A aj s preočkovaním. Má 12 rokov a chvalabohu sme zdraví. Žiadne alergie, intolerancie, exémy. Syn má 2,5 roka. Navyše máme rotavírus na odporúčanie lekára. Núkal nám aj očkovanie proti kiahniam a neviem ešte čosi, ale to som odmietla.
Chcela by som sa ale podeliť o svoju skúsenosť s očkovaním, keď mal malý 3 mesiace. Pamätám ako dnes, mali sme prísť vo štvrtok, ale malý soplil, tak reku prideme, keď bude v poriadku. Samozrejme, môj lekár s tymto nemá absolútne žiadny problém. Práve naopak. Trvá na tom, aby boli deti pred očkovaním zdravé. No a v sobotu sa malému urobil na tvári exém ako mapa Ázie. Keby sme boli očkovaní vo štvrtok, tak budem asi presvedčená, že je to následok očkovania.
Proste choroby k deťom patria.

laguardia
19. apr 2017

Milé maminky. Dnes som zalozila temu Neockovane vs ockovane deti- aky je ich zdravotny stav.Admini ju uzamkli, vraj je tu takych tem uz dost a odkazali ma na tuto a ine temy. Ale ja som nemala zaujem o citanie 555 stran hadok zastancov a odporcov ockovania, ale o strucne zhodnotenie skusenosti oboch skupin rodicov so zdravotnymi problemami ich deti. Napriek skepticizmu, dam teda tu otazku sem:
Som si vedomá, že téma (ne)očkovania je najmä v súčasnosti kontroverzná, vyvoláva búrlivé diskusie, vášne, často krát osočovanie jednej i druhej strany a výčitky a obvinenia rôzneho druhu. Bola by som rada, keby sme sa v tejto diskusii dokázali tomu vyhnúť a bez súdenia a vnucovania svojho názoru iným, sa iba pokúsili objektívne a bez zaujatosti zhodnotiť, aký je výskyt chorôb u detí, ktoré neboli doposiaľ očkované v porovnaní s deťmi, ktoré sú čiastočne lebo plne zaočkované. Verím, že sa už nájde dosť detičiek vo veku 0-6 rokov, možno aj starších, ktoré z rôznych príčin neboli očkované a u ktorých by sa rodičia vedeli vyjadriť a možno sa budú chcieť podeliť s ostatnými o svoju skúsenosť, možno aj majú staršie zaočkované deti a vedia porovnať. Keďže doposiaľ chýba rozsiahlejšia štúdia vykonaná na základe porovnania zdravia zaočkovaných a nezaočkovaných detí, a zároveň je predpoklad, že detí, ktoré nie sú a nebudú zaočkované pravdepodobne bude pribúdať, mohol by toto byť do budúcna prieskum, ktorý by rodičom poskytol aspoň základný prehľad o tom, ako často a ako vážne bývajú choré deti, ktoré neboli zaočkované a či sa dá pozorovať, že ich zdravie je vďaka tomu lepšie, alebo naopak horšie, ako je tomu u deti plne zaočkovaných detí. Mám na mysli bežné choroby, virózy, infekcie, zápaly horných dýchacích ciest, chrípky, detské choroby, kiahne, 5., 6. choroba, atď. ale aj infekčné choroby, proti ktorým sa u nás očkuje - osýpky, mumps, čierny kašel, pneumokokové a rotavírusové infekcie, ale aj iné, s ktorými ste sa stretli a potom, ale v neposlednom rade chronické choroby - ako autoimunitné choroby - celiakia, alergie, artritída, cukrovka, potravinové intolerancie, astma, exémy, dermatitídy, autizmus a poruchy autistického spektra, poruchy pozornosti, učenia, ADHD, znížená imunita a iné. Bolo by dobré uviesť vek dieťaťa, či (ne)bolo očkované, a aké choroby zatiaľ prekonalo, či má nejaké stanovené dlhodobé diagnózy, resp. ako často je chorľavé. Samozrejme sa môže zapojiť aj rodič, ktorý má očkované dieťa a chce uviesť, akými diagnózami trpí, príp. že vôbec nebýva choré, je to vítané pre objektívne porovnanie. Všetci chceme mať zdravé detičky, všetci chceme pre ne len to najlepšie. Či už to dosiahneme za pomoci očkovania, alebo nie, je dobré utvoriť si názor, čo môžeme pre to urobiť, resp. neurobiť. A možno aj tento prehľad nám čiastočne ukáže, aký vplyv má očkovanie, resp. neočkovanie na dlhodobé zdravie našich detí. A ešte raz prosím o rešpekt a mier pri tejto diskusii. Ďakujem za všetky skúsenosti.

laguardia
19. apr 2017

A ak ste sa pred tym uz k teme vyjadrili, dakujem, skusim niekedy precitat predoslu doskusiu.

evittam
19. apr 2017

@laguardia Ahoj. Napisem ti moju skusenost a realitu u nas doma:
Syn ma zakladne ockovania, nema uz preockovanie v 5.-6.roku. Naposledy bol chory ked mal polroka, odvtedy vobec (ak neratam par soplikov) az na kiahne,ktore doniesol po viacerych prilezitostiach nakazenia az pomaly pred dvoma rokmi zo skoly. Dcerka nie je vobec ockovana, chora este nebola-vobec, az na tie kiahne. Obaja mali perfektny priebeh bez nejakych komplikacii,bez teplot, do 10dni boli v poriadku. Cize ja si nemyslim,ze ocko/neocko ma s tym nieco spolocne. I ked na druhej strane ano-moze narusit imunitu.

petuska2110
19. apr 2017

@laguardia Na čo je toto dobré? Vela z vecí/chorob čo si vymenovala sú dedičné a nemusí to mat nič spoločné s očkovaním. Tak isto aj autizmus a iné, sú deti aj očkované aj neočkované čo ho majú. Tak kam to vedie? Takato otazka. Ako prepáč ale stretla som sa už viac krat s teoriou že moje dieta má alergiu/ekzem z očkovania, pripadne narušenú imunitu a je často choré. A to že rodičia majú tu istu alergiu/ekzemy určite nebolo zdedené ale isto z očkovania. Prípadne stačí aby sa to vyskytlo v rodine dedko/babka atd. Ale može tam byt porucha vyvoja a všetko možné. čo tažko zhodnotíš na MK lebo nevieš zdr. zaznamy rodičov aké maju choroby v rodine. A pochybujem že deti čo sú neni očkované sú zdravšie a majú lepšiu imunitu. Kedže poznám neočkované deti ktoré neboli očkované hlavne kvoli zdravotnemu stavu- tak z čoho to majú? Cele toto je o ničom. A určite chvalim admina za uzamknutie dalšej temy ktora len rozputava dohady, šíri strach či už z očkovania alebo nie. A myslím si že taketo "prieskumi" by sa mali robit inak. A nie jedna baba povedala druhej. Lebo určite pre každeho rodiča je jednoduhšie zhodit zdravotny stav na očkovanie alebo niečo iné ako pripustit že sa tak mohol narodit, mal to zdedené a pod. A je to pochopitelné , a samozrejme že sú aj vedlajšie učinky. A ano isto sú aj deti ktoré skutočne mali velké vedlajšie učinky aj s nasledkami (ale tam už mohlo poškodenie byt a očkovanie to len zhoršilo, a je ale otaznik či by sa to aj tak neukazalo ked bude dieta staršie, aj mne "diagnostikovali" vela zdr. problemov až v puberte a neskor dovtedy som bola "zdravá"). A ano faktom je že očkovanie je tak trochu tipos-bingo lebo nevieme dopredu povedat ako dieta zareaguje. Ale žial aj choroby na ktoré sa očkuje niesu sranda a nemame šajnu či to naše deti zvládnu bez nasledkov. Tak isto ako očkovanie ma riziko aj neočkovanie. Lebo tak isto ako niektore deti nezvladnu očkovanie tak iné nezvladnu danú chorobu. Ako napr. osypky vela ludí ich prekonalo bez nasledkov, vela pomrelo alebo mali nasledky ( a preto sa začalo očkovat a preto dané choroby "vymizli"). Takže po tisice píšem nech si každá zvaži pre a proti (ale s rozumom) a rozhodne sa podla najlepšieho svedomia a vedomia. A už by mali tieto dohady skončit neprinieslo to nič dobrého ani neprinesie.

laguardia
19. apr 2017

@evittam dakujem za nazor 😊Zelam vela zdravia obom

@petuska2110 dobre to malo byt na to, co som popisala v prispevku, spravit si prehlad.Nemyslim ze pre rodica je lahsie pripustit si, ze dieta ma niektore zdravotne tazkosti z ockovania, pre ktore sa on rozhodol ako fakt, ze ich ma vrodene.Alergie a exemy maju aj deti, ktorych rodicia ani nikto v rodine ich nemaju. A posledna vec: ak zijes v presvedceni, ze osypky vymizli vdaka ockovaniu, alebo ze choroby ako napr.autizmus su nevyhnutne dedicne, gratulujem, mas o nieco bezstarostnejsi zivot, lebo asi o aktualnych faktoch nevies. No kedze som touto otazkou nemala naozaj v umysle rozvirit debatu o kladoch a zaporoch ockovania, lebo takych tem je tu fakt dost, ked chce niekto odpovedat na polozenu otazku, dobre by bolo drzat sa len danej temy.Detom zelam tiez vela zdravia, aj ked tie si nespomenula.Dakujem vsak tiez za nazor.

liv1
19. apr 2017

@laguardia myslím si že je to velmi zaujímavá "štúdia". Myslím že predovšetkým čo s a týka klasických vírusových a bakteriálnych ochorení. ALE tu matky nebudú ochotné napísať stručne či dieťa je či nie je očkované a tie choroby. Furt tu bude dakto splietať podobne litanie ako pani nadomnou.

liv1
19. apr 2017

A teda. U nas 1. dieta ockovane, bez MMR. Znacne chorlave. Az teraz cca v 5-6 rokov vyrazne zlepsenie. Syn 3 r. ockovany len 1. hexa (pre zlu reakciu). Do 2, 2,5 roka casto chorlavy, posledny pol rok vyrazne zlepsenie...

rebellefleur
19. apr 2017

@laguardia - mám dvoch syncekov - 2r & 5r a nemajú akurát MMR. Starší - laryngitidove kašle & nábeh na astmu, kratucko mal atopický ekzem, kt po jednom natreti kortikoidmi zmizol a viac sa neobjavil.
Mladší má silný atopický ekzém.
A nie, napriek tomu že mmr som nedávala, nie som úplným odporcom očkovania a nemyslím si ani, že ekzém a astma maju z očko. Partner má aj astmu aj kožné problemy..genetika nepustí..

petuska2110
19. apr 2017

@laguardia kde som pisala že autizmus je dedičný? a dokonca vieš v akej žijem predstave fakt? preto že napíšem to čo tu bolo spominane xy krat len som to okresala už musím mat predstavu? Ano možu byt deti alergicke a ich rodičia nie (ale otaznik je či to neni v rodine) a može to sposobit vela veci ale prečo hned všetko hodit na očkovanie? To je take jednoduché. Aj ja mám vela veci čo moji rodičia nemajú ani v rodine neni (no mam to vrodene) predčasne narodená atd atd a to tiež sme dlho boli v tom ako som to super "dala" a až ked som bola staršia začali vyskakovat problemi.
A ked ta teda zaujimaju aj deti kludne odpoviem:
starší plne očkovany žiadne alergie ani ekzemy ani nebyva chory a nema problem s imunitov atd. Mladší od narodenia mal menšie zdravotne problemi ktore sa doriešili bez nasledkov (napr neuzavrel ductus atd) a neni očkovany ale kedže už je zdravý a ma za sebou vysetrenia atd ktore to potvrdili. Bude očkovaný a keby zaznamenám neake nežiaduce učinky či iné spravanie nebudem ho dalej očkovat. Niesom zastancom očkovania ani neočkovania. Ale ani niesom jediná ktorej tieto skvelé temy už lezu na nervy. Vecne uražanie a presviečanie či už pre alebo proti.

petuska2110
19. apr 2017

@laguardia a podla toho ako odpovedáš atd je jasné že si proti očkovaniu.

aristka
19. apr 2017

@laguardia geny sa dedia na generacie ,to ze rodicia nic nemaju ,neznamena ,ze v niektorej generacii sa nic nevyskytlo..
@petuska2110 pozri v akych je skupinach a to ti musi stacit ...dalsia ,,provokaterka"

jahodka11
19. apr 2017

Ja mam dve deti, starsi syn plne očkovany, mladsi ma len prve povinne a byva menej chory, choroby maju ľahký priebeh, starsi ma silnú peľovú alergiu a problemy so soplami....ale ci to ma súvis s očkovaním alebo neockovanim tazko povedat,kedze na jednom pripade sa stavať neda....

petuska2110
19. apr 2017

@aristka Ďakujem ale ani nemusím stačí čítať čo píše. A je jasné že zase len viri hladinu.
Väčšinu tém zakladajú za účelom propagácie neockovania. A obdivujem matky ktoré nemajú tak úplne zdravé detičky A sú schopné napísať že to nemusí byť hneď Z očkovaniA. Tak isto matky ktoré sa rozhodli neockovat (z rozumneho dovodu akehokolvek) ale "potichu"nerobia z toho vedu a nepropaguju to, nezlahcuju choroby na ktore sa ockuje a pod.

laguardia
19. apr 2017

@petuska2110 dakujem za odpoved.Prave preto ze su tu niektore nazory x krat omielane, nerada sa zapajam do takychto debat, staci ked citam, lebo vzdy sa to zvrhne.
A ano, nemam preco tajit, ze zastancom ockovania nie som, ale ani nepotrebujem nikoho presviedcat, ani sa mu posmievat za jeho presvedcenie.Ak niekto uzna za potrebne ockovat, ma na to plne pravo.Mna zaujimalo nieco ine.Ale dozvedela som sa, ze som provokaterka 😁😁😁
@aristka
@rebellefleur dakujem za skusenosti

laguardia
19. apr 2017

@liv1 tiez dakujem za strucne a jasne odpovede k otazke 👍

laguardia
19. apr 2017

@jahodka11 tiez dakujem pekne, posudit je to tazke, ved nie sme lekarky, aj keby sme boli..

sisaka
19. apr 2017

@laguardia takýto "prieskum" je úplne na dve veci... zbytočne rozprúdenie vášni a k žiadnemu záveru sa nedojde.
K otázke - len tak na porovnanie. Mám obidve deti očkovanie -18, 9 žiadne nežiadúce účinky, žiadne chronické ochorenia, 9 ročný naposledy ATB v 3 rokoch 18 ročná v 6 rokoch pred nedávnom atb na UTI. Otca majú alergického na pel, deti žiadne alergie, žiadne mentálne či fyzické poruchy. Kolegyňa donedávna neockovane deti 9,7 vkuse choré, rôzne respiračné choroby, črevné chrípky niekoľko krát do roka, mladšia zaostáva vzrastovo, pravdepodobne tiež nejaká dis prebieha diagnostika.Nedávno zaočkované, matka sa po čase spamätala, stačilo pár outbreaks osýpok, žiadna zmena zdravotného stavu ale nenastala. Dúfam, že ta to presvedčilo a budeš teraz ockovat 🙄

laguardia
19. apr 2017

@sisaka dakujem za opis stavu u Teba aj kolegyne.Som rada, ze deti mas zdrave.A nie, nepresvedcilo ma to.😉