icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

kondaska1
14. apr 2017

@aristka pri osypkach sa vyznamne znizuje vit A, osypkovy virus ho "spotrebuva" , preto ho treba doplnat, staci samozrejme stravou pripadne nejaky suplement ale iba pri chorobe. tiez je vit A je dolezity pri obranyschopnosti organizmu voci infekciam, ak ho nema tak priebeh je horsi

aristka
14. apr 2017

@kaja73 to ti kto povedal ,ze sa neda predavkovat betakarotenom ...

senta_sofia
14. apr 2017

@aristka vysokocistena nemoze obsahovat tazke kovy 😉

kaja73
14. apr 2017

@aristka davam si zalezat na kvalite a radsej sa vyhnem chemii vvakcine ako tej vo vysokcistenom rybom tuku...a moj uz vyhdzanu pusu mal..a v pohode oleje zjedol ..tie nestipu v puse..asi si este tuk v puse nemala ked toto pises..skor ukludnia sliznicu..

kaja73
14. apr 2017

@aristka http://www.nazdravie.sk/betakaroten/ da sa,ale velim tazko a len so syntetikou..

aristka
14. apr 2017

@senta_sofia kedze su to doplnky vyzivy ,ci potrava si myslim ,ze striedmost je na mieste ,kedze to urcite neprechdza kontrolou akou ma
@kaja73 davala si si ten doplnok vyzivy kontrolovat ,co vobec obsahuje ....

kaja73
14. apr 2017

@senta_sofia tak ako pises,ale vacsina rodicov ani neuvazuje ,nepocka a hned pcha do deto ibalginceky a podobne..zakald je vediet ze horucka je signal ze sa telo chce liecit a nie ze jaj horucka zle je,hura zrazme ju ..mam kamosku co pri prvom kychnuti hned poda nurofen--ved co ked..,ina pri 37,5 panikari a a zas ide paralencek..toto je dnesna realita a plus a chcu rodicka vyspat,tak naco sediet a pozorovat dieta v noci ked mozem sapa...treba hladat tu unosnu mieru pre kazde dieta indivudualne a nie hned odsudit ze ten ci ten zas nezraza..tereba sledovat a rozmyslat..

kaja73
14. apr 2017

@aristka https://doplnky-stravy.heureka.sk/galvex-rybi-o... osobne mi toto staci,tak ako mi staci citat pribalove letaciky k vakcinam a liekom....a .ked si das ty spravit rozbor vakcin na vlastne triko daj vediet..

aristka
14. apr 2017

@kaja73 aby sme si ujasnili jednu vec betakaroten je provitanim A a retinol je vit A ....jednym aj druhym sa da predavkovat ,ale tebou sprvoti udavany retinol je pomaly az kontraindikovany u deti ....ale je dostupny v oleji ,kapsuliach ....

ixayxa
14. apr 2017

@zdenka7887 len deti otcov, ktorí neprežili osýpky, nám túto skvelú správu nemôžu oznámiť.😉

kaja73
14. apr 2017

@aristka deti mozu jest retinol..zas prehanas...bezne je v rybach...bavme sa o potravinach a nie umelinach..rybi tuk je potravina..mrkva,batat tiez...staci detom zabezpecit dostok betakarotenu so stravy pravidlena apocas chorby kluden aj ten retinol navyse...netreba robit bububu..ked vakcinocka ja cukricek..

aristka
14. apr 2017

@kondaska1 vit A sa znizuje pri osypkach ....a to ako robi ten virus ,ja som bola v tom ,ze virus osypok napada biele krvinky aby sa mohol rozmnozovat ....ja vidim mozny vyznam pri priznaku svetloplachosti ,ci vplyv na pokozku ....ale stale som v rovine opatrnosti ak hovorime o vit.A u deti aj pri osypkach....

kaja73
14. apr 2017

@aristka ...aho takze uz chapes preco asi A..to ma tesi.. a vit A ta pocas týždna uzivanie v podobe napr rybieh tuku nezabije..ale pri jeho nedostku ta mozu zabit osypky..konecne zacni vyhodnocovat rizika a benefity objektivne..

aristka
14. apr 2017

@kaja73 zi si v slepej viere ,ze davas top dietatu ....uz sme tu mali tolko kauz ohladom doplnkov vyzivy ,ze az a ak ma byt tvoj olej zbaveny vsetkych bordelov ,co ryby obsahuju a pecen toboz ,muselo by sa to cistit laboratorne ....robi sa to...

kaja73
14. apr 2017

@aristka diky zijem.. a ty zas vo svojej viere v nevinnost vakcin..

aristka
14. apr 2017

@kaja73 vit A nezabrani tomu ,aby osypky niekoho zabili ci nezabili ...max pomoze lepsie vyhojit pokozku ,ci obmedzi svetloplachost...

kaja73
14. apr 2017

@aristka 50% vysiu umrnost mali deti co mali nedostok A vitaminu..

aristka
14. apr 2017

@kaja73 v dnesnej dobe maju deti hypovitaminozu vit A ...jedine ,ze by zili na hambacoch...

kaja73
14. apr 2017

@aristka preto je umrtnost na osypka v civil. svete mala..rumunske cingancence asi zili inak...aj deti v rozvojoch krajinach..tam maju vyssiu umrtnost ktorou sa ohana u nas...je za tym slaba imunita nasledkom podvyzivy a nedostku A vitaminu..

ixayxa
14. apr 2017

@kaja73 patrí Holandsko medzi civilizované krajiny?

kaja73
14. apr 2017

@ixayxa krajina je jedna vec ina je z akej soc.skupiny clovek pochadza..plus ako ma doncine imunitu vakcinamy,atb,kortikoidmi atd..celkovo..vzdy je to suhra viacerych faktorov..typ krajiny je prvy zakdlany fakor,ale za nim ide kopec dalsich..

ixayxa
14. apr 2017

@kaja73 už tam pridávaš aj iné +😀. Čiže nielen civilizácia.😉

kaja73
14. apr 2017

@ixayxa ...zaklad je stav organizmu.. a na tom sa podiela vela faktorov..typ krajiny je jedny z nich...co chces mat vsetko cierno biele.ci ako..neverim ze si to nepochopila..
hnedna zaciatku som pisala o A vitamine.....plus o vyzname horucky.....nie o type krajiny...ci civilzacie

kristinka86
14. apr 2017

@sardinka336 Veľmi ostré slová! Ak mamička pomáha dieťaťu inak, ako je štandard, tak hneď udať, navrieť, ukameňovať, že? Aj ja som počula, že lieky s obsahom brufénu sa podávať pri osýpkach nemajú, tak kľud!
@kaja73 povedala, že nedáva lieky, nie že dieťa nechá trápiť sa, resp. mu nepomáha vôbec. Nikdy by som si tu nedovolila tvrdiť o ani jednej mamičke, že je nezodpovedná, resp. chce zle svojmu dieťaťu a podobné reči.. ☹
@senta_sofia Každé dieťa reaguje veru inak na choroby, lieky i očkovania. Ale aj ja som čítala, že brufén zhoršuje priebeh osýpok. Až to nájdem, pridám odkaz, resp. citáciu, ale teraz isto nemám čas hľadať. ☹

Takže, ja napíšem to, čo som čítala ja, že pomáha a čo sa robiť nemá. 😀 Lebo vidím, že tu sa to stále nejak zvŕta na hádku, čo sa mi nepáči vôbec. ☹ ň

Zvýšenie vitamínu A - áno, to som čítala i ja. Vitamín nemá vyliečiť osýpky, resp. zabrániť ich prepuknutiu - už aj v tom hľadá ktosi náznak na hádku? Má napomôcť ľahšiemu priebehu organizmu sa z toho pozbierať. Často vetrať miestnosť, nech je prístup čerstvého vzduchu. Izolácia je jasná. Nepotierať vyrážky, dávať skôr fenistil proti svrbeniu. Vraj aj propolisová tinktúra pomáha. Samozrejme, odskúšané to nemám, takže to je len to, čo som čítala ja a čoho by som sa pokúsila držať. Teplotu sledovať, v prípade potreby znižovať, ale nie liekmi s obsahom brufénu. 🙂 Rada si prečítam prípadne reakcie čo áno a čo nie, ale prosím, bez útokov.

ixayxa
14. apr 2017

@kaja73 pochopila som. V 1999 vypukla epidémia osýpok v Holandsku, v civilizovanej krajine, v skupine náboženskych fanatikov odmietajúcich očkovanie. Čiže jedinci s ,, nedoničenou" imunitou očkovaním, dobré živení...ale podľa teba určite väčšina fičala asi na atb, kortikisteroidoch.😉

senta_sofia
14. apr 2017

@kristinka86 mna by zaujimalo, ak to sadne na oci,ze sa prejavi zapal spojiviek, co s tym... lebo ocnemu s osypkami,hm 😀

kristinka86
14. apr 2017

@senta_sofia Písala som len to, čo som ja zatiaľ našla. 🙂 A inak, tiež by som všetko konzultovala s doki - min. cez telefón. Ak by sme neboli na infekčnom rovno. A ak mám pravdu povedať, o tých očiak som nepočula, takže to asi nie je úplne štandard, či?

kaja73
14. apr 2017

@ixayxa ja hovorim o komplkaciach osypok nie o vyskyte....osypky su bezne detske ochorenie..ako kiahne ovcie..

senta_sofia
14. apr 2017

@kristinka86 ja som to citala snad v kazdom clanku,kde bol popis ochorenia, ta svetloplachost je zvacsa prejavom toho zapalu, neviem, ci si mala niekedy oci chytene, je to lahoda, ci uz svetlo alebo mierny vanok

ixayxa
14. apr 2017

@kaja73 teraz nechápem. Myslíš,že sa v Holandsku sa len osýpky vyskytli a nemali komplikácie?