Rotarix. Mám ho dieťaťu podať sama?
dnes som bola u lekara, nech mi predpise vakcinu na toto ockovanie, ze si ju vyberiem v lekarni a myslela, som, ze ju lekar poda mojej dcerke, ale on mi iba odporucil, ze si mam pozorne precitat letak. Tak som si povedala, ze je to asi pri tomto ockovani normalne. ale ked som toto v mojom okoli hovorila, vsetci sa dost cudovali, vsetkym to vzdy podal lekar, alebo sestricka.. stalo sa vam aj nieco podobne? ani sa nespytal, ci nieje chora ani nic... 😠
preboha, to co je za lekara???? 😠 ja by som okamzite zabalila kartu a odisla k inemu....!
Ma vobec ten clovek aj diplom?Utekaj rychlo prec,ide o zdravie tvojho dietata!
@kiya to snáď nie je pravda.Takého lekára,ak si ho dobre pochopila,by som okamžite hlásila úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a žiadala písomné vyjadrenie.Je nezmysel, aby akékoľvek očkovacie látky podávali rodičia.veď dokonca i pre zvieratá sa zrušil voľný predaj v zverinexoch a je možný len v lekárňach.Pochopila si Dr správne?Ak môžeš,hoď mi Ip kto to bol.
skôr si myslim, ze si to nespravne pochopila, ....OPYTAJ SA ESTE RAZ...ak je to vsak tak ako pises..tak naco k nemu chodis:?..vsak , ked mas dieta chore, tak si ho aj sama vysetri, nech ti da rovno uz papiere, aj recept si vypises sama 😠
ja som tiez malej davala rotarix sama, ale u lekarky, tam s abali ze im ho vypluje a to by bol askoda, takze lekarka to rozbali a dala mi do roky striekacku a malej som to dala sama.
ono nie je problem podat niečo do ust.Ide o to ,že babo ma byt pred KAZDOU vakcinou vyšetrene,aby sa vylučila rozbiehajuca sa choroba.Až potom može dostat vakcinu.Inak narobi vakcina viac zla ako može.Aj tak ho robi dost.
Pride mi to neprofesionalne...hlavne ak by mala nejaku reakciu...my vzdy po akomkolvek ockovani cakame v cakarni este aspon 15 min, ci nebude mat drobec nejaku alergicku reakciu.
@rebeka25
u nas sa chodi na ockovanie do poradne popoludni a do poradne maju chodit len ZDRAVE deti, myslim si ze kazda mamina by to mala vediet a respektovat
precitali ste si pribalovú informaciu k ROTARIXU? Vedlajsie uicinky: Hnacka a pod sa prejavuju 1-2dni po podani, Vakcína Rotarix obsahuje živú atenuovanú (oslabenú) formu ľudského rotavírusu (kmeň RIX4414)
Vakcína Rotarix obsahuje malé množstvo rotavírusu, ktorý spôsobuje gastroenteritídu. Je to živý vírus, ktorý bol oslabený, takže nemôže vyvolať ochorenie, a preto je vhodný na použitie do očkovacej látky. Ak sa dieťaťu podá vakcína, jeho imunitný systém (t.j. systém, ktorý bráni organizmus pred chorobami) rozpozná časti vírusov ako cudzie látky a vytvorí proti ním protilátky. Protilátka je špeciálny proteín, ktorý zneutralizuje alebo zničí antigén, akým je napríklad vírus. Po zaočkovaní je imunitný systém schopný rýchlejšie vytvárať protilátky, ak je opätovne vystavený vírusu. To pomáha chrániť organizmus pred gastroenteritídou spôsobenou rotavírusom. Pri očkovaní si 78 % až 95 % dojčiat po podaní vakcíny Rotarix vytvorí protilátky na rotavírus.
@rebeka25 pred 5 rokmi stiahli z povinneho očkovanie živu vakcinu na obrnu-polio,tiež bola lyžičkova.Po 40 rokoch jej podavania konečne priznali,že ona sama sposobovala u niektorych deti ochrnutie.Takže ,až tak by som neverila,tym oslabenym virusom.Každe dieta je ine a ak ma daky imunodeficit,ktory doktor neodhalil,alebo ma alergiu na niektoru inu zložko vakciny-ktorych je tam mimochodom požehnane,tak je pruser na svete.Tou vakcinou boli očkovane ešte všetky dnes 5-6 ročne a staršie deti a vtedy tiež nik nepriznal taketo vedlajšie učinky.Priznali ich až po zavedeni novej vakciny.Kym nebola, tak veselo očkovali aj touto problemovou.
ano pochopila som ho spravne, nevedel ani to, ci mi dava recept na jednu vakcinu, alebo ci uz su to dve davky... povedal dokonca, ze "mozno vam to vystaci na 2 davky, ja neviem" a tie mi len povedal, ze teda ak je to len jedna davka, mam si prist vcas pre dalsi recept, takze ani mi nenaznacil, ze sa mam s vakcinou vratit a on mi ju poda.. len mi povedal o tom, ze si mam poriadne precitat navod....
ano chcela by som ho vymenit, ale ked ti lekari sa potom citia strasne ukrivdeni... a ja neviem ako to mam spravit... ale viem, ze musim.... ked som povedala, ze uz mame aj zuby a to horne stolicky, povedal, no ved to je jedno, ktore idu prve aj tak vsetky vypadnu.... 😖
Nemyslim si, ze postup tvojho lekara bol spravny. Kazdopadne, rotarix je vakcina, ktora ide len do traviacieh traktu, neide do krvneho obehu, preto choroba u dietatka (dajme tomu nadcha, kasel, kychanie) nie je prekazkou tohto ockovania. Dietatko akurat nesmie mat v case podavania rotarixu hnacky - to na margo toho, ze kazde dieta ma byt pred ockovanim vysetrene.
@kiya
@rebeka25 preboha, vakcina je liek, ktory sa ma podat za pritomnosti lekara a mas ostat este v cakarni 20min, aby nedoslo k nejakemu neziaducemu ucinku. toto si nemoze lekar dovolit, aby pacient sam podal vakcinu malemu dietatu. je to nezodpovedne od rodica, ze vobec na take nieco pristupil a duplom od lekara.
Nie je to normlane, nepovedal ti ze mas prist potom do ambulancie? Nepocula som takuto vec este. My sme si ho boli sami kupit aj vsetko, ale isli sme do ambulancie a tam nam ho dali. Je to sice iba na "pitie" ale aj tak... musi sa to dobre poznacit do karty a potom zase "preockovat", to nie je sirup od kaslu... Polda toho "mozno to vystaci na dve davky" usudzujem ze pan doktor tu vakcinu ani nevidel :P Ved to je jedna = jedna davka, kupuju sa asi 3 ak sa dobre pamatam. Na to ze je ukrivdeny kasli.. ide o zrdavie tvojho dietata, to budes taketo dolezite veci riesit na koniku?
jeeej mne sa zas tento Dr rata 🙂 urcite si mysli o rotarix ze je to riadna grcka co ja podla mna je - a z moralneho hladiska by to nikomu nechcel dat aby mohol spokojne spavat. ak takto pristupuje k vsetkym vakcinam tak prosim jeho meno a adresu do IP, hned si k nemu pojdem "dat pichnut" aj vsetky povinne vakciny 😀
jo, mozes ..ale idealne ak ho podas do smetiaka. tam mu bude najlepsie ^^

to je veeeľmi neprofesionálne, ved sa z vakcíny lepí šaržoví štítok do očkovacieho preukazu 😠 + podpis lekára