icon

Účinnosť vakcíny na ovčie kiahne

20. feb 2025

Oplati sa dat detom? Treba sa v dospelosti preockovat? Dakujem

Strana
z2
thirstymonk
20. feb 2025

Lepšie je nakaziť sa. Imunitná odpoveď je silnejšia. Očkovanie proti kiahnam by som zvažoval len v prípade zlého zdravotného stavu dieťaťa, prípadne je určené najmä dospelým, ktorí neprekonali kiahne v detstve.

deedol
20. feb 2025

my sme dali a neviem si vynachvalit, ked pocuvam tie pribehy z okolia o hroznych priebehoch a tyzdnoch stravenych doma. vedlajsie ucinky nemal ziadne, s kiahnami bol v kontakte uz minimalne 2x a nic nechytil. tu sa k tomu vyjadruje aj mudr
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...

autor
20. feb 2025

@thirstymonk v madarsku a v nemecku je tusim zaradena do povinneho ockovania. Nasa lekarka tiez odporuca a spomina /spominala na kazdej poradni. Praveze nechcem, aby ho dostal. Ma aj tak velmi citlivu kozu. Od baby acne ma jazvy na lickach........ Tak si neviem predstavit, co sa udeje pri OK. 😏

13uzivatelka11
20. feb 2025

@thirstymonk ale s kiahnami dostaneš aj spiaci pásový opar, ktorý môže kedykoľvek v dospelosti prepuknut, takže očkovaním chránis aj pred ním 😉 a fakt neviem prečo riskovať horúčky a ťažký priebeh, keď je možnosť očkovania..

Autorka, vakcína ktorou sa aktuálne ockuje je tu 30 rokov a zatiaľ majú výsledky také, že aj po tých 30 rokoch majú ľudia protilátky. 🙂 stačí sa len dat v dospelosti otestovať na protilátky

autor
20. feb 2025

@13uzivatelka11
@deedol dakujem vam velmi pekne. A po ockovani nemali vysev deticky? Pisa tam lekarka, ze je to aj vo vedlajsich ucinkoch. No kamoskin manzel dostal kiahne v dospelosti a odvtedy ma imunitu v keli.... Ochorie aj zo studeneho vetra.

autor
20. feb 2025

Takto vyzeral po celom tele. 😟

deedol
20. feb 2025

moj nemal vobec nic, ani teplotu, ani vysev, nic. ako ho poznam, keby mal realne kiahne, tak sa cely rozskriabe a zostali by mu jazvy.

autor
20. feb 2025

@deedol ved toto. Ja ho dam velkou pravdepodobnostou. 🙏

13uzivatelka11
20. feb 2025

Co som počula aj z našich skúsenosti tak vakcína sa znáša dobre, ale teploty nezvyknu byt.. Ale tak pri všetkom ti hrozia vedľajšie účinky.. Ale myslím si že riziko je menšie, ako hrozba ťažšieho priebehu pri nakazeni kiahnami

ciernaovecka8
20. feb 2025

Aj ja som dala deti zaočkovať, aj seba. Práveže očkovaním získa človek lepšiu ochranu ako po prekonaní. Deti nemali žiadnu reakciu po očkovaní.

puertorico
20. feb 2025

Dievčatá a tá vakcína je že vôbec nedostane dieťa kiahne, alebo budú mať ľahký priebeh ? Môj malý má 10 r. od škôlky stále odoláva kiahňam, tak neviem či mám, či nemám

eva233
20. feb 2025

Dala som syna skolkara aj seba(ja som nedostala ako malá) , pretože sme plánovali dalsie dieta a nechcela som aby to doniesol pocss tehotenstva. Ano viem, že je sanca, ze dostane, ale nedostal a ak aj ano priebeh je diametrálne odlišný od toho, ked nie je očkovaný... Aj teraz boli v skolke kiahne a nedoniesol to domov. Reakciu po očkovaní nemal ziadnu. Treba pripomenúť, že ru je reakcia cca po 2t.

tanyan
20. feb 2025

@puertorico Ak sa už viackrát stretol s kiahňami, tak skús dať spraviť test na protilátky. Možno prekonal v takej ľahkej forme, že ste si to ani nevšimli. Naša mala kiahne v druhej triede na základnej a mala dokopy len asi 10-15 kusov.

thirstymonk
20. feb 2025

Čím skôr kiahne prekonáš/zaočkuješ, tým lepšie. V dospelosti kiahne sú kríž, človeka vyradia aj na iks mesiacov, tak ako tvojho manžela. Imunita ide do prdele

13uzivatelka11
20. feb 2025

@puertorico tak na 90% by ich dostať nemal a ak aj dostane tak s ľahkým priebehom.. Ale samozrejme nič nie je nikdy stopercentne..

thirstymonk
20. feb 2025

@13uzivatelka11 Žiaden spiaci pasový opar. Pasový opar je druhým prejavom rovnakého virusu varicella. Keď sa zoslabí imunita, môže prepuknúť pasový opar. Ja už som ho mal. Ale našťastie to u mňa nebolo také hrozné.

pribinak
20. feb 2025

@thirstymonk dobrá blbosť. Asi ai estw nemal pásový opar, že?

nyphadora
20. feb 2025

Nie netreba sa preockovať v dopelosti, deťom sa davaju dve davky, reakciu nemala dcera ziadnu, bola štastna ze dostala novu hracku za odmenu 😁.

thirstymonk
20. feb 2025

@pribinak Ty si ešte asi nikdy nečítal s porozumením, že? Druhý riadok, posledná veta.

vsicka036
20. feb 2025

Nasa dr povedala, ze zakladne davky a potom uz nic. Plus nedostanu pasovy opar, co u nas tiez zavazilo.

pribinak
20. feb 2025

@thirstymonk och ty si sprostý, ty ani nevieš čo je čítanie s porozumením

Asi nie si schopný pochopiť že asi sme písali príspevok v rovnakom čase a vtedy tu tvoja odpoved nebola

Ty čítanie s porozumením 🤦🏻‍♀️

thirstymonk
20. feb 2025

@pribinak Napisal si to o dve minuty neskôr, tak sa teraz nevyhovaraj

rk123
20. feb 2025

zatial nie su studie, ze by trebalo niekedy preockovavat. ak sa casom ukaze, ze protilatky klesaju a bude treba preockovat, tak dam v dospelosti preockovat 🤷🏽‍♀️

rivini
20. feb 2025

Pokial viem, staci raz. Dali sme a tiez nelutujem.

rivini
20. feb 2025

@thirstymonk to nie je pravda. Moja neter kiahne prekonala a nevyvinula takmer ziadne protilatky. K teme su pocetne karentovane studie, ktore dokazuju, ze ockovanie je ucinnejsie. Ockovanie ma zaroven statisticky menej NU a nasledkov ako prekonane kiahne. Mne doteraz zostali na chrbte jazvy…

basulaak
20. feb 2025

My nevieme stihnut 2. davku (lebo skolkar je nonstop chory) ale prvu ma a vraj aj ta ho chrani, maximalne by mal vraj slaby priebeh keby aj dostal. Ak je ockovany proti kiahniam vraj nebude mat nikdy pasovy opar. Ja sa tesim ze som dala a este v lete dopichneme druhu davku. Ja nemam 6 tyzdnov casu byt doma s umrndenym hyperakt. dietatom. Ja sa chcem vyspat, zaobist bez komplikacii. Nasmu by som nevysvetlila aby sa nedriapal…to by dopadlo..Za mna skvela volba. co mi bolo povedane ze netreba v dospelosti preockovat.
Moja svagrina nahana kiahna-party, ci niekto nema…nech si kazdy robi ako chce. 😉👍

kiki68
20. feb 2025

Podla vsetkeho cca 10 rokov, lebo v 2 rokoch mal dve davky a vraj okolo 12 rokov mame preockovat.
Pre tych, co sa chcu nakazit, ehm, za mna risk pasoveho oparu neskor nestoji za to ( mama aj svokor mali v 60tke )

kiki68
20. feb 2025

Inak nas mal po ockovani tie vyrazky, ale do 2-3 dni zmizli komplet. Cize telo zjavne reagovalo. Teploty nemal vobec

kiki68
20. feb 2025

@puertorico robila som dlho v skolke, aj v Rakusku , tu sa bezne uz ockuje na toto. Kedze 43 eur alebo tak neni nejaka velka suma. A deti, co mali ockovanie mali max den trosku teplotu a niektore mali 2 vyrazky. Tie do par dni zmizli, vobec nesvrbeli. Inak povedane ten priebeh bol strasne lahky a mohli hned do skolky. Dalsie deti nemali nic, tie zjavne vakcina uplne chranila ( moj syn nemal tiez nic a uz zazil 3 x epidemie v skolke), cize zjavne to pomohlo.

petrao2
20. feb 2025

Na celý život
Ochrana aj pred pasovym oparom
Dcéru som dala očkovať koli zdravotným dôvodom a keďže ma 9 a ešte ich nemala už nechcem riskovat

Strana
z2