Uvažujem o očkovaní 9,5 ročného syna proti Covidu-19
Ahojte. Mam 9 a pol rocneho syna, uvazujem ho dat ockovat, ako ste na tom vy? Horsie je ze som rozvedena a exmanzel je proti, rodina ma tlaci do ockovania syna, ja by som ho aj dala ale ten boj s otcom sa mi mic nechce rozputavat. :/ nejake rady? Dakujem
@falbala132 pozerala som zas na oplatku nejake ine video kde lekari a vedci opisovali co dokaze covid s dietatom a ze vakcina je naozaj dolezita :/
@baru2 akurat dnes som pozerala statistiku data bez patosu, podla mna su fakt objektinvi - v priebehu pol roka zomreli 2 deti do 10 rokov na kovid a za to iste obdobie tusim 112 novorodencov (nepisali ci v suvislosti s pandemiou). chceli poukazat na to, ako neskutocne sa ta skodlivost kovidu u deti u nas dramatizuje.
Ja sa chcem opýtať. Uz su dostupné aj "detske" vakcíny? Alebo je to len slabsia davka z tej pre dospelých. Vďaka
Moj osobny aktualny nazor: Ja som velky zastanca ockovania. Ale deti zatial ockovat nedam. 1. deti maju vsetky povinne ockovania, ale nepovinne (rotavirusy atd) som nikdy nedavala. 2. mam este 3r. dceru. Pre zjednodusenie zivota (cestovanie, lyzovacky) by bolo ockovanie starsieho dobre, ale mala je stale vystavena rovnakemu riziku. Chodi do skolky, preto sa moze nakazit tam. 3. Ockovat by sa mali najprv dospeli. Cielom ockovania je osobna ochrana ale aj kolektivna imunita. Povazujem to trochu za sebecke, ze mnohi dospeli nie su ockovani a na ich ukor maju byt ockovane deti. Keby sa dali ockovat vsetci dospeli, ktori mozu, pokryli by velku cast populacie. Chranit by sme mali viac deti, ako dospelych.
Ak mi ale pediatricka vyslovene povie, ze to odporuca, pojdeme do toho. Chcem to ale pocut od nej, nie precitat si to na nete.
@anickaaa6aaa tak co som pocuvala su to spravene dospelacke vakciny v mensich davkach.
@baru2 ahaa. Viem ze ma byt dostupná aj origo pre deti, ale neviem kedy to na byt.
@baru2 ano a obsahuju navyse nejaku latku, ktora sa dava na liecbu srdca, aby predisli tym poskodeniam srdca u mladych chlapcov.
Neviem, pri deťom by som bola proste opatrná, nemajú ešte tak vyzretý organizmus ako my dospeláci
@nique no ja ockovana som, momentalne som tehotna a caka ma 3davka. Muz ockovany je, rodina moja cela je, exmanzel nie je, jeho rodina nie je. Co ma vcelku trapi kedze tam maly chodieva. Tiez cakam hlavne na vyjadrenie synovho doktora, je zaroven aj plucny lekar tak snad bude vediet co je dobre. Aspon by som mala za sebou niekoho pri ,,boji,, s exmanzelom
My sme s manželom očkovaní, chlapcov máme 14 ročných a 4-ročného. Zatial sme ich očkovať nedali, akosi sa neviem k tomu odhodlať. Ale oni samy by už chceli. V poslednej dobe sa stále pýtajú, či by nemohli. Sú už dosť nervozni z toho, ako sú obmedzovaní, nikam nemožu.
@falbala132 a covid postihuje pluca a moze srdce tiez napadnut a vraj je horsi a je vacsie percento ze covid sposobi tieto komplikacie. Pri vakcine to bolo nahodne a aj to len pri chlapcoch ktori sportovali, a nevyhli sa sportu ani po vakcine ako je odpprucane. Kludovy rezim vtedy nastali tieto komplilacie u par jedincov... pocuvala som o tom niekolkohodinovu studiu
@polyana pri 14 rocnych uz by som sa nebala. Len ked su teraz deti od 5 do 12 taka posledna skupinka preto zvazujem. Moj syn ma sice len 9 ale situaciu s covidom od zaciatku dost sleduje. A sam je za ockovanie. Takze som rada ze je o tom presvedceny, aj ked otec nie je a ja som. Ma svoj nazor. Preberam s nim vsetko a chcem aby sa rozhodoval sam
@anickaaa6aaa to som tiez pocuvala ze to nieje orginal pre deti len sa to ibak miesa lebo detom sa dava pen naozaj malicky kusok vakciny a to z dospelackej nevedia tak presne vytiahnut preto to budu riedit a teda vo vacsom mnozstve tekutiny bude ta mala cast vakviny ktora detom staci.
@baru2 skrz toto by ste si mali sadnúť s exmanželom, prehodnotiť pre a proti. Pretože to dieťa nie je iba tvoje, ale aj jeho.
Stále hovorím, ak sa chcete ísť očkovať, treba to prebrať s odborníkmi.
Ja keď som sa dala očkovať gardasilom, preberala som to s gynekológom, obvodným lekárom, šla som do súkromného sanatória, s virologom a aj s imunológom.
Očkovať som sa dala, aj napriek teda pár prípadov ochrnutia po očkovaní :/
Ono aktuálne tie vakcíny sú k starým kmeňom vírusu, a tak isto to vieš už aj ty,že aj očkovaní sa môžu nakaziť, a tiež môžu mať ťažký priebeh. Kamarátka neockovaná chytila covid od kolegyne,ktorá očkovana bola, a obe mali vysoké horúčky, a ťažko sa im dýchalo. Aj Billie Eilish sa vyjadrila,že mala ťažký priebeh, ak by očkovana nebolaz možno by aj umrela 🤷
Taaaakze.....sadnite si s exmanželom,navštívte tých lekárov spolu, aby teda aj on počul názor hneď z prvej ruky
naše (8 a 6 ročné) boli zaočkované medzi prvými (ešte na výnimku)..už sú to minimálne 2 mesiace a sú v poriadku.
@mirkasmile ved mne je jasne ze dieta je oboch preto to s nim preberam. Vsetko co sa tyka syna a dolezitych veci preberam s nim. Nie som z tych co robia naschvaly a podobne takze snazim sa nejako. Urxite to s nim preberiem aj ked on na osobne rozhovory nie je. A ted maximalne pri preberani syna je ahoj a cau, ostatme cez sms. Tak uvidime. Najprv ale urxite chcem aby to odporucil lekar. Potom mozem argumentovat ex lepsie.
@baru2 radšej sa s exmanželom dohodnite na spoločnej návšteve lekára.
Pretože ako ho opisujes, povie ti,že si si vymyslela to, čo ti lekár povedal.
@mirkasmile inak to ma napadlo hned. asi by bolo najlepsie, ak by bol priamo pritomny a vsetko pocul na vlastne usi a nemohol ti potom vycitat, ze ho len zavadzas a nieco si vymyslas
@sandrahi šak jasné.
Mne je popravde jedno, kto si dá deti očkovať, kto nie.
Sú to ich deti, mňa to nejako neinteresuje 😀
Len som sa proste vyjadrila názor v tom,že každé očkovanie treba prehodnotiť s lekarmi svojimi, ti poznajú najviac náš zdravotný stav.
No a skrz jej exmanžela, keď je taky, ako ho opisuje, myslím,že spoločný rozhovor s lekárom bude asi najlepšia varianta v tejto situácii 🙃
Nech sa syn sám rozhodne a spýtajte sa lekára vášho , čo nato povie. Na ex kašli , predpokladám , že nieje odborník v oblasti vývoja mRNA vakcín , tak ti môže byt jeho názor ukradnutý. Treba sa vždy pýtať ľudí , ktorí sú vzdelaní v danej oblasti. Nikoho iného názor ťa nemá zaujímať.
Čo vraví syn? Deväťročný je síce ešte malý na to, aby vedel reálne zhodnotiť či sú vyššie riziká covidu alebo riziká očkovania, ale to bohužiaľ nevie ani na laickej úrovni polovica dospelej slovenskej populácie. Myslím, že by sa už aj on mal vyjadriť, aký je jeho názor.
Ja myslím, že dospelý, čo sa v súčasnej situácii nedal očkovať je nezodpovedný (a to vravím len preto, že chcem byť diplomatická a nevyjadrujem sa k jeho pravdepodobnému intelektu). Pri deťoch pred pubertou by som ale bola opatrnejšia. Zvážila by som viacero okolností
1. jeho okolie. Kam okrem školy ešte chodieva? Vyskytoval sa doteraz covid v jeho okolí často? Je skôr v okolí očkovaných a dodržiavajúcich opatrenia, alebo je okolo neho kopec antivax a antirúškarov? Koľko a ako často sa jeho okolie testuje?
2. zdravotný stav. Má nejaké problémy? Ako znáša bežné virózy? Ako často je chorý? Patrí k deťom, ktoré pri príchode do nového kolektívu vždy boli chorľavé?
3. prevencia z jeho strany. Je už dosť zodpovedný, aby dodržiaval opatrenia proti nákaze? Rozumie ako fungujú opatrenia a je schopný a ochotný ich dodržiavať?
Na základe odpovedí by som sa potom rozhodovala. Pokiaľ je po zdravotnej stránke v pohode, nie je každý mesiac v karanténe, lebo bol v kontakte s nákazeným a nie je z otcovej strany nahuckaný na rizikové správanie (vety typu, načo si umývaš ruky, veď v tej dezinfekcii je jed, aby nás zabili; prečo nosíš masku, veď covid neexistuje), tak by som s očkovaním počkala. Pre väčšinu zdravých detí je covid zatiaľ málo rizikový. Situáciu ale treba priebežne vyhodnocovať, lebo aj riziko ťažšieho priebehu, alebo následkov po ochorení sa s mutáciam môže meniť.

@baru2 pocuvala by som exmanzela a pozri si to video s Malonem - vynalezcom mRna technologie