icon

Zmena po očkovaní

freyjanr
9. dec 2013

Ahojte,3.12. Sme boli na prvom povinnom očkovaní a odvtedy je malý iný.doteraz jedaval 180ml 5x denne a teraz jedava 120-150ml 4x denne ale začal pit oveľa viac cajiku pit,asi 4 krát toľko jak doteraz a strasne veľa spí...mám sa.báť alebo je to normálne?je to z ockovania alebo deti proste majú take obdobia?rozmýšľala som ze pôjdem k dr ale ked nespí tvári sa spokojne,usmieva sa,hrá sa...tak neviem.je to prvé dieťa a veľmi sa bojím

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bastika
16. dec 2013

@fidka79 nejdem kafrat vedcom do remesla nemám vzdelanie tohto zamerania verím môjmu otcovi preto, lebo verím ze svojim vnucatam by zle nechcel a tiez verí potrebnosti ockovania. Pokial ma niekto opačný názor ja to beriem. Nemám tak nadupane tie pojmy ktoré tu hadzes ale sotva im aj ty rozumies. Mumps a osypky sú potial neškodne kým nesposobia zápal mozgovych blan ci neplodnost u chlapcov ale presne tak ako ty hovoríš ty si ich prekonala a sú taki ktorí mali vážne komplikácie. Ja v mojom okoli nepoznám nikoho kto by mal problemy po ockovani. Našťastie moja dcéra ma imunitu takú ze za 3 roky co chodí do jasiel a skolky bola asi mesiac mimo. Takze ako vravím nikomu názor neberiem ale v poslednom čase su ti co neockuju natoľko agresivni ze je to az nechutne. Nazývajú nás ockujucich nevzdelanymi ovcami co ublizujeme svojim deťom. Myslim ze to je uz na hrane dobreho vkusu. A napokon myslim ze keby bolo to negatívum ockovania tak zrejme a dokazané asi by nebolo v mnohých krajinách povinne a celoplosne akceptovane. To je môj názor a teda dúfam ze v zdraví to ockovanie zvladneme a deti to len posilní. 😀

bastika
16. dec 2013

@bastika inak ja okrem povinných nedávam nic iné myslim ze je to zbytočne a fakt tiez to neprehanam aj ked napr. Moja 4 ročná bola teraz za týždeň 2 krát na krvi a vyzivala sa v tom ze kedy pôjde zase ona by si to ockovanie este aj užila 😀 vravi mi preco len jednu skumavku mi beru ja chcem 4 nech sa mozem dlhšie pozerat 😀

joely
16. dec 2013

Nechcem nikomu ísť do svedomia, ale ja mám v okolí niekolko prípadov, jedným mojim známym zostal chlapček autistom, majú to potvrdené "čierne na bielom" od lekárky v Prahe, že to spôsobilo očkovanie ☹ , potom mi z toho vychádza už len jediné, radšej mať dieťa neplodné, ako mentálne postihnuté o ktoré sa po našej smrti, nebude mať kto postarať a zomrie niekde od nešťastia v ústave ☹ A všetci vieme, aká starostlivosť je o niečo, čo nie je naše☹, už ani nehovorim, že o niekoho, lebo žial tak to funguje. Pri mojej práci som mala to šťastie navštíviť niekoľko takýchto ústavov a rozplakali by ste sa, keby ste tam prisli ☹

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bastika
16. dec 2013

Hej no pomaly ja nie som primitivna hus mam právo a chystam sa na advokatske skúšky tak pozor na mna 😀 takze nie som vcelicka a cmeliacik ale oni neockuju choroby ale neaktivne kmene potrebné na vytvorenie protilatok teda myslim ze to je rozdiel a aj to si myslim ze na zdrave dieťa je to vyratane tak Aby tie choroby neprepukli. pokial je to take zle ako je možné ze nepoznám v okoli dieťa ktoré malo po ockovani komplikácie? Ved keby im ockovali choroby snáď by hned aj umreli ci nie? Ked sa nieco take udeje hned to hodia do telky lebo je to výnimočný prípad.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bastika
17. dec 2013

No vravím ze nie som vedec ale myslim ze vedia co robia kedze deti to ockovanie prežiju a ako som písala neochoreju na 8 chorôb ale vytvárajú protilatky. Ja som dost pokorna na to aby som fusovala do remesla ktorému nerozumiem. Len si nemyslím ze štáty chcú dobrovoľne kynozit svoje deti ci robit z nich chorých kedze by to stalo najmä stať potom dost peňazí. Ale pokial by som si mala mysliet ze po prečítani nejakých článkov na internete bez nejakého výskumu a vzdelania som expert na ockovanie tak zbohom. Ty pravdepodobne rada citas internet a asi si každý vyberie to co sa mu hodí.

bastika
17. dec 2013

@fidka79 a nie napises o husiach ale tvoje prirovnanie vcelicka a podobne to naznačuje. Inak v pohode ked si videla dala som tam smiala. Ja sa zase neberiem tak vážne 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
nae
17. dec 2013

@bastika Ahoj, ja som za slobodnú voľbu v očkovaní, nech sa rodičia rozhodujú podľa vlastného vedomia a svedomia.
Chcela by som sa ťa akurát spýtať (neber to ako "rýpanie" apod., pýtam sa tam veľa ľudí), aký je pre teba rozdiel vo významnosti očkovania povinného a nepovinného? Prečo si myslíš, že povinné je doležité, a nepovinné nie je doležité. Vopred ďakujem za odpoveď.

bastika
17. dec 2013

@nae myslim ze napr. Ockovanie proti kliestovej encefalitide je opodstatnené napr. U niekoho kto žije v prostredí s vyšším výskytom kliestov často podniká s deťmi túry a podobne a je velmi male riziko napr. U nás kedze sme mestskí ľudia napr. Kiahne viem ze sa ockuju tie však deti zvládnu lepšie ako dospeli teda je lepšie potom ockovat ked vôbec v dospelosti. Rotavirusy som neriesila nejako mi neprišli velmi nebezpečne v takom zmysle ze by som ockovala a samozrejme aj ja zastával názor ze treba ockovat len nevyhnutne teda povinne- asi ma význam ze sú povinne ja to neposudim nie som vedec neviem na akom princípe vakcina vyvíjajú testujú ale pokrývajú choroby ktoré vedia mat velmi zle následky v prípade ochorenia resp. Sú vysoko nakazlive atd. Takze povinne aj preto ze sú podľa môjho názoru z nejakého dôvodu povinne oprávnene ockujeme. A ako som písala pokial by bolo preukázané ze sú zdraviu škodlivé hlavne stať ako taky by mal záujem to zrušiť kedze potom tie zdravotne komplikácie prinášajú ďalšie výdavky hlavne pre stat kedze ma väčšinu štátnych poistencov. Ako však vravíš, každý ma možnosť voľby ja to nikomu neberiem a naozaj dúfam ci uz ockovanie alebo neočkovane ďticky ze rodičia nikdy neolutuju ich vlastnú voľbu. Teda ze sa im toto rozhodnutie nevypomsti na ich deťoch.

bastika
17. dec 2013

@fidka79 ver mi ze aj ja mam strach ved docitas sa čokoľvek ked vypukla vracia chripka napr. Tiez bolo toho popisane a odborníci sa vyjadrovali o pandemii a neviem co a pekne krásne to odznelo. Takze uz neverím všetkému co sa popíse a co dávajú v telke. Aj koniec sveta som čakala so scvrknutym zadkom a este sme tu 😀

minka70
17. dec 2013

@bastika súhlasím s fidka79, že za komunizmu stačilo 10 očkovacích vakcín (a naša generácia to prežila a sme tu) a v súčasnosti do 6. rokov dieťaťa je to už 26 a pribúdajú ďalšie, napr. hepatitída B - staršia dcéra ešte nemusela byť proti nej zaočkovaná, ale mladší syn už áno. Ja, ako "zodpovedná matka" som ju v 15 rokoch dala zaočkovať nepovinne, aby bola chránená v tomto veku, pretože sa môže prenášať aj krvou a drobnými krvácajúcimi poraneniami v ústnej dutine, čiže aj pri bozkávaní okrem pohlavného styku. Po 2. preočkovaní dostala trombocytopenickú purpuru - krvácanie do kože v podobe petechií, úbytok krvných doštičiek a pri tomto ochorení dochádza k napadnutiu kĺbov a obličiek, čo sa jej aj prejavilo veľkými bolesťami kĺbov v členkoch. Našťastie sa z toho vyliečila, ale mohlo to dopadnúť aj horšie, keby sme neboli prišli k lekárovi včas a mohlo dôjsť k poškodeniu ľadvín. Musela byť ihneď hospitalizovaná a liečená pod lekárskym dohľadom. Toto je jeden z mnohých ďalších nežiadúcich účinkov (ešte oveľa horších a ťažko liečiteľných), ktoré sú spomenuté aj v príbalovom letáku. Na preliečenie ešte musela do seba pchať 6 týždňov penicilín, čim sa jej ešte viacej narušil imunitný systém a bol náchylnejší na získanie ďalších chorôb, ktoré by za normálnych okolností nebola dostala (boli sme na dovolenke v Tunisku a dostala tam črevnú baktériu E.coli (podotýkam, že nikto z rodiny ju nedostal, len ona, lebo mala oslabený organizmus z antibiotík). Keby som sa bola viacej v tom čase zaujímala o očkovanie, a čo môže spôsobiť, nikdy by som ju nebola dala proti hepatitíde zaočkovať. To je len môj príbeh a podobných môže byť veľa... Možno aj tá súčasná hyperaktivita detí, rôzne neurologické poruchy, autizmus detí, ktorý v minulosti nebýval taký častý atď môže súvisieť s očkovaním, len sa o tom nehovorí, alebo nechce hovoriť, pretože veľké farmateutické firmy by prišli o svoje príjmy... to je môj názor.

bastika
17. dec 2013

@minka70 ako píšeš môže. Nemusí. Takze stále sme tam ze niekto to zvládne lepšie niekto horšie. Nevie sa však co by mohlo byt pokial by sa neockovalo. Síce mozno aj hej stačí sa obzriet na minulosť a rôzne epidemie ktoré hubili celé mesta. Ale je to zbytočne cela táto diskusia. Kým sa nenájde niekto kto príde s dôkazom je to stále len polarita názorov.

kbeata
17. dec 2013

@bastika do minulosti,ked bol iny zivotny standart sa neobracajme..diskusia nie je zbytocna,mozme sa na nu pozriet tak o cca 15 rokov,aki dospelaci nam vyrastu,tym myslim,ze skutocne tych vakcin len pribuda a pribuda 😒 ,a obavy niektorych mamiciek su na mieste

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
minka70
18. dec 2013

@fidka79 super postreh, to hovorí za všetko a netreba žiadne ďalšie komentáre 🙂

sanym
18. dec 2013

@bastika bohužiaľ nie všetky ho prežijú, viď príspevok v téme Zodpovednosť za odporúčania... ☹

fidka79
Odpoveď bola odstránená
salome_82
18. dec 2013

Baby, páči sa mi táto vaša debata 🙂 Tiež sa o očkovanie zaujímam a niekedy už ani neviem čomu mám veriť. Mám však názor, že bez vánku sa ani lístok nepohne a keby bolo očkovanie v úplnom poriadku, tak by nevznikalo toľko protiočkovacích názorov - nielen u nás, ale všade vo svete 🙂 A tak som si vybrala menšie zlo - očkovať, ale neskôr. Obávam sa však, že tento luxus si pri druhom bábätku nebudeme môcť dovoliť, nakoľko to prvé už bude chodiť do škôlky a odtiaľ môže domov privliecť hocičo...

bastika
18. dec 2013

@fidka79 uz si myslim ze je to strata času 😀 beham uz len na bazarik lebo mi tie moje ockovanie deti rastu jak z vody 😀 ci to nebude tým ockovanim skúsim si pozriet ci to nie je v NU- velmi rýchly rast 😀

salome_82
18. dec 2013

@fidka79 Čierny kašeľ sa zatiaľ u dospelých nepreočkováva, ale uvažuje sa nad tým, keďže najčastejšie na čierny kašeľ ochorejú bábätká, ktoré ešte nie sú očkované a zároveň najčastejšie sú nakazené od rodičov 🙂 Ale ja to tiež v debatách o očko-neočko spomínam. Vo svojom okolí nepoznám nikoho, kto by sa dal v dospelosti preočkovať a nepoznám lekára, ktorý by to pacientovi spomenul a zároveň nikto nedostal pokutu... Raz som dostala na toto odpoveď, že deti musia byť viac chránené nakoľko sú "zraniteľnejšie" a preto sa viac dbá na očkovanie detí. Neviem potom však načo je záškrt a tetanus pre dospelých v povinnom očkovacom kalendári...

sanym
18. dec 2013

@salome_82 K ČK: "Najvyššia chorobnosť je u dospievajúcich vo veku 15 až 19 rokov, ktorí tvoria viac ako štvrtinu prípadov, spolu so skupinou 5 – 9 ročných a 10 – 14 ročných je to viac než polovica prípadov." Toto je z roku 2009. A kupodivu ochorejú aj očkovaní, veď preočkovanie na ČK je v 6-tom a 13-tom roku života.

salome_82
18. dec 2013

@sanym Hej, hej, veď čierny kašeľ je v tomto dosť špecifický. Napriek dostatočnému očkovaniu sa objavujú epidémie čierneho kašľa. Ja som len spomínala argument na zavedenie preočkovania ČK v dospelosti. Nakoľko sa stávajú prípady kedy rodičia nainfikujú svoje bábätko čiernym kašľom a medzi 0-6 mes. deti najhoršie čierny kašeľ zvládajú. Teda tak hovoria lekári. Takže preto sa uvažuje nad ešte jedným povinným očko v dospelosti 🙂

sanym
18. dec 2013

@salome_82 To preočkovanie dospelých asi veľmi nepomôže, keďže vysoká chorobnosť je aj u detí a adolescentov a tí predsa tiež môžu nakaziť súrodenca - bábätko. Inak, môj syn ČK prekonal, napriek očkovaniu. ☹

vevesh
18. dec 2013

@fidka79 "mnuz ked pride epidemia pandemia vsak ako ockovana ty a tvoje deti vam sa nemoze nic stat kedze ockovanie chrani nie?"
nie nechrani. ockovanie ma telo "pripravit" na boj s chorobou a choroba ma mat miernejsi priebeh, a ak mas ockovanie, tak telo by si malo lahsie poradit s dalsimi moznymi komplikaciami pocas choroby....ockovanie nie je o tom ci schytas alebo neschytas danu chorobu, ale ako ju schytas a ako ju prezijes... 🙂

prevenar
18. dec 2013

chorobnost CK - ceska republika
1) graf - kam sa podel "ochranny" ucinok plosnej vakcinacie ?
2) graf - preco su najviac chore husto ockovane deti a nie dospeli ?

viac SK aj CZ

https://www.modrykonik.sk/blog/prevenar/message...

https://www.modrykonik.sk/blog/prevenar/message...

salome_82
18. dec 2013

@sanym ČK je humus. Pekne o ňom popísala Strunecká vo svojej knihe "Varovné signály očkování". Jednak sa očkovaním nedá zničiť ako napr. pravé kiahne a zároveň sa vie prispôsobovať, mutovať, aby prežil a preto sú vakcíny neúčinné. V tej knihe tvrdí, že ČK v súčasnosti je úplne iný ako kedysi. Naozaj pekne a logicky to tam popísala.
Je mi ľúto, že malý tým prešiel.