Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Vážené dámy a pánové ze své pozice HH, na základě hlubokého přesvědčení plynoucího z celoživotní teorie i praxe veřejného zdravotnictví , tady ani nikde jinde nechci polemizovat o tom zda je či není očkování přežitek, ale musím a budu říkat a hlavně dělat vše proto, aby se přežitkem nestalo., mimo jiné proto, že až tady opravdu vzplane závažná epidemie až se tady podaří antivakcionistům rozvátit systém plošné vakcinace, tak odpovědnost nepadne na odmítač ale na nás, kteří jsme to jako odborníci dopustili.
MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
Hlavní hygienik
http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3206&td=19&cu=3
Pozrite si všetky prezentácie, sú veľmi fajn a k veci.
@sirinka Toto čo tu podáva antivax je dostupné klamstvo a zavádzanie a ja sa na základe klamstiev nerozhodujem. Toto očkovanie budem veľmi zvažovať, ked malá podrastie. Aj preto, že poznám niekolko kočiek, ktoré sa boria s touto chorobou od mladosti.
@sirinka Pýtala som sa, čo považuješ ty alebo ošetrujúci lekár tvojho dieťaťa za príčinu takého zhoršenia stavu u tvojho dieťaťa, že ste museli byť včera hospitalizovaní v nemocnici. Nerozumiem, prečo túto moju otázku ignoruješ a miesto odpovede sa ma vypytuješ na veci úplne nepodstatné. Poznám dve kočky, bola som s nimi v kontakte v čase, ked boli diagnostikované a dalej už neviem ako sú natom, myslím, že dobre. Prečo zvažovať očkovanie? Preto že mám vo zvyku veci zvažovať a dívať sa rôznymi očami a bude ma zaujímať aj názor môjho dieťaťa. Dočkám sa aj ja teraz tvojej odpovede alebo si vymyslíš dalších 15 nepodstatných vecí, čo sa ma môžeš spýtať?
@vld Uz viac krat si sa snazil odbit niektorych prispievatelov poznamkou "ze nebola dokazana kauzalita medzi ockovanim a roznymi prejavmi po ockovani". Moja otazka - Ako sa dokazuje kauzalita zdravotnych problemov po ockovani, ci suvisia s ockovanim? Este som nepocula o ziadnych vysetreniach, ktore by toto riesili, ale ty urcite o niecom vies.
@alikaa Zvyčajne sa príde na skutočnú príčinu smrti. Napr. dievčina, ktorá zomrela po očkovaní proti rakovine krčka maternice mala v skutočnosti už pred tým nádor na srdci a kolaps a smrť bol otázkou času. To samozrejme nebráni antivaxerom označovať toto úmrtie za "obet" očkovania. Tvrdia, že je to spiknutie farmafiriem. Veľmi smutné veci.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1270101...
http://www.naturalnews.com/027151_Natalie_Morto...
@sirinka Príčina je neznáma....chápem. Možeš mi povedať akú liečbu podstupuje? Zaujíma ma to vzhľadom k tvoijim názorom na klasicku a alternatívnu liečbu, tvoje dieťa bolo včera v stave, že potrebovalo hospitalizáciu, tak ma zaujíma, či si sa rozhodla predsa len isť cestou klasickej medicíny alebo dávaš aj v takomto prípade dalej prednosť alternatívnej liečbe?
@sirinka Ja som ti predsa odpovedala...zvažujem, lebo je veľa faktorov, ktoré musím brať do úvahy, napr. moje dieťa a jeho názory na vec, určite nepôjdem proti jej želaniu. Možno bude mať na to očkovanie iný názor ako ja a ja to budem akceptovať bez problémov....takže preto zvažujem. Ak by som sa mala teraz rozhodnúť, či sa dám ja v jej veku....tak sa jednoznačne dám. Tvoje názory nepoznám, pretože nepíšeš jednoznačne, ale tak, že sa dajú vysvetliť bársako. Preto sa pýtam ako postupuješ pri liečbe AE u tvojho dieťaťa, klasická medicína alebo alternatíva?
@adsumus co sa tyka alternativnej a klasickej mediciny pisem jasne.. Pre mna je top kombinacia a spolupraca roznych druhov mediciny... Nemam najmensi problem s tymto nazorom a pisala som to uz viackrat.
Tak aby sme si to teraz trochu ujasnili, ty predpokladas, ze tvoje dieta bude v 12 rokochdostatocne zrele, scitane a schopne spravne sa rozhodnut, ci vakcinu chce alebo nie. Ale zaroven si presvedcena, ze dospeli ludia nie su dostatocne schopni rozhodnut o ockovani svojich deti a je nutne zachovat povinne ockovanie?
@sirinka Ako teda postupuješ pri liečbe AE u tvojho dieťaťa? Ste v nemocnici a kombinujete alternatívu a klasickú medicínu? Ako? Určite to zaujíma všetkých rodičov detí s AE. Ináč, ja nie som za povinné očkovanie, som za systémy ako majú v zahraničí. Už som ti o tom párkrát písala.
@sirinka Moja dcéra má už dostatočný vek a vedomosti, aby sama mala názor na tak závažný zásah, akým je očkovanie. Odmieta ho, je si vedomá, kedy sa jej zdravotné ťažkosti objavili, s akým prístupom sa stretá pri jej diagnostike.
Čo sa týka konkrétne očkovania HPV, veľmi dobre si pamätám, keď ma v jeho počiatkoch u nás moja sestra požiadala, aby som u svojich známych lekárov zistila ich odporúčania, zvažovala zaočkovanie svojej dcéry.
Konkrétne onkologička, ktorú si nesmierne vážim sa jasne vyjadrila, že neublíži, ale ani nepomôže. Ďalšia onkologička bola proti, rovnako gynekológ. Ten dokonca uviedol prípady, kde ho jeho osobné skúsenosti utvrdili v nebezpečenstve tohto očkovania. Len naša pediatrička mala pozitívny postoj, i keď zjavne o danej problematike mala značne nedostatočné info. Ďalej sme sa už otázkou spomínaného očkovania nezaoberali. Ale osobne som sa stretla s postojom mojich kamarátok, ktoré dávali hromadne očkovať svoje dcéry, či dokonca seba, lebo im Dr odporučil. Ja už len želám svojim deťom a rovnako ich dcérkam, aby sa s tak hroznými ochoreniami vôbec nestretli.
@abbey1 Môžem vedieť ako onkologička sa v začiatkoch očkovania vedela vyjadriť, či to očkovanie pomôže alebo nie, ked neboli k dispozícii žiadne výsledky po začatí očkovania a teraz ked sú a sú veľmi pozitívne aký má teraz nato názor. Môžeš kludne dať do IP bližšie info, spýtam sa aj sama na jej súčastný názor.
@adsumus Dotyčná onkologička je svetovouznávana, chodí na zahraničné kongresy, je v kontakte so špičkovými pracoviskami v oblasti onkológie, výskumu. Aký má momentálne názor, netuším. Ja som s ňou už o tom opakovane nehovorila. ale i v tej dobe mala veľmi dobré info o danom očkovaní. S ostatnými spomínanými lekármi som o danej problematike naposledy hovorila pre rokom. Sú to lekári, krorých si veľmi vážim a majú i veľmi dobré meno medzi pacientami.
Konšpiračné teórie:
@abbey1 Nechápeme sa, ak ty tvrdíš že dotyčná svetouznávaná onkologička je presvedčená, že očkovanie hpv neublíži ani nepomôže, nevidím dôvod prečo by som si toto tvoje tvrdenie nemohla overiť priamo u nej. Jedine, že si to nemyslí a myslíš si to ty a nie ona.
@alikaa Choroby po očkovaní? Zaočkuješ milion ludí, nie je možné aby u nikoho sa v čase po očkovaní neprejavila žiadna choroba, tak si porovnáš, či sa choroba vyskytuje častejšie ako pred zavedením očkovania alebo v skupine neočkovaných ludí, ak je výskyt choroby rovnaký, vakcína nie je rizikom pre vznik ochorenia. Najnovšia metaanalýza znova preverovala vyskyt autizmu u zaočkovaných a nezaočkovaných, majú ho obe skupiny rovnaký...príčinu treba hľadať inde. Alebo sa priamo zistí, čo spôsobuje daný stav, napr. teraz vedci určili príčinu SIDS, len k antivaxerom to stále nedošlo, to by museli odvolávať, čo tu už roky rokúce tvrdie, že za SIDS je zodpovedné očko.
Ináč, čo hovoríte na vyjadrenie MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. ? Ste si to čítali vôbec?
@alikaa Vieš čo? Ja som si dovolila odpovedať na tvoju otázku na verejnom fore, aj ked nebola venovaná priamo mne, pretože som na nu tiež hľadala odpoved, ked som zvažovala, či dám alebo nedám dieťa zaočkovať. Zaujímalo ma, či vakcíny spôsobuju ochorenia alebo je to len antivax propaganda. Tak a toto som zistila, že sa tým zaoberajú aj vedci a pozorne tieto záležitosti sledujú. Osobitne ma zaujímalo, či sa cukrovka viac vyskytuje u očkovaných detí a predstav si, že som zistila, že existujú 4 dlhodobé obrovské vedecké študie z rôznych krajín, kde sa sledoval výskyt cukrovky u očko a neočko detí a vôbec ho nemali očkované deti vyšší, tak som sa rozhodla očkovať svoje dieťa.
@adsumus Nie, neodpovedala si na moju otazku. Precitaj si ju este raz. Pytam sa, ako sa da zistit, ze nejaka choroba bola vyvolana ockovanim, resp. ze s ockovanim suvisi? Ty stale pises o nesuvislosti s ockovanim, ale ja sa pytam na suvislost s ockovanim. Ako sa da zistit, ze teplota po ockovani je neziaduci ucinok ockovania? Nepytam sa na to, ako vylucit, ze teplota po ockovani nie je z ockovania, ale ze JE z ockovania. Zaujimaju ma proste tie vysetrenia, ktore to dokazu.
@alikaa Zisťuje sa to tak ako som napísala, že sa odsleduje, či deti majú zvýšenú teplotu po očkovaní vo väčšej miere ako keby očkované neboli. Potom sa vakcína považuje za spúšťač teploty. Alebo, ked sa vyskytnú krče..to je to isté odselduje sa, či je výsykt vyšší ako keby očkované neboli a ak ano, je to následok očkovania.
@adsumus zas si neodpovedala... ja sa pytam na konkretny pripad. Nieco ti je po ockovani. Ako sa zistuje ci prave to co je tebe je z ockovania? Musia na to existovat predsa vysetrenia. To je dost ubohe odlsedovat kolko ludom nieco po ockovani bolo a kolkym nebolo a potom povedat, ze to nesuvisi 😕 Ved kazdy organizmus je individualny a kazdy moze reagovat na cokolvek uplne inak ako ti druhi. Ako teda v tych letakoch odpozorovali vyskyt u jedneho z 10 tis. ked zvysnych 9 999 nemalo to co ten 10 000-ci? Podla coho zistili, ze to bolo prave z ockovania?
@adsumus Aký máš problém napísať mi do Ip svoje meno, aby som i ja mala akú takú istotu, že ti ide o informácie a nie o špinavú diskreditáciu lekárov, ktorí sa i na očkovanie dokážu pozrieť i kriticky?
Ja si nepotrebujem dané info vymýšlať. Slúžili na moje vlastné rozhodovanie. Nič ti nebráni napísať všetkým lekárom a spýtať sa ich. Ja ťa nepresviedčam o mojej pravde.
Ale určite si si povšimla, aký postoj zaujímajú silní provakcinisti k lekárom, ktorí majú čo i len trošku odlišný názor.
Ja ti meno rada poskytnem, ak ty napíšeš svoje mne.

@adsumus uprimne, fakt by si po vsetkych dostupnych info nechala svojej dcere naockovat tuto vakcinu?