Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@zuzkaanicka ano, nabuduce staci hned lepsie definovat, o kom sa bavime a moze to byt rychlejsie...
@sirinka ja si stale myslim, ze som otazku formulovala tak, ze nebolo treba sa vykrucat 😉
@zuzkaanicka pozri, ja naozaj neviem co si predstavujes pod pojmom nahovarat niekoho na liecbu. Ja by som pouzila skor slovo odporucat. A nie som presvedcena, ze kazdy, kto sa zaobera inymi metodami ako pouziva klasicka medicina je aj vedomy klamar a nema skutocny zaujem cloveku pomoct.
Neskutočná hanba, že tu niekto vyťahuje tak citlivý prípad z nedávnej minulosti. Zaujímalo by má, ako aktívne bola so spomínanou maminkou v kontakte a koľko podrobnosti má k dispozícii priamo od nej a jej blizkych. Viac k tomu nie je čo dodať. Asi tu na zmysel písať, koľko našich blizkych podstupiacich klasickú liečbu rovnako podľahlo. Lepšie napísať nič, lebo niekto sa nestiti prekrucat, či domyslat so fakty. 😖
Prepáčte za opakovane pridajú status. Po zapnuti sa mi znovu nacital.
Je úplne neľudské a ťažko sa hľadajú výrazy, aby neboli príliš expresívne. Ale je už silná káva, ak si zdravý človek dovolí súdiť rozhodnutia človeka niceneho chemoterapiou. Tu sa plné ukazuje ľudský charakter. Zaujímalo by má, koľko z tu prítomných chodí takto chorým držať misu, ked vracajú, potrebujú prebalit a naozaj už nevladzu podstuppvat liečbu, koľko z nich prispieva na hospic, Dobrého anjela, či inak pomáha onko postihnutých!
Ľahko je súdiť zdravým, ktorí ani len netušia, o čom majú tu drzosť písať.
Kamarátka nezvládla boj s rovnakou chorobou ako tu chuda Danka Oddala sa plné do rúk onkologom a bez úspechu. Má rodina teraz právo súdiť jej rozhodnutie, či lekárov?
Či právo byť najmudrejsie a a vedieť o každom všetko majú len tu prítomné?
Naozaj sa nestitite vyťahovať tu veci, o ktorých viete pramálo? Hyenizmus!
@demo Ja nemam vzdelanie na pravnu pomoc, nie som nadseny aktivista. Podla mna bohate staci, ked aj v tejto teme poukazujem, na to, ze treba vsetko zvazit a nenaletiet hocicomu. Hocicomu myslim aj iluzii o 100%nosti tradicnej mediciny ale aj o rizikach, ktore hrozia ked sa clovek bezhlavo vrhne na to co sa skryva za termin "alternativna medicina". Vratane vedecky nepodlozenych experimentov az po sprostych podvodnikov. A napriklad aj tu sa uplne beztrestne par mesiacov dozadu (alebo v (ne)ockovani?) pretrcal ukazkovy podvodnik nejaky Ghandi ci ako... Pretrcal sa tu par dni. Vystvali sme ho dost rychlo, tie co nie su na tej "alternativnej" strane. Alternativna starana mlcala...
@zuzkaanicka stracam nit, moja rakcia na zitu bola o niecom celkom inom ako o alternativnej liecbe... Takze prepac, tvoje premostenie som nepochopila v tej suvislosti. Ale inac ty a zita mate nejake konkretne info? Ked sebavedome pises, ze niet o com pochybovat?
@abbey1 Krásne napísané. Dovolím si to uzavrieť citátom Danky: "Zboznujem ked mi niekto ,kto podstupil 8 cyklov chemoterapie,35 ozarov a teraz podstupuje liecbu znova,kedze sa rakovina samozrejme vratila, napise- ze som nezodpovedny pacient a nezodpovedna matka, kedze som si dovolila liecbu odmietnut.. alebo zdravotna sestra ,ze co vam to tu ukazujem za album,urcite chcem len aby ste ma lutovali.. mna lutovat nikto nemusi,nemate na to ziaden dovod... za kazdy jeden pozitivny komentar dakujem..davaju mi neskutocnu silu ist dopredu.. je to kazdeho slobodne rozhodnutie,tak to moje prosim respektujte..thanks! mam vas tu vsetky velmo rada!"
Ak budú mať niektoré dámy potrebu ďalej to rozoberať, zadajte radšej trvalý príkaz pre Dobrého anjela...
@sirinka to, ze nebolo o com pochybovat-to patrilo k tej mojej prvej otazke pre Teba a teda nebolo o com pochybovat, co sa jej vyznamu tyka, lebo dost jasne zapadala do kontextu debaty ... ale toto uz vazne nema zmysel, lebo bud nepozorne citas, alebo zamerne prekrucas 😖 ... takze ohladom Tvojho (ne)pochopenia mojej otazky uz radsej pisat nic nebudem.
@zuzkaanicka no skutocne sa na mna nehnevaj, ale mne sa naozaj zda drze, ze niekto, kto nema o onkologii takmer ziadne ponatie si dovoli vynasat sudy... Ale v podstate to aj chapem, lebo zrejme cim viac do toho clovek vidi, tym menej istot tam nachadza....
@zuzkaanicka och vidis.. To je to, o com bol moj prispevok, prispevok o pokore na ktory si ty reagovala a prave preto som zrejme potom ja nepochopila tvoje prispevky v tejto suvislosti...
@zuzkaanicka tak nech nam povie, lebo ma zaujima, ako prisla na ten spravny cas 😉
@sirinka pozri, Ty si smerovala na @zita19, ze by nezaskodilo viac pokory ... zrejme aj na @aristka ... obe pisali o alternativnej liecbe a jej dosledkoch ... tak som sa opytala, ci by prave ludia, ktori nahovaraju na alternativnu liecbu nemali mat viac pokory ... podla mna si v mojej otazke nemala co nepochopit ... presne nadviazala na Tvoju debatu so @zita19 ... teraz fakt neviem, ci mas problem s pisanym textom, alebo zamerne prekrucas ... s tym sa uz ale musis vysporiadat Ty 😉
@sirinka ak myslis, mna s tym spravnym casom... Terapia onko ochoreni ma svoje schemy. Chemoterapeituícke, radiacne... Tieto schemy su klinicky odskusane. Nasadzuju ich onkologovia podla povahy ochorenia. Ak sa tieto schemy dodrzuju, u pacientov v pociatocnom stadiu prinasaju velku pravdepodobnost vyliecenia. Ak niekto odmietne pokracovat podla navrhnutej schemy je to jeho volba a lekari to akceptuju aj ked zo skusenosti vedia, ze sa mina cas a premrhava sanca. Ak sa vrati pacient v terminalnom stadiu naspat je uz povodna schema liecby casto krat je uplne nepouzitelna... A v terminalnom stadiu sa kazda schema stava viac ci menej neucinnou... Zial cstokrat viac ako menej neucinnou...
@demo ale tu nik nekritizuje mrtvych...to si zle pochopila...zosnula uzivatelka mk sa sama rozhodla a mala na to pravo, ALE preco sa tak rozhodla, kto ju nahovaral, kto jej podsuval info o "zarucenej" alternativnej liecbe, kto jej pisal o hnusnej chemoterapii, ktora ju len zabije pokial ju neprerusi a nezacne brat MMS, vitamin C, atd, kto na nu utocil ked si dala jedno pivo, ci kavu, lebo nador treba vyhladovat, kto na nu utocil ked sa rozhodla po skoro pol roku vratit k chemo...??????? este mam v pamati tie hnusne, arogantne statusy urcitej velmi znamej odporkyne ockovania (skoda , ze tu nie je grcajuci smajlik, iny sa mi sem nehodi)
@abbey1 precitaj si odzadu jej fotoblog a mozno budes vediet viac...a odporucam aj komenty v statusoch...
da sa vycitat aj toto:
september 2012 - uzivatelka sa citi dlhsiu dobu zle, zacina chodit po vysetreniach a zistili jej nador, operacia
10.oktober 2012 - diagnoza hodgkinov lymfom v 1.stadiu, ohraniceny - sanca na vyliecenie viac ako 90%
oktober 2012 - chemoterapie
december 2012 - rozhodla sa skoncit s chemoterapiou
25.marec 2013 citujem "..no,teraz si zijem akoby mi nic nebolo.k doktorom nechodim,neviem co a ako ide dalej.hadzem do seba vitaminy,doplnky a prirodne lieky..."
12.april 2013 citujem "Mam tu 650 flasticiek s vitaminmi,mineralmi,prirodnymi bylinkami a co ja viem co vsetko este a za vyse mesiaca sa nemozem zbavit hnisaveho hrdla.."
15.april 2013 citujem "pri tej vydrbanej chemo som trpela,ale mozno by som zobrala este par a mala by som pokoj...."
30.maj 2013 citujem "Vcera som plakala a plakala a zrazu mi prisla myslienka,ako vam tu pisem statusy,aka je chemo skodliva,ako je to iba cisty biznis,ako nas nou zabijaju...a zacala som sa ironicky smiat..aka som sprosta :P teraz pekne po tichucky,poslusno naklusam ,aby mi ju vobec este dali... "
6.jun 2013 vratila sa k chemoterapii....bohuzial po pol roku co sa neliecila a odmietla chemoterapiu ked mala rakovinu v 1 stadiua mala viac ako 90 % sancu na vyliecenie
no co viac k tomu dodat 😔 😔 😔 😔

@sirinka vidis, s tymto sa da iba suhlasit ... ale kolko trvalo, kym sme sa k tomu dostali 😉