icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
1. jún 2014

@abbey1
@demo A čo ked som ich menovala? Znamená to, že som proti ako si to tu nahovárate? Vôbec nie som proti alternatíve, som za ale s rovnakou zodpovednosťou a povinnosťami ako majú lekári. ináč, ja nebojujem proti ničomu, ale normálne diskutujem o tom, čo ma zaujíma. V tejto diskusii sú to šaraltáni a podvodníci v zdravotnej oblasti....takí, čo ludom klamú o chorobách, prevencii, liečbe. Môžem? Nemôžem? Vadí? Nevadí?

adsumus
autor
1. jún 2014

To ja fakt nechápem, ked sa niekomu táto diskusia nepáči alebo moja osoba, aj sa už asi 10 krát z nej slušne odporučil, že nemá o čom a napriek tomu stále len píše a píše čosi a ked už naozaj k teme nemá ani zbla, tak sa pustí aspon do mna, čo si dokáže všetko povymýšľať a popísať o cudzom človeku, čo ani nepozná...to fakt nerozumiem načo je dobré. K teme sa vyjadrujte a ked máte potrebu riešiť diskutujúcich založte si vlastnú diskusiu...akí sú iní sprostí a vy chytrí a veľa zdaru prajem.

aristka
1. jún 2014

@adsumus a ešte písať o tvojom zadku 😝

adsumus
autor
1. jún 2014

@aristka No tak natoto som radšej už aj hned zabudla, také oplzlosti na fore pre mamičky...čistá hrôza.

demo
1. jún 2014

@adsumus Ale mňa téma.zaujíma. Zaujíma ma, ako sa môže spoločnosť poratat s podvodníkmi. Tebou vedená téma ale nepriniesla ani jednu odpoveď na nastolene otázky. Minimum, čo si mohla urobiť, by bolo zverejňovať liečiteľov, ktorí poškodili zdravie svojim klientom. Neurobila si nič užitočné, iba si tu vyvolávala nezmyselné polemiky. Ja osobne som sklamaná. Od človeka, čo sa téme venuje deň čo deň som čakala viac. Podľa mňa by si mala dať tému zamknut. Nesplnila očakávania.

demo
1. jún 2014

@adsumus slovné spojenie " sedieť na zadku" je oplzle? To nemyslíš vážne 🙂

zuzkaanicka
1. jún 2014

@demo Podla Teba by mala dat temu zamknut ... hmmm ... a podla mna nie ... kolko ludi, tolko nazorov ... ak ju @adsumus bude chciet dat zamknut, tak ju da zamknut ... ale sotva sa bude riadit iba Tvojim nazorom 😉

adsumus
autor
1. jún 2014

@demo Je mi naozaj nesmierne luto, že som sklamala tvoje očakávania 😢 . Mne sa však táto téma páči, pretože som sa dozvedela kopec nových vecí, spoznala zaujímavých a inteligentných ludí so zmyslom pre humor, od ktorých ešte čakám kopec prínosných príspevkov, takže lutujem, tvoj návrh sa zamieta, nič sa na moje alebo tvoje želanie zatvárať nebude. Ked sa ti nepáči, chod si diskutovať indej.

sirinka
1. jún 2014

Jaaaj zase prisli na rad sebalutovacie scenky... @adsumus zaujimave, ze ked tu jedna osoba riesila mna, tak si jej namiesto poziadania o zalozenie si vlastnej temy dala palec hore na prispevok.... Ty si skutocne velmi objektivna 😉

demo
1. jún 2014

@adsumus rozumiem ti. Spoznala si tu zaujímavých ľudí. Ak ti nieslo o nič viac, tak je to super. Teším sa s tebou a prajem ti to. Veľa šťastia 😉

adsumus
autor
1. jún 2014

@sirinka 😉
@demo 😉

abbey1
1. jún 2014

@adsumus Aj odpovies, kto su tí sarlatani a či tí stačia pre nich rovnaké podmienky ako pre klasických lekárov? Nič viac nežiadal.

abbey1
1. jún 2014

Len duchom chudobný človek dokáže z úst vypustiť formuláciu za vďaku ockovaniu, ktoré odhalí onko ochorenie. K takej osobe su už akékoľvek iné slová zbytočne. O charaktere a inteligencii osobe e si obraz mohli vytvoriť už dávno.
Idem ja sláviť deň deti. Z nich snáď vyrastú iní ľudia, s faktom, citom, s pochopením ľudskej slobody. Potom i to zdravotníctvo bude inak fungovať.

adsumus
autor
1. jún 2014

@abbey1 Nech sa páči nahliadnúť k temtike trošku bližšie...definície, názory, historické hľadisko, súčasnosť.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quackery
Nežiadaj po mne (zatiaľ) jednoduché odpovede na zložité otázky. Svet nie je čienobiely ako sme sa nedávno mali možnosť dozvedieť a legislatíva v tejto oblasti bude veľmi zložitá.

adsumus
autor
1. jún 2014

@abbey1 No vidíš a už sa zasa cítiš nato, aby si posudzovala a odsudzovala iných ludí a pritom si na veľkom omyle...toto je urážanie ako sa patrí. To je k tovjmu príspevku z 14:28.

veriiii
1. jún 2014

no, je pravda,ze tato diskusia ma uz 285 stran-kto chce zoberie si nieco odtialto, kto nie..
ja osobne nechapem ludi co miesto toho ,aby isli k doktorovi volaju liecitelom ,ktori nemaju ani zakladne medicinske vdelanie-uz som tu opisala realny pripad z mojho blizskeho okolia-rakovina hrubeho creva zamenena za zle travenie a zlcnik...takito ludia mozu dobre spavat?hej???
ano, kazdy si je zodpovedny za svoje rozhodnutia..aj sarlatani by mali .
co sa tyka registrovanych homeopatov-lekarov-je na nich co si trufaju iecit, isto iste musia sa drzat hippokratesovej prisahy aj pri lieceni homeopatikami.
Ja osobne chapem, co sa touto temou chcelo povedat...je to vseobecny apel na zdravy rozum.....nedat hned rady niekoho,kto vas ani nepozna..niekoho ,kto nema vzdelanie a ani prostriedky na stanovenie presnej diagnozy....niekoho,koho cielom je zarobit na vas-na opacnu stranu sme sa napocuvali od a od!
Isto adsumus vela s legislativnou strankou tym nemoze urobit tu ... na to su "'ini "pani.
Bolo tu pouzitych niekolko exaktnych prikladov, hej,velmi odvaznych...mozno nie stastnych ale vystiznych...

petot
1. jún 2014

@zita19 Ja som k čitateľovi úprimný. Okrem toho, nie je možné aby som zodpovedal za publikácie tisícok autorov z celého sveta, o ktoré sa opieram.

Keď ťa tak veľmi vyrušuje kapitola "Dôležité upozornenia" v mojej knihe, som zvedavý, čo povieš na toto:

"Spoločnosť GlaxoSmithKline nenesie žiadnu zodpovednosť za presnosť alebo úplnosť alebo použitie informácií obsiahnutých na tejto webovej stránke, resp. za ich aktualizáciu."

zuzkaanicka
1. jún 2014

@petot Toto "Okrem toho, nie je možné aby som zodpovedal za publikácie tisícok autorov z celého sveta, o ktoré sa opieram" myslite vazne? 😕

Ak ja pisem clanok a citujem clanok ineho autora, tak nebudem citovat taky clanok, ktory je chybny, jedine ak ten moj clanok ma poukazat na chybne tvrdenia toho citovaneho clanku ... ale pokial sa moje tvrdenia opieraju o tvrdenia z ineho clanku, tak to nemoze stat na vode ... inak take "opieranie" moze dopadnut tak, ze mi ho recenzent nepusti recenznym konanim ... no, ale Vase publikacie recenzovane nie su ... to mnohe vysvetluje😉

petot
1. jún 2014

@marionmarion Podľa vyhodnotenia verejných štatistík, v USA ročne zomrie na chyby zdravotného systému 800000 ľudí. Viac než zabije rakovina, srdcovocievne ochorenia a dopravné nehody. Z toho cca 100000 zomrie na nežiaduce účinky predpísaných liekov, ďalších 100000 na následky podvýživy pri hospitalizácii atď.
http://www.webdc.com/pdfs/deathbymedicine.pdf

Mohol by mi niekto objasniť, ako vyzerá zodpovednosť konvenčnej medicíny?

petot
1. jún 2014

@zuzkaanicka Za svoj herecký výkon by si mohla dostať Oskara.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@petot neviem o akom hereckom vykone splietate, keby ste radsej reagovali na to, co som Vam napisala ... no, ale to by ste museli priznat, ze tie Vase publikacie stoja staru backoru 😝

Spytam sa teda inak ... k comu maju tie Vase publikacie sluzit?

petot
1. jún 2014

@zuzkaanicka Oskar by ti patril za scénu prekvapenia po mojom konštatovaní, že autor prehľadovej práce nemôže zodpovedať za publikácie ktoré cituje a ktoré sám nenapísal.

Za čo stoja moje publikácie, ponechám na čitateľoch. Ja viem posúdiť len to, koľko som do nich investoval môjho času a cieľavedomého úsilia. Na základe plytkej povahe tvojich doterajších útokov som presvedčený, že viacej, než si ty venovala čomukoľvek vo svojom živote.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@petot ja na rozdiel od Vas, publikujem vo vedeckych (recenzovanych, impaktovanych) casopisoch, takze o tom, kto ake usilie do coho vklada by som na Vasom mieste pomlcala 😉 ... ale ako vtip tohto dna to bolo dobre 😅
A samozrejme, ked Vam dosli relevantne argumenty, tak chcete urazat ... hmm ... to sa Vam sotva podari🙂

petot
1. jún 2014

@zuzkaanicka Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@petot ak Vas urazila informacia o tom, ako sa ma publikovat, nuz ... to uz je Vas problem ... viac k tomu nemam co dodat ... prajem pekne MDD 🙂

adsumus
autor
1. jún 2014

@petot Ináč, zaujímalo by ma, kto chce od teba aby si zodpovedal za publikácie, ktoré cituješ, tak, že cituješ publikácie, ktoré cituju tebou spomínané publikácie...máš tam takú šípôčku...som bádala, že čo to asi znamená, kým som nato došla. 😀 Mna zaujíma, že akú máš zodpovednosť, ked sa napr. nejaký rodič rozhodne na základe tvojej práce kompilačnej, že si nezaočkuje dieťa a miesto klasickej liečby v nemocke sa rozhodne liečiť napr. čierny kašeľ, obrnu alebo tetanus pomocou zázračného všelieku vitamínuC?

adsumus
autor
1. jún 2014

@petot Ešte si tam zakompiluj , že pri užívaní kyseliny askorbovej sa dvojnásobne zvyšuje riziko obličkových kamenov.
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?ar...

vld
1. jún 2014

@zuzkaanicka to ako ked sme pred nedavnom poukazali na to ako sa petot kreativne hral so statistikou, hlavne jej interpretaciou... skoncilo to podobne - konstatovanim o utoceni na jeho osobu...

zita19
1. jún 2014

@petot mam taky pocit, ze pre ludstvo by bolo prinosnejsie, kedby si cas venovany svojmu kompilatu venoval okopavaniu krumpli...
A ked ta vzrusuje to, ze mi strasne vadi, ze autori podobnych kompilatov, predajcovia neregistrovanych preperatov, liecitelia na dialku, ludia, ktori pisu "navody" na "liecbu" papierenskym bielidlom, konskou protiparazitickou pastou, praskom do peciva rozmiesanym s tonami cukru... sa vyvinuju zo zodpovednosti a farma firma ma podobne vyvinujuce sa upozornenie na svojom webe je sice zaujimave, ale tato firma ma zo zakona povinnost pribalovat revidovane informacie do kazdeho balenia svojich liekov. Za obsah tychto letakov je zodpovedna zo zakona, tieto letaky maju standardizovany obsah a strukturu (tiez definovane zakonom) a podliehaju pravidelnym reviziam a schvalovaniu podla zakona.... Ano je pravda, ze toto neplati pre vyzivove doplnky ale seriozny vyrobca a distributor to tam da, ja ked nemusi. Informacie na verejnom webe maju vzdy a vsade len informativny charakter, pokial to nie je zabezpeceny system so stardarnym systemom ochrany pred neziaducimi vstupmi a zmenami dat. (to hadam ako informatik vies)
Standardne liecebne schemy su tiez definovane a presne popisane. V tychto schemach sa kolektiv autorov nevyvinuje z dosledkov. A uvadzaju sa vsetky priadne neziaduce ucinky, rizika aj so statistickym vyhodnotenim pocetnosti.
Megacekovy kompilat je navod na liecenie. Alebo nie? Ak ano, tak kapitola o nebrani zodpovednoti je od veci. Mozno by tam mala byt kapitola o rizikach, neziaducich a vedlajsich ucinkoch. Ked to nie je navod, tak naco sa vyvinovat zo zodpovednosti na skody, ked je to len popularnovedecka publikacia pre siroku verejnost popisujuca jednu metodu "liecby".
A pouvazuj o radach o publikovani co ti dala @zuzkaanicka Tato osoba, na rozdiel od teba, pracuje vo vede a o metodike publikovania vo vede vie viac ako ty, co si spachal len jeden (mozno viac, netusim) kompilat. Urcite sa ti to pri dalsej publikacii zide.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@vld jesitnost je hrozna 😅