icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

zuzkaanicka
1. jún 2014

@petot ja uz len dodam ... ono nie je dolezite kolko usilia niecomu venujeme, dolezity je vysledok ... niekto potrebuje toho usilia viac a niekto menej ... kazdy clovek ma ine schopnosti ... takze ja by som vysledok svojej prace neobhajovala iba tym, kolko usilia ma dielo stalo 😉
Preto som sa aj pytala, k comu maju tie Vase publikacie sluzit ... lebo ak si ma podla nich niekto napr. ordinovat liecbu vitaminom C, tak potom by ta publikacia mala prejst recenznym konanim a nemal by to byt len kompilat ... ak to sluzi len pre Vase osobne potesenie, tak potom sa v nej kludne kochajte 😉

petot
1. jún 2014

@zita19 Práve "štandardné postupy" sú najlepším alibi pre každú súčasť systému. Kým sa lekár drží štandardných postupov, je úplne jedno, či sa pacient vylieči alebo zomrie, zodpovednosť za to nesie vždy len pacient, pretože podpísal "informovaný súhlas". Výrobca lieku sa zase zodpovednosti za nežiaduce účinky zbavuje práve vo chvíli keď ich uvedie v príbalovom letáku. Pacient je s nimi uzrozumený, podpísal predsa "informovaný súhlas".

Mňa to nevzrušuje. Uznávam slobodnú vôľu človeka. Práve naopak, divím sa, koľko ľudí sa tu vzrušuje nad tým, že som si dovolil napísať knihu o vitamíne C.

Ostatné je škoda komentovať, keďže sa zjavne vyjadruješ k veciam o ktorých nemáš šajnu. Nemáš šajnu o obsahu mojej knihy (ináč by si vedela, že kapitola o nežiaducich účinkoch tam je). Nemáš dokonca šajnu o tom, koľko som toho napísal a napokon to sama pripúšťaš. Ale nevedomosť zjavne nikomu z prítomných nebráni v en masse útoku na osobu.

petot
1. jún 2014

@adsumus Nemaj obavy, v knihe som sa venoval aj tebou citovanej štúdii o kameňoch.

zita19
1. jún 2014

@petot mne na zvysok zivota stacilo precitat iba tvoj megaceckovy kompilat. Ano bolo to pre mna velke utrpenie, nezvladla som to na jeden sup a zrejme to nebolo az tak uzasne citanie aby sa mi to podrobne zapisalo kompletne do pamate. Mozno by som si mala zakazdym pred tym ako sa tu zacnem reagovat na teba aspon zhruba preletiet, ale to fakt nevladzem.
Vonkoncom si sa nezaradil medzi tych autorov, od ktorych si rada precitam vsetko. Takze smola, budem sa odvolavat iba na tento s utrpenim precitany kompilat a na tie informacie, ktore sa mi niekde nejak mimovolne ulozili. Chvalabohu mimovolne, chvalabohu na okrajove casti disku. Bola by som uplne nestastna, keby nedajboze zabrali pamatovu kapacitu informaciam ovela dolezitejsim pre moj zivot.

petot
1. jún 2014

@zita19 Keď si pri tom toľko trpela a tak málo si toho zapamätala, potom nerozumiem, prečo máš neustále nutkanie sa k tomu vracať. Osobná pomsta?

zita19
1. jún 2014

@petot trafil si klinec po hlave 😉
Nie, pre vnutornu potrebu varovat ludi pred neuvazenymi krokmi. Ja som taky ludomil, mne zalezi aj na ich zdravi.... Keby by ti tu kazdy radostne pritakaval, nikto by sa nezamyslal... Ked sa aspon jeden zamysli po mojich odpovediach, splnila som svoje vyssie poslanie.

marionmarion
1. jún 2014

@ adsumus snad si tu kazdemu odpisala, iba na moje otazky nemas odpoved? Dosli ti slovicka?

adsumus
autor
1. jún 2014

@marionmarion Nie, nepamätám sa, čo si sa pýtala. Môžeš pripomenúť.

marionmarion
1. jún 2014

@adsumus tak ti to sem teda prekopirujem:

ako nesu zodpovednost riadne studovani lekari vdaka ktorych nespavnej diagnoze ci liecbe zomieraju zbytocne deti aj dospeli??? Daj sem paragraf, alebo realny pripad zo zivota ked bol lekar brany na zodpovednost za to ze poskodil zdravie pacienta, alebo pacient nasledkom jeho liecby zomrel. Chces naznacit ze toto sa nestava? Ze lekar ked lieci klasickou medicinou nikdy nemoze sposobit smrt alebo poskodenie zdravia? Iba liecitel ktori lieci prirodne alebo homeopatiou moze sposobit smrt pacienta? Alebo ako?

tesim sa na odpoved 😉

adsumus
autor
1. jún 2014

@marionmarion Páči sa na preštudovanie, k nahladnutiu verejne prístupné dokumenty o sťažnostiach občanov na lekárov a ich riešenie...toto by malo platiť aj pre šarlatánov. Ak pochybia, môžeš dať podnet a nechať preveriť a ak dochádza k život ohrozujúcemu postupu, musí sa dať stopka.

http://www.udzs-sk.sk/dokumenty/kazuistiky.html...

Co máte s tými žmurkajúcimi smajlami? Nepríde vám to stupídne, tu vyžmurkávať v diskusii?

edita56
1. jún 2014

@adsumus Hrajú sa na Krčméryho. Veď Irenke by to žmurkanie aj pri uspokojovaní vadilo. 😀

marionmarion
1. jún 2014

@adsumus toto ma byt akoze vsetko?...par pripadov ked udzs skutocne aj zakrocila a asi 30x tolko pripadov, ked napriek podnetu od pacienta vec pekne zahladila...iba jeden priklad: moja kamaratka isla na pohotovost so svojim trojrocnym synom, ktory mal astmaticky zachvat, dusil sa a odmietli ho osetrit, lebo vraj nepatri pod ich region. Tiez podala staznost na udzs a ked si to prisli preverit, 5 dalsich zdravotnikov, co tam ani v danom momente neboli "dosvedcilo" ze ona si vymysla a nie je to pravda...takze nieze sa nedopracovala k tomu aby zodpovedni lekari boli brani na zodpovednost, este si z nej urobili debila...kde je teda spravodlivost? Taketo pripady sa stavaju denne a poskodeni sa nikdy nedoziju spravodlivej reakcie...a ty mi sem davas nejakych smiesnych 15 pripadov za rok, ktore boli kladne vybavene asi preto ze sa to uz roznieslo v mediach, tak museli konat? To akoze vazne veris, ze viac ich nebolo???
Tak tie smajliky su asi za tvoju naivitu...
Som za to aby bol potrestany kazdy, kto poskodi zdravie pacienta. Co tak zacat najprv od lekarov?

adsumus
autor
1. jún 2014

@marionmarion Ako si došla nato, že to má byť všetko? To boli vybrané kazuistiky, kedy bola starostlivosť poskytnutá správne a kedy nie, aj s dôsledkami pre zdravotné zariadenia alebo lekárov. Ak potrebuješ super podrobné informácie skús osloviť urad pre dohľad a vypýtať si ich. To, že odmietli ošetriť dieťa ti neverím, sama som vyhľadávala pre dcerku lekársku pomoc mimo region a dieťa bola absolútuna priorita. Nikoho žiadny region nezaujímal, jedine karta poistenca. Ale opakujem, ak máte potrebu riešiť slovenské zdrtavotníctvo, otvorte si k tomu vlastnú tému, man zaujímajú šarlatáni a táto téma je venovaná práve im. A preto sa ťa pýtam. Na koho sa majú obrátiť občania poškodení alternatívnou liečbou? Na aký urad? Kde majú hľadať pre seba spravodlivosť?

petot
1. jún 2014

@zita19 Čiže ďalšia adeptka na Oskara.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@petot no, ked dosli argumenty, tak pustate jednu perlu za druhou 😀

marionmarion
1. jún 2014

@adsumus je smutne ze ty tu riesis tych tvojich sarlatanov ( dodnes neviem koho si vlastne pod tym predstavujes) a to ze lekari sankcinovani nie su za svoje chyby, ti nevadi...ale ved typicka odpoved od teba. To ze neveris ze odmietli oseterit dieta mojej kamosky je tiez iba tvoja naivita...skoda ze nie si zdravotnik, ako ja...by ti hned spadli ruzove okuliare z nosa, keby si vedela akych spinavosti su lekari schopni len aby si chranili vlastnu kozu 🙄
A moja odpoved na tvoje otazky : nech sa obcania obratia na policiu a pravnikov, ak sa citia byt poskodeni. Lenze ak v pripade pochybenia lekarov nestaci ako dokaz ani zdravotna dokumentacia a vypovede zdravotneho personalu, tak neviem kam sa chces takto dopracovat. Apropos, asi ti neusiel medializovany pripad pediatricky ktora nasledne prepisala zdravotny zaznam, len aby sa vyhla pruseru...zdaleka nie je jedina. A s tvojimi dristami ze si mame zalozit vlastnu temu si uz vazne trapna...ty si tu ochotna diskutovat o comkolvek co ti hra do karat, ale akonahle ti zacne priharat, tak uz si mame zakladat svoju temu 😀
No maj sa pani Naivna...

zita19
1. jún 2014

@petot ja nechceeeeem oskara!!!! Ja chcem Nobelovkuuuuu!!! Ale az niekedy inokedy. Najblizsiu ma rezervovanu @irenkask za recept na liecenie rakoviny u deti. Ma ucinny recept bez vedlajsich ucinkov, len ho zatial taji. Neviem preco.

vld
1. jún 2014

@petot od adepta na bludny balvan znie nominacia na oskara naozaj rozkosne...ty lichotnik jeden...

adsumus
autor
1. jún 2014

@marionmarion Ak vieš o špinavostiach, kontaktuj políciu alebo daj verejne, ak ti teda záleží na zlepšení stavu. len také obinovanie do vetra, nikomu ale nazaj nikomu nepomôže. A diskusia by bola naozaj zaujímavá, neviem prečo sa jej bránite asi že možno by sa v nej ukázalo, že nafukujete bublinu v prospech alternatívy a žiaden masakre sa v skutočnosti nedejú. Maj sa ja ty a veľa zdaru prajem.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@vld pockaj, aj Ty si adept na Oscara? 😕 😅 ... ja som myslela, ze len ja a @zita19 😅 ... tak uz sme traja, to by som uz aj cerveny kobercok poprosila 😅
Ci som to zle pochopila a stale sme len my dve adeptky?😀

vld
1. jún 2014

@zuzkaanicka ja zatial nie...tieto komplimenty rozdava, ako spravny gentleman, iba zenam...pre mna ma predpokladam v zalohe ine lahodky...

zuzkaanicka
1. jún 2014

@vld neboj, my Ta so @zita19 zoberieme so sebou, aspon bude sranda 😅 ... ale pre Teba ma mozno ten clankok v casopise s vysokym IF😉

zita19
1. jún 2014

@vld @zuzkaanicka No raz sa stretneme na cervenom koberci pred China Theatre v Los Angeles... Usmevy v ziari reflektorov
A @petot bude stat za improvizovanym plotikom a skemrat o nase autogramy do pamatnicka pre deticky...
My nebudeme cakat ani na to co precita Trentin Tarantino po nominaciach z obalky. My to budeme mat jasne uz na zaciatku ked zhasnu svetla v hladisku a zaznie uvodna zvucka....

zuzkaanicka
1. jún 2014

@zita19 no, musis uznat, ze pan @petot je rodeny humorista 😅 ... davno som sa tak pri citani MK nezasmiala ako dnes 😅

zita19
1. jún 2014

@zuzkaanicka mas pravdu. Kto by bol dnes rano tusil, ze ma nominuju na Oskara 😀 😀

nae
1. jún 2014

@petot Nie osobná pomsta. Len závisť (nielen) KK (klimakterického komanda), že nikto z uvedených nie je schopný toho, čo si dokázal ty - tráviť roky spisovaním tej knižky a zadarmo ju poskytnúť tým, ktorých zaujíma, ktorým pomože. A pomohla už stovkám ľudí, ver tomu.

marionmarion
1. jún 2014

@adsumus hm...ty asi nezijes na Slovensku, ze? Ked veris tomu ze kontaktovanim policie sa nieco vyriesi...
Ale ok, skoda reci s tebou...

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae 😀 😀 😀 😀 😀
@zita19 a vidim, ze humoristami sa to len tak hemzi😀 ... uz aj zavidime😀

nae
1. jún 2014

@zuzkaanicka
Vidím, že si kvalitne zomletá vidinou dobrého IF. Akurát si sa pri objasňovaní svojej metodiky písania vedeckých článkov zasnila viac, ako je potrebné.
@petot Petot nemal ambície publikovať v Nature, Science či podobnom periodiku. Petot písal svoju knižku z vlastného záujmu a na to, aby niekomu uľahčil veľmi veľa hodín hľadania informácií (resp. ich zdrojov), a aby pomohol šíriť osvetu o vitamíne C, ktorý jemu a jeho rodine pomáha, pomohol. To je moje parafrázovanie, jeho konkrétne výroky o pohnútkach,čo konkrétne ho k tomu viedlo, aby obetoval mraky času a energie kvoli vitamínu C, je jedna celá téma tu na fóre, a písal to už aj vo viacerých témach o ne/očkovaní.
Nie každému ide o impact factor. Niekomu ide len o to pomocť iným. To je asi ťažké pochopiť, keď je tvoja profesia posudzovaná zrejme len podľa množstva publikácií a IF, že? p.s. kvantita a kvalita nejdú často ruka v ruke.

anima9
1. jún 2014

@zuzkaanicka Nie len zavist ale aj to ZADARMO 😅