icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
2. jún 2014

@zuzkaanicka To robia úmyselne, tie urážky, lebo chcú zablokovať diskusiu. Ak budete reagovať na tieto útoky, admini sa rozhodnú, že chyba je na oboch stranách a stopnu diskusiu.

zuzkaanicka
2. jún 2014

@adsumus mas pravdu😉

vld
2. jún 2014

@petot konecne zhoda...ver mi, viaceri by sme sa potesili keby si dostal bludny balvan. Lenze uz sa vas nakotilo tolko, ze sa, zial, neda vyhoviet vsetkym zaujemcom. Inak ano, mas pravdu, nas koordinuju iluminati. A vas kto? Astar Seran vesmirnym ziarenim prijimanym cez sisinku?

zuzkaanicka
2. jún 2014

@vld 😀

adsumus
autor
2. jún 2014

@sirinka Môžem vedieť ako sa má tvoje dieťa, ktoré muselo byť pred pár dnami hospitalizované kvoli ekzému v nemocnici? Ešte ste tam? určili už lekári príčinu zhoršenia jeho stavu, kedže ty neočkuješ?

sirinka
2. jún 2014

@adsumus co si myslis ty o tych aktivitach SLK?

adsumus
autor
2. jún 2014

@sirinka Neviem ako ti ešte mám vysvetliť, že mna zaujíma zodpovednosť za odporúčania alternatívnej liečby a preto som sa aj pýtala petota, či cíti zodpoevdnosť za svoje odporúčania, napr. ked tvrdí, že sa stačí zaočkovať na rubeolu v puberte aby si si ochránila plod, ale ukázalo sa že nestačí...tak ako to bude s jeho zodpovednosťou, ak sa nejakej mamine narodí postihnuté dieťa a pritom dodržala všetko, čo jej antivaxer poradil. Alebo ked antivaxeri tvdria, že obrna sa nešíri vzduchom a ludia sú v klude, ale ona sa šíri. Toto ma zaujíma akú zodpoevdnsoť nesú za svoje odporúčania založené na zavádzajúcich informáciach....môžeš sa vyjadriť. ak budeš mať temu o zodpovednsti lekárov...môžeme o tom diskutovať v nej, určite bude zaujímavá.

irenkask
2. jún 2014

@petot
Ty si spravil len jednu jedinú chybu a to, že si nedal ku tej formulke na konci tvojej knihy , že ju pochopia len ľudia ktorí majú IQ minimálne 120 a ostatným ju neodporúčaš ani len čítať, nakoľko by ju nepochopili. 😉
Mal si uviesť , že ostatní si môžu prelistovať a popozerať ilustračné obrázky ............... 😉 😉 😉

demo
2. jún 2014

@aristka dakujem za reakciu, ktora pekne ilustruje, preco sa slabsie povahy radsej vydaju do ruk nejakym sarlatanom z Nadeje slnka, akoby sa mali dotahovat s arogantnymi zakomplexovancami 😀 😀 😀 😀 .

sirinka
2. jún 2014

@adsumus mozno by to mohlo fungovat tak, ako si to predstavuje aj SLK, zriadia si svoju antivaxersku komoru a potom vyberu s pomedzi seba najlepsich odbornikov na neockovanie a kazdu staznost budu dokladne a objektivne presetrovat... Hm???
Prepac, ale kedze sa opieras o system, ktory funguje v klasickej medicine, tak som presvedcena, ze tato tema sem patri. Je vhodne vediet o tom, ako funguje a ake sance, prava a moznosti maju v skutocnosti, v realnom zivote klienti-pacienti. Nie iba dookola tu teoretizovat....
Dookola tu davas tie iste otazky. Uz som ti minimalne 2x dala odpoved, ano som za to, aby niesli zodpovednost, no pytam sa ako si to predstavujes v realnom svete bez toho, aby si zasahovala do zakladnych ludskych prav a slobod??? Poprosim ta, nezaujima ma vystraha ceskeho ministra ani odkazy na australiu. Zaujimaju ma konkretne opatrenia a navrhy od teba.

irenkask
2. jún 2014

@zuzkaanicka
Nepochopila si, ale nevadí.
Ja mám 150 od psychologičky robený test, takže sa vymykám slovenským normám. 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉

zuzkaanicka
2. jún 2014

@irenkask ved to vsetci vidime 😉 ... ja len keby si sa nudila, tak si mozes z dlhej chvile urobit dalsi test ... v ziadnom pripade by ma nenapadlo, ze mas menej ako 120 😉

irenkask
2. jún 2014

@zuzkaanicka
Veď preto, svedčí o tom aj to, že na detskej onkológii som viedla s odborníkmi také debaty na takej úrovni , že ma tam považovali za lekárku asi pol roka.
Potom za mnou poslali primárku ktorá sa ma na to tak nesmelo opýtala že či som lekárka a v akom odbore lekárskom pracujem.
A vtedy som nevedela že existuje nejaký Filo alebo niekto kto neočkuje , ale mala som kontakty napríklad na Mudr. Rosinského ktorý je dlhoročný lekár, vedec psychiater a študovala som jeho knihy ktoré sú veľmi ťažké.

Práve on sa zaoberá technikami ktoré pomohli vyliečiť moju vnučku. Dlhé roky prednáša psychotroniku aj liečiteľom akého mala moja vnučka. Dokáže vidieť ľuďom aj vnútorné orgány a zastaviť dážď.
Takže také osoby ktoré si tu robia posmešky a nikdy o takéto knihy ani len nezakopli považujem za úplne hlúpe a nechápem prečo si tu svojou hlúposťou kazia dobrú povesť.
Pretože keby boli aspoň čiastočne vzdelané a prečítali by takúto knihu od neho, tak by v živote nemohli písať také voloviny čo im kto nabaláchal.
Moje názory sa opierajú a vedecké dôkazy a o skúsenosti, nie o nejaké bludy.
Keď si dáš do google Teodor Rosinský tak začneš študovať a viacej rozmýšľať.
Aj on má vysoké IQ a ovláda veľa cudzích jazykov a pozorovania robil dlhé roky na svojich pacientoch a aj v Egypte v pyramídach.
Liečbu na diaľku skúma celý život a je to merateľné , presne tak sa dajú napraviť aj krvné hodnoty a krvinky na optimálne hodnoty.
Ale na to treba čítať a vzdelávať sa a nielen kecať bludy dookola na diskusnom fóre. To ti moc nepridá na múdrosti. A papier znesie a fórum tak isto. 🙂 🙂 🙂

aristka
2. jún 2014

@7zahrad je pekné ,že jej veríš ,ale vieš zaujímavé je ,že sa tu pasujú na odborníkov v zdr. ,ale pritom nevedia základné veci tj organizácia zdr. čo je pohotovosť ,čo je centrálny príjem ,čo sú základy skladby zdr, plus by ma zaujímalo ,v ktorej škole deti pracujú zo sekundovým lepidlom ..inak o tom pánovi máš písané v linku ,bol ošetrený a bol by ošetrený aj Ďalej keďže išlo o neodkladnú zdr.star a stav a bolo mu povedané ,že ak nemá kartičku ani tam nemusí ísť tj na odborné vyš....pokˇal viem syn alebo bolo zverejnené syn to nejak riešil ,keďže tam prišlo k zlyhaniu zo strany dr. či zdr. tj aj podanie tejto info...

aristka
2. jún 2014

@demo tak isto si neustále mimo tému ,plus urážky ,plus nevieš argumentovať ,plus mi napíš ,v ktorej škole deti pracujú zo sekundovým lepidlom a nejaká pedagogička ,ktoré tu sú v diskusii by mohla povedať ,či je to správne ,či nejde o porušenie bezpečnosti pri práci ,to jest má byť vyvodená zodpovednosť voči pedag´govi ...

aristka
2. jún 2014

@irenkask ty by si si mala založiť tému o sebe a tvojej jedinečnosti .....

irenkask
2. jún 2014

@aristka To nemôžem, ja radšej vynikám medzi blbcami, tam to má lepší efekt. Ari čo povieš?
A na to som už dospelá aby som založila nejakú tému a trepala klamstvá od nevidím do nevidím.
Na to tu máme dosť obmedzených a zakomplexovaných ktorí pracujú od rána do večera papuľou ale výsledky za nimi nulové a pomoc niekomu taktiež nula. 😉 😉 😉 😉
A miesto závistlivých poznámok a kecov a urážanie vedcov a ich vedy ako je lekár Teodor Rosinský svedčí tiež len o zaostalosti a vysokej nevzdelanosti.
A zviditeľňovať sa takýmto pochybným spôsobom ako je založenie témy a od toho si sľubovať úspech a popularitu, to možno len na Modrom koníku, inde takáto osoba neobstojí. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

zita19
2. jún 2014

@demo Ja som presla absolutne v pohode a absolutne dostojne. Uz som v menopauze, takze mojim zaradenim do klimakterickeho komanda si mi v konecnom dosledku polichotila...

adsumus
autor
2. jún 2014

@zita19 Pozri si môj príspevok 08:06, prosím nereagujte na provokácie a útoky...tie nech riešia administrátori tejto stránky.

zita19
2. jún 2014

@petot ja mam naopak dojem, ze prisliapnuty je tvoj otlak...

sirinka
2. jún 2014

Všetko tu na zemi má svoj význam, preto netreba odsudzovať tradičnú medicínu s medicínou alternatívnou. Keď si to všetci zúčastnení uvedomia, podajú si ruky na zmier, prestanú medzi sebou zápasiť, prídu na to, že treba bojovať proti chorobám, nie proti sebe. Treba v prvom rade pomôcť pacientovi. Nie je dôležitý druh liečby, ale výsledok.

Viac tu: http://www.energiezivota.eu/liecitelstvo/lekar-...

adsumus
autor
2. jún 2014

@sirinka Nerozumiem prečo tu stále dávaš, že niekto odsudzuje alternatívnu liečbu...táto téma je o šarlatánoch, ktorí klamú ludí a profitujú z ich nešťastia, zomierajú deti, dospelí a zodpovednosť nepreberajú...toto je hlavný problém tejto diskusie. Nie alterantívna vs. klasická liečba.

zita19
2. jún 2014

@adsumus 🙂

adsumus
autor
2. jún 2014

@zita19 🙂

sirinka
2. jún 2014

@adsumus ano, vyvoj tvojej diskusie vobec nenaznacuje, ze by tu vladol nejaky zmier a ze by tu niekto hladal nejake konstruktivne riesenia, okrem neustalych utokov na protistranu. Prepac, ale cela diskusia je uplne nezvladnuta a ty ako zakladatel svojimi palcami podporujes taketo konanie.
Ale tentokrat ma skutocne zaujima tvoja odpoved, na tvoje navrhy rieseni, moznosti ako ludi realne ochranit pred sarlatanmi.

adsumus
autor
2. jún 2014

@sirinka Ja riešenia hľadám, preto aj táto diskusia a keby sa tu opakovane neutočilo na mna ako zakladateľku tejto témy a inteligenciu každého, kto nekyvká hlavičkou tomu, čo hlásia antivaxeri, tak sme sa už dávno mohli posunúť dalej...zatial sa vám stále darí moju diskusiu zahlcovať vecami, ktoré s nou nesúvisia, urážkami, výsmechom a inými. Ja však verím, že sa aj napriek enormnej snahe poniektorých diskutujúcich posunieme dopredu, otvoríme nové možnosti v komunikácii a informáciach o šarlatánoch a možnostiach ochrany pred ich negatívnymi dopadmi na naše zdravie a zdravie našich detí.