icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
Odpoveď bola odstránená
sorciera24
5. jún 2014

@adsumus aha ok, lebo si spomenula alternativnu medicinu.... lebo toto, co si napsiala sa bohuzial netyka len alternativnej mediciny, carodejov a tomu pod. .....vela veci aj z klasickej mediciny nefunguje, nie vsetky su overene, mnohe aj "akoze" su a nefunguju.... a z alternativy tiez neico nefunguje, nieco funguje......sorry, preto sami bridi toto slovo pouzivat ho len na to, co sa tebe nepai/paci......tak by sme pomaly mohli potom nzvat kazdeho..... lebo stopercentne overene nemas nic...len to, ze zomries (aj to len zatial...ak chapes, co som chela napisat)

marionmarion
5. jún 2014

@adsumus kto, kde a kedy tvrdil ze tetanus sa da liecit vitaminom C ? Poprosim link.

adsumus
autor
5. jún 2014

@sorciera24 Teba ja chápem už dlhšie. Všetko je relatívne a na veci pozeráš z hľadiska večnosti. Veľmi pohodlné. Len ked sa nejaký šarlatán zahryzne do tvojej rodiny, možno pochopíš aj ty mna. (Tým ale netvrdím, že sa nejaký zahryzol do mojej rodiny.)

sorciera24
5. jún 2014

@adsumus vobec to nie je pohodlne, proste je to fakt....svet nie ej cierno-biely....a skutocna pravda nie je, ak ti to robi problem prijat.....tak ozaj mas problem a potom tu tvrdis toto a obvinujes ludi zo sarlatanstva.....ano, ekd je to tak ako vidis, tak potom sa "sarlatan" zahryzol do mojej rodiny........a bol to prave z kruhu medicinskeho....tak co s tym teraz?.....

adsumus
autor
5. jún 2014

@sorciera24 Ak nie si spokojná s klasickou liečbou, máš úrad na ktorý sa môžeš obrátiť pre prešetrenie. Kde sa majú obrtátiť takí, čo doplatili zdravím a peniazmi na alternatívu?

sorciera24
5. jún 2014

@adsumus ak uz si niekto nechce pripustit svoju zodpovednost (co je pre mna uplne zvlastne a zaroven smiesne)...tak nech poda trestne oznamenie za ublizenie na zdravi napr. na policii..... ak prisiel o penaize.....tak na SOIku...proste urady su a j tu...a plnia rpesne taku istu "funkciu" ...ako ten, cos pominas ty.....moznosti je kopu, volba je len tvoja a zodpovednsot tiez...

adsumus
autor
5. jún 2014

@marionmarion http://www.slobodavockovani.sk/news/co-mozno-ne...

Ja som si myslela, že to máš lepšie naštudované, čo nám odporúčajú chlapci antivakcinisti....na vlastnú zodpovednosť ale nezabudaj...za škody zodpovednosť nepreberajú. Ruky umyli, rob si čo chceš.

abbey1
5. jún 2014

@veriiii Naozaj som už nemienila sa k téme vracať. Ale dojmy ani pojmy som si nepomylila, ako tvrdila dotyčná. Pohotovosť bežné funguje u nás od 16 hod. V nemocnici je ambulancia chirurgická, kde ošetrujú akútne stavy. Tam som osobne čakala cca od 12:30 na doporucenie obvodnej lekárky. Ľudí bolo mnoho, do toho pacienti privezeni sanitkami. Čože stalo sa, že sme na ošetrenie čakali dlho a pp 15 hod už automaticky pýtali poplatok za ošetrenie na pohotovosti. Ale opakujem písala s hlavne o skúsenosti a praxi, ako postupuje škola v pripade nutneho ošetrenia a na margo pôvodného vyjadrenia dotyčnej, že pohotovosť je až od 19:00 a že s dieťaťom chodí privolaný rodič a nie pedagóg. Nič viac, nič menej. Kto chce, prečítal presne toto, kto nie, zakusol sa ako besny pes a prekrucal napísané.
Snáď už bolo povedané všetko potrebne.

demo
5. jún 2014

@adsumus prosim ta, mohla by si mi detailne vysvetlit, co su to neoverene praktiky? dakujem

adsumus
autor
5. jún 2014

@demo Ako majú títo ludia overené, že vitamín C je dostatočná liečba tetanu? Máme výskumy alebo štúdie alebo čokolvek o čo by sa dalo optrieť pre také tvrdenie? Považuješ ty toto tvrdenie za overené? Išla by si podľa toho pri vlastnom dieťaťi?

demo
5. jún 2014

@adsumus cize overene metody su vylucne tie, ku ktorym su k dispozicii klinicke studie a pod.?

adsumus
autor
5. jún 2014

@demo No a hádam aj nejaká prax by tam mala byť. Nevieš kolkých už vyliečili z tetanu títo majstri pomocou viatmínuC?

demo
5. jún 2014

@adsumus obdrzala som od pediatra nejake babske rady a domnievam sa, ze klinicke studie neprebehli. je to v poriadku? mam ho povazovat za sarlatana? lebo sice mu neplatim cash, ale za svoje sluzby ma zaplatene. neviem sa z toho vysomarit.

petot
5. jún 2014

@vld Nebolo čo opraviť. Je faktom, že je 5x vyššia pravdepodobnosť stretnúť chorého s čiernym kašľom ktorý bol očkovaný, než chorého s čiernym kašľom ktorý nebol očkovaný. O to mi išlo od začiatku do konca a na tom sa nič nezmenilo.

zuzkaanicka
5. jún 2014

@petot a myslite si, ze je to preto, ze zaockovany clovek ma vyssiu pravdepodobnost ten cierny kasel chytit? ... ak sa prejdete po BB, tak mate vyssiu pravdepodobnost stretnut bystricana ako bratislavcana (uz som tento priklad spominala, je sice velmi lahko pochopitelny, ale zrejme ste ho nepochopili 😕 ) ... takze ak je vysoka zaockovanost a 1% zo zaockovanych chyti cierny kasel, tak to moze byt ciselne viac, ako 80% z nezaockovanych ... ale len dovtedy, kym sa zaockovanost neznizi ... potom sa ten pomer zmeni ... myslim, ze takuto jednoduchu matematiku (resp. kupecke pocty) by pochopil aj priemerny ziak ZS 😉

petot
5. jún 2014

@adsumus @marionmarion Ak odložíme bokom zvieracie experimenty, tak je overené už aj kontrolovanou klinickou štúdiou, že vitamín C výrazne znižuje úmrtnosť na tetanus. Žiaľ použili v nej malé dávky (1g denne injekčne) no u detí aj to minimum stačilo na to, aby úmrtnosť klesla zo 70% na 0.
Dr. Klenner používal väčšie dávky (napr. u väčších detí 4g každé 4h intravenózne), vyliečil 8 prípadov z 8 (100%-ná úspešnosť), liečba trvala bežne 4 dni, opísal však aj komplikovanejší prípad kde trvala dlhšie.

Konvenčná medicína nemá žiadny overený postup liečby tetanu. Účinnosť antitoxínu je nejasná, a ináč pacienta už len paralyzujú, uvedú do umelého bezvedomia na umelom dýchaní a infúznej výžive a čakajú 3 týždne a viac, či prežije. V zahraničí 10% zomrie na následky liečby, na Slovensku zomrie 70%. Za týchto okolností nevidím žiadny dôvod, prečo by sa pri liečbe hospitalizovaných pacientov s tetanom nemohol rutinne používať vitamín C v účinných dávkach, ak nepočítam predsudky a nevedomosť.

adsumus
autor
5. jún 2014

@petot Poprosím študiu, ktorá výlučne liečila ludí pomocou vitamínu C z tetanu ako to odporúča antivax. Pretože to, čo uvádza antivax je štúdia stará asi tak 100 rokov a obe skupiny boli liečené štandardne a jedna dostávala navyše vitamínC a bolo ich len pár pacientov. Aj podklady pre tvoje tvrdenie, že zomierajú ludia na následky liečby. Dokonca 70% ludí na Slovensku. Ešte ma zaujíma kolko ludí si už vyliečil z tetanu pomocou vitamínuC výlučne.

vld
5. jún 2014

@petot a uz si zabudol, ze si sa na zaklade tejto zjednodusenej folkmatematiky snazil tvrdit, ze je pravdepodobnejsie, ze outbreak ma ohnisko medzi ockovanymi? Aj to stale plati? Okrem toho, ani to, co si napisal teraz, jednoducho nemozes tvrdit bez dodatocnych informacii, ktore by ti ten tvoj folkodhad (vypoctom to nenazvem, to by som velmi precenil) spresnili a mozno posunuli inym smerom. Nehovoriac o tom, ze unika pointa takehoto tvrdenia. Ked sa vratim k mojmu prikladu s triezvymi vs opitymi vodicmi...ked budem tvrdit, ze je x-nasobne pravdepodobnejsie, ze ma zramuje triezvy vodic ako opity, tak mozem mat teoreticky pravdu...a co teraz?

zita19
5. jún 2014

@zuzkaanicka ja osobne si myslim, ze mlady muz chape zaklady prvdepodobnosti... Lenze ak by svoje zistenia prezentoval v sulade s logikou veci, tak by sa mu nehodili do konceptu. A na druhej strane sa spolieha na to, ze mnohe jeho obdivovatelky a nysledovatelky statistike nerozumujeju, nechapu pocet pravdepodobnosti, tak mu s radostou na tie jeho skreslene vyklady cisel naletia. A o to go.

kvieta
5. jún 2014

Prosím, lajknite tento príspevok tí, ktorí by v prípade tetanu liečili iba týmto spôsobom seba a svoje deti . Ďakujem vám😉

Pritom je už dlhé roky vedcom známe, že vitamín C účinkuje ako priamy protijed (antitoxín) proti tetanovému toxínu.[29] Ak by ste totiž mali v skúmavke tetanový toxín, pridaním dostatočného množstva vitamínu C (kyseliny L-askorbovej) tento toxín zneutralizujete. Tento fakt bol overený aj v štúdii na tetanom zasiahnutých deťoch v Bangladéši, u ktorých mala skupina štandardne liečených detí bežnú úmrtnosť, avšak deti, ktorým bol injekčne podaný vitamín C, mali úmrtnosť nulovú.[30]
Dnes je aj už na Slovensku ako liečivo registrovaný injekčný roztok vitamínu C pod názvom Vitamin C-Injektopas,[31] takže liečivo je dostupné, treba si len nájsť ochotného lekára alebo niekoho iného, ktorý Vám ho v prípade potreby bude vedieť podať intravenózne (do žily).
Ak by ste zbadali na sebe alebo svojom dieťati nečakané kŕče po nejakom (čo aj malom) zranení, neváhajte vyhľadať niekoho takého. Injekčný vitamín C vám pomôže rozhodne viac než protitetanové sérum či preočkovanie proti tetanu.[32]

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/news/co-mozno-ne...

zita19
5. jún 2014

@kvieta iba injektopasom bez akejkolvek inej terape?

kvieta
5. jún 2014

@zita19 No presne tak, ako sa odporúča v tom príspevku. V poslednom odseku je to zhrnuté a upresnené.
Iba Inj. C.

zuzkaanicka
5. jún 2014

@zita19 nuz, ja momentalne ani neviem, ci je lepsie, ze chape alebo nechape 😖

zita19
5. jún 2014

@kvieta tak to staci zohnat aj nejakeho skuseneho fetaka co trafi zilu a huraaa na vec!!!! To akoze nemyslis vazne, ze "niekoho ochotneho napichnut zilu"... Co takto do toho prispevku napisat aj odporucane davkovanie. Vsak aby sa siroka verejnost mohla liecit na urovni.
A vratme sa k nazvu temy: Beries na seba zodpovednost za toto odporucanie v zdravotnej oblasti?

kvieta
5. jún 2014

@zita19 Ja nie som autorom príspevku, ani sa s ním nestotožňujem🙂 Len som zvedavá, kto by sa z tu diskutujúcich týmto odporúčaním aj v reály riadil 😉

zita19
5. jún 2014

@kvieta aha!!! Tak to som bola asi nejak mimo chapania. Si to z kadesi skopirovala. Predpokladam, ze ten expert tu zodpovednost preberie. btw: bola by som rada, keby sa autor prihlasil. Rada s nim hodim rec 😉

zuzkaanicka
5. jún 2014

@zita19 😀

kvieta
5. jún 2014

@zita19 adsumus to pridala ako odpoveď dnes o 15.47hod. Tak som sa kuščičko zamyslela😉

marionmarion
5. jún 2014

@adsumus nerozumiem, preco by som mala mat prestudovane co kto odporuca...ja sa riadim svojim zdravym rozumom a nie clankami z internetu, ci uz pro alebo antivakcinistov. To poprve. A podruhe, ak ten clanok co si sem dala, si naozaj aj citala a dala si si namahu kliknut na zdroje z ktorych autor cerpal, tak by si vedela ze ide o obdorne medicinske periodika do ktorych prispievaju lekari a vedci. Nejde o vymysli nejakych sarlatanov...ale to si akosi zase prehliadla...