icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

saska.t
12. jún 2014

@adsumus mala si predsa moznost relaciu si vypocut a zhodnotit argumenty oboch stran, v uzavretej skupine si kazdy moze robit co chce,ak sa ti to nepaci,zaloz si svoju sukromnu skupinu,kde mozes tiez riesit koho a co chces.... priestor slobodne sa vyjadrit bol v relacii a kedze stale pozeras temy na FB o neockovani,urcite si vedela,ze tato relacia ide,takze neviem,kde vidis Problem,mala si moznost sa dovolat do studia a vyjadrit podporu aj Tomasovi a dat svoje pripomienky,takze moznost mali obe strany...

demo
12. jún 2014

@adsumus hovorim ti, som za ockovanie a zaroven za slobodu v ockovani a takisto sa individualny pristup. Moje vyhrady k ockovaniu sa tykaju toho, ze sa ockuju male deti bez poznania ich skutocneho zdravotneho stavu. A k tej hygiene, samozrejme, ze hygiena do znacnej miery ovplyvnuje chorobnost. Preco asi je v osadach take vysoke percento hepky? Hadam nepopieras aj to, iba preto, ze to tvrdi petot? Choroby sa dozaista siria inym tempom, ked sa clovek napriklad denne brodi ludskymi a zvieracimi vykalmi (mesta bez kanalizacie) a inym v miestach so standardnou hygienickou vybavou.

adsumus
autor
12. jún 2014

@demo Vieš ja sa čudujem, že prečo napríklad aj rotavírové infekcie alebo kiahne hygiena nezastavila, až očkovanie.
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/06/1...

petot
12. jún 2014

@adsumus Naše občianske združenie vynakladá prakticky celý rozpočet na právnu pomoc ľuďom, ktorých štát poťahuje za odmietnutie očkovania, často po tom, čo predošlé dávky vakcíny spôsobili vážne nežiaduce účinky.

Ak by sme chceli niečo zmysluplné zistiť o tom, v ktorej vakcíne je použitý aký olej, museli by sme testovať v akreditovanom laboratóriu každú šaržu každej vakcíny. Pritom otestovanie len jedinej ampulky by mohlo poľahky presiahnuť náš celoročný rozpočet. Svoj čas a prostriedky venujeme podľa našich priorít, nie tvojich.

Nehovoriac o tom, že nepoznám ani jeden legálny spôsob, ako sa dostať k vakcíne na otestovanie. Ak nejaký vypracuješ, daj vedieť. Alebo vieš čo? Založ si občianske združenie, vyzbieraj prostriedky a daj otestovať vakcíny. Je to predsa také jednoduché.

Toto je tvoj typický slamený strašiak. Najprv sa tváriš, že ťa strašne trápi nejaký problém, a potom tu skáčeš a dupeš, prečo ho všetci ostatní neriešime. Je to to isté ako dumanie nad nesmrteľnosťou chrústa v podobe GMO vitamínu C. Už niekoľkokrát si sa tvárila že kvôli tomu snáď ani nemôžeš zaspať, ale pritom si nepohla prstom, aby si zistila, ako to je. Alebo si už napísala do DM drogérie?

Len jedno neviem - či je toto nejaká nacvičená PR stratégia, alebo len deficit úsudku.

petot
12. jún 2014

@adsums Je už trochu trápne, ako stále vyťahuješ sliepky a ignoruješ, že niektoré ďalšie patenty sa týkali vakcín pre ľudí. PRE ĽUDÍ. Ešte raz zopakujem, lebo rada ignoruješ čo sa ti nehodí.

demo
12. jún 2014

@petot dám ruku do ohňa, že toto nie je nacvicena PR stratégia.

adsumus
autor
12. jún 2014

@petot Pekný príhovor, ale debata nebola o patentoch, ale o tom v ktorých vakcínach sa používal arašidový olej, ked toto nevieš, nechápem na základe čoho ideš tvrdiť, že za vznikom alergie na arašidy môže arašidový olej z vakcín.K tým rotavirom a kiahniam prečo ich nevyhubila hygiena aké máte vysvetlenie, ešte som nečítala žiadnu antivaxerskú teoriu. A ty naozaj nemáš informáciu o tom, či je ten vitamín C GMO alebo nie, pýtala som sa teba ako odborníka na vitamínC, prekvapuje ma že to nevieš. Ešte sa ťa nikto iný nepýtal?

sirinka
12. jún 2014

@adsumus ano ty. Tvojich kopec novych podnetov nie je nic nove, ziadny posun, len dookola to iste. Trvas na zodpovednosti, no nevies ani poriadne definovat koho, pocas celej diskusie si nepriniesla nejaky navrh, ktory by sa dal realne pouzit. Ked s tebou niekto chce diskutovat, dava ti otazky ci neveri tvojim tvrdeniam odkazujes ho kade tade, vysmievas sa, pouzivas nevhodne prirovnania.
Jednoducho nevidim v tvojich prispevkoch nic nove, ziadny posun v teme a problematike zodpovednosti za odporucania v zdravotnej oblasti. To je proste fakt.

adsumus
autor
12. jún 2014

@sirinka Počúvam akurát filla na slobodnom vysielač a akurát povedal, že lekári nepreberajú hmotnú zodpovednosť za následky očkovania, lebo tomu sami neveria a on prečo nepreberie zodpovednosť za svoje odporúčania a ich následky? Tiež im neverí?

marionmarion
12. jún 2014

@sirinka sto bodov!
@adsumus bohuzial nasi lekari nam nic odporucaju a nedaju nam ani sancu si nejake liecebne postupy overit. Osetruju nas bez opytania , bez infomrovania a ked sa zacnes vypytovat este na teba skaredo zazeraju...takze sakra rozdiel nieco odporucat a nieco rovno vykonat. Zas ti treba vykladovy slovnik? 😝

adsumus
autor
12. jún 2014

@marionmarion Tebe som už písala, že ak podstúpiš nejaký zákrok podpisuješ informovaný súhlas,a to zanmená že sa môžeš vypytovať kolko chceš tak nevyvolávaj dojem, že ťa niekto lieči na silu.

jaron
12. jún 2014

@sirinka @adsumus
myslím, že by ste si mohli občas aj porozumieť, veci obyčajne nie sú také čiernobiele

napr. tá skúsenosť s tými Angličanmi v nemocnici - samozrejme, že prístup lekárov u nás nie je vždy ideálny, avšak to, že s lekármi to nie je vždy tak ako by to malo byť, nemení nič na tom, že "alternatíva" má tiež svoje muchy

okrem toho, to čo chcem hlavne povedať a zdôrazniť:
v tom prípade tých Angličanov nie je riešením nejaká alternatívna medicína, ani homeopatia, ani zdravá výživa (hoci som jej veľkým zástancom a propagátorom), ani nejaké bylinky ani žiadna iná alternatíva, ale čo? no jednoducho stále iba lekári, čiže riadne vzdelaní lekári, ktorí sú samozrejme odborníci, ale majú aj ľudský a charakterný prístup k človekovi (skúsenosť s Viedňou to len potvrdzuje, že samotný princíp - klasická medicína nie je sám o sebe zlí, problém je hlbší)

jaron
12. jún 2014

prikladám svoju skúsenosť s lekárom - bol som chorí, mal som teplotu a asi nejaký zápal dutín, predpísal mi antibiotikum, asi dobré, nič proti tomu, čo som si však strašne želal a čo by mi dobre padlo, keby mi trochu povedal - "aha, tak ono sa vám to tu tvorí, tamto to potom bolí preto, lebo ten zápal tlačí tam a tam, pravdepodobne je to..." (to len tak splietam slová, pointu rozumiete), chýbajú mi dve veci:
- vypočuť
- informovať viac
To však, opakujem ako som písal už vyššie, je hlbší problém celého systému, financií, času, tiesne, poisťovní, štátu, charakteru ľudí ako takých...
chápem, že alternatíva niekedy ponúkne práve to vypočutie a pod. (napr. homeo lekár), dokonca tento prístup už môže sám pozitívne ovplyvniť liečiaci proces, takúto alternatívu ponúka aj bežná medicína, ale niečo to stojí (mnohé západné špičkové nemocnice, lekári, alebo napr. u nás AKV - I. Bukovský a aj iní súkromní lekári a zariadenia, lenže to vám poisťovňa nepreplatí...)

slniecko77
12. jún 2014

@jaron absolutny suhlas 😉
Bohuzial zdravotnicky personal na Slovensku sa ma stale co ucit, co sa tyka spravania sa k pacientovi..zamerne nespominam pristrojove a ine vybavenie slovenskych nemocnic, za ten zdravotnicky personal nenesie zodpovednost. V UK dostanes perfektny pristup v slusne vyzerajucich statnych nemocniciach, aj ked aj tam sa deju niekedy zaujimave veci, ale co sa tyka spravania sa k pacientovi nikdy si nedovolia byt hrubi, neprofesionalni, necitlivi az arogantni (samozrejme cest vynimkam, su aj slusni slovenski lekari a sestry)...tolko moje postrehy z oboch zdr. systemov.

jaron
12. jún 2014

@slniecko77 skúsme sa však vžiť do príkladu
ambulancia lekára, napr. detský, vonku 20 detí plus rodičia, čas nepustí, musí to ísť ako na bežiacom páse, aby tí vonku dlho nečakali, mne by sa to ťažko robilo - zodpovedne zhodnotiť, čo dieťaťu je, poradiť, predpísať lieky... nemajú to ľahké
je však pravda, že vždy záleží na prístupe človeka (lekára), ako sa zachová napriek obmedzeniam, v ktorých sa nachádza

slniecko77
12. jún 2014

@jaron v tom ti davam za pravdu, ze na Slovensku je zdr. personal pretazeni, je to chyba systemu...jednoduchsie sa robia chyby v casovom strese, ked je clovek unaveny byva viac neprijemny..ale mnohokrat to nie je o unave a pretazenosti, ale o jednotlivych ludoch..poznam mnoho lekarov, zdr.sestier, a zvacsa to byva o nadradenosti..u niektorych lekarov az o ''bohorovnosti''. Mnoho z nich si nevie priznat, ze nieco nevie (vsak nemozeme vediet vsetko) a robi dost vazne zavery a dost vaznych diagnozach..moja posledna skusenost zo slovenskym zdravotnictvom cca pred 1-2 tyzdnami...nieto este priznat si chybu.

marionmarion
12. jún 2014

@adsumus a ty sa zobud! nebavime s tu iba o zakrokoch. Ked ti lekar predpise lieky, tak sa ta nepyta ci suhlasis s tym co ti predpisuje, proste ti strci recept do ruky a nebavi sa s tebou...alebo ti vpichne injekciu, posle na rtg a podobne...ziadny suhlas si od teba nikto nepyta! Alebo ty snad zakazdym podpisujes informovany suhlasi pri akomkolvek vysetreni a osetreni? Jasne, ze nie. Tak tu nezavadzaj a nevyvolavaj dojem, ze ako ferovo k nam pristupuju nasi lekari a ako supar nas o vsetkom poinformuju, lebo ak tomu aj veris co pises, tak bue nechodis k lekarovi, alebo nezijes v realite 🙄

adsumus
autor
13. jún 2014

@marionmarion Ano, ja píšem informovaný súhlas pri každom ošetrení....zatial čo som bola s malou....zakaždým mi bolo všetko podrobne vysvetlené....odpoevadané na všetko, čo som sa pýtala, nikto mi nič nezatajoval, ani ma nepresviedčal....aj na výsledky ked volám, vždy mi všetko odpovedali. Co naozaj neplatí pre antivaxerov...tí mi len nadávajú, že som podplatená, hlúpa a vysmievajú sa. To si vôbec u lekárov neviem ani predstaviť, žeby sa tako chovali. Vid petotovu odpoevd na to, že prečo hygiena nezastavila rotaviry a kiahne, ale až očkovanie a druhá vec, čo sa hepatitídy u romov týka, ked je taká vysoká ako to, že sa im nakazili za celý rok len dve deti, aj tie neboli očkované. Nechráni tie deti náhodou to očkovanie, aj ked žijú v zlých hygienický podmienkach? A kde sú tie vakcíny, ktoré obsahovali arašidovi olej som s atiež nedozvedela....ty to asi nechceš vidieť, lebo im veríš, ale toto sú dosť vážne otázky, na ktoré neodpovedajú.

Včera v tej relácii zaznelo, že vakcíny sa netestujú....asi tak 10 minút sa tam o tom hovorilo a potom zas zazanelo, že si treba pýtať od lekára pred očkovaním potvdrenie, že práve tá šarža, ktoru ide byť dieťa očkované bola testovaná, že to sa niekde tam nachádza. Tak ako to teda je? Existuje doklad o tom, že vakcína bola testovaná alebo nie?

adsumus
autor
13. jún 2014

@saska.t Ak si v uzavretej skupine môže robiť každý čo chce, prečo ma atakoval admin, že ohováram @nae, ked som spomenula jej nick v súkromnej skupine a nedala som preč zavináč...išla sa vyplakať a vysťažovať adminom na rameno? Pritom nikto neriešil doteraz už je tomu možno aj mesiac, prečo som ju spomínala ...to, že sa naše nicky prepierajú a okydávajú a zsmiešnuju vo verejnej skupine a nemáme sa ako brániť. Absolutne nikoho to nezaujíma.

adsumus
autor
13. jún 2014

Dalšia vec...wikipedia na koníku, sekcia očkovanie. Prečo tam nie je naša skupina užívateliek Povinné očkovanie a jeho zmyse,a le sú tam dve ktoré sú proti? Prečo tam nie je jediný provax článok, ani diskusia? Všetko sú to antivaxerské výpovede, to nie je náhoda. To je výlučne antivaxerský pohľad...prečo to bolo takto jednostranne vybrané?
https://www.modrykonik.sk/ockovanie/

sirinka
13. jún 2014

@adsumus zase sa opakujes. Bud konkretna a napis, ako by malo to prebratie zodpovednosti vyzerat.

sirinka
13. jún 2014

@jaron v pripade tych britskych chlapcov doslo k velkemu zlyhaniu, kedy bola zle stanovena diagnoza, prehliadnute zlomeniny a k tomu ten pristup zdravotnikov To donutilo tych chlapcov vyhladat dalsiu pomoc, tentokrat to bolo vo forme viedenskej nemocnice, ktora zrejme je tiez opisana zase v mierne prehnanom pozitivnom svetle, ale urcite su na vyssej urovni ako tie nase...(naposledy som zazila sok na SK v podobe nakvapkanej a poroztieranej krvicky vjednej specializovanej detskej ambulancii po zemi a kovovej stolicke). Ale najde sa vela ludi, ktori pod vplyvom podobnych zazitkov a sklamani podlahnu pocitu, ze im lepsie pomoze nejaky liecitel. No a kedze u nas liecitelia nie su regulovani, certifikovani ci licencovani, zorientovat sa medzi nimi moze byt pre ludi naozaj velmi tazke.

saska.t
13. jún 2014

@adsumus nabuduce nedavaj @ a mas predsa po Probleme a mozes si robit co chces a ohovarat koho chces,to ze sa ohovaraju ludia v otvorenej skupine je normalne,kydas a ohovaras tiez tak preco chces riesit len jednu stranu? vykasli sa na to a rob si svoje veci,chyba ti nadhlad je to len MK,virtualne Forum,takze co chces furt riesit? Poslednu dobu hlasis uz adminom take blbosti,ze keby sa mali zaoberat vsetkymi malichernostami,musia tahat 24-hodinove sluzby a take platy urcite nedostavaju,kedze tych tem na MK su pomaly statisice,jednoducho si to nevsimaj a rob svoju robotu,keby som sa mala zaoberat,vsetkym co tu kto o mne popisal vcetne teba,tak som na psychiatrii 😀 😀 a to rozhodne nie som.. 😉

adsumus
autor
13. jún 2014

@saska.t To je normálne, že sa ohovárajú ludia v otvorenej skupine? Ze sa o nich píše nepravda, že sa z nich niekto vysmieva, uráža, dáva osobné udaje? Pre koho je to normálne? Pre antivaxerov? Pre mna určite nie a ani nikoho v našej skupine a to je potreba riešiť, lenže tento problém sa ignoruje.

saska.t
13. jún 2014

@adsumus ano je to normalne a nie len v tychto temach,ale aj v inych,kedze ludia su roznorodi a nikdy nemozu vsetci spolu pasovat a suhlasit,ale to ti snad nemusim hovorit,az taka mlada urcite nie si,aby si na to este nedosla ci? aj pre teba je to normalne,akonahle s tebou nesuhlasi,robis to iste ako ostatni ci v tvojej skupine ci v inej skupine,tak sa nehraj na svetuskarku,zacni to ignorovat a zi v klude dalej,este raz je to len internetove Forum,len virtualna realita!

adsumus
autor
13. jún 2014

@saska.t A nevieš náhodou prečo sa nea sťažovala na mna, že ju ohováram? až dovtedy som tieto karviny nikdy neriešila, ale toto ma prekvapilo.

saska.t
13. jún 2014

@adsumus vobec netusim a ak to tak aj je treba sa jej opytat priamo,iba ona to moze potvrdit ci vyvratit,inak su to len dohady... neangazujem sa v ziadnych sukromnych temach,takze nic o nich neviem,nemam na to cas,zabijat cas len na internete,su aj dolezitejsie veci...

marionmarion
13. jún 2014

@adsumus co mi tu zase splietas o antivax? co tu hodnotis comu a komu ja verim alebo neverim? Zase uplne odbocujes od temy o ktorom som pisala a to je pristup lekarov. Ty o nicom inom nez o antivax tocit nevies? A netusim kam ty chodis k lekarovi, ja som vo svojom zivote bola u vela lekarov a nikto si odo mna nepytal podpis pred kazdym zakrokom, pred kazdym osetrenim. Nikdy. A myslim, ze ani teba...snazis a tu iba vyvolat zase nejaky mylny dojem. Jaron to zrnul dokonale: chyba zo strany lekara aj vypocutie aj informovanie. A okrem teba to asi vidime vsetci. A ten pripad britskych chlapcov nie je ziadne ojedinele zlyhanie, taketo sa tu deju dennodenne. Zle stanovene diagnozy aj zle stanovene liecby, poskodenie zdravia a spol su na dennom poriadku. Neraz som zazila na vlastnmej kozi, zazili to clenovia mojej rodiny, kamarati, znamy...ty tu z klasickej mediciny robis neomylny system a nahnas svojich sarlatanov ( alebo mam napisat rovno antivax? 😀 )...by bolo na case sa zobudit a vidiet veci tak ako su...ak chces trestat sarlatanov, ok, ja som za...ale potom nech su potrestani aj lekari klasickej mediciny ak pochybia...

aristka
13. jún 2014

@jaron no vidíš ,ja sama som pacient a s ojedinelou formou choroby a mne ,či mojím rodičom bolo odjakživa vždy vysvetlené prečo na čo začo a predstav si aj nevieme prečo ...tak isto aj detská lekárka aj napriek tomu ,že vie moju profesiu ma podrobne info ....aj v špitáloch sú pacienti info ,či ohľadom dg .či ohľadom liečby ,či ohľadom vyš.postupov ,preto sa aj podpisujú info súhlasy ...tj ,že sú info ....plus aj napriek vysvetľovaniu pacienti nevedia pochopiť ,pretože nemajú vzdelanie týmto smerom a preto je úplne bezpredmetné vysvetľovať až na podrobnej anatomickej úrovni ..plus ako pacientka ak mi lekár povie svoje ,ja sa na základe toho pýtam ,pretože on nevidí do môjho mozgu ,čo mňa trápi a čo nemám zodpovedané....tá komunikácia musí byť vzájomná tj dialóg ...keby si vedel koľko pacienti dokážu ohľadom svojho zdr.stavu zatajiť a potom sa nám niečo vyse....a my riešime a samozrejme prídeme ,že nám bolo klamané .....dokonca to môže pacienta stáť aj život.....takže dialóg vzájomný.....