Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sirinka čo teraz neviem alebo viem a ty vieš ..ak ťa to zaujíma ,zavolaj cukrovar Sereď alebo na potravinársku komoru a zisťuj si info....mám pocit,že ja alebo pedagogičky alebo nejaký ite ti asi moc neodpovieme správne lebo sa v tom fachu nepohybujeme ,jedine ,že dievčatá tu čo vedia všetko z každej oblasti majú nejaké info alebo majú vedomosti naštudované....a kľudne podsuň k nám Ďalej pre našu info ....
@sirinka no tak to máš šŤastie ,mne ani odlamovanie postih listov nezaberie ....a hnojiť ak sú už plody to tiež nie je bohvie čo ,aj keď z bio kuracinou...a čo chcem pestovať v záhrade ,veď rajčiny máš tiež už šlachtené ,len sa to nerobilo mikroskopom ,ale krížením ,kde dochádza k výmene génov,o čom inom je kríženie rastlín.....daj link...čo je šlachtenie a čo je jeho princípom...
@aristka Ty si musíš niesť nejakú traumu zo školských čias, ked tak stále riešiš pedagogičky. Kto ťa naučil tvoje profesii, ktorou sa nezabúdaš oháňať, to mi je teda záhadou.
My doma nehnojíme chemicky, nepostrekujeme už roky rokúce a úroda je slušná. Niekto bude mať radšej o kilo paradajok menej, ale to už je na zvážení každého z nás.
Na pochode si mi mohla zamávať. 😉
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... šlachtenie......
@abbey1 prečo mám mať traumu,sú veci ktoré sa učili na základnej škole a mám pocit,že vtedy učiteľky vedeli kde je ich miesto,tu ste znalé z genetiky ,z medicíny, justície ,sociálnej sféry dokonca priemysel a som zvedavá čím ma ešte prekvapíte ,plus mojej profesii okrem základných všeobecných predmetov ,ktoré učili pedagogičky ,ma učili ľudia z fachu ,doktori a pod....neviem čo by ma naučila pedagogička ,plus obrovskou školu je prax ,tam ma tiež pedag´govia neučili a neučia...
@sirinka asi máš dobre vyšlachtenú odolnú odrodu.....inak si ma fakt dostala ,ty čo to tu zamoruješ linkami bez vysvetlenia ,mi toto napíšeš ..plus mám všeobecná rozhľad ,plus ak chceš niečo viac treba ohľadom šľachtenia smer naprPiešťany a tam sú na to odborníci ,čo ti to vysvetlia podrobne.....inak niečo o genetike ako takej by si mala ovládať ako zdr....
@aristka Ja neviem, kto si, čo si, len to čo tu o sebe prezentuješ sama. Ale fakt, nie je možné pochopiť, prečo tu rýpeš do každého, kto vyjadrí svoj názor na nejakú problematiku. ja sa nesnažím tu zosmiešniť zástancu GMO, či prirodzených pôrodov, vegetariana, fanúšika sóji. Kdežto ty hneď útočíš na vzdel nie a podobne. To naozaj len človek so vzdelaním v príslušnej oblasti môže mať názor a životný postoj?
Ako ty robíš úlohy s deťmi, keď nie si pedagóg? Ako vychovávaš, keď nie si psychológ? Dovolíš si pestovať a vyberať svojvolne hnojivá, keď si neštudovala hnojarinu?
Ano, to všetko robiť môžeš a je to Ok. Tak isto my "neštudovaní" si môžeme vytvárať názory na dianie okolo nás.
@aristka a preco by to tu niekto nemohol vediet? Ludia sa zaoberaju aj takymi vecami a uz to mozno maju zistene a ja usterim naftu 😉 oznacila som v otazke prave tych, ktori sa k tejto otazke vyjadrili a teda mozu mat viac info ako ja. Osobne v tom nevidim ziadny problem okrem toho, ze si sa do toho zamontovala ty bez toho, aby si mala k veci co napisat a nakoniec ma tu zacnes osocovat aby som nastartovala auto a behala po fabrikach. Neobavaj sa, informacie si zozeniem. Ale skutocne k tomu nepotrebujem tvoje arogantne komentare.
Poduc sa ty konecne trosku slusneho spravania a sposobu komunikacie.
@abbey1 ja nemám pocit ,že útočím a hovorím vo všeobecnej rovine ,nepíšem o prospešnosti ani o škodlivosti ,keďže nie som výskumník a nemám znalosti napr ako vy ,ktorý rozumiete všetkým odvetviam ..to je môj názor,máš pocit,že ho nemôžem povedať ak aj to ,že rajčiny aj iné rastliny sú geneticky krížené ,len sa to nerobilo pod mikroskopom a ,že možno od tých pôvodných rajčín ,ktoré my už asi nepoznáme majú dosť možné krížením tj genovaním na míle ďaleko....vidíš
@sirinka má takú dobrú odrodu ,že jej ani neplesnivejú ,,,dobre vyšlachtená ....inak ma zaujíma čo má nejaký sirup a GMO zo zodpovednosťou v zdr...jedine ,že sa tu hovorí od vás názorovo o škodlivosti ,ktorú nemáte ako podložiť....
@saska.t prečo nepovieš niečo k téme ,ty kam prispeješ robíš jedine profil diskutéra,ktorého nepoznáš ,čo tak založiť si tému o nickoch ...alebo nám ozrejmíš niečo k tu preberanej téme...sirup a GMO....alebo nám všetkým budeš robiť psychologický profil,bolo by dobré aj tu prítomným dámam ,lebo o mne je to už nudné.....
@aristka Už sa zahryzli do teba naši zástancovia alterantívy? Co majú dnes na programe? Strašidlo pod názvom GMO? Ked im nevadí vo vitamíne C, kupuju na kilá a dávkuju deťom, neviem prečo im vadí v soji alebo kukurici. Ale k mamine, ktorá zdupkala z ich radov sa nevyjadria, čo si myslia, ani k tete, čo zanechala liečiteľstvo z veľmi zaujímavého dôvodu....to aj vysvetluje niektorých útočnosť a nenávisť, z ich príspevkov, len škoda, že si to nedokážu uvedomiť, chytré hlavičky, makovičky.
A zatial novinári upozornujú na zavádzania, ktoré majú za následok umrtia dokonca ja tisícov ludí...pavedci, šarlatáni, prečítajme si o ich praktikách. Poučné.
Můžeme se chlácholit tím, že ve vyspělé zemi, jako je Česká republika, by se nic takového nestalo. Jenže pseudovědecká argumentace ničí životy i v "prvním světě". Ať už jde o různé pseudovědecké rady na zhubnutí, nesmyslné "detoxy", brojení proti očkování či "léčení barevným světlem".
Zdroj: http://technet.idnes.cz/paveda-zabiji-statisice...
Stěžují si na to i lékaři. "U třiadvacetileté pacientky jsme zachytili nádor v raném stadiu. Měla velkou šanci se vyléčit a nehrozilo jí ani odnětí prsu," vzpomíná přední český onkolog Pavel Klener. Léčbu však odmítla. Když se k lékařům po roce vrátila, zasažená tkáň už se doslova rozpadala a na léčbu bylo pozdě. "Krátce nato zemřela. Nemám rád silná vyjádření, ale zabila ji šarlatánská iluze, že nádoru se zbaví jen s pomocí víry a homeopatik," dodal Klener.
@aristka ja som ta oslovila? si nespominam... celu kauzu s ohovarin si zacala pred par mesiacmi ty komentovanim mojej rodiny,vzdelania, vychovavania,ja som sa tvojej v zivote nedotkla a preto budem komentovat teba,neznizim sa na tvoju uroven posudzovanim tvojej rodiny (tvoja rodina si to nezasluzi)...
Moj nazor vyskumy na gmo pestovanie sa roznia,moj osobny nazor je ,ze je to skodlive a v par krajinach to zu zakazali asi vedia preco,citam etikety,nekupujem gmo vyrobky
chemicky vyrobena fruktoza s bielym cukrom je momentalne najhorsia forma ako otravit ludske telo,ma rovnaku navykovost ako drogy,podlozene to je tiez,mozes zadat do googla,na to si odbornik
tvoje posudzovanie nas prispievajucich nevzdelanych je presne to aka si ty,hovoris totiz o sebe (podla seba sudim teba) pretoze ty si odornik na vsetko,dufam,ze som uspokojila tvoju zvedavost a viac sa o Tom nemienim s tebou bavit
@saska.t. "chemicky vyrobena fruktoza s bielym cukrom je momentalne najhorsia forma ako otravit ludske telo,ma rovnaku navykovost ako drogy,podlozene to je tiez"
Mozem, ak smiem, poprosit o zdroj?
Suhlasim,ze clovek zi dokaze vytvorit akusi formu zavislosti na sladku chut, tak ako aj na slanu, na mastne, ci na jedlo ako take...ved o tom je epidemia obezity. Ale tvoje tvrdenie povazujem za prehnane, az tazko uveritelne. Porovnavat cukor s drogami z hladiska potencialu vytvorenia zavislosti je zavadzajuce...

@abbey1 ja som písala ,že je gmo v pohode,kde daj mi link ...ja som napísala ,že by ma potešilo keby som nemusela jesť chem ošetrenú zeleninu alebo ovocie ,plus ak je to robené za cieľom ušlachtilým ,pre ľudstvo prospešným ,prečo nie ...čo ti poviem raz naprší na rajčiny a šup pleseň ako hrom na listoch ,ako dokážeš túto vec vyriešiť bez chémie jedine asi prevenciou ,že nad každú dám pri daždi dáždnik .....nie som odborník ,aby som hovorila o prospešnosti a škodlivosti ,od toho sú ľudia na to študovaný ,hovorím čo by potešilo mňa ....inak bola si účastníčka pochodu v Piešťanoch proti pest .GMO....